imam novu i frisku konfiguraciju, imam 1gb rama i instalirao sam 32bitnu verziju w7, da li to znaci da uopce necu moci instalirati 64bitnu zbog manjka rama ili cu moci instalirati 64bitnu verziju al ce stekat malo, da li windows 7 setup provjerava kolicinu rama, jer sam probao instalirati 64bitnu pa nije htjelo a 32bitnu sam instaliro bez problema??
Za 64-bit moras imati min. 2GB RAM-a
-netočan podatak (tumačenje).. jer to je recommended, samo se uvukao u grupu requrements, ali ne stvarni minimum. Kao što se za x32 navodi ''minimum'' 1GB ili CPU 1Ghz... (npr pentuim-3?)
-svejedno koliko RAMa ima. Sam install je zadovoljan s 96-128MB... realno za sedmicu (za normalan rad) je minimum 1GB, samo se kolokvijalno za x64 podrazumijeva 2-4 ili više GB... tek s 2GB sedmica radi OK neovisno 32-64 bita, besmisleno je koristiti 64bitni OS na manje od 2GB (najvažniji razlog, čisto rasipanje resursa koji je nedovoljan...).
-npr deklariran minimum za 2008R2 je 512MB. MS je samo želio 'osigurati' ugodan rad nOObovima takvim minimumom od 2GB (koji se svugdje navodi kao službeni info). Jednako tako se nađe i podatak za AERO gdje je minimum 1GB, 128MB-VGA (zapravo najvažnije dx90c-SM2 ali to nOObovi ne razumiju, pa se koristi ovaj 'zamjenski' minimum za AERO..
-također, mguće da ovisno o verziji setup/install provjerava količinu RAMa.. (ali je vjerojatniji uzrok neispravan medij ili postavke u BIOSu).
-primjer: korisnik ima 1GB instalirao 7-x64.. kao i to da R2 radi sasvim OK na 1GB (naravno poželjno je više).
-osnovni preduvijet je sistem x86-64 (x64, Intel-EM64T, AMD64..) kompatibilan, to je CPU + chipset i (obavezno) opcije u BIOSu koje se odnose na to.
-drugi, važniji razlog, ostali sys.dodatci koji imaju stvarne potrebe.. (AV i sl.) kao za primjer java.. kad se zbroje takvi utilsi oni određuju što je minimum ili req. dok ako postoji više, sedmica višak koristi za cache i to se kao ograničenje primjećuje na manje od 2GB (nakon SP1 cca 800MB, prije cca 1.2GB, neovisno o 32-64 bita).