Instalacija Windows 7 operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 2.252
|
čitano: 686.202
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
16 godina
Re: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
Lazarus Long kaže...
111Ante111 kaže...

imam novu i frisku konfiguraciju, imam 1gb rama i instalirao sam 32bitnu verziju w7, da li to znaci da uopce necu moci instalirati 64bitnu zbog manjka rama ili cu moci instalirati 64bitnu verziju al ce stekat malo, da li windows 7 setup provjerava kolicinu rama, jer sam probao instalirati 64bitnu pa nije htjelo a 32bitnu sam instaliro bez problema??

Za 64-bit moras imati min. 2GB RAM-a

-netočan podatak (tumačenje).. jer to je recommended, samo se uvukao u grupu requrements, ali ne stvarni minimum. Kao što se za x32 navodi ''minimum'' 1GB ili CPU 1Ghz... (npr pentuim-3?)

-svejedno koliko RAMa ima. Sam install je zadovoljan s 96-128MB... realno za sedmicu (za normalan rad) je minimum 1GB, samo se kolokvijalno za x64 podrazumijeva 2-4 ili više GB... tek s 2GB sedmica radi OK neovisno 32-64 bita, besmisleno je koristiti 64bitni OS na manje od 2GB (najvažniji razlog, čisto rasipanje resursa koji je nedovoljan...).

-npr deklariran minimum za 2008R2 je 512MB. MS je samo želio 'osigurati' ugodan rad nOObovima takvim minimumom od 2GB (koji se svugdje navodi kao službeni info). Jednako tako se nađe i podatak za AERO gdje je minimum 1GB, 128MB-VGA (zapravo najvažnije dx90c-SM2 ali to nOObovi ne razumiju, pa se koristi ovaj 'zamjenski' minimum za AERO..

-također, mguće da ovisno o verziji setup/install provjerava količinu RAMa.. (ali je vjerojatniji uzrok neispravan medij ili postavke u BIOSu).

-primjer: korisnik ima 1GB instalirao 7-x64.. kao i to da R2 radi sasvim OK na 1GB (naravno poželjno je više).

-osnovni preduvijet je sistem x86-64 (x64, Intel-EM64T, AMD64..) kompatibilan, to je CPU + chipset i (obavezno) opcije u BIOSu koje se odnose na to.

-drugi, važniji razlog, ostali sys.dodatci koji imaju stvarne potrebe.. (AV i sl.) kao za primjer java.. kad se zbroje takvi utilsi oni određuju što je minimum ili req. dok ako postoji više, sedmica višak koristi za cache i to se kao ograničenje primjećuje na manje od 2GB (nakon SP1 cca 800MB, prije cca 1.2GB, neovisno o 32-64 bita).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Instalacija Windows 7 operativnog sustava

Vezano za Win 2008 R2, taj MS-ov zvanični minimum RAM-a je, kao i toliko puta do sada, smešan. Sa 512MB, Server 2008 R2 se može ugodno instalirati, i onda ostaviti da zvrji prazan. Čim aktiviraš jednu-dve role i pustiš da se nešto stvarno i vrti na njemu, 512MB postaje tesno. A desktop Windows po defaultu troši više jer out-of-the-box ima više aktivnih servisa. Tako da mislim da treba zanemariti formalne minimume i gledati šta je realno i funkcionalno. Ako browser može da zauzme 500MB (i više), onda je očigledno da je 1GB minimum za bilo kakav rad. Pri tom, kako si rekao, RAM je u tom slučaju i dalje "deficitaran" resurs i 64-bitna verzija je pomalo luksuz, i to je ocena sa kojim se slažem (a da će da radi neočekivano podnošljivo na 1GB, hoće imao sam Vistu x64 na 1GB).

Iznenađujuća stvar je da nas ovo zapravo dovodi do toga da su jednom i MS-ove preporuke ispale sasvim ispravne u praksi.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

... preporuke ispale sasvim ispravne u praksi.

- MS nija nakupina kretena (Balmer je izuzetak, maskota, nešto kao Kerum ali ljepši..).

- točno navodiš, korištenje... (ali)

- tema je OS, ne aplikacije, korištenje.. i preciznost. MS 'lažno' navodi requrements, umjesto recommended. Što se tiče rada, svejdno koji OS ako se koristi novi browser, java, flash, igre.. svi oni imaju svoje requirementse.. ali ne govorimo o aplikacijama i korištenju.

Na kraju je samo logika, beskorisno je na manje RAMa instalirai 64bit OS kojem je upravo svrha korištenje više RAMa. Pogotovo što u toj kombinaciji deficitaran resurs (RAM) dodatno trošimo zahtijevnijim OSom (driveri i sl), koji bi optimalnije bio iskorišten na 32bitnom OSu. Zato ne prigovaram MSovom 'laganju', ali moram 'ispravljati' netočnosti jer u suprotnom postanu istine. Jednako kao u temi za +4GB na 32bita...

15 godina
neaktivan

Sve češće se postavljaju pitanja ponovne aktivacije Windows-a nakon reinstalacije. HowToGeek ima rješenje: http://www.howtogeek.com/75496/how-to-reinstall-windows-without-having-to-reactivate/

0 0 hvala 1
17 godina

Pitanje je šta bi trebalo da budu minimalni zahtevi. Da li minimalni zahtevi za igru treba da podrazumevaju najslabiji hardware koji će je pokrenuti ili najslabiji koji će je glatko vrteti na minimalnim postavkama? Analogno za OS, da li za minimalnu konfiguraciju uzeti onu koja je u stanju da ga uspešno boota, ili minimalna mašina koja je nakon bootanja u stanju da obavlja nešto korisno? Tehnički, i jedna i druga imaju smisao i značenje.

U praksi, MS je na nagovor Della, HPa i ostalih stavio minimum od 512MB za Vistu (da bi oni uštedeli po par $ na low end mašinama koje su prodavali na milione). Rezultat je bio očajan user experience za ogroman broj korisnika sa novim novcatim mašinama izlepljenim Vista Compatible/Certified nalepnicama. Zato su za 7 promenili strategiju i za minimum stavili vrednosti koje obezbeđuju korisniku upotrebljivu kombinaciju hardwarea i OSa.

Mada, zapravo, postoji dosta precizna definicija šta predstavljaju minimalni zahtevi za neki komad softwarea i ustvari se radi o više pravnom nego tehničkom pojmu (iako smo mi skloni da to gledamo drugačije): to je minimalna konfiguracija sa kojom vlasnici mašina imaju pravo na tehničku podršku (ostali dobijaju "Žao nam je, Vaš hardware nije podržan", i eventualno neki savet, ali bez obećanja da će taj savet i pomoći). E sad, kako to prevesti u hardverske specifikacije? Pa, postavi specifikacije prenisko i imaćeš mnogo nezadovoljnih korisnika koji će biti u realnom problemu i zvati podršku, a nećeš moći da im pomogneš. Tako da je po mom mišljenju proizvođač softwarea dužan da za minimalne zahteve navede hardware koji je u stanju izvršavati njihov software prihvatljivom brzinom u slučaju aplikacije ili igre, odnosno, u slučaju OS-a, koji je u stanju da, osim pukog bootanja, na tom OS-u pruži zadovoljavajući user experience u nekim osnovnim use caseovima.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam novi laptop Asus.

2 gb memoryje 

500 gb hdd

nema cd pogon.

Kako da instaliram windows 7 ili xp na njega.

dakle imam USB stick od 4 gb.

i na dvd-u windowse.

Molim da mi netko dade tut. koji radi ili da mi objasni kako da to napravim.

Hvala.

Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
15 godina
neaktivan

Ukratko nemoj stavljat linkove koje su znaju bit predugačke nego da se napiše cijelu rečenicu npr Instalacija win 7 sa usb sticka  i staviš poveznice i sve OK jer stime radi lakše razumijevanja i lakše snalaženja teme napisa. Inače sve je OK!

Nenad
15 godina
neaktivan

Laptop je asus x401u 

i naravno nema dvd rom kao što sam već spomenuo.

Ali eto ni bootat sa stika neće jer navodno ne podržava bios tu funkciju.

Bilokakve ideje?

Bootat mogu samo sa hitachi harddiska, koji je u njemu.

Šta mi je raditi.

EDIT: Slozio, samo je trebalo u usb 3.0 ustekati sticka.

LP!

Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.8.2012 22:17 (Bernard Huky Hux).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ok imam jedno pitanje da ne otvaram novu temu .. 

-Ja sad na laptopu koji je poprilicno slab  imam win7 ultimate 32 bita , proc. je intel celeron m cpu 420 1.60 ghz  , imam 1.5 GB RAM-a .. e sad posto mi sad ovdje dolazi poruka da je aktivacijski period istekao, ja imam originalni win7 home basic koji mi je dosao uz kompjuter koji sam uzeo prije 7 mjeseci ,sad mene zanima mogu li ja instalirati taj windows i upisati isti aktivacijski kljuc kao sto sam i na kompjuteru to uradio. -I jos nesto , ovdje na cd-u pise da je win 32 bita ,a meni je na kompu 64 bita(vec je dosao instaliran znaci) , i kad sam ga aktivirao upisao sam kljuc koji je bio na kompu sa strane na naljepnici,onda koliko sam shvatio da su oni meni poslali pogresan cd ,pogresan windows , sad mene zanima ima li jos negdje taj serijski kljuc ispisan jer valjda onaj sa kompa nece raditi jer je ovo drugi windows .. izvinjavam se ako je nesto nejasno , pitajte slobodno..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Deep kaže...

Ok imam jedno pitanje da ne otvaram novu temu .. 

-Ja sad na laptopu koji je poprilicno slab  imam win7 ultimate 32 bita , proc. je intel celeron m cpu 420 1.60 ghz  , imam 1.5 GB RAM-a .. e sad posto mi sad ovdje dolazi poruka da je aktivacijski period istekao, ja imam originalni win7 home basic koji mi je dosao uz kompjuter koji sam uzeo prije 7 mjeseci ,sad mene zanima mogu li ja instalirati taj windows i upisati isti aktivacijski kljuc kao sto sam i na kompjuteru to uradio. -I jos nesto , ovdje na cd-u pise da je win 32 bita ,a meni je na kompu 64 bita(vec je dosao instaliran znaci) , i kad sam ga aktivirao upisao sam kljuc koji je bio na kompu sa strane na naljepnici,onda koliko sam shvatio da su oni meni poslali pogresan cd ,pogresan windows , sad mene zanima ima li jos negdje taj serijski kljuc ispisan jer valjda onaj sa kompa nece raditi jer je ovo drugi windows .. izvinjavam se ako je nesto nejasno , pitajte slobodno..

Ako ispod laptopa na kojim piše key i mora i isto pisati na koji windowsi idu.

Nenad
13 godina
neaktivan

Problem je u tome sto je na ovome laptopu prije bio vista instaliran i onda mi je kasnije jedan jaran instalirao 7 je rekao da ce bolje ici nego vista i tako da imam od viste na njemu onu naljepnicu :S 

16 godina
neaktivan
Deep kaže...

Problem je u tome sto je na ovome laptopu prije bio vista instaliran i onda mi je kasnije jedan jaran instalirao 7 je rekao da ce bolje ici nego vista i tako da imam od viste na njemu onu naljepnicu :S 

Pa onda ta Sedmica nije original i potpuno je svejedno kaj ćeš instalirati. Jedino originalno na tom laptopu može biti Vista za koju imaš ključ. Adio {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 17:40 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

Pa to sad nije ni bitno,bitno je da li mogu instalirati ovaj windows sto sam dobio uz kompjuter i da li jos negdje pise aktivacijski kljuc,ja sam trazio na cd u i u onome sto je doslo uz njega nema...

16 godina
neaktivan

Kaj ti sada hoćeš instalirati i koji OS si dobio s laptopom? Ako hoćeš Vistu ,trebal bi ispod imati COA naljepnicu

na kojoj je aktivacijski ključ. Windows 7 ti je dao jaran i on nije original.

A ti sad budi dobar ,stisni desni klik na Computer (ili Računalo) ,klikni na Properties i uslikaj taj prozor i stavi ga ovdje da napokon saznamo o čemu pričamo!!

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 18:07 (kizo2703).
16 godina

Deep kaže...
..ja imam originalni win7 home basic koji mi je dosao uz kompjuter ..
... i kad sam ga aktivirao upisao sam kljuc koji je bio na kompu sa strane na naljepnici,onda koliko sam shvatio da su oni meni poslali pogresan cd ,pogresan windows
.. sad mene zanima ima li jos negdje taj serijski kljuc ispisan jer valjda onaj sa kompa nece raditi jer je ovo drugi windows .. izvinjavam se ako je nesto nejasno , pitajte slobodno..

...
- svaki windows ima svoj key.
- svi windowsi su 'originalni', pitanje je samo koji key ti imaš...

Nello kaže...
..
Ako ispod laptopa na kojim piše key i mora i isto pisati na koji windowsi idu.

-ne, zapravo 'suprotno', jer OEM dolazi predinstaliran s OEM keyem (kopiran-image..), dok je na naljepnici klasičan korisnički OEM. Inače da...

kizo2703 kaže...
..
Pa onda ta Sedmica nije original i potpuno je svejedno kaj ćeš instalirati. Jedino originalno na tom laptopu može biti Vista za koju imaš ključ. Adio

- pa ipak, postoji jedna (teoretski-hipotetska) mogućnost, da ima licencu Viste s opcijom upgradea na Seven.. pa u tom slučaju baš to radi. ... (naravno, nema šanse u RL).

Deep kaže...
Pa to sad nije ni bitno,bitno je da li mogu instalirati ovaj windows sto sam dobio uz kompjuter i da li jos negdje pise aktivacijski kljuc,ja sam trazio na cd u i u onome sto je doslo uz njega nema...

- nisi dobio windows uz kompjuter, tj ako imaš OEM key Viste, trebao si dobiti taj medij ili ga skini s bespuća interneta. Prije je dolazio uz notebook, pa se kasnije moglo downloadati sa stranica proizvođača (notebooka), pa je sad ugl. software koji trebaš pokrenuti da bi kreirao recovery (install)... u tvom slučaju nije ni jedna od tih kombinacija, jer si 'dobio' ništa, tj medij nije važan nego key. Sa stranica MSa možeš inače skinuti ili od bilo koga iskopirati install medij. To je sasvim legalno dok imaš odgovarajući key i ne radiš nekoliko stotina kopija za mali oglasnik...

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 18:08 (ihush).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Deep kaže...
..ja imam originalni win7 home basic koji mi je dosao uz kompjuter ..
... i kad sam ga aktivirao upisao sam kljuc koji je bio na kompu sa strane na naljepnici,onda koliko sam shvatio da su oni meni poslali pogresan cd ,pogresan windows
.. sad mene zanima ima li jos negdje taj serijski kljuc ispisan jer valjda onaj sa kompa nece raditi jer je ovo drugi windows .. izvinjavam se ako je nesto nejasno , pitajte slobodno..

E da je barem tak jednostavno:  

'' .. e sad posto mi sad ovdje dolazi poruka da je aktivacijski period istekao, ja imam originalni win7 home basic koji mi je dosao uz kompjuter koji sam uzeo prije 7 mjeseci ,''

{#}{#}

Sad ti shvati o čemu i kojem OS-u se uopće radi!! {#} 7 mjeseci grace period za aktivaciju Windowsa?! Dajte molim vas ,nemojte me yebat!! {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 18:15 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

Ja ne znam sta vama nije jasno u pitanju : Pise li jos negdje product key od windowsa koji je dosao uz kompjuter (u oklopu originalnom i orignalni cd i sve ) ..sta mi pricate sad od visti i nekim tamo stvarima koje nisam pitao , znam ja da imam product key od viste na laptopu jer je to bio windows prvi instaliran,ja sam sad htio instalirati ovaj sto mi je dosao uz komp i samo sam pitao da li ima jos negdje product key , ali morate vi filozofirati... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Deep kaže...

Ja ne znam sta vama nije jasno u pitanju : Pise li jos negdje product key od windowsa koji je dosao uz kompjuter (u oklopu originalnom i orignalni cd i sve ) ..sta mi pricate sad od visti i nekim tamo stvarima koje nisam pitao , znam ja da imam product key od viste na laptopu jer je to bio windows prvi instaliran,ja sam sad htio instalirati ovaj sto mi je dosao uz komp i samo sam pitao da li ima jos negdje product key , ali morate vi filozofirati... 

Da te pitam jel si kupio nov komp ili je rabljeno?

Nenad
13 godina
neaktivan
Nello kaže...
Deep kaže...

Laptop (u kojem je i problem) je rabljen , a kompjuter sam uzeo nov, lijepo sam rekao ako je sta ne jasno da me pitat nije problem objasniti :)

15 godina
neaktivan
Deep kaže...
Nello kaže...
Deep kaže...

Laptop (u kojem je i problem) je rabljen , a kompjuter sam uzeo nov, lijepo sam rekao ako je sta ne jasno da me pitat nije problem objasniti :)

Kao prvo postoji pravila kod windowsa, jer obično jedan windows -jedna key!

Nenad
16 godina
neaktivan
Deep kaže...

Ne možeš instalirati i aktivirati (legalno) OEM Windows s jednog PC-a (laptopa) na drugi (desktop). Jel sad jasno?!

Džabe ti ključ ,kad s njim ne možeš aktivirati Windowse.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 18:38 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Deep kaže...

Ne možeš instalirati i aktivirati (legalno) OEM Windows s jednog PC-a (laptopa) na drugi (desktop). Jel sad jasno?!

Džabe ti ključ ,kad s njim ne možeš aktivirati Windowse.

Pa sto odmah nije neko tako rekao, sta imaju pricati o visti ili necem 3. ... ajd ok onda ..

16 godina
Deep kaže...

... i samo sam pitao da li ima jos negdje product key , ali morate vi filozofirati... 

- Imaš key, nemaš key.

- key se nalazi na računalu. Jedan dio koji možeš vidjeti u propertisu je nešto drugo.

- postoje alati za čitanje keya (google zna npr windows key finder, show windows/Office/MS keys i sl.). Možeš ga čak i backupirati. Originalan (predinstalirani OEM) key ne mora biti identičan onom na naljepnici.

- ako imaš original key, poziv MSu je najbrže rješenje, 0800-300-300, rješavaju akltivaciju za par minuta. Naravno jednim OEM keyem možeš aktivirati jedan odgovarajući windows. Za drugi OS (sedmica) ili drugo računalo (pogotovo istovremeno) moraš proči nedugodnu proceduru kupnje...

13 godina
neaktivan

Ma ok je sad , ne trebate odgovarati na ovo pitanje,recemo da je rijeseno!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Windows cannot be installed to this dick.The selected disk is of the GPT partition style.Kaj da radim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nisi obrisao particiju! Imaš sve u prvom postu, čitaj.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
13 godina
neaktivan

Izbrišem sve participacije i ostane free space kliknem install i stavim root ali mi se stvori jedna participacija i ostane free spacea 800.4 kb-ajta....A ako ne stavim root nemogu instalirati da bude bez particija

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.8.2012 17:59 (glikoprotein).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
glikoprotein kaže...

Izbrišem sve participacije i ostane free space kliknem install i stavim root ali mi se stvori jedna participacija i ostane free spacea 800.4 kb-ajta....A ako ne stavim root nemogu instalirati da bude bez particija

Da li instaliraš Linux ili sedmicu? Root je za linuxe a sedmica idu drukčije.

Nenad
15 godina
neaktivan
glikoprotein kaže...

Ako neželiš ubuntu. 

U bios postavi da prvi bota dvd, i izađeš sa F10 tj da sprema postavke.

Drugo ubaci win 7 i čekaš da se boota i onda izabereš redom kako na slici i tako i napraviš. Vidi na temi i pogledaj slike i shvatit češ i to nije teško napravit!

Nenad
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice