Deinstaliranje legalnog OS

poruka: 51
|
čitano: 12.189
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Deinstaliranje legalnog OS i njegova prodaja
pitanje

a evo i novog pitanja iz mutnog svijeta OS Penđeri: kad čovjeku pukne film (recimo: bitka na neretvi) i želi se riješiti "naprednog" sustava tipa vista ultimate i vratiti na pouzdaniji xp pro, može li "ustupiti" tu vistu nekome za "simboličnu naknadu", s pravom uporabe serijskog broja? jedan sam od evolucijskih stranputica koji nabavlja samo legalan softver. elem, ako utopim vistu ultimate (32 bit), hoće li "žrtva" moći je jednako aktivirati i imati sve "beneficije" kao ja do sad ili licencija propada? naime, ima li deinstaliranje 8potpuno) za posljedicu i uništavanje podataka u redmondu o tome kako je neki tamo papak kupio vistu? moram li se "prava" odreći i preko oglasnika? pisati gatesu? ići u lourdes? išibati se imelom?

samo mi nemojte reći da sam soma i pol bacil u kanalizaciju :o( danke ihnen :o)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovako stvari stoje prema mome skromnom znanju:

Sudeći prema cijeni koju si platio za Vistu Ultimate (1500 kuna) pretpostavljam da si kupio OEM verziju. OEM verzija se može instalirati samo na jednom računalu i ne može se reinstalirati poslije na neko drugo računalo. Licenca vrijedi samo za računalo na kojem je ta licenca prvi put iskorištena.

OEM verziju ne možeš reinstalirati niti na istom računalu, ako si promijenio matičnu ploču (osim ukoliko je matična potpuno prestala raditi).

“An upgrade of the motherboard is considered to result in a “new personal computer” to which Microsoft® OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.”

Postoji skuplja verzija Viste Ultimate koja košta oko 2700 kuna, a to je Retail verzija koja se može deinstalirati na jednom računalu i potom ponovno instalirati na nekom drugom. Licenca retail verzije se može prenositi s jednog na drugo računalo, sve   dok postoji istovremeno instalirana samo jedna Vista s tim serijskim brojem.

Ne vozi brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2008 20:46 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moje iskustvo...

Došla OEM verzija Home Premium na laptopu, instalirao Vistu HP na desktop s tim ključem i radi bez problema i na laptopu i na desktopu...

Možda nije najmoralnije riješenje ali je za osobnu upotrebu pa nevidim nekog velikog zla... Nevinašce

Najbolje vam je da probate dal radi, nemožete ništa izgubiti...

Pozz...

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Deinstaliranje legalnog OS
klimama kaže...

Ovako stvari stoje prema mome skromnom znanju:

Sudeći prema cijeni koju si platio za Vistu Ultimate (1500 kuna) pretpostavljam da si kupio OEM verziju. OEM verzija se može instalirati samo na jednom računalu i ne može se reinstalirati poslije na neko drugo računalo. Licenca vrijedi samo za računalo na kojem je ta licenca prvi put iskorištena.

OEM verziju ne možeš reinstalirati niti na istom računalu, ako si promijenio matičnu ploču (osim ukoliko je matična potpuno prestala raditi).

“An upgrade of the motherboard is considered to result in a “new personal computer” to which Microsoft® OEM operating system software cannot be transferred from another computer. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created and the license of new operating system software is required.”

Postoji skuplja verzija Viste Ultimate koja košta oko 2700 kuna, a to je Retail verzija koja se može deinstalirati na jednom računalu i potom ponovno instalirati na nekom drugom. Licenca retail verzije se može prenositi s jednog na drugo računalo, sve   dok postoji istovremeno instalirana samo jedna Vista s tim serijskim brojem.

Mislim da nisi u pravu. Zar to ne bi onda znacilo da ne smijem kupiti potpuno novi komp i na njega instalirati tu vistu? A stari baciti u smece ili nekome pokloniti (bez viste). To je i mene zanimalo pa sam bas neki dan procitao sta kazu o aktivaciji viste. I ako sam dobro skuzio vista se smije deinstalirati sa jednog kompa (ili ako se npr. promijeni maticna ploca ili hard i memorija istovremeno) i ponovo aktivirati. I tako 5 puta preko neta a svaki sljedeci puta telefonski.
Znaci da se vista moze preprodati ali ne mogu biti dvije licence istovremenol. Ispravite me ako grijesim.

http://www.microsoft.com/croatia/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/activationfaq.mspx

17 godina
neaktivan

mislim da imas pravo, ne bi trebalo biti nemoguce deinstalirat OS pa ga ponovo instalirat na drugom komp, jer inace na bi imalo smisla

17 godina
neaktivan

http://www.microsoft.com/scg/mscentar/informacije/faq.mspx

P. Da li se OEM licenca može preneti na drugi računar? 
O. Ne, OEM licenca je vezana za računar uz koji je kupljena i ne može se preneti na drugi računar.

http://www.microsoft.com/australia/education/howtobuy/faqs/types.mspx

What is OEM Licensing?

OEM (Original Equipment Manufacturer) licensing is the most cost-effective way to acquire a genuine Windows licence, where the original equipment manufacturer builds new PCs and installs the software for its customers. A licence is issued once you purchase a PC with software. However, with OEM software licences, software cannot be transferred from one computer system to another, even if the computer system on which it was originally installed is no longer in use. The alternative is a full retail version available for purchase at participating retailers.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2008 21:11 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina

Evo ti sa stranica hrvatskog microsofta. Link koji sam vec naveo.

Broj računala na koja možete instalirati sustav Windows ovisi o licenci za softver. Na primjer:

- Ako sustav Windows Vista nabavite u maloprodaji (u originalnom pakiranju), on se istovremeno može instalirati samo na jedno računalo. Možete se odlučiti za deinstaliranje sustava Windows Vista s jednog računala i njegovo instaliranje na drugo računalo. U tom slučaju morat ćete ponovno aktivirati tu kopiju sustava Windows Vista na novom računalu.

- Ako sustav Windows Vista nabavite prethodno instaliran na računalu, možete ga koristiti samo na tom računalu.

Pa sad vidi koju i kakvu si ti vistu kupio.

17 godina
neaktivan
Eld kaže...

- Ako sustav Windows Vista nabavite u maloprodaji (u originalnom pakiranju), on se istovremeno može instalirati samo na jedno računalo. Možete se odlučiti za deinstaliranje sustava Windows Vista s jednog računala i njegovo instaliranje na drugo računalo. U tom slučaju morat ćete ponovno aktivirati tu kopiju sustava Windows Vista na novom računalu.

- Ako sustav Windows Vista nabavite prethodno instaliran na računalu, možete ga koristiti samo na tom računalu.

Ovo prvo se odnosi na retail verziju Viste.

Ovo drugo se odnosi na OEM verziju, koja je duplo jeftinija i koju teoretski možeš kupiti samo uz novo računalo ili uz neki važniji komad hardvera, recimo hard disk ili ako se dogovoriš s trgovcem.
17 godina

Nakon što je ženi na laptopu otišla matična, zvao sam u MS Hrvatska i pitao mogu li legalno koristiti instalaciju tog OS-a (WinXP Pro) na drugom laptopu, koji sam kupio bez instaliranog OS-a. Odgovorila mi je da je licenca u mom slučaju vezana na matičnu ploču =)

Naravno, na moje pitanje znači li to da mi je licenca propala ako mi se pokvarila matična i MORAM ju zamijeniti (lukav sam, zar ne ;), draga gospođa mi je odgovorila kako smijem zamijeniti matičnu ploču u istom rangu. Moj zaključak iz cjele priče: MS nije briga na kojem računalu imaš instaliran OS, dokle god je to JEDNO računalo na JEDNU licencu i otprilike u cjenovnom rangu računala za koje je originalno licenca kupljena. Pretpostavljam da ima nekakve veze s postotcima od prodaje računala...

Osim toga, imaš i legalnu opciju downgradea s Viste na XP. Kako to funkcionira u HR nemam pojma.

Pazi, gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Eld kaže...

Ovo je pogresno formulirano zbog cega ljude dovodi do zabune. Rijec "mozete" zapravo znaci "smijete" - a tad recenica poprima drugi smisao, odnosno Microsoft vise ne tvrdi da vam Windowsi nece raditi na drugom racunalu (kao sto su neki ovdje to zakljucili) nego vam kaze da instaliranjem OEM Windowsa na drugo racunalo krsite licencni ugovor, odnosno Zakon, odnosno instalacija Windowsa na drugom racunalu nije legalna instalacija Windowsa i uzima ste kao da ste instalirali piratske Windowse.
17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

Moj zaključak iz cjele priče: MS nije briga na kojem računalu imaš instaliran OS, dokle god je to JEDNO računalo na JEDNU licencu i otprilike u cjenovnom rangu računala za koje je originalno licenca kupljena. Pretpostavljam da ima nekakve veze s postotcima od prodaje računala...

Zakljucak ti je pogresan. Trebam uopce objasnjavati zasto? Microsoftu je u interesu da si ljudi ne nadogradjuju racunala (dakle, da si na taj nacin u biti izgradjuju novo racunalo) nego da kupe novo s OEM licencom Windowsa. Zato i Windowsi na promjenu ploce reagiraju kao da su instalirani na novo racunalo.
17 godina

OK, priznajem, propustio sam par redaka razgovora:

teta iz MS-a: - Mi nemamo načina provjeriti na koji način vi koristite licencu, tj. je li ona instalirana na računalu s kojim ste ju kupili.

Veliki Brat: - Ali meni se ne isplati kupovati novu matičnu ploču za staro računalo po istoj cijeni kao novo bez OS-a!?

teta iz MS-a: - Dakle, da ponovim, mi nemamo načina provjeriti na koji način vi koristite licencu, tj. je li ona instalirana na računalu s kojim ste ju kupili.

Veliki Brat: - Ahaaaaa, onda dobro...

I sad slijedi moj zaključak iz prethodnog posta.

Slažem se da je MS-u u interesu to što kažeš, ali smatram da za kućne korisnike to nije problem. Iskreno, čak mislim da ne bi bio problem da imam firmu koja koristi legalan softver, ali imam jedno ili dva računala s ovakvom, prenesenom licencom. Naravno da ovo nije legalno, niti na razini preporuke, već čisto osobno iskustvo. A u kontekstu originalnog posta, ako čovjek ima važeću licencu za XP i ne planira duplirati instalaciju, ne vidim neki krucijalan problem.

No, ovdje treba uzeti u obzir i to da, kada igram RPG, nikada si ne postavim lik na osi lawful/good, niti chaotic/evil - uvijek je to sredina ;)

Kažu da je tako najteže...

Što žellim reći - da sam ja gospodin Majkrosoft, progledao bih ti kroz prste ako si uredan u ostalim obavezama, radije nego da navlačim na sebe negativan publicitet zbog cjepidlačenja oko nečega što si platio, ali ne možeš koristiti. Što bi narod rekao: vuk sit, ovca cijela.

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2008 7:40 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

sad je zabuna potpuna. Vista je kupljena posebno, na DVD-u u kutiji, iako na njoj piše OEM. isto je tako uredno instalirana i aktivirana (HD je bio prazan i neformatiran u laptopu). elem, NIJE predinstalirana. sve sam učinio sam (i nemam suučesnika :). ako ne mogu deinstalirati "to" i instalirati, primjerice, ponovo XP (ziheraški pristup), čemu onda prodaja softvera u dućanima?!? zbog čega ja tu licencu ne bih mogao "ustupiti" nekome (uz uvjet da je sam više ne koristim)?

ovo što piše MS je budalaština (na koju imaju pravo, naravno).

17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

Slažem se da je MS-u u interesu to što kažeš, ali smatram da za kućne korisnike to nije problem.

Pa ako nije problem sto nemaju legalne Windowse - onda OK. Vjerojatno nece stradati jer inspekcije u pravilu ne hodaju po kucama nego po firmama. A ako inspekcija dodje, moze lijepo bez pardona napisat kaznu.

Veliki Brat kaže...

Iskreno, čak mislim da ne bi bio problem da imam firmu koja koristi legalan softver, ali imam jedno ili dva računala s ovakvom, prenesenom licencom. Naravno da ovo nije legalno, niti na razini preporuke, već čisto osobno iskustvo.

Prva i druga recenica su ti kontradiktorne. Osim toga, to sto su tebi tolerirali nelegalnu verziju Windowsa ne znaci da ce i drugima.

Veliki Brat kaže...

Što žellim reći - da sam ja gospodin Majkrosoft, progledao bih ti kroz prste ako si uredan u ostalim obavezama, radije nego da navlačim na sebe negativan publicitet zbog cjepidlačenja oko nečega što si platio, ali ne možeš koristiti. Što bi narod rekao: vuk sit, ovca cijela.

Nisi platio - u tome jest stvar. Da si platio, mogao bi koristiti kako god zelis. Tvoj "zakljucak" ti pada u vodu zbog cinjenice da postoje OEM i maloprodajna verzija Windowsa koja je dosta skuplja od OEM verzije. OEM verzija Windowsa se smatra dijelom racunala, slicno kao sto je BIOS dio maticne ploce odnosno racunala. S tim da imaj na umu da ako si kupio neko brand-name racunalo poput HP-a, udio cijene OEM Windowsa u cijeni racunala je jako malen jer oni dobivaju Windowse po povlastenim cijenama, znaci znacajno manjim nego ti ovi kod nas prodaju OEM verziju s novim racunalom.
17 godina
moderator
Ajar kaže...

sad je zabuna potpuna. Vista je kupljena posebno, na DVD-u u kutiji, iako na njoj piše OEM. isto je tako uredno instalirana i aktivirana (HD je bio prazan i neformatiran u laptopu). elem, NIJE predinstalirana. sve sam učinio sam (i nemam suučesnika :). ako ne mogu deinstalirati "to" i instalirati, primjerice, ponovo XP (ziheraški pristup), čemu onda prodaja softvera u dućanima?!?

OEM verzija se ne smije moci kupiti u ducanima, osim kao dio kupljenog racunala. Iako je kod nas praksa da ako kupis bilo koji dio hardvera mozes uz to kupiti i OEM verziju Windowsa. Ali da su na racunu samo Windowsi OEM - ne znam za takve slucajeve - uglavnom, takvi se prodavaci, ako ih ima, izlazu tuzbama.
17 godina
mbaksa kaže...
Ajar kaže...

sad je zabuna potpuna. Vista je kupljena posebno, na DVD-u u kutiji, iako na njoj piše OEM. isto je tako uredno instalirana i aktivirana (HD je bio prazan i neformatiran u laptopu). elem, NIJE predinstalirana. sve sam učinio sam (i nemam suučesnika :). ako ne mogu deinstalirati "to" i instalirati, primjerice, ponovo XP (ziheraški pristup), čemu onda prodaja softvera u dućanima?!?

OEM verzija se ne smije moci kupiti u ducanima, osim kao dio kupljenog racunala. Iako je kod nas praksa da ako kupis bilo koji dio hardvera mozes uz to kupiti i OEM verziju Windowsa. Ali da su na racunu samo Windowsi OEM - ne znam za takve slucajeve - uglavnom, takvi se prodavaci, ako ih ima, izlazu tuzbama.
Upravo o tome i pričam - ne smije se, nije dozvoljeno, nije legalno, ali ne znači da nije moguće. Da je kontradiktorno je, ali je zapravo vrlo realno, pogotovo obzirom na državu u kojoj živimo.

OEM licenca veže OS uz određenu komponentu (opet uzimam moj primjer - iako je kupljeno čitavo računalo, licenca je vezana uz matičnu ploču, ovo mi je vrlo eksplicitno rečeno). Dokle god je predmet kupnje (komponenta) sastavni dio računala, licenca je važeća. E sad, kako je moguće prodati OEM verziju OS-a? To ostaje pitanje za prodavača, pogotovo zato što smatram da je kupac u ovom slučaju zakinut - čak nema niti mogućnost prodaje (ili poklanjanja) komponente zajedno s licencom. Što bi pak bilo potpuno legalno i u okviru licence.

Zapravo, smatram da su ovakve diskusije po forumu suvišne - Ajar, predlažem da nazoveš MS Hrvatska koji će te (pretpostavljam) pitati u kojem si to dućanu kupio OEM Vistu potpuno zasebno. Da sam ja u toj situaciji, bez pardona bih rekao o kome se radi...

OEM distribucija je rezervirana za tvrtke koje sklapaju računala i ova situacija se ne bi smjela dogoditi, za maloprodajno tržište je rezervirana retail verzija, koja sukladno tome ima i višu cijenu. Ako su ti po standardnoj cijeni prodali OEM verziju, kao što je mbaksa dao naslutiti, možeš ih slobodno prijaviti, tužiti, crtati im brkove i rogove u novinama i brojeve telefona ostavljati u javnim veceima s pozivom na seks.
Pazi, gledam te!
17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...
Upravo o tome i pričam - ne smije se, nije dozvoljeno, nije legalno, ali ne znači da nije moguće. Da je kontradiktorno je, ali je zapravo vrlo realno, pogotovo obzirom na državu u kojoj živimo.
Dakle, ovisi samo o dobroj volji inspektora tako da je suvisno o tome govoriti kao o pravilu i to uopce spominjati.

Veliki Brat kaže...
Zapravo, smatram da su ovakve diskusije po forumu suvišne - Ajar, predlažem da nazoveš MS Hrvatska koji će te (pretpostavljam) pitati u kojem si to dućanu kupio OEM Vistu potpuno zasebno. Da sam ja u toj situaciji, bez pardona bih rekao o kome se radi...
Ajar nigdje nije napisao da je OEM Vistu kupio "potpuno zasebno" (to bi znacilo da je na racunu samo Vista OEM). Ako jest, jest, ako nije - nije - moze se izjasniti.

Veliki Brat kaže...
OEM distribucija je rezervirana za tvrtke koje sklapaju računala i ova situacija se ne bi smjela dogoditi, za maloprodajno tržište je rezervirana retail verzija, koja sukladno tome ima i višu cijenu. Ako su ti po standardnoj cijeni prodali OEM verziju, kao što je mbaksa dao naslutiti, možeš ih slobodno prijaviti, tužiti, crtati im brkove i rogove u novinama i brojeve telefona ostavljati u javnim veceima s pozivom na seks.
Molim? Ja to nisao dao naslutiti - nemoj tvrditi nesto sto nisam rekao ili dao naslutiti. Dobio je ono sto je i platio - Vistu Ultimate OEM.
17 godina
neaktivan

navodno se telefonski OEM verzije moraju nanovo aktivirat: link. il je to samo u australiji?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ajar kaže...

sad je zabuna potpuna. Vista je kupljena posebno, na DVD-u u kutiji, iako na njoj piše OEM. isto je tako uredno instalirana i aktivirana (HD je bio prazan i neformatiran u laptopu). elem, NIJE predinstalirana. sve sam učinio sam (i nemam suučesnika :). ako ne mogu deinstalirati "to" i instalirati, primjerice, ponovo XP (ziheraški pristup), čemu onda prodaja softvera u dućanima?!? zbog čega ja tu licencu ne bih mogao "ustupiti" nekome (uz uvjet da je sam više ne koristim)?

ovo što piše MS je budalaština (na koju imaju pravo, naravno).

mbaksa kaže...
Ajar nigdje nije napisao da je OEM Vistu kupio "potpuno zasebno" (to bi znacilo da je na racunu samo Vista OEM). Ako jest, jest, ako nije - nije - moze se izjasniti.

Ne znam, ja boldane dijelove tako čitam...

Veliki Brat kaže...

Nakon što je ženi na laptopu otišla matična, zvao sam u MS Hrvatska i pitao mogu li legalno koristiti instalaciju tog OS-a (WinXP Pro) na drugom laptopu, koji sam kupio bez instaliranog OS-a. Odgovorila mi je da je licenca u mom slučaju vezana na matičnu ploču =)

Naravno, na moje pitanje znači li to da mi je licenca propala ako mi se pokvarila matična i MORAM ju zamijeniti (lukav sam, zar ne ;), draga gospođa mi je odgovorila kako smijem zamijeniti matičnu ploču u istom rangu. Moj zaključak iz cjele priče: MS nije briga na kojem računalu imaš instaliran OS, dokle god je to JEDNO računalo na JEDNU licencu i otprilike u cjenovnom rangu računala za koje je originalno licenca kupljena. Pretpostavljam da ima nekakve veze s postotcima od prodaje računala...

Osim toga, imaš i legalnu opciju downgradea s Viste na XP. Kako to funkcionira u HR nemam pojma.

mbaksa kaže...
Veliki Brat kaže...
Dakle, ovisi samo o dobroj volji inspektora tako da je suvisno o tome govoriti kao o pravilu i to uopce spominjati.

Opet, molim obratiti pozornost na boldane dijelove mog prvog posta i tvog posljednjeg zaključka. Zaista ne znam kako smo došli do ovoga, obzirom da niti ne govorim o nekakvom pravilu... Odluka je uvijek i potpuno na strani krajnjeg korisnika, da se ova prepiska ne bi shvatila kao nagovaranje na kršenje licence. Niti slučajno.

mbaksa kaže...
Ajar kaže...

mbaksa kaže...
Veliki Brat kaže...
Molim? Ja to nisao dao naslutiti - nemoj tvrditi nesto sto nisam rekao ili dao naslutiti. Dobio je ono sto je i platio - Vistu Ultimate OEM.
Ispričavam se, ovo je bila samo moja interpretacija, opet obzirom na boldani dio...

Pazi, gledam te!
17 godina
moderator

Krivo citas boldane dijelove.

• Ajar nije napisao da je kupio u ducanu iskljucivo Vistu OEM - znaci nije napisao da na racunu ima samo Vistu OEM (mozda ima, no to nije nigdje napisao)
  • OEM verziju OS-a ne smijes moci kupiti "solo" - iako bi trebala biti kao dio racunalne konfiguracije, to se, cini se, kod nas moze malo razvuci pa ako ti kupis neku komponentu + Windowse OEM, to se moze smatrati kao da si kupio Windowse OEM za (novo?) racunalo koje ces sam sastaviti - u tom slucaju je sam kupac "proizvodjac racunala" pa on u konacnici moze prodati takvo sastavljeno racunalo s predinstaliranim Windowsima OEM
  • Tuzbama se izlazu prodavaci koji prodaju samo Windowse OEM (ako uopce ima takvih - znam da se s praksom s prodavanjem OEM Windowsa + neke racunalne komponente jos davno pocelo), znaci da na racunu pise da si kupio samo Windowse OEM i nista drugo. Sumnjam da se tuzbama izlazu i oni drugi koji ne prodaju kompletno racunalo uz OEM verziju Windowsa, nego samo uz neku komponentu - vidi drugu tocku.

Jesi sad povezao stvari?

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2008 16:45 (mbaksa).
17 godina

Sry, ali nemam pojma o kakvom povezivanju pričaš...

Prvo pročitaj što sam napisao u postovima iznad, pa onda piši, valjda nakon čitanja nećeš pisati napamet. Ako si ipak pročitao, predlažem da pročitaš ponovo, jer očito nisi dobro čitao...

Malo mi je deplasirano sada stavljati linkove na vlastite članke par kotačića miša iznad, tako da to neću učiniti. Uglavnom, kreni odozgo nadolje...

Pazi, gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Necemo se vise navlaciti - cekat cemo Ajara da se izjasni sto tocno i pod kojim uvjetima je kupio.

17 godina

Mislim da sam pročitao da je MS promenio stav po ovom pitanju, tj u redu je prodati svoj primerak OS-a, čak iako je u pitanju OEM verzija, s tim što kupac OEM verzije ima manja prava na tehničku podršku ili kako već.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Ivan(4) kaže...

Mislim da sam pročitao da je MS promenio stav po ovom pitanju, tj u redu je prodati svoj primerak OS-a, čak iako je u pitanju OEM verzija, s tim što kupac OEM verzije ima manja prava na tehničku podršku ili kako već.

Na temelju cega temeljis svoje misljenje? Microsoft nije mijenjao tekst licencnih ugovora (barem ne u tom smjeru).
17 godina

Meni ovo postaje zbunjujuje. Na stranicama Ve-mila vidim da imaju samo OEM verzije ali ne pise da je vezana i kupovina nekog hardware-a uz njih. Na stranicama HGspota imaju i OEM i retail verzije ali takodjer i neke DOEM verzije za koje pise da su vezane uz njihove gotove konfiguracije. I ajd ti sad budi pametan. Kao da tjeraju ljude da nabavljaju pirate.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

the saga continues:

elem, u početku bijaše prijenosnik. dell 1525 - N. u kutiji s njim i nekakav neuporabljiv dos. nekoliko sam dana pokušao u njega ubaciti XP pro. nije išlo. odem natrag u dućan (mikronis, jasno. imaju čak na internetskoj stranici popis softvera koji prodaju.) i suznih očiju požalim se kako imam dobar pritiskivač za papir ali bih ga volio koristit kao računalo. napomena: pri kupnji prijenosnika nije mi ponuđen softver!, makar i kao dodatna kupnja (cijenom približno četvrtina prijenosnika). e, sad (cit.): "imamo vistu ali samo ultimate i samo 32 bit. može?" kojega đavla znam trebam li pitati je li oem ili retail i koja je razlika između 32-bit i 64-bit. oni sami ne daju informaciju ako točno ne postaviš pitanje. dakle, vista je kupljena u istom dućanu ali neovisno o računalu. ve-mil ima istu foru: kupiš barem miš i eto oem windowsa. većina dućana ionako nema retail jer je nitko ne kupuje (naknadno provjereno). preskupa je, a u principu isti q na disku.

pitanje: ako uz, primjerice, nov auto tražim (kupim) pun spremnik goriva, hoću li ga tad (dakle, u oem verziji) dobiti za ćunu po litri (i bašmebriga što je na pumpi, u retail verziji) skoro 10)?

17 godina
neaktivan
Ajar kaže...

pitanje: ako uz, primjerice, nov  auto tražim  (kupim) pun  spremnik  goriva, hoću li ga tad (dakle, u oem verziji) dobiti za ćunu po litri (i bašmebriga što je na pumpi, u retail verziji)  skoro 10)?

Imaš akcije na kojima ako kupiš automobil dobijš karticu s kojom možeš uliti 1000 ili više litara OEM goriva. Nakon toga prelaziš na retail.

Rijetko tko se nije zenuo kod kupovanja softvera i hardvera misleći da se nešto podrazumijeva ili uopće ne znajući da neki standard postoji. Zato prije kupovine obično 5 dana provedem tražeći informacije na internetu i u razgovoru s kompetentnim osobama, pa tek onda u trgovinu. A čak niti tada nisam 100% siguran da postoji potpuna jednakost između onoga što sam kupio i onoga što mislim da sam kupio.
I kažu idi na fakultet da se obrazuješ....lipe moje ovce!
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2008 9:39 (klimama).
17 godina
neaktivan
klimama kaže...
Ajar kaže...

pitanje: ako uz, primjerice, nov  auto tražim  (kupim) pun  spremnik  goriva, hoću li ga tad (dakle, u oem verziji) dobiti za ćunu po litri (i bašmebriga što je na pumpi, u retail verziji)  skoro 10)?

Imaš akcije na kojima ako kupiš automobil dobijš karticu s kojom možeš uliti 1000 ili više litara OEM goriva. Nakon toga prelaziš na retail.
  Hm,... može koristi i plavi diesel, ali je tada pirat.
Ja sam podli đavolji sluga, ja sam na kraju devetog kruga! Ja nisam loš, ja bih da se smijem još.
17 godina
moderator
Ajar kaže...

dakle, vista je kupljena u istom dućanu ali neovisno o računalu. ve-mil ima istu foru: kupiš barem miš i eto oem windowsa. većina dućana ionako nema retail jer je nitko ne kupuje (naknadno provjereno).

No sto to na kraju znaci? Napisao si da "ve-mil ima istu foru" - to znaci da na racunu uz Windowse OEM imas i jos nesto? Odnosno da na racunu nemas samo Windowse OEM, je li tako?
17 godina
protjeran

Točno tako: OEM verzije Windowsa se prodaju uz kupljeni komad hardware-a ili gotovo računalo u istoj trgovini dok je retail namijenjen zasebnom kupovanju, dakle licenca sama za sebe važeća bez druge robe uz sebe!

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 512Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice