Ja sam zadnji puta u zivotu radio nekakav sluzbeni rad (u ovom slucaju zavrsni rad na faksu) u LibreOfficeu, bolje receno u bilo kakvom Office paketu. Nikad vise. Koliko ja zivaca izgubim, bilo s Wordom na Win ili Writerom na Linuxu.
Utjehu nadoh u LaTeXu. On me razumije. Nema nikakvih ikonica, menija, samo kod. Zen za jednog programera. A proizvodi tako krasne dokumente. Jos mi ostaje vidjeti dokument koji je napravljen u bilo kojem Officeu, a da je vizualno ljepsi od onog koji LaTeX generira.
Imajuci to u vidu, LaTeX nije klasican Office uredivac teksta (a znam da je autor eksplicitno trazio Office paket), tako da ja samo nudim pogled iz druge, alternativne perspektive. Writer i Word su mi odlicna rjesenja za nesto odmah, sad, nabrzaka, gdje bi LaTeX bio overkill (iako s unaprijed pripremljenim predloscima i u LaTeXu se brzo stvari naprave), ali osobno za bilo sto vece gdje trebam lijep dokument s puno citata, fusnota, formula (osobito formula) i tablica, bilo kakav Office uredivac teksta mi je teska tlaka i LaTeX je tu kao melem na ranu.
Napomena: nemojte isprobavati LaTeX ukoliko niste voljni zasukati rukave i uciti sto oduzima vrijeme, a ako vam dokument treba sada, bolje je drzati se onoga s cim ste upoznati.