Pozdrav!
Imam HD od 500GB i želio bih uzeti još jedan od 500GB (isti), dakle radilo bi se o 2x500GB memorije internih hard diskova.
Zanima me mogu li kreirati particiju C od 200GB (za Windowse) i particiju D (od 800GB) za podatke ili moram svaku particiju dijelit jednako (znači da C i D particije imaju svaka po 500GB)?
Da li računalo ta dva odvojena HD-a prepozna kao jedan disk od 1TB ili kao dva diska od 500GB?
Bilo bi mi malo glupo da imam particije C (200GB) i D (300GB) od jednog diska te treću F od 500GB drugog diska - odvojeno.
Hvala svima na odgovorima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav!
Imam HD od 500GB i želio bih uzeti još jedan od 500GB (isti), dakle radilo bi se o 2x500GB memorije internih hard diskova.
Zanima me mogu li kreirati particiju C od 200GB (za Windowse) i particiju D (od 800GB) za podatke ili moram svaku particiju dijelit jednako (znači da C i D particije imaju svaka po 500GB)?
Da li računalo ta dva odvojena HD-a prepozna kao jedan disk od 1TB ili kao dva diska od 500GB?
Bilo bi mi malo glupo da imam particije C (200GB) i D (300GB) od jednog diska te treću F od 500GB drugog diska - odvojeno.
Hvala svima na odgovorima.
particija je uobičajeni naziv za cjepanje jednog diska na više segmenata (particija), a udružiti 2 particije u jednu (800GB) ti je malo nepotrebno.
Najbolje bi ti bilo napraviti C: 200GB, D: 300GB, e:500GB... i šta ti više treba.
Računalo ti neće prepoznati diskove na način da od 2 napravi 1. Imat ćeš c:500GB i d:500GB
Mozes od ta dva diska napraviti striping raid ili JBOD (just bunch of disks) polje ako imas kontroler na ploci.
U slucaju striping raida dobit ces porast performansi, ali u slucaju kvara bilo kojeg pojedinacnog diska gubis sve podatke.
U slucaju JBOD-a ne dobijas nikakve prednosti raida (performase ili redundanciju), ali mislim (nisam u ovo 100% siguran) da kvarom jednog diska gubis samo njegove podatke dok podaci sa drugog ostaju sacuvani.
U oba slucaja ces diskove vidjeti kao jedan veliki disk i moci slagati particije po zeljama, pa i tih 200 + 800 GB koje zelis.
Hvala na odgovorima.
Zanima me kako se postupa s tim Raidom i JBODom, to su Bios alati ili?
Hvala na odgovorima.
Zanima me kako se postupa s tim Raidom i JBODom, to su Bios alati ili?
Da, ali kao sto sam napisao ploca ti mora imati raid kontroler.
Najprije udjes u BIOS i stavis da ti SATA radi kao Raid, a onda imas poseban Raid konfigurator (dio BIOS-a).
Procitaj u uputstvima ploce kako do toga dodjes. Kod mene je npr. kombinacijom CTRL+J prilikom boota i onda tamo podesavas raid polja i sl.
Uglavnom, ako ti ploca podrzva RAID u uputstvima ploce je sigurno do detalja objasnjeno kako sloziti RAID.