Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.031
|
čitano: 8.160.068
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Bodybuilding - od početnika do naprednih

Pozdrav svima,

Imam jedno pitanje: Jel mi netko može preporučiti neku terentanu u Rijeci? Neka pozitivna/negativvna iskustva? Nije mi namjera bodybuilding, samo da se malo dotjeram. Izgubio sam dosta sala, čisto prehranom, te mi sada treba definicija...

14 godina

Što radite kad vam treninzi dosade? Da se razumijemo, treniram 10+ godina bez stanke i totalno sam u disciplini/rutini tako da nikad nije bilo govora o odustajanju, ali motivacija mi je valovita (što smatram da je normalno). Zna mi biti u gymu dosadno i osjetim da odrađujem te treninge kao što prije spavanja operem zube. Rezultati su dobri, zadovoljan sam, ali moj problem je taj da ja nemam taj neki cilj jači, veći, bolji nego održavam formu koja mi paše. Imao sam faze nabildanosti, imao sam faze više lean, osjetio sam što sve mogu i sad se nalazim u nekoj zdravoj sredini.

Filozofiram, ali eto zanima me kako začinite tu rutinu ponekad. Pokušavam nekad prelaziti s klasičnih treninga za ciljanje skupine na generalne treninge cijelog tijela, pa nekad rokam više cardio, ergometar, boddyweight i tako... 

8 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Ubacim tjedan gdje ispitujem granice, u formatu 3x3.
10 mjeseci
Miksam trčanje , trkaći bicikl i teretna uz neke vježbe za moje probleme psoas i desni kuk kao joga, stabilizacija trupa i balans.
Kad dva dana za redom isto recimo trčanje to me baš psihički smara te izbjegavam. Dok ovako uvijek mi izazov , na biciklu ili trčanje nikad isto , tempo ,šprintevi , duga spora , intervali 1 min., 2, 3, 4, 5, 10. Teretana nekad utezi , nekad bučice, nekad sprave , nekad samo težinom tijela ili neke nove vježbe koje inače ne radim. 15 godina treniram bez prestanka bic i trčanje ali teretana zadnje četiri-pet i nikad dosta, uvijek neki makar mali izazov imam. Nekad pripreme za polumaraton , nekad dizanje vo2max , nekad teratana i bildanje.

Jučer bicikl piramida , evo danas:
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
14 godina

Tako nekako i ja pokušavam kombinirati. Bicikl, trčanje, planinarenje. Sad sam išao na B2Run u Zagrebu, srušio vlastiti PR na 5k i točno mi paše taj neki cilj da imam natjecat se sa samim sobom. Ali ajmo reć da me više zanima specifično teretana i varijacije vježbi u teretani.

9 godina

ima itko problem sa išijasom?

nikad nikakvih problema sa kraljeznicom, odjednom napadaj.
Prvih 3-4 jako tesko na noge, 5 dan šetanje uz lagane bolove i stajanje ukrivo.
postura ispravljena cca 14 dan i seta se bez problema.
Danas 30 dan, sjedim po 40ak min, al stalna nelagoda je tu

11 mjeseci

Evo ja sam ti prije koju godinu imao problem sa "lažnim išijasom" iliti piriformis sindromom od pretreniranosti trčanjem i uspio sam to sam riješiti sa vježbama istezanja za piriformis koje radim i dan danas nakon svakog treninga. Za preventivu i zdravlje kralježnice ti preporučam McGill big 3 koje jačaju core i stabiliziraju kralježnicu, a koje izvodim prije svakog treninga (bilo snage, trčanja, bicikliranja...). Ipak mislim da bi u tvom slučaju trebao posjetiti kvalitetnog sportskog ortopeda za što bolju dijagnozu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2025 9:25 (herc_vtc).
9 godina
herc_vtc kaže...

Evo ja sam ti prije koju godinu imao problem sa "lažnim išijasom" iliti piriformis sindromom od pretreniranosti trčanjem i uspio sam to sam riješiti sa vježbama istezanja za piriformis koje radim i dan danas nakon svakog treninga. Za preventivu i zdravlje kralježnice ti preporučam McGill big 3 koje jačaju core i stabiliziraju kralježnicu, a koje izvodim prije svakog treninga (bilo snage, trčanja, bicikliranja...). Ipak mislim da bi u tvom slučaju trebao posjetiti kvalitetnog sportskog ortopeda za što bolju dijagnozu.

kako si dijagnosticirao da je to piriformisa?

meni su rekli da je klasican isijas i "ajde kuci odmaraj", nikakvo snimanje nisam imao, tako da ni ja nisam bas 100% siguran .

Takoder sam imao jak spazam erectora, da li je u tebe to bio slucaj?

sto s tice nekih isijas simptoma, nisam imao bol kroz nogu, trnila je, al ne mogu reci da je bila bolna, niti mi je "palo" stopalo, funkcije u nozi su sve bile normalne, pa stvarno nisam siguran 

11 mjeseci

Meni ti je krenula bol nešto malo od donjih leđa, ali više prema lijevom dijela stražnjice, pa kroz bol i zatezanje u stražnjoj ložu, tako da su to dosta sigurni simptomi piriformisa. Sam sam to riješavao jer sam iz manjeg mjesta gdje nemamo kvalitetnog ortopeda (na YouTube-u ima par kvalitetnih kanala ozbiljnih doktora fizioterapije npr. Bob & Brad preko čijih sam par test vježbica utvrdio svoj problem). Da su bili neki ozbiljniji simptomi vjerovatno bi otišao negdje i platio sportskog ortopeda.

p.s. inače topla preporuka za knjigu Stuarta Mcgilla: Back Mechanic, mislim da postoji negdje za skinuti u pdf-u. U njoj imaš točnu samodijagnostiku i preporuke kako ispraviti kretnje koje ti izazivaju bolove kako bi bolovi prestali, pa onda i preventivne vježbe za jačanje core mišića koji nam stabiliziraju kralježnicu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2025 10:14 (herc_vtc).
9 godina
herc_vtc kaže...

Meni ti je krenula bol nešto malo od donjih leđa, ali više prema lijevom dijela stražnjice, pa kroz bol i zatezanje u stražnjoj ložu, tako da su to dosta sigurni simptomi piriformisa. Sam sam to riješavao jer sam iz manjeg mjesta gdje nemamo kvalitetnog ortopeda (na YouTube-u ima par kvalitetnih kanala ozbiljnih doktora fizioterapije npr. Bob & Brad preko čijih sam par test vježbica utvrdio svoj problem). Da su bili neki ozbiljniji simptomi vjerovatno bi otišao negdje i platio sportskog ortopeda.

p.s. inače topla preporuka za knjigu Stuarta Mcgilla: Back Mechanic, mislim da postoji negdje za skinuti u pdf-u. U njoj imaš točnu samodijagnostiku i preporuke kako ispraviti kretnje koje ti izazivaju bolove kako bi bolovi prestali, pa onda i preventivne vježbe za jačanje core mišića koji nam stabiliziraju kralježnicu.

dosta slicne simptome sam imao kao ti, samo sto sam ja ostao nakrivljen uz taj jaki spazam.
ti si isto prvih nekoliko dana odlezao, nisi bio u mogucnosti hodat?
sad sam stvarno na 99%, osim tog sjedenja, da li si imao problema sa tim?

15 godina
sporttest kaže...

meni su rekli da je klasican isijas i "ajde kuci odmaraj", nikakvo snimanje nisam imao, tako da ni ja nisam bas 100% siguran .

Takoder sam imao jak spazam erectora, da li je u tebe to bio slucaj?

sto s tice nekih isijas simptoma, nisam imao bol kroz nogu, trnila je, al ne mogu reci da je bila bolna, niti mi je "palo" stopalo, funkcije u nozi su sve bile normalne, pa stvarno nisam siguran 

tko ti je to dijagnosticirao ? pretpostavljam doktor opce prakse, evo ti ibuprofen 600 i doma odmaraj ? 

tako je i meni rekla pa je bila diskus hernija L5-S1, a to je kod vecine, išijas je upala zivca i to je po meni velika rijetkost, prije da imas prolaps diska ali to samo magnetna može dijagnosticirati.

uglavnom što god je dijagnoza vježbe su vise manje iste, kako ti je kolega rekao, mcgill big 3 su i mene spasile i doslovno od invalida sam došao do PR-a u svim liftovima.

ali odmarati nemoj nikako, hodaj što više i duze mozes, radis te neke vjezbice (dosadne al jbga), s vremenom progresiju na njima i proći će, ovisi o godinama, prije ili kasnije..

11 mjeseci

Pa preporuka je za išijas kretanje (hodanje) kao terapija, prije nego ležanje. Šibni mi mail na pp, pa ti pošaljem pdf McGillove knjige.

9 godina
Igor666 kaže...

pretpostavljam doktor opce prakse, evo ti ibuprofen 600 i doma odmaraj ? 

a tko ce drugi...klasik.

rekli su bili za pocetak odmor, kasnije vjezbe.
Vec sigurno 15 dana ja radim vjezbe za core (ultra dosadno), te setam oko 10k koraka dnevno, nekad i malo vise.

ako je doslo do portruzije, mene vise brine kakav cu biti na duge staze, hoce li se disk potpuno oporaviti ili cu imat i dalje nekakve posljedice.
zanimljivo je da mi se to dogodilo kad sam apsolutno mirovao sigurno 5-6 dana, nikakav trening nikakva trauma.

17 godina

imam problem s bicepsima. nikako ih ne mogu dobiti da dobijem breg ili malo veće brdo.

sve sam vježbe probao. gledao yt videe milion. 

Čini mi se da kako god ih radio da ih ne pogađam vježbama jer mi se čine stalno opušteni, nikako da budu tvrdi kao kamen niti da se povećaju

kada bilo koju drugu slupinu radim, osjetim rezultat. Na bicepsima nikad. 

sada sam već postao lud pa ih trpam svaki dan, kada npr radim leđa, prsa ili noge pa ih ubacim i pumpam samo da vidim ima li kakve reakcije. 

mgu dići 17,5 a i 20 s utezima u pumpi ali kao što rekoh ništa.

kontam da nešto radim krivo ili ne dižem dovoljno težine

15 godina

Puno ponavljanja, preko klupe, stojeći sjedeći, koncentiraj se na range of motion taj srednji dio di bic najviše pati.

Radi ga na poseban dan, i na dan kad su leđa ako si u splitu.

I onda na kraju treninga, uzmi olimpijsku šipku  napumpaj 10, pa uzmi 20kg uteg i drži ga pod 90 broji do 10

tako 3-5 krugova dok ne proplačeš.,

najbolje ako imaš frenda, on drži ti pumpaš i tako. Tak sam šogoru ruke dobio, skočio je u kratkokm vremenu, ali je plakao svaki trening.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
11 godina
peacock kaže...

imam problem s bicepsima. nikako ih ne mogu dobiti da dobijem breg ili malo veće brdo.

Čini mi se da kako god ih radio da ih ne pogađam vježbama jer mi se čine stalno opušteni, nikako da budu tvrdi kao kamen niti da se povećaju

sada sam već postao lud pa ih trpam svaki dan, kada npr radim leđa, prsa ili noge pa ih ubacim i pumpam samo da vidim ima li kakve reakcije. 

Ili loša genetika za biceps. Kratki muscle belly koji se ne mogu razviti vise nego sto ti imas. To je tak u bodybuldingu mozes misica izgradit tocno onoliko kolike su ti genetske predispozicje naturalno za to. Dalje do toga ne ide makar radio ez curl sa 80kg. 

15 godina
BeLLicus kaže...
peacock kaže...

Ili loša genetika za biceps. Kratki muscle belly koji se ne mogu razviti vise nego sto ti imas. To je tak u bodybuldingu mozes misica izgradit tocno onoliko kolike su ti genetske predispozicje naturalno za to. Dalje do toga ne ide makar radio ez curl sa 80kg. 

Točno to, i sam imam problema, od kraja bicepsa do lakta imam ''pola metra'' ravnog i biceps je zavučen pod majicu kako god okrenem.

rotacije, pumpovi i sve radiš i dobiješ ga, ali nije recimo rručetina ko tvoja, a imam na peaku preko 45cm sigurno, zapravo imao sam, sad sam pao pa je manje sigurno.

jedi ti mjerio obujam?

11 mjeseci
peacock kaže...

Imam ti sličan problem sa bicepsima, ali sam skužio da je to i do genetike kao što je rekao kolega iznad (pošto imam duže ekstremitete i krakat sam), da mi je oduvijek  bilo teško postići volumen u rukama. Malo se to počelo mijenjati od kada u sklopu treninga snage (3x tjedno full body) radim i chin-ups 4x8 ponavljanja i nakon svakog treninga snage biceps curl do otkaza. Negdje sam pročitao u bespućima interneta, da je taj spoj chin-up + biceps curl dobar za rast bicepsa, a pogotovo ako se radi kao superset.

11 godina
fila2208 kaže...
BeLLicus kaže...
peacock kaže...

Točno to, i sam imam problema, od kraja bicepsa do lakta imam ''pola metra'' ravnog i biceps je zavučen pod majicu kako god okrenem.

rotacije, pumpovi i sve radiš i dobiješ ga, ali nije recimo rručetina ko tvoja, a imam na peaku preko 45cm sigurno, zapravo imao sam, sad sam pao pa je manje sigurno.

jedi ti mjerio obujam?

Da 47cm, što je jako dobro sa obzirom da kemijaši koji su ifbb pro ovdje na balkanu imaju oko 50cm, meni je dobar i biceps i triceps pa to značajno povećeva obujam pogotovo kad je triceps ogroman pa se dolje izduži kad napneš. 

17 godina
herc_vtc kaže...
peacock kaže...

Imam ti sličan problem sa bicepsima, ali sam skužio da je to i do genetike kao što je rekao kolega iznad (pošto imam duže ekstremitete i krakat sam), da mi je oduvijek  bilo teško postići volumen u rukama. Malo se to počelo mijenjati od kada u sklopu treninga snage (3x tjedno full body) radim i chin-ups 4x8 ponavljanja i nakon svakog treninga snage biceps curl do otkaza. Negdje sam pročitao u bespućima interneta, da je taj spoj chin-up + biceps curl dobar za rast bicepsa, a pogotovo ako se radi kao superset.

radim biceps curl, samo svaku ruku pojedinačno, nikada zajedno i kao što rekoh, što češće mogu. chin-up nažalost moram dobiti još mišića i skinuti još kila, ne mogu nijedan

15 godina
peacock kaže...
herc_vtc kaže...

radim biceps curl, samo svaku ruku pojedinačno, nikada zajedno i kao što rekoh, što češće mogu. chin-up nažalost moram dobiti još mišića i skinuti još kila, ne mogu nijedan

ma dobro pa smiješ ti i pojedinčano i svaku ruku posebno, ali radi zadrške, imaš jednu dobru vježbu di jednu ruku držiš pod 90., a sa drugoim pumpaš x4, pa zamjeniš ruke, i na kraju dva puta po 4 svaka ruka ide.

Chinup pusti, msilim nije loše, ali ne gradi toliko ruke koliko se čini.

Preko scott klupe fino istegni ruke i cijeli rom.

Z šipka legendarne 3x7 paklene sedmice

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice