Kratko pitanje, nadam se da nisam fulao temu. Frend me uvjerava da kada se gibamo, npr. lokomotiva vuče vagon, rad zapravo obavlja sila trenja, a ja ipak mislim da rad obavlja vučna sila?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kratko pitanje, nadam se da nisam fulao temu. Frend me uvjerava da kada se gibamo, npr. lokomotiva vuče vagon, rad zapravo obavlja sila trenja, a ja ipak mislim da rad obavlja vučna sila?
Rad u tom slučaju je promjena energije goriva motora u mehaničku energiju za pokretanje lokomotive. Znači ako je električna lokomotiva, rad koji ona obavlja je pretvorba električne energije u mehaničku energiju.
A što si tiče sile, ona ne obavlja rad, već utjecanje sila utječe na izvršenje rada. Ako je sila trenja veča od vučne sile, vlak se neće moči pokrenuti. Ako je suprotno, i vučna sile je veća, vlak će se pokrenuti.
Tako da si načelno ti u pravu, iako ne potpuno.
Moze li mi neko odgovoriti zasto je energija radioativnih zraka jako velika? Unaprijed hvala :D
Zato jer je energija prema Planckovom zakonu E= h * f , h je Planckova konstanta, a f je frekvencija. Gama zračenje ima najmanju valnu duljinu, a time i najveću frekvenciju. S obzirom da je frekvencija proporcionalna energiji, veća frekvencija znači veću energiju. S obzirom da imaju tako visoku frekvenciju, imaju i tako veliku energiju.
Pitanje je inače lagano, ali me čudi što ti to ne piše u udžbeniku...
Rad u tom slučaju je promjena energije goriva motora u mehaničku energiju za pokretanje lokomotive. Znači ako je električna lokomotiva, rad koji ona obavlja je pretvorba električne energije u mehaničku energiju.
A što si tiče sile, ona ne obavlja rad, već utjecanje sila utječe na izvršenje rada. Ako je sila trenja veča od vučne sile, vlak se neće moči pokrenuti. Ako je suprotno, i vučna sile je veća, vlak će se pokrenuti.
Tako da si načelno ti u pravu, iako ne potpuno.
hitno mi treba pomoć za sutra
Izračunajte koliko atoma zlata (r=144,2pm) stane na dubinu 1cm kvadratni.
Dobiveni rezultat prikažite kao prirodni broj.
Ako netko može,zamolio bih pomoć u vezi lasera(fakultet):
Dana mi je valna duljina monokromatskog lasera od 532nm koja dolazi iz laser pointera
snage 5mW,fokusirana u točku promjera 1mm.
Treba procijeniti amplitude jakosti električnog i magnetskog polja u spotu.
Ja sam to probao preko E/H= korijen iz μ/ε, i dobio da je omjer 376,734,
s tim da je E 1,94 a H 5,15*10-3.
Jeli to točno ili može drugačije?
Brine me taj spot,jer ga nemam u računu...
Dakle imam zadatak i treba mi samo slika, račun napravim i sam
U katodnoj cijevi televizora nalaze se elektroni ubrzani naponom od 2*10^4V. Tako ubrzani ulaze u dio prostora okomito na silnice homogenog magentskog polja pa opisuju luk kružnice polumjera zakrivljenosti 0,18m.
Kolika je indukcija B magnetskog polja koje uzrokuje skretanje elektronskog snopa?
Molim vas, bi li itko mogao napraviti neku animaciju ili nešto o lorentzovoj sili
tj. uzeti jedan ravan vodič i nekako mi reći u kojem je smjeru B(iako znam -pravilo desne ruke), brzina itd., te kako(kojom putanjom(znam da je kružno gibanje)) se giba elektron kada je lorentzova sila centripetalna zapravo
Malo(malo više) sam trenutno razheban jer sam danas ko konj učio matematiku fiziku biologiju itd itd ><
Jel mi može netko reći na koji način se mijenja Fg (gravitacijska sila) ako mijenjamo visinu tijela. Recimo imam tijelo na površini Zemlje koje podignem na određenu visinu h, dakle mijenja se i privlačna gravitacijska sila Fg? Jesam u pravu? Ako je Fg = G * m1*m2/r^2 znači da se povećanjem udaljenosti tijela od središta Zemlje smanjuje gravitacijska sila, jer je sila obrnuto proprcionalna sa r, tj. sa tom udaljenosti?
Jel mi može netko reći na koji način se mijenja Fg (gravitacijska sila) ako mijenjamo visinu tijela. Recimo imam tijelo na površini Zemlje koje podignem na određenu visinu h, dakle mijenja se i privlačna gravitacijska sila Fg? Jesam u pravu? Ako je Fg = G * m1*m2/r^2 znači da se povećanjem udaljenosti tijela od središta Zemlje smanjuje gravitacijska sila, jer je sila obrnuto proprcionalna sa r, tj. sa tom udaljenosti?
Fg=G*mz*mt/r2
s tim da je r=rz+h
rz je polumjer zemlje, a h je udaljenost od površine zemlje
mz je masa zemlje, a mt je masa tijela
povećanjem udaljenosti tijela od zemlje smanjuje se gravitacijska sila jer je ona obrnuto proporcionalna s udaljenosti na kvadrat
Fg~1/(rz+h)2
Iz ovog svega možeš zaključiti da je g(gravitacijsko ubrzanje) jednako:
(ako zanemariš udaljenost h, jer je ona u usporedbi s rz zanemarivo mala)
g=G*mz/r2
Odnosno možeš reći da se povećanjem udaljenosti h Fg zanemarivo mijenja, ali povećava se Egp
pozdrav
moze neko objasniti princip rada voltmetra pomocu pravila desne ruke i ako je moguce malo opsirnije.
hvala
@Top Bugovac - Hvala!
E, gledaj ako možda imaš vremena, imam zadatak:
Na kojoj se visini od površine Zemlje mora nalaziti neko tijelo da mu težina bude dva puta manja od težine na površini Zemlje?
Nema ni jedna brojka zadana, jel možda znaš kako da riješim to?
Jel mogu možda ići
G/2 = Fg i dalje
m(tijela)*g/2 = G * m(tijela)*m(zemlje)/(r(zemlje) + h)^2
@Top Bugovac - Hvala!
E, gledaj ako možda imaš vremena, imam zadatak:
Na kojoj se visini od površine Zemlje mora nalaziti neko tijelo da mu težina bude dva puta manja od težine na površini Zemlje?
Nema ni jedna brojka zadana, jel možda znaš kako da riješim to?
Jel mogu možda ići
G/2 = Fg i dalje
m(tijela)*g/2 = G * m(tijela)*m(zemlje)/(r(zemlje) + h)^2
pa upravo ovo sto si napisao, ako ja dobro citam, je rjesenje. samo treba uvrstit. i nije tocno da nemas niti jednu brojku, masa tijela ti se pokrati, G znas (to je prirodna konstanta), masu zemlje znas, g znas, r(zemlje) znas. dakle, samo pretumbat malo izraz i izaci ce ti h.
Ovako: G/2=Fg
S tim da: G u formuli gore je oznaka za težinu tijela(njutn), a G koji ću koristiti dolje je gravitacijska konstanta(6,67428·10−11 Nm2kg-2)
raspišeš:
(G*mz*mt/rz2)/2 = .... isto sve samo ne djeliš s 2 i ide (rz+h)2
i onda kratiš G(grav. konstantu), masu zemlje i tijela, te izlučiš h
i dobiješ: h=rz(korijen iz 2 - 1)
a polumjer zemlje nađeš na netu :)
Hvala! Uspio sam riješiti. Samo da vas pitam još nešto nevezano uz taj zadatak. Zanima me je li usporeno jednoliko gibanje (znači tijelo se giba jednoliko, ali jednoliko usporava - jednoliko usporeno) spada pod inercijski ili pod neinercijski (akcelerirani) sustav?
MISLIM inercijski
jer se javlja zbog tromosti ili inercije
Napisao glupost, domagoj ispravio ;)
Hvala! Uspio sam riješiti. Samo da vas pitam još nešto nevezano uz taj zadatak. Zanima me je li usporeno jednoliko gibanje (znači tijelo se giba jednoliko, ali jednoliko usporava - jednoliko usporeno) spada pod inercijski ili pod neinercijski (akcelerirani) sustav?
Ovisi sto ti je referentni sustav. Ako za referentni sustav uzmes sustav koji miruje ili se giba jednoliko po pravcu i onda se ta kuglica giba u tom sustavu, rijec je o inercijalnom sustavu. Primjer, uzmimo biljarski stol i neka on bude referentan sustav. Stol miruje (u odnosu na Zemlju), dakle kuglica koja se na tom stolu giba jednoliko usporeno, giba se u inercijalnom sustavu. Zamisli sad, da nekako sjedis na toj kuglici i gibas se skupa s njom. Ako sada uzmes da ti je referentni sustav kuglica, tada je taj sustav neinercijalni (jer se giba u odnosu na miran stol), sto je istina jer ako zamislis da je ti vozis na toj kuglici, iskustvo kaze da ces osjecati to usporavanje, tj. inercijalnu silu.
Dakle, sve ovisi iz kojeg sustava gledas, ako si ti sustav koji miruje ili se giba jednoliko po pravcu, tada si inercijalni sustav, a ako si sustav koji ubrzava/usporava, tada si neinercijalni sustav.
Jos jedan zgodan primjer ukljucuje kruzno gibanje. Ako imamo kuglicu na niti koju vrtimo, pojavljuje se jedna sila koja djeluje prema sredistu vrtnje, a ona se zove centripetalna sila, Fcp. No, to je gledano iz mirnog referentnog sustava. Ako sad zamislimo da sjedimo na toj kuglici, osjetit cemo "novu" silu koja nas "vuce" prema van (sjeti se samo dok se vozis autom, ako udes u desni zavoj, nagnut ces se lijevo, i obrnuto, neka sila te vuce prema van), ta sila je inercijalna sila i zove se centrifugalna sila, Fcf i pojavljuje se zato sto smo sada u neinercijalnom sustavu (sjedimo ne kuglici i gibamo se skupa s njom).
Jel mi može neko objasnit sta je to elektricni tok??
Jel mi moze neko objasnit na koji se nacin raspoređuju naboji u kugli nevodljivog materijala tj dielektricnog ??
Znaci profesor nam je pricao da u metalnoj kugli istoimeni naboji se razmicu na krajeve kugle , tj svi istoimeni naboji se nalaze na rubovima kugle(slika) ,pa me zanima kako to funkiconira u nevodljivoj kugli ??
Jel mi moze neko objasnit na koji se nacin raspoređuju naboji u kugli nevodljivog materijala tj dielektricnog ??
Znaci profesor nam je pricao da u metalnoj kugli istoimeni naboji se razmicu na krajeve kugle , tj svi istoimeni naboji se nalaze na rubovima kugle(slika) ,pa me zanima kako to funkiconira u nevodljivoj kugli ??
pa mislim nikako, jer nije vodić
pa mislim nikako, jer nije vodić
nama je nes profesor pricao da unutra jesu naboji ali nisu rasporedeni kao u metalnoj kugli pa sad mene zanima kako su rasporedeni i dal se uopce dielektrik moze NABIT sa nekim nabojem?
Moze mi neko objasnit sta je to elektricni potencijal ??
Nikako da skuzim tocno o cemu se radi
Elektirčni potencijal ti je električna potencijalna energija po jedinočnom naboju
Laički rečeno to je "želja" elektrona da pređe s jedne strane na drugu (od minusa prema plusu <- u stvarnosti)
Razlika potencijala je napon, odnosno razlika Eep po jediničnom naboju ili rad koji će obavit taj naboj pri prelasku od - prema plusu po jediničnom naboju
Elektirčni potencijal ti je električna potencijalna energija po jedinočnom naboju
Laički rečeno to je "želja" elektrona da pređe s jedne strane na drugu (od minusa prema plusu <- u stvarnosti)
Razlika potencijala je napon, odnosno razlika Eep po jediničnom naboju ili rad koji će obavit taj naboj pri prelasku od - prema plusu po jediničnom naboju
Puno hvala!!
Jel mi mozes jos samo ak znas rejos jednu stvar:
Npr imam suplju kuglu u kojoj se nalazi u sredini naboj od npr 5C ,mene sad zanima dal ce taj naboj od 5 c na unutarnjoj stijenki suplje kugle privuc -5C ili moze privuc i vise "suprotnih" naboja od svoje velicine npr -6C
Puno hvala!!
Jel mi mozes jos samo ak znas rejos jednu stvar:
Npr imam suplju kuglu u kojoj se nalazi u sredini naboj od npr 5C ,mene sad zanima dal ce taj naboj od 5 c na unutarnjoj stijenki suplje kugle privuc -5C ili moze privuc i vise "suprotnih" naboja od svoje velicine npr -6C
Naboj unutar kugle je 0, kao i električno polje ;)