Zlato iz starih komponenti

poruka: 19
|
čitano: 11.605
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle kako za ovu temu baš i nema pravog mjesta na ovom forumu(a nisam ni našao sličnu) pitanje ću postaviti ovdje.Dakle,našao sam mnogo mnogo videa i tutoriala na webu ali neki djelovi i nisu baš najbolje objašnjeni(npr korak prije testiranja otopine...),zanimaju me kiseline koje se koriste i je li to itko pokušao.Znate kakvo je vrijeme došlo,novca ne da fali nego ga i nema,a imam toliko tog otpada da bi mi bilo i krivo kad bih ga samo bacio...Ako ima dobra duša da malo laički objasni ili kaže svoje mišljenje bio bih zahvalan... Hvala unaprijed

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

našao sam ovaj popis... prvo su imena kiselina a drugo moj slobodan prijevod za kojeg bih volio znati jeli ispravan...

1 gallon of Clorox Bleach.  or  Sodium hypochlorate at 6%

2. Muriatic Acid  34% HCL ~ Baume.

3. Hydrogen Peroxide  - 3%  but no greater then 5%

4.  Stumpout by Bonide.   or Sodium bisulfate - 99.9% as specified in the Msds  or Sodium Meta Bisulfite.

1.Izbjeljivač

2.solna kiselina

3.vodikov peroksid

4.Natrij-pirosulfit (metabisulfit), Na2S2O5 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Zlato iz starih komponenti

isplativost je samo na industrijskim (velikim) količinama, po čemu su kinezi poznati.. (brodovi koji voze robu na zapad, vraćaju se s otpadom jer se to zapadu za sad ne isplati) uz jeftinu radnu snagu (parsto umrlih je sitnica).

u kućnoj radinosti, nema isplativosti, rizik. Ne igraj se.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2013 20:09 (ihush).
16 godina
neaktivan

a imam i ja bar jednu prikolicu haha a vidin da ove potrebne kemikalije iman sve skoro kuci...pa zasto ne uvik san se volio igrat s tin glupostima...

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Probaj pa napisi postupak i ja bi tija probat.

nicky.sl
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jedino ako poznaješ kemiju i želiš se "pozabaviti" time kao hobi-projektom no u drugom slučaju ako misliš da ćeš zaraditi "velke novce" na temelju toga - nećeš. Zato jer trebaš hrpu tih pinova sa procesora odlemiti da bi dobio malu kuglicu zlata, nakon filtriranja. Bio sam isto optimističan što se toga tiče, kad mi je trebalo para i imao sam isto dosta tih starih procesora/matičnih ali sam odustao kad sam vidio kolika količana posla je potrebna da se dobije (nedovoljno velika) kuglica zlata, vrijedna negdje 100kn...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

kemija tako tako...al uvik san volio napravit nesto sto san poceo pa makar bio i na gubitku...a sto se tice toga ulaganje i nije toliko veliko...osim vremena a iman mobitela,matičnih,stotime aparata i alata... tako da nemoze bit guvitak znacajan a kad bi postupak bio uspješan bilo bi i drugih mušterija ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Crank1d kaže...

Jedino ako poznaješ kemiju i želiš se "pozabaviti" time kao hobi-projektom no u drugom slučaju ako misliš da ćeš zaraditi "velke novce" na temelju toga - nećeš. Zato jer trebaš hrpu tih pinova sa procesora odlemiti da bi dobio malu kuglicu zlata, nakon filtriranja. Bio sam isto optimističan što se toga tiče, kad mi je trebalo para i imao sam isto dosta tih starih procesora/matičnih ali sam odustao kad sam vidio kolika količana posla je potrebna da se dobije (nedovoljno velika) kuglica zlata, vrijedna negdje 100kn...

pa zar si uopce u profitu s obzirom na potrosen materijal ?

15 godina
veki je car kaže...

kemija tako tako...al uvik san volio napravit nesto sto san poceo pa makar bio i na gubitku...a sto se tice toga ulaganje i nije toliko veliko...osim vremena a iman mobitela,matičnih,stotime aparata i alata... tako da nemoze bit guvitak znacajan a kad bi postupak bio uspješan bilo bi i drugih mušterija ;)

Gubitak će ti svakako biti značajan u postocima. jer svaka od onih kemikalija ima svoju cijenu, kao i sam postupak ima svojih troškova, uzima vrijeme itd, a ti ako imaš prikolicu komponenti i nula iskustva onda možeš zaboravit na ikakvu poziivnu, pa čak ni blago negativnu bilancu. Trebaš nešto iskustva, taman koliko ćeš ga imat kad potrošiš prikolicu komponenti, ali tada ćeš ostat bez komponenti...

To se radi na tone, ovako na malo kao što bi ti, stvarno nema zarade u tome. Da vrijeme koje ćeš potrošit uložiš u čišćenje tuđih vrtova daleko bi više zaradio, i to sa pozitivne strane bilance. To je samo jedan najosnovniji primjer.

16 godina

ako netko pomisli na novac.. napomena, kome ćete prodati sirovo zlato? nije to prsten s pečatom.. registracija djelatnosti, itd je dovoljno troška da nikad ne dođete u pozitivu. Aljaska, Sibir.. to je konkretniji način, kod nas su i rudnici zlata nerentabilni.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
Crank1d kaže...

pa zar si uopce u profitu s obzirom na potrosen materijal ?

ma, to je bilo skupljano tijekom godina; znaš ono, da frend matičnu, tetka cijeli komp, deda prcoesor, pa se nakupilo toga u garaži, negdje 15 matičnih, 20 procesora, 4 kompa par mobitela itd. - sve zajedno imalo vrijednost 100kn, koliko je bilo staro haha
al što se profita tiče, ovako za privatne svrhe - nema ga. ne može se na tome (zlatu) iz komponenti zaraditi neka velika cifra, ako imaš par matičnih i procesora. Mislio sam da je moguće dobiti barem 1000kn al optimizam je brzo splasnuo kad sam pogledao jedan video na YouTubeu, ne mogu se sad sjeiti naziva videa, jer je to bilo prije 2 godine... lik je iz minimalno 40-50 matičnih uspio dobiti malu kuglicu zlata veličine neke manje naušnice.
naravno, ako stvarno uspiješ nabaviti veću količinu elektroničkog otpada, kao što neke tvrtke uzimaju takav otpad, može se zaraditi ali mislim da je sve to mukotrpan posao...

12 godina
neaktivan
veki je car kaže...

1.Izbjeljivač

2.solna kiselina

3.vodikov peroksid

4.Natrij-pirosulfit (metabisulfit), Na2S2O5 

Ako misliš to raditi onda radi vani na otvorenom i pod maskom jer se varikina(izbjeljivač) i solna kiselina u principu ne smiju miješati. Miješanjem u par sekundi nastaje plinovit klor koji jako smrdi i nagriza. Tak da bez maske i dobrih naočala ništa.

Ja sam jednom slučajno u odvod ulila solnu i varikinu(iste boce) i nismo mogli u kupaonicu cijeli dan, ko da cijelu sobu našpricaš smrdljivim suzavcem.

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
16 godina
neaktivan

tri od 4 komponente(kiseline) su oko 10-20 kn bar kod mene...jedino nez cijenu za natrijev sulfit...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Zaboravio si dodati u tu smjesu jos aceton.{#}

The world is just illusion

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa zato pitan...hahaha prvotno pitanje je bilo jesu li to te kemikalije i fali li koja :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Već smo radili nekome izračun na nešto slično, uglavnom mislim da tek nakon par vagona kreće isplativost, sve ispod je trošak :/ jer kemikalije i sve ostalo što je potrebno treba uzeti u veleprodaji i u većim količinama da bi bilo jeftinije i da bi uopće mogao imati neku isplativost.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
T-55 kaže...

Zaboravio si dodati u tu smjesu jos aceton.{#}

uopce nije smjesno niti {#} , sto hoces da ostane bez prstiju? jer si ti faca koja zna neki kucni recept.. 

veki je car kaže...

pa zato pitan...hahaha prvotno pitanje je bilo jesu li to te kemikalije i fali li koja :D

Samo mali savjet: knjiga iz kemije u ruke, dok ih jos imas.. 

Prdim metke
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.12.2013 19:04 (dexman).
12 godina
protjeran
dexman kaže...

uopce nije smjesno niti {#} , sto hoces da ostane bez prstiju? jer si ti faca koja zna neki kucni recept.. 

Kad sam se ja zajebavo sa TATP-om ti si se jos igro auticima.

The world is just illusion
14 godina
protjeran

Gledal sam na Discoveryu dokumentarac kak to radi ekipa(sirotinja) u Indiji. Teško da će neko od njih doživjeti penziju, s obzirom u kakvim uvjetima rade.

Zarada je takva da jedva prehranjuju obitelj, a moja šupa je hotel sa 5 zvijezdica, naspram njihovih domova.

Ovdje na zapadu je to neisplativo, osim ukoliko već nemaš nekakve pogone da ih prenamjeniš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice