Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.101.167
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
16 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Fake_Alert kaže...

Nema sanse da je los punjac od lumie. Prijasnja baterija na istom principu je radila ( isti proizvodac ) i punio sam ju na taj nacin i na punjacu od tableta i normalno radi dan danas.

Pa poludit cu sa tom baterijom, bojim se na komp ju prikljucit da nesto ne sprzi unutra.

Ima šanse, kako nebi imalo?

Zato što je to lumia znači da ne može punjač biti tvornički neispravan ili neka komponenta u njemu imati grešku? Ili čak bili loše dizajniran?

Prijašnja baterija nije radila, točka. Svako uspoređivanje je besmisleno.

Ne mislim na to jer je od lumie. Imam 3 baterije doma: Jednu sam kupio prije godinu i sitno i imam 2 ova nova modela a jedan od njih ne radi a drugi radi ( ISTI PROIZVODAC ). Ona najstarija je normalno radila sa mojim punjacem koji sam dobio uz mobitel i nije bilo problema, a sad sa ovom imam problema. Kako da sad punim? Nebih riskirao sa PCem {#}

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
17 godina
moderator
XXX-Man kaže...
Loši punjači imaju jako loše (ili čak nemaju) ograničenje izlazne struje.

Navedena srtuja na punjaču nije struja koju može maksimalno dati, nego struja koju može maksimalno dati bez preopterećenja (trebali bi imati zaštitu ako prijeđe tu vrijednost, ali nije pravilo). Može on dati i duplo, ali će se dogoditi upravo što se dogodilo Fake_Alert.

Hm... Da je znao za potencijalnu opasnost, mogao je mjeriti izlaznu jakost struje multimetrom. U biti Fake_Alert, ako ćeš i dalje koristiti tu bateriju, puni ju uz mjerenje izlazne jakosti (a ne bi bilo loše ni da provjeriš napon) iz punjača, da vidiš što se događa kad se baterija puni.

XXX-Man kaže...
Može biti i do baterije, tj. mogao se dogoditi čak i kratki spoj unutar nje, npr. kod zagrijavanja komponenti. Možda je loša elektronika pa nije ograničila struju na 2A kako bi trebala...

Kad već spominješ kratki spoj... Kupio sam jeftini USB 2.0 hub s napajanjem (5V 1A adapter) i spojim taj hub na kompjuter i adapter u struju. I skužim nakon nekog vremena da se adapter strašno grije. Poslije, kad sam kupio multimetar, pokušao sam izmjeriti napon na izlazu - ništa. I idem lijepo iskoristiti continuiti funkciju multimetra i pikam po njemu i imam što za vidjeti - kontakti za plus i minus žice u kabelu su u kratkom spoju. Sad ne znam jesam li ja to testirao na dobar način... Čini mi se da jesam.

16 godina
mbaksa kaže...
XXX-Man kaže...
Loši punjači imaju jako loše (ili čak nemaju) ograničenje izlazne struje.

Navedena srtuja na punjaču nije struja koju može maksimalno dati, nego struja koju može maksimalno dati bez preopterećenja (trebali bi imati zaštitu ako prijeđe tu vrijednost, ali nije pravilo). Može on dati i duplo, ali će se dogoditi upravo što se dogodilo Fake_Alert.

Hm... Da je znao za potencijalnu opasnost, mogao je mjeriti izlaznu jakost struje multimetrom. U biti Fake_Alert, ako ćeš i dalje koristiti tu bateriju, puni ju uz mjerenje izlazne jakosti (a ne bi bilo loše ni da provjeriš napon) iz punjača, da vidiš što se događa kad se baterija puni.

XXX-Man kaže...
Može biti i do baterije, tj. mogao se dogoditi čak i kratki spoj unutar nje, npr. kod zagrijavanja komponenti. Možda je loša elektronika pa nije ograničila struju na 2A kako bi trebala...

Kad već spominješ kratki spoj... Kupio sam jeftini USB 2.0 hub s napajanjem (5V 1A adapter) i spojim taj hub na kompjuter i adapter u struju. I skužim nakon nekog vremena da se adapter strašno grije. Poslije, kad sam kupio multimetar, pokušao sam izmjeriti napon na izlazu - ništa. I idem lijepo iskoristiti continuiti funkciju multimetra i pikam po njemu i imam što za vidjeti - kontakti za plus i minus žice u kabelu su u kratkom spoju. Sad ne znam jesam li ja to testirao na dobar način... Čini mi se da jesam.

Izgleda da mi ne gine kupiti multimetar onda. Recite mi koji da kupim a da je kvalitetan.( mbaksa bio si predlozio neki sa ebaya ali nekako sam skeptican oko takvih stvari sa ebaya, sta kazes? )

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
14 godina
Ma ako ti je za rijetko korištenje u neke kućne svrhe onda su ti svi dobri
robimarko@gmail.com
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Izgleda da mi ne gine kupiti multimetar onda. Recite mi koji da kupim a da je kvalitetan.( mbaksa bio si predlozio neki sa ebaya ali nekako sam skeptican oko takvih stvari sa ebaya, sta kazes? )

Imaš hrpu testova multimetara na YouTubeu i pisanih recenzija na webu. Gledajući te videe i čitajući recenzije doći ćeš do zaključka da će ti za takve stvari s istosmjernom strujom svaki multimetar, pa i najjeftniji, biti dovoljan, odnosno dovoljno precizan. Kod skupljih multimetara plaćaš autoranging, dodatne funkcije, plaćaš sigurnost (bolju izolaciju, bolju zaštitu), plaćaš kvalitetnije, robusnije, za držati ugodnije kućište, plaćaš brži continuity, latching i uhu ugodniji continuity buzzer, plaćaš preciznost na više decimala koja tebi i meni u praksi ništa ne znači.

Uglavnom, mislim da je onaj UNI-T 136B totalni best-buy ako ga se naručuje izvana, jer za manje od 100 kuna dobiš multimetar s autorangingom koji će ti zadovoljiti većinu ili sve potrebe koje bi imao s istosmjernom strujom. Osobno imam UNI-T UT60C, ali samo zato jer mi se nije dalo čekati na dostavu iz Kine. A ozbiljni, kvalitetni multimetri ozbiljnih marki su jako skupi, a da pritom nećeš dobiti ništa bitno preciznija mjerenja. Drugim riječima, ako se ozbiljno misliš baviti elektronikom, onda zaroniš duboko u džep i kupiš neki Fluke. Ako ne, onda ti je dovoljan praktički bilo kakav multimetar, iako bi bilo bolje da kupiš autoranging multimetar (kod kojeg ne moraš sam birati raspon).

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 19:51 (mbaksa).
16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Imaš hrpu testova multimetara na YouTubeu i pisanih recenzija na webu. Gledajući te videe i čitajući recenzije doći ćeš do zaključka da će ti za takve stvari s istosmjernom strujom svaki multimetar, pa i najjeftniji, biti dovoljan, odnosno dovoljno precizan. Kod skupljih multimetara plaćaš autoranging, dodatne funkcije, plaćaš sigurnost (bolju izolaciju, bolju zaštitu), plaćaš kvalitetnije, robusnije, za držati ugodnije kućište, plaćaš brži continuity, latching i uhu ugodniji continuity buzzer, plaćaš preciznost na više decimala koja tebi i meni u praksi ništa ne znači.

Uglavnom, mislim da je onaj UNI-T 136B totalni best-buy ako ga se naručuje izvana, jer za manje od 100 kuna dobiš multimetar s autorangingom koji će ti zadovoljiti većinu ili sve potrebe koje bi imao s istosmjernom strujom. Osobno imam UNI-T UT60C, ali samo zato jer mi se nije dalo čekati na dostavu iz Kine. A ozbiljni, kvalitetni multimetri ozbiljnih marki su jako skupi, a da pritom nećeš dobiti ništa bitno preciznija mjerenja. Drugim riječima, ako se ozbiljno misliš baviti elektronikom, onda zaroniš duboko u džeš i kupiš neki Fluke. Ako ne, onda ti je dovoljan praktički bilo kakav multimetar, iako bi bilo bolje da kupiš autoranging multimetar (kod kojeg ne moraš sam birati raspon).

Hvala na preporuci, kupiti cu onda. Nego sta da radim sa baterijom?

17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Nemoj je koristiti dok ne nabaviš multimetar. Onda probaj napuniti uz pažljivo nadziranje jakosti (A), da provjeriš da nije baterija ta koja je spalila punjač. Mislim, mogao bi je i ovako probati puniti nekim jeftinim punjačem i paziti zagrijava li se previše, no bez multimetra sve to ti je napamet. Mobilnu bateriju bi ti također bilo pametno otvoriti i testirati svaku 18650 bateriju (ćeliju) zasebno, odnosno testirati svakoj napon. Idealno bi bilo da nabaviš punjač takvih baterija pa da svaku zasebno napuniš i pogledaš do kojeg napona su se napunile (opet ti za to treba multimetar ili inteligentni punjač baterija).

Uglavnom, mislim da i sam znaš što trebaš napraviti. {#} Testirati i utvrditi gdje je problem ili riskirati da spališ još kojeg punjača. Ili možda uređaj koji ćeš puniti tom baterijom.

16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Nemoj je koristiti dok ne nabaviš multimetar. Onda probaj napuniti uz pažljivo nadziranje jakosti (A), da provjeriš da nije baterija ta koja je spalila punjač. Mislim, mogao bi je i ovako probati puniti nekim jeftinim punjačem i paziti zagrijava li se previše, no bez multimetra sve to ti je napamet. Mobilnu bateriju bi ti također bilo pametno otvoriti i testirati svaku 18650 bateriju (ćeliju) zasebno, odnosno testirati svakoj napon. Idealno bi bilo da nabaviš punjač takvih baterija pa da svaku zasebno napuniš i pogledaš do kojeg napona su se napunile (opet ti za to treba multimetar ili inteligentni punjač baterija).

Uglavnom, mislim da i sam znaš što trebaš napraviti. {#} Testirati i utvrditi gdje je problem ili riskirati da spališ još kojeg punjača. Ili možda uređaj koji ćeš puniti tom baterijom.

Jedva sam staru otvorio kako su je zabrtvili. A nista sutra ce kolega nadam se donjeti multimetar pa cemo isprobati. Nego moze li mi tko reci koju opciju treba odabrati za mjeriti kapacitet baterije ( to cu na staroj ) jer kolega tvrdi da se to ne moze.

Edit: Evo baterija vec pola sata puni laptop i nema problema

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 20:08 (Fake_Alert).
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Nego moze li mi tko reci koju opciju treba odabrati za mjeriti kapacitet baterije ( to cu na staroj ) jer kolega tvrdi da se to ne moze.

Kolega je u pravu. Kapacitet ne mjeriš multimetrom. Zapitaj se što je kapacitet! Ah ili mAh - ampersat ili miliamper sat.

Kapacitet "mjeriš" tako da skroz punu bateriju prazniš uz konstantnu jakost struje (konstantni I, odnosno konstantni amperi) i mjeriš vrijeme dok ne isprazniš bateriju do kraja.

Inače imaš inteligentne punjače s discharge funkcijom, koji će bateriju isprazniti do kraja i onda je napuniti do kraja pa onda vidiš koliko energije punjač može ugurati u bateriju ili pak s funkcijom test kod koje će bateriju prvo napuniti do kraja pa isprazniti do kraja pa opet napuniti i tu onda, ako se ne varam (nisam baš detaljno proučavao), vidiš koji je njezin kapacitet kod punog pražnjenja (a ne kod punog punjenja).

Imaj na umu da nije svejedno s kojom strujom se baterija prazni.

16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...
Nego moze li mi tko reci koju opciju treba odabrati za mjeriti kapacitet baterije ( to cu na staroj ) jer kolega tvrdi da se to ne moze.

Kolega je u pravu. Kapacitet ne mjeriš multimetrom. Zapitaj se što je kapacitet! Ah ili mAh - ampersat ili miliamper sat.

Kapacitet "mjeriš" tako da skroz punu bateriju prazniš uz konstantnu jakost struje (konstantni I, odnosno konstantni amperi) i mjeriš vrijeme dok ne isprazniš bateriju do kraja.

Inače imaš inteligentne punjače s discharge funkcijom, koji će bateriju isprazniti do kraja i onda je napuniti do kraja pa onda vidiš koliko energije punjač može ugurati u bateriju ili pak s funkcijom test kod koje će bateriju prvo napuniti do kraja pa isprazniti do kraja pa opet napuniti i tu onda, ako se ne varam (nisam baš detaljno proučavao), vidiš koji je njezin kapacitet kod punog pražnjenja (a ne kod punog punjenja).

Imaj na umu da nije svejedno s kojom strujom se baterija prazni.

Pardon, napon treba izmjerit, fulao sam nesto {#} 

Hvala mbaksa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 20:22 (Fake_Alert).
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Pardon, napon treba izmjerit, fulao sam nesto {#} 

Hvala mbaksa.

Multimetar na V (DC), crni ispitni kabel u rupu COM, crveni ispitni kabel u rupu označenu s V (najčešće skroz desna).

Onda crni ispitni kabel na minus (ravni pol) baterije, crveni na plus (pol s izbočenjem). I gledaš. {#} Napon. Koji bi za 18650 baterije nominalno trebao biti 3,7 V (kad su friško napunjene valjda je viši - nemam iskustva s njima).

14 godina
Nemora biti skroz desno banana za napon.
Napon 18650 ćelija kada su pune treba biti oko 4.2V tj uglavnom tako kinezi tvrde.Inače je nazivni napon 3.7V.

Obavezno na multimetru izaberi veče mjerno područje nego što očekuješ
robimarko@gmail.com
17 godina
moderator
robimarko kaže...
Nemora biti skroz desno banana za napon.
mbaksa kaže...
Multimetar na V (DC), crni ispitni kabel u rupu COM, crveni ispitni kabel u rupu označenu s V (najčešće skroz desna).

robimarko kaže...
Obavezno na multimetru izaberi veče mjerno područje nego što očekuješ

Zato mu i preporučih autoranging multimetar, da o tome ne mora brinuti.

14 godina
Onda odlično,poslužit će mu poprilično.

robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Vidim da je bilo postavljeno pitanje " Kako mobilna
baterija može "natjerati" punjač da
da više od 1A?".
Općenito gledajući uzet ću neki primjer iz stvarnog života. Npr. mogu "natjerat" uteg od 2 T da visi na užetu koje može podnjeti 1.5T, ali ubrzo će doći do puknuća užeta.
Stavr je u tome da ako se napajanje optereti većim trošilom, past će mu napon, ali poteči će velika struja . Budući da teče velika struja (veča od deklarirane), mnoge komponente nisu dimenzionirane za takav način rada te otkazuju ...

Nadam se da je možda sad jasnije :)

0 0 hvala 0
16 godina

Kako je onda punjac radio pri takvom opterecenju?

Moja pretpostavka je ova : Radio je i sad je doslo vrijeme i crklo je. Evo sad punim vec 2 sata drugim punjacem i normalno je sad dokle ce.

Drugo pitanje, kako da punim bateriju? Koliko je sigurno preko PC-a?

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 21:44 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Opss... Sad tek vidim ,mobilna baterija... Isprčavam se, mislio sam da se opčenito odnosi na preoopterečenje punjača...

0 0 hvala 0
13 godina

Kolega, pa zapravo i nisi pogriješio, i to je isto punjač, samo je napajan iz baterija :)

Da je punjač imalo kvalitetan imao bi neku vrstu prekostrujne zaštite, a opet, ako je neki kineski, vrlo lako moguće je da nije ni u stanju bio isporučiti ni njegovu "nazivnu" struju.

Vidio sam par takvih punjača, ono baš kineskih i DC-DC pretvarač im je imao MC34063, zgodan mali čip, nažalost zastario. Punjaču je izlaz bio deklariran kao 5V i 2A, a taj čip može, prema datasheetu izdržat 1.5A (naravno u praksi provjereno 1.5A je moguće samo sa vanjskim tranzistorom), možete mislit kak je dugo zdržal 2A, a da ne govorim o diodama i zavojnici, niti jedno nebi moglo trajno izdržati 2A, više mi se činilo kao 500-600 mA max

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2014 22:34 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Ne mislim na to jer je od lumie. Imam 3 baterije doma: Jednu sam kupio prije godinu i sitno i imam 2 ova nova modela a jedan od njih ne radi a drugi radi ( ISTI PROIZVODAC ). Ona najstarija je normalno radila sa mojim punjacem koji sam dobio uz mobitel i nije bilo problema, a sad sa ovom imam problema. Kako da sad punim? Nebih riskirao sa PCem {#}

Možda je problem u punjaču, možda u bateriji...možda je punjač jednostavno dosta dugo trpio...

mbaksa kaže...

Zato sam mu predložio jednu odličnu stvarčicu malo niže u postu, a preporučujem je svima koji koriste bilo koju vrstu takvih mobilnih punjača.

mbaksa kaže...

Dobro si testirao i ništa čudno...

Ja sam negdje pisao o slučaju gdje mi je adapter za hub slao struju na matičnu preko usb kabla. S obzirom da inače dobro radi, otvorio sam ga i odlemio + i - žicu na konektoru koji se spaja prema računalu pa sada radi samo sa vlastitim napajanjem. Mogao sam dodati diodu i riješiti problem, ali ionako ga koristim primarno kao punjač raznih usb uređaja (5V, 3A) pa mi je nebitno.

Fake_Alert kaže...

Uzmi si ovo za takve stvari

http://www.ebay.com/itm/380729657352

Ekstra jeftino, a odlično radi posao...

Inače, uzmi UNI-T neki, povoljni, a dobri multimetri.

mbaksa kaže...

Napon. Koji bi za 18650 baterije nominalno trebao biti 3,7 V (kad su friško napunjene valjda je viši - nemam iskustva s njima).

4.2 za pune, 3.7 je kad su gotovo prazne :)

Malo glupo jer je to nazivni napon, ali eto...

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
17 godina
mbaksa kaže...

Vrlo vjerojatno jesi, ali ovisi kako je riješen izlazni dio. Kondenzator na izlazu može "prevariti" continuity.

Breakout pločicu ovog tipa si već neko vrijeme mislim napraviti, baš za ovakve igre sa USB uređajima sumnjivog stanja.

15 godina
odjavljen
XXX-Man kaže...

mbaksa kaže...

Napon. Koji bi za 18650 baterije nominalno trebao biti 3,7 V (kad su friško napunjene valjda je viši - nemam iskustva s njima).

4.2 za pune, 3.7 je kad su gotovo prazne :)

Malo glupo jer je to nazivni napon, ali eto...

Nije baš, napon je od 4.2 do 2.5, iako ovisi o kemiji, neke kemije su skoro prazne na 3.3 V, a neke na 2.5, evo primjera:

http://www.dampfakkus.de/akkuvergleich.php?akku1=141&akku2=510&akku3=&akku4=&akku5=&akku6=&a=2

Primjeti da na 3.7 obje baterije imaju još preko 80% kapaciteta, dolje ti je tablica sa energijom u odnosu na napon.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
moderator
Jakovp kaže...

Nije baš, napon je od 4.2 do 2.5, iako ovisi o kemiji, neke kemije su skoro prazne na 3.3 V, a neke na 2.5, evo primjera:

http://www.dampfakkus.de/akkuvergleich.php?akku1=141&akku2=510&akku3=&akku4=&akku5=&akku6=&a=2

Primjeti da na 3.7 obje baterije imaju još preko 80% kapaciteta, dolje ti je tablica sa energijom u odnosu na napon.

Eh to bi bilo tako da se ne radi o jeftinim kineskim baterijama u slučaju iznad :)

Imam ih doma hrpu različitih i ispod 3.5-3.3 su mrtve.

Ali da, krivo sam napisao, mislio sam na 3.3V {#}

To je kad idem tipkati u 2 ujutro umjesto da odem na spavanje{#}

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
15 godina
odjavljen

Da, te kineske su obično LiCo (lipolimer), one su nešto prije prazne. Također su i opasne {#}

http://lygte-info.dk/info/batteryDisassembly5000mAh%20UK.html

hehe

E da, i još jedna bitna stvar, kod nekih ćelija to dosta ovisi o struji kojom se prazne ćelije, npr ako se prazne sa 0.2C će imati nikakav pad napona, pa će zbilja biti prazne na 3.7, ali ako se prazne sa 2 ili 3C će biti prazne tek na 3.2 ili 3 V. Opet, ćelije s velikim kapacitetom se i na maloj struji prazne do 2.5 V, jer imaju takvu krivulju, jako linearnu.

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 11:54 (Jakovp).

1 0 hvala 0
16 godina

Hvala decki. Inace bateriju sam napunio preko usb huba  i hub sam ukljucio u max tv te je napunilo  bateriju {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Uglavnom, mislim da je onaj UNI-T 136B totalni best-buy ako ga se naručuje izvana, jer za manje od 100 kuna dobiš multimetar s autorangingom koji će ti zadovoljiti većinu ili sve potrebe koje bi imao s istosmjernom strujom. Osobno imam UNI-T UT60C, ali samo zato jer mi se nije dalo čekati na dostavu iz Kine. A ozbiljni, kvalitetni multimetri ozbiljnih marki su jako skupi, a da pritom nećeš dobiti ništa bitno preciznija mjerenja. Drugim riječima, ako se ozbiljno misliš baviti elektronikom, onda zaroniš duboko u džep i kupiš neki Fluke. Ako ne, onda ti je dovoljan praktički bilo kakav multimetar, iako bi bilo bolje da kupiš autoranging multimetar (kod kojeg ne moraš sam birati raspon).

Je li se isplati uzeti ovaj multimetar pored tog UNI-T 136B?  Taj UNI-T je malo skuplji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.5.2014 16:49 (SHELBY_09).
17 godina
moderator
SHELBY_09 kaže...
Je li se isplati uzeti ovaj multimetar pored tog UNI-T 136B? Cijena je slična...

Ne isplati se. Taj za koji si dao link nije autoranging, mjeri do 2... dok unity do 4..., i nema odvojenu rupu za mjerenje slabe struje.

12 godina
neaktivan

Znaći ovako imam dig. termometra i trebam temperaturni senzor umočit u hladnu vodu tako da mi se temperatura spusti na 0. Pa me zanima kako da izoliram žicu i temperaturni senzor tako da ga mogu stavti u vodu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
kukuriža kaže...

Znaći ovako imam dig. termometra i trebam temperaturni senzor umočit u hladnu vodu tako da mi se temperatura spusti na 0. Pa me zanima kako da izoliram žicu i temperaturni senzor tako da ga mogu stavti u vodu.

Ja mislim da je za to svrhu najbolje koristiti termočlanak... Možda ti ipak netko da bolji prijedlog kako taj što imaš izolirati.

16 godina
kukuriža kaže...

Termobuzir?

:D
16 godina
neaktivan

Ja imam multimetar sa slike.

Inače, kupio sam ga na placi za 40kn, bio je nov i zapakiran, i od tad ima vec 4 godine i radi i dan danas uz prakticno non-stop koristenje.
Jedina zamjerka je da mu od pocetka nije radilo mjerenje kapaciteta - jednostavno stalno pokazuje 0 i kada mu je baterija skoro prazna užasno brlja -> krivo mjeri, blokira, "na prazno" mjeri nasumicne neke napone... Ali i prije toga već pokaže indikator da je baterija slaba...
Jedino su mu ispitni kabeli već nakon 2 god odsvirali svoje.

Inače usporedio sam mjerenja sa kvalitetnijim mjernim instrumentom UT-70A, i nisam primjetio odustupanja, bar ne u mjerenju AC/DC napona i struje.
Bio sam ga čak i rastavio, i PCB i općenito sve izgleda kvalitetno urađeno. (ne kao kineski)

Tako da mislim da nije nužno kupovat skup instrument kad već višestruko jeftiniji radi sve kao i skuplji.

DT-9205A DT-9205A
I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2014 6:50 (xZero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice