Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.099.764
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
16 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Dobro čitanje, hvala na linku, sad baš tražim druge PDFove od istih autora.

Resistance is futile.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Bit će i na hrvatskom za koji dan... {#}

16 godina

Trebao bih popraviti prijenosnu bateriju. Problem je sto pise da je prazna pa nakon 20 minuta punjenja kaze da je puna i onda malo punim mobitel pa se ugasi i ne zeli vise puniti, ali se upali pa ugasi. I tako u krug. Kome bih u zagrebu mogao odnjeti da vidi sta se desilo sa baterijom? Nova je sa ebaya ali ocito defektna pa da vidim moze li se popraviti.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ako je nova, onda si se triba zalit selleru i trazit povrat... 

posto je otvorena, uzmi voltmetar pa vidi u kojoj celiji je problem. Jedna od njih ce najvjerojatnije imat nesto nizi napon, i s njom je problem. Nabavi istu celiju s ebaya, zamijeni ispravnom... 

16 godina
wifi kaže...

ako je nova, onda si se triba zalit selleru i trazit povrat... 

posto je otvorena, uzmi voltmetar pa vidi u kojoj celiji je problem. Jedna od njih ce najvjerojatnije imat nesto nizi napon, i s njom je problem. Nabavi istu celiju s ebaya, zamijeni ispravnom... 

Dobiti cu novu, ali volio bih staru popraviti. Voltmetar nemam, zato bih volio dati nekome tko zna sa ovakvim stvarima da vidi. Valjda netko zna tko bi mogao i ima li kakav servis u zagrebu.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
17 godina
neaktivan

rado bi ti pomoga, ali krivi grad... btw, multimetri su danas stvarno jeftini, vec od 40-50kn i doista bi ga treba nabavit kad ga vec dosad nemas. 

16 godina
wifi kaže...

rado bi ti pomoga, ali krivi grad... btw, multimetri su danas stvarno jeftini, vec od 40-50kn i doista bi ga treba nabavit kad ga vec dosad nemas. 

Iskreno ne zanima me elektronika u tolikom mjeri, mogao bih si ga kupiti, ali ne petljam sa elektronikom toliko da bi stalno multimetar koristio. Ja volim spajati zice i prekidace ( hint pc fanovi i spajanje ledica za stolnu lampu ) {#} Ali nemam toliko znanje da bih mogao shvatiti sto je ovoj prijenosnoj bateriji  jer izgleda komplicirano napravljeno.

17 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Ali nemam toliko znanje da bih mogao shvatiti sto je ovoj prijenosnoj bateriji  jer izgleda komplicirano napravljeno.

nemas sta posebno trazit. problem je 90% u samim ljubicastim baterijama koje je potrebno pojedinacno provjerit. izmjerit napone na njima i ona (od te 4) koja ima ispodprosjecni napon stvara probleme i potrebno je izmijeniti. ostatak elektronike zaduzen je za punjenje i balancing, a to tesko da ce otic... 

16 godina
moderator

To bi ti i ja mogao pogledati ako ti nije hitno jer neznam kad ću ulovit vremena...

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Iskreno ne zanima me elektronika u tolikom mjeri, mogao bih si ga kupiti, ali ne petljam sa elektronikom toliko da bi stalno multimetar koristio. Ja volim spajati zice i prekidace ( hint pc fanovi i spajanje ledica za stolnu lampu ) {#}

Ali onda kad ti zatreba, onda ga nemaš. Da ga imaš vjerojatno bi ga koristio i češće nego što sad misliš. {#} Već samo to što kažeš da voliš spajati žice i prekidače ti može dovoljan razlog da imaš multimetar - da izmjeriš napone onoga čega spajaš ili recimo da iskoristiš funkciju testiranja kratkoga spoja (pomoću koje npr. lako pronađeš mjesto prekida). Ili izmjeriš potrošnju nečeg.

Fake_Alert kaže...
Ali nemam toliko znanje da bih mogao shvatiti sto je ovoj prijenosnoj bateriji  jer izgleda komplicirano napravljeno.

Kao što kolega reče, prvi korak ti je testiranje ćelija (ono što kod nas obično zovemo baterijama). Idealno bi bilo da imaš punjač za takve baterije (ćelije) pa da svaku od njih napuniš i isprazniš, odnosno da svakoj pojedinoj testiiraš kapaciteti. Iako, već bi i očitanje napona puno reklo.

15 godina
odjavljen
Fake_Alert kaže...

Trebao bih popraviti prijenosnu bateriju. Problem je sto pise da je prazna pa nakon 20 minuta punjenja kaze da je puna i onda malo punim mobitel pa se ugasi i ne zeli vise puniti, ali se upali pa ugasi. I tako u krug. Kome bih u zagrebu mogao odnjeti da vidi sta se desilo sa baterijom? Nova je sa ebaya ali ocito defektna pa da vidim moze li se popraviti.

Za početak probaj prvo cijelu noć puniti, samo pusti na punjaču iako kaže da je napunjeno.

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.5.2014 23:27 (Jakovp).
16 godina

Hvala na odgovorima.  {#} Budem jedan dan kupio multimetar i provjerio. Sto se tice punjenja samih baterija, takav punjac nemam jer vidim ovo su malo vece baterije i ne znam kako bih njih napunio. Druga stvar, prijenosna baterija se punila 2 dana i to nije pomoglo. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Hvala na odgovorima.  {#} Budem jedan dan kupio multimetar i provjerio. Sto se tice punjenja samih baterija, takav punjac nemam jer vidim ovo su malo vece baterije i ne znam kako bih njih napunio. Druga stvar, prijenosna baterija se punila 2 dana i to nije pomoglo. {#}

uzmi uni-t 33,90-tak kn,ali dosta precizan

Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj tehnoloski visak danas slavi 1 maj /////Jelena Rozga nema mozga i pjeva ko konj
14 godina

dali itko zna dali mogu za 5$ nači nekakvo malo 3W pojacalo za sluške? idealno bi bilo 3.3V do 5V da ga spojim na mob USB kablom?

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Strm kaže...

dali itko zna dali mogu za 5$ nači nekakvo malo 3W pojacalo za sluške? idealno bi bilo 3.3V do 5V da ga spojim na mob USB kablom?

ako ti mob ne podržava otg,ugasit će se čim potegne struju za pojačalo...

Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj tehnoloski visak danas slavi 1 maj /////Jelena Rozga nema mozga i pjeva ko konj
14 godina
kivic15 kaže...
Strm kaže...

ako ti mob ne podržava otg,ugasit će se čim potegne struju za pojačalo...

Pa, ako mogu miš spojiti koji ima one ledice moći će i ovo valjdem, ako ne stavit ču neku staru bateriju iz nokije...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
14 godina
Strm kaže...

Potraži na ebayu PAM8403, 3+3W, radi na 5v.

Link na DX

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
17 godina
14 godina
Ivan_hacker kaže...
Strm kaže...

Potraži na ebayu PAM8403, 3+3W, radi na 5v.

Link na DX

Ok, na e-bayu sam našao no kaže prodavač da se - na lijevom i desnom kanalu nesmije spajat, pa dali če onda raditi ako ga spojim lijevi i desni kanal i - od lijevog, dali če tako raditi?

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kao što kolega reče, prvi korak ti je testiranje ćelija (ono što kod nas obično zovemo baterijama). Idealno bi bilo da imaš punjač za takve baterije (ćelije) pa da svaku od njih napuniš i isprazniš, odnosno da svakoj pojedinoj testiiraš kapaciteti. Iako, već bi i očitanje napona puno reklo.

ne znam na sto mislis kad si reka "kod nas", ali treba ipak razlikovat ćeliju (eng. cell) od baterije (eng. battery). Baterija, npr. za laptop moze se sastojat od vise celija (3,6,9,12 komada - stoga 3 cell battery), a isto tako i za eksterne baterije. U konkretnom slucaju baterija ima 4 celije od kojih je jedna vrlo vjerojatno uzrok nepravilnosti. E sad, ako ima neki hrvatskiji naziv za celiju, please contribute :)

15 godina
odjavljen

Nekad se kaže članak, ali to je isto ka ćelija. Ako je više ćelija spojeno u cjelinu, onda je to baterijski paket, ali se govori samo baterija. Iako je i samo jedan članak baterija naravno.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Sto se tice punjenja samih baterija, takav punjac nemam jer vidim ovo su malo vece baterije i ne znam kako bih njih napunio. Druga stvar, prijenosna baterija se punila 2 dana i to nije pomoglo. {#}

Čim se tako dugo puni, znači da nešto ne štima. Najvjerojatnije je jedan ćelija "otišla".

To su ti inače litij-ionske baterije koje u zadnje vrijeme postaju sve popularnije, format im je 18650 i putem eBaya možeš kupiti i takve baterije i punjače za njih ili pak univerzalne litij-ionske punjače. Ako će na kraju ispasti da imaš višak takvih baterija, možeš kupiti ručnu svjetiljku u koju idu takve baterije.

kivic15 kaže...
uzmi uni-t 33,90-tak kn,ali dosta precizan

Ili, ako mu se da čekati, nek uzme auto-ranging multimetar UNI-T UT136B za istu lovu iz Kine. Pogotovo bi mu to, kao povremenom korisniku, bilo preporučljivo, da se ne mora opterećivati s određivanjem raspona.

wifi kaže...
ne znam na sto mislis kad si reka "kod nas", ali treba ipak razlikovat ćeliju (eng. cell) od baterije (eng. battery). Baterija, npr. za laptop moze se sastojat od vise celija (3,6,9,12 komada - stoga 3 cell battery), a isto tako i za eksterne baterije. U konkretnom slucaju baterija ima 4 celije od kojih je jedna vrlo vjerojatno uzrok nepravilnosti. E sad, ako ima neki hrvatskiji naziv za celiju, please contribute :)

Možda sam išao malo nepotrebno komplicirat (da mi neki ne skoče za vrat jer sam se baterije unutar baterije usudio nazvati baterijama, a ne ćelijama ili člancima {#}), ali nema veze.

http://en.wikipedia.org/wiki/AA_battery

http://en.wikipedia.org/wiki/Battery_(electricity)

"An electric battery is a device consisting of one or more electrochemical cells that convert stored chemical energy into electrical energy."

Te "ćelije" koje se nalaze u bateriji su u toj bateriji ćelije, iako su i same po sebe baterije - možeš ih izvaditi i zasebno koristiti u drugim uređajima. I baterija od samo jedne ćelije je baterija kad se koristi kao baterija. I dobro reče kolega Jakovp - nerijetko se za "bateriju za laptop" piše "battery pack" - baš sad gledam sliku Toshibine baterije - piše na njoj "Rechargeable Battery    Li-ion Battery Pack".

16 godina
mbaksa kaže...

Dakle da odmah narucim baterije i multimetar i sam rijesim stvar?

EDIT : Krive baterije, nigdje ne mogu pronaci ICR18650-26FM TDU4

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 17:42 (Fake_Alert).
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Da, to je taj multimetar.

Što se tiče baterija, ovo TDU4 je vjerojatno samo oznaka serije, čega već, tako da bi ti te trebale odgovarati. Bitno je da su sve baterije istoga kapaciteta (a ove koje si našao su također 2600 mAh, dakle deklarativno istoga kapaciteta).

Ono što ti mene muči su različite oznake u prvom redu, kad pogledaš one koje imaš u "mobilnoj bateriji" i ove za koje si sad dao link. Najveći problem sa svim tim 18650 baterijama je što ih ima jako puno krivotvorenih. S obzirom na cijenu, ove za koje si dao link trebale bi svakako biti originalne, ali natpis je jako čudan - ovo zadnje M u prvom redu i desnio dio drugog i trećeg reda otišli su previše udesno. Tako da... Jesu krivotvorene ove za koje si dao link ili ove u mobilnom punjaču? Ili nijedne? Mene bi to više mučilo. {#} A nažalost, ne možeš znati koje su krivotvorene, barem dok im ne izmjeriš kapacitet.

16 godina
mbaksa kaže...
Fake_Alert kaže...

Da, to je taj multimetar.

Što se tiče baterija, ovo TDU4 je vjerojatno samo oznaka serije, čega već, tako da bi ti te trebale odgovarati. Bitno je da su sve baterije istoga kapaciteta (a ove koje si našao su također 2600 mAh, dakle deklarativno istoga kapaciteta).

Ono što ti mene muči su različite oznake u prvom redu, kad pogledaš one koje imaš u "mobilnoj bateriji" i ove za koje si sad dao link. Najveći problem sa svim tim 18650 baterijama je što ih ima jako puno krivotvorenih. S obzirom na cijenu, ove za koje si dao link trebale bi svakako biti originalne, ali natpis je jako čudan - ovo zadnje M u prvom redu i desnio dio drugog i trećeg reda otišli su previše udesno. Tako da... Jesu krivotvorene ove za koje si dao link ili ove u mobilnom punjaču? Ili nijedne? Mene bi to više mučilo. {#} A nažalost, ne možeš znati koje su krivotvorene, barem dok im ne izmjeriš kapacitet.

Rekao bih da su te na ebayu krivotvorene zato sto ova prijenosna baterija je od "brand" proizvodaca ROMOSS. Imaju paletu uredaja sto prijenosih sto autopunjaca za laptop itd. Moram priznat dok sam otvarao ovu bateriju polomio sam se koliko je plastika kvalitetna - po tome zakljucujem da su originalne u prijenosnom punjacu. Uostalom ova prijenosna baterija je nekakav novi model koji moze i laptop puniti.

17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...
Rekao bih da su te na ebayu krivotvorene zato sto ova prijenosna baterija je od "brand" proizvodaca ROMOSS. Imaju paletu uredaja sto prijenosih sto autopunjaca za laptop itd. Moram priznat dok sam otvarao ovu bateriju polomio sam se koliko je plastika kvalitetna - po tome zakljucujem da su originalne u prijenosnom punjacu. Uostalom ova prijenosna baterija je nekakav novi model koji moze i laptop puniti.

Probaj onda potražiti baterije koje nemaju takve sumnjive oznake. Nažalost, kao što rekoh, nećeš znati što si kupio dok ne dobiš i probaš (zato ne bi bilo dobro naručiti više od dvije baterije odjednom).

17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Nekad se kaže članak, ali to je isto ka ćelija. Ako je više ćelija spojeno u cjelinu, onda je to baterijski paket, ali se govori samo baterija. Iako je i samo jedan članak baterija naravno.

da, na članak kao pojam sam skroz zaboravia... naravno, i automobilski akumulator (baterija) sastoji se od 6 clanaka (celija) po 2V, i tako tome slicno... 

mbaksa kaže...

Možda sam išao malo nepotrebno komplicirat (da mi neki ne skoče za vrat jer sam se baterije unutar baterije usudio nazvati baterijama, a ne ćelijama ili člancima {#}), ali nema veze.

Te "ćelije" koje se nalaze u bateriji su u toj bateriji ćelije, iako su i same po sebe baterije - možeš ih izvaditi i zasebno koristiti u drugim uređajima. I baterija od samo jedne ćelije je baterija kad se koristi kao baterija. I dobro reče kolega Jakovp - nerijetko se za "bateriju za laptop" piše "battery pack" - baš sad gledam sliku Toshibine baterije - piše na njoj "Rechargeable Battery    Li-ion Battery Pack".

naravno, sve sto kazes stoji, i zato je blazeni engleski gdje nema sumnje o cemu se konkretno radi. ovako na hrvatskom imas eto, bar tri varijante za jednu te istu stvar - celija, clanak, baterija, a sve ovisno o kontekstu i organizaciji istih po komadima ili u vece skupine. 

Fake_Alert kaže...

a da jednostavno narucis 4 identicne 18650 baterije povoljne cijene i sve 4 zamijenis. 

17 godina
moderator
wifi kaže...
Fake_Alert kaže...

a da jednostavno narucis 4 identicne 18650 baterije povoljne cijene i sve 4 zamijenis. 

To bi bilo pametno kad bi mogao biti siguran da neće dobiti fejk baterije (ne fejk /samo/ u smislu marke, nego i u smislu višestruko manjeg kapaciteta). Za to bi bilo bolje kupovati putem DX.com-a, uz pažljivo čitanje što su kupci rekli o konkretnoj bateriji, odnosno koji su joj kapacitet izmjerili.

15 godina
odjavljen

Treba samo znati koji su pouzdani prodavači, ima i na ebayu provjerenih. Ili alibaba provjereni.

Ebay - Supowerbattery111

Alibaba:

http://www.alibaba.com/product-detail/Samsung-INR18650-25R-High-Power-battery_1353007208.html

Preporuka za ćelije, panasonic ncr18650pf ili pf.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice