Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi izdvojena tema

poruka: 1.365
|
čitano: 442.229
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja)
14 godina
odjavljen
Re: Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...
Za jer dijelim, a kad se nešt dijeli, to mora biti float/double

Tko ti je to rekao?

Dex.pwn kaže...
Ne, radni_sati sadrži vrijeme u sekundama, a ja sam to trebao prebacit u hh:mm format

Zašto se onda to zove radni_sati?! What madness is that?

Profa, što je i logično

Ako podijelim 2456 sekundi s 3600, koliko ćeš dobiti? A treba ti decimalni dio zbog minuta.

Nemoj se pitat, dobro je dok ne krenem davat imena varijablama kao što su acab, zds itd...(vjeruj mi ima i psovki)

To mi je prvo palo na pamet

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Profa, što je i logično

Nije logično. Ili tvoj profa nema pojma ili ga ti nisi razumio, odnosno nisi razumio u kojim slučajevima bi koristio decimalne brojeve. Skloniji sam vjerovati ovo drugo.

Dex.pwn kaže...
Ako podijelim 2456 sekundi s 3600, koliko ćeš dobiti?

Koliko čega ćeš dobiti? Dobit ćeš 0 sati. Ako to podijeliš sa 60, dobit ćeš 40 (ili 41, ovisi ideš li na zaokruživanje ili ne) minuta. Što će ti tu decimale?

Dex.pwn kaže...
A treba ti decimalni dio zbog minuta.

U gornjem primjeru vidiš da ti ne treba.

14 godina
odjavljen
LunKraljPonoci kaže...
Zasto za minute dijelis sa 3600 a zatim mnozis sa 60 prilikom ispisa? Trebas imenovati varijable tako da se iz naziva zna sta predstavljaju.

Skužio sam da se ima nešt za skratiti.

_minute = (_radni_sati % 3600) / 60.00;

Ovako je sad u int, ne float.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2017 15:15 (Dex.pwn).
17 godina
moderator

Krivo. Imaš tu neke podvlake koje ničemu ne služe - samo uvode konfuziju. Imaš tu neke radne sate, koji su ti zapravo minute. Bezveze dijeliš s float brojem (na Arduinu treba štediti svaki bajt i svaki ciklus procesora).

EDIT:

Minute ti zapravo nit ne trebaju biti int. Trebaju ti biti byte, jer nikad ne idu preko 60. A byte ti je dovoljan i ako ti sati neće ići preko 255. A ako hoće, onda nećeš koristiti int nego unsigned int.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2017 15:24 (mbaksa).
14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Krivo. Imaš tu neke podvlake koje ničemu ne služe - samo uvode konfuziju. Imaš tu neke radne sate, koji su ti zapravo minute. Bezveze dijeliš s float brojem (na Arduinu treba štediti svaki bajt i svaki ciklus procesora).

EDIT:

Minute ti zapravo nit ne trebaju biti int. Trebaju ti biti byte, jer nikad ne idu preko 60. A byte ti je dovoljan i ako ti sati neće ići preko 255. A ako hoće, onda nećeš koristiti int nego unsigned int.

Sati će ići preko 255 jer ih se neće resetirati, a kad dođe ljeto, bit će nabijanja tih sati...

Može i int, samo što će prvi bit biti korišten za predznak, a ostalih 15 bitova za broj. Unsigned će reći da i taj prvi bit koristi za broj(što znači da mogu samo pozitivne brojeve spremiti).

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Sati će ići preko 255 jer ih se neće resetirati, a kad dođe ljeto, bit će nabijanja tih sati...

Može i int, samo što će prvi bit biti korišten za predznak, a ostalih 15 bitova za broj. Unsigned će reći da i taj prvi bit koristi za broj(što znači da mogu samo pozitivne brojeve spremiti).

Koji je raspon int-a, a koji unsigned int-a? Hoće li ti broj sati ikad biti negativan?

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Koji je raspon int-a, a koji unsigned int-a? Hoće li ti broj sati ikad biti negativan?

Neće nikad, to znam odavno.

A opet će radit kako treba, i koristiti će isto memorije kao i običan int.

int ima 2^15(nula, plus dio, minus dio) kombinacija, a unsigned int ima 2^16(nula, i plus dio).

14 godina
Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi

Pozdrav, imam nekoliko pitanja i nadam se vasom pomoci.

Dakle,

imam arduino uno od sainsmarta s dillsocketom ...

Kada u svrhu programiranja mikrokontrolera stavim neki drugi atmel328p-pu u taj socket ,programiranje se ''obavi'' odlicno, ali prekidom napajanja (ištekam pa uštekam usb od napajanja) čip ''zaboravi'' program.(Tako da ne mogu premjestiti chip u homemade arduino) Taj se slucaj ne događa s drugim chipom ,dok sa preostala dva koja posjedujem se događa.

Zna li netko mozda u cem je problem. Nešto sam zguglao,i naisao da je mozda do bootloadera?

Hvala

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Zašto se uopće mučiš s vađenjem i vraćanjem čipa? Jednostavno koristi Arduino kao ISP: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP

14 godina

A imam ''pincetu'' za vađenje ..puno jednostavnje mi je nego svaki put spajat breadbordicu...dok ne napravim na pločici ...

Ali *ebe me taj gubitak programa...

Može
17 godina
moderator
ante5656 kaže...

A imam ''pincetu'' za vađenje ..puno jednostavnje mi je nego svaki put spajat breadbordicu...dok ne napravim na pločici ...

Probaj si spomenutom metodom Arduino as ISP programirati jedan od tih čipova koji se ne daju programirati. Ako se ne daju na taj način programirati, onda su možebitno defektni.

Ujedno si provjeri koji ti je napon na Arduino pločici (između 5V i gnd). Mislim da sam gledao jedan video od Bena Hecka gdje je rekao da se čipovi nekad ne daju programirati ako je napon prenizak.

14 godina

Evo isprobano...

Ali nažalost bez efekta...

Napon 4.98v, pretpostavljam da to nije nisko?

I ponavljam,ja njih isprogramiram,ali kada iskljucim pa ukljucim napajanje oni zaborave program, i pocu odvijati ''neki svoj program'' msm dioda na arduinu pocme blinkat...

Ima li bootloader veze s tim?

Može
17 godina
moderator
ante5656 kaže...

Napon 4.98v, pretpostavljam da to nije nisko?

To je skoro pa idealno.

ante5656 kaže...

I ponavljam,ja njih isprogramiram,ali kada iskljucim pa ukljucim napajanje oni zaborave program, i pocu odvijati ''neki svoj program'' msm dioda na arduinu pocme blinkat...

A odakle su ti ti čipovi? Možda su defektni. Ne znam mogu li se zaštititi od pisanja - ako se mogu, možda je to u pitanju.

Nabavi si druge čipove, za koje provjereno znaš da se mogu reprogramirati - ovako nećeš ništa utvrditi.

ante5656 kaže...

Ima li bootloader veze s tim?

Ne. Kad programiraš spomenutom metodom, bootloader se zapravo prepiše programom i onda ga više nemaš na čipu. Bootloader zapišeš na čip tako da odabereš - ne bi čovjek vjerovao - Burn Bootloader.

14 godina

A chipovi,su sa e baya ...hmmm

Neznam,nezalim toliko za njima jer ih nisam puno platio ...idu u smeće.

Sta se tice bootloadera znam ja njega ''spržiti'' na chip ali neznam uopce sto je on,jer se nisam previse interesiro.A negdje je pisalo da moze biti do njega a negdje da on nema veze s tim.
Hvala ti na trudu i vremenu :D Ziv mi bio :D

Može
17 godina
moderator

Bootloader je mali program na Arduinu koji prije nego li pokrene tvoj program čeka nakratko da vidi želiš li ga programirati preko serijske veze, odnosno USB-a. Ako ne vidi da ga pokušavaš programirati, onda učita tvoj program.

Znači, sadržaj Flash memorije Arduino ATmega328p čipa je nešto tipa:

[bootloader][tvoj program ......................................][EEPROM piši/čitaj sadržaj][prazni prostor                ]

Ako ti ideš direktno programirati čip, znači preko drugog Arduina kao ISP, onda ti to izgleda ovako:

[tvoj program ......................................][EEPROM piši/čitaj sadržaj][prazni prostor                         ]

S tim da onda taj čip ne možeš programirati preko IDE-a kao tipični Arduino, jer će se nakon pokretanja automatski početi izvršavati tvoj program.

14 godina

hmmm, ceh ,pa onda je mozda do bootloadera?

P.S. danas prvi put imam iskustva s nanom,nazalost ne dobrih(stigla su mi 4 )

ne mogu ih programirati... najjednostavnji program za blink leda...kao uploada ga ali izbaci error a arduino ne reagira

kaze:

avrdude: stk500_getsync(): not in synx: resp=0x30

Znate li mozda do ceg je?

egn mi nije jaca strana da zguglam nesto korisno :D

Može
17 godina
moderator
ante5656 kaže...

hmmm, ceh ,pa onda je mozda do bootloadera?

Rekao si da je programiranje prošlo, što znači da je bootloader obavio svoj posao.

ante5656 kaže...

P.S. danas prvi put imam iskustva s nanom,nazalost ne dobrih(stigla su mi 4 )

ne mogu ih programirati... najjednostavnji program za blink leda...kao uploada ga ali izbaci error a arduino ne reagira

Na njima vrlo vjerojatno nemaš bootloader. Onom metodom za kojom sam ti dao link sprži na njih bootloader.

Ili si odabrao krivi port kod uploada. Ili ti USB kabel ne štima - probaj s drugim kablom.

14 godina

Da programiranje prolazi... a pokusat cu jos par stvari pa ako nebude islo direkt u smece, samo se nadam da nece biti isti slucaj sa ovih novih 5 chipova koje ocekujem s e baya... :/

Što se tice malog nana, da zapravo bio je krivi port ... prije sam uno programiro priko com5 ..a otkad sam usteko nana nema uopce  com5 nego neki novi com6 ...odlicno ide priko com 6...

Može
14 godina
odjavljen
Jel se ikako može ugasit to da LED-ica na pinu 13 kod pokretanja ne blinka?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pozz raja...jel bi bilo moguce napraviti da se vrata otkljucavaju PIN-om?Znaci imam touchscreen jedan(nemora ni biti moze bit i keypad)i kad ukucam PIN vrata se otkljucavaju.Imam u sk mikroupravljace i ucim vec 2 god taj predmet a i takoder imamo poseban predmet za arduino takoder ga ucim 2god i odlucio sam nesta sam napravit.Sto mislite jel bi to šljakalo?

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
FaZe wizZY kaže...
jel bi bilo moguce napraviti da se vrata otkljucavaju PIN-om? Sto mislite jel bi to šljakalo?

bilo bi moguce... radilo bi... 

14 godina
FaZe wizZY kaže...
Pozz raja...jel bi bilo moguce napraviti da se vrata otkljucavaju PIN-om?Znaci imam touchscreen jedan(nemora ni biti moze bit i keypad)i kad ukucam PIN vrata se otkljucavaju.Imam u sk mikroupravljace i ucim vec 2 god taj predmet a i takoder imamo poseban predmet za arduino takoder ga ucim 2god i odlucio sam nesta sam napravit.Sto mislite jel bi to šljakalo?

A brate što danas nije moguce.

Znaci moguce je kao sto ti je kolega wifi rekao ...

E sad ovisi sta ti tocno zelis, ako to zelis napraviti iz potrebe za samim time evo ti link,prilicno je jednostavno

linkic

Samo pazi,umjesto brave mozes koristiti relej pa tako pokretati bravu koja radi na 220v,što je za mene bolja opcija.

Također pri nestanku struje sve se resetira i pasword se vraca na ovaj početni tako da ako se odlucis na izradu ovog projektica bilo bidobro da ukomponiras i nekakvo besprekidno napajanje,naprijmjer jednu obicnu lipo bateriju(mozes i od moba),imas jeftinih sklopova za punjenje ,regulaciju,podizanje napona na potrebnih 5v itd...lako se rijesi da puni dok ima struje a kada nestane baterija preuzima napajanje sklopa.

Postoji i verzija sa ultrasonic senzorom ..odnosno kada se netko priblizi keypadu on se sam aktivira i ''poziva'' te da utipkas pin(ali racuunaj da je to dodatno trosilo ukoliko se i rijesi baterijsko napajanje)

Al opet na kraju svega stvar je tvoje volje i zelje ...tako ako zelis nesto malo vise nauciti iz izrade same keypad brave,savjetujem ti da proguglas malo o arduinu i senzorima i principu rada , a i temu imamo ehheh

Ako nesto nije jasno pitaj,ima tu nas ekipe za pomoc :D

P.S.  Ako vecovonapravis ovako,racunaj da opet nemoze na normalnu bravu,trebas bravu koja ima pokretnu kvaku samo s jedne strane ,tj onu kojom se gornji jezicak moze pomicati(otvarati) ključem(u slučaju prekida rada sklopa)

Može
14 godina
odjavljen
ante5656 kaže...
FaZe wizZY kaže...

A brate što danas nije moguce.

Znaci moguce je kao sto ti je kolega wifi rekao ...

E sad ovisi sta ti tocno zelis, ako to zelis napraviti iz potrebe za samim time evo ti link,prilicno je jednostavno

linkic

Samo pazi,umjesto brave mozes koristiti relej pa tako pokretati bravu koja radi na 220v,što je za mene bolja opcija.

Također pri nestanku struje sve se resetira i pasword se vraca na ovaj početni tako da ako se odlucis na izradu ovog projektica bilo bidobro da ukomponiras i nekakvo besprekidno napajanje,naprijmjer jednu obicnu lipo bateriju(mozes i od moba),imas jeftinih sklopova za punjenje ,regulaciju,podizanje napona na potrebnih 5v itd...lako se rijesi da puni dok ima struje a kada nestane baterija preuzima napajanje sklopa.

Postoji i verzija sa ultrasonic senzorom ..odnosno kada se netko priblizi keypadu on se sam aktivira i ''poziva'' te da utipkas pin(ali racuunaj da je to dodatno trosilo ukoliko se i rijesi baterijsko napajanje)

Al opet na kraju svega stvar je tvoje volje i zelje ...tako ako zelis nesto malo vise nauciti iz izrade same keypad brave,savjetujem ti da proguglas malo o arduinu i senzorima i principu rada , a i temu imamo ehheh

Ako nesto nije jasno pitaj,ima tu nas ekipe za pomoc :D

P.S.  Ako vecovonapravis ovako,racunaj da opet nemoze na normalnu bravu,trebas bravu koja ima pokretnu kvaku samo s jedne strane ,tj onu kojom se gornji jezicak moze pomicati(otvarati) ključem(u slučaju prekida rada sklopa)

Već kad smo kod nestanka struje... Na koji način radi to prebacivanje sustava s gradske mreže na baterije, bez da se sustav ugasi? MOSFET? Relej?

15 godina
ante5656 kaže...

Arduino ima eeprom memoriju u koju moze spremiti i kod svakog ukljucivanja iz nje ucitati password.

mbaksa eto u 7 godina nisam nista naucio 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2017 12:11 (CroNk3r).
17 godina
moderator

Ljudi, kakvo vam je to citiranje, ko da ste od jučer na forumu? Obrišite viškove iz citata kad citirate.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Kako formatirati string, a da sadrži %.02f. Funkcija sprintf ne podržava %f, ispiše mi ?.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Neki čudni znakovi mi se pokazuju po ekranu, ne znam zašto.

Kod je radio(dio za mjerenje brzine), da bi odjednom prestao radit kako treba(dio za prikazivanje).

Sva ostala prikazivanja teksta rade.

Kod, i Serial.println - http://i.imgur.com/vDJEWkG.png

Na videu nisam izprve dobro pogodio senzor s magnetom.

Ostatak prikaza se osvježava svakih pet sekundi

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2017 15:54 (Dex.pwn).
17 godina
moderator

Koristiš Adafuitovu biblioteku za ekran? Onda jede puno memorije. Na Arduinu se ne možeš razbacivati s memorijom. Tako da bih pretpostavio da si s guranjem sprintf-a prešao granicu i imaš "korupciju" memorije. Optimiziraj si kod tako da ti ostane što više slobodne memorije (između ostalog ne koristi floate tamo gdje možeš koristiti intove i bajtove), ne koristi sprintf nego koristi print ili println i pritom konstantne stringove ispisuj u kombinaciji s funkcijiom F, znači tipa display.print(F(konstantni_string_za_ispisati));

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Koristiš Adafuitovu biblioteku za ekran? Onda jede puno memorije. Na Arduinu se ne možeš razbacivati s memorijom. Tako da bih pretpostavio da si s guranjem sprintf-a prešao granicu i imaš "korupciju" memorije. Optimiziraj si kod tako da ti ostane što više slobodne memorije (između ostalog ne koristi floate tamo gdje možeš koristiti intove i bajtove), ne koristi sprintf nego koristi print ili println i pritom konstantne stringove ispisuj u kombinaciji s funkcijiom F, znači tipa display.print(F(konstantni_string_za_ispisati));

Da.

sprintf koristim samo kad moram formatirati string, ostalo je sve println.

Ne razumijem ovaj dio s konstantnim stringovima..

Skica koristi 20238 bytes (65%) od prostora za program. Maximum je  30720 bajtova.
Globalne promjenjljive koriste 1087 bajtova (53%) RAM-a, ostalo je 961 bajtova za lokalne promjenjljive. Maximim je 2048 bajtova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2017 16:37 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
sprintf koristim samo kad moram formatirati string, ostalo je sve println.

Ispis možeš formatirati i ručno.

Dex.pwn kaže...
Ne razumijem ovaj dio s konstantnim stringovima..

Kad se razbacuješ RAM-om onda radiš:

Serial.println("ovo je konstantni string");

display.print("ovo je drugi konstantni string");

Kad paziš na RAM onda radiš:

Serial.println(F("ovo je konstantni string"));

display.print(F("ovo je drugi konstantni string"))

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice