Adaptacija - plan struje i interneta

poruka: 8
|
čitano: 5.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Adaptacija - plan struje i interneta

Pozdrav ekipa,

 

ako mi može netko pomoći što je najbolje napraviti u ovom slučaju. Nisam baš neki expoert u tom dijelu.

Idem u kompletnu adaptaciju stana i nisam ziher kako najbolje razvući internet u dvije sobe.

 

Slika u privitku (nadam se da se vidi dovoljno dobro).

 

Što imam:

1. kabelski TV i internet preko A1 (dakle preko bakra, AUX?)

2. glavna utičnica je označena na nacrtu

2. utičnice i prekidači prema projektu (tj trenutno planu)

 

Što želim:

1. htio bih LAN (RJ-45) utičnice prema označenim mjestima i da naravno spojim LAN kabel na njih ipriključim gdje trebam (PS5, TV, reciever, blablabla)

2. antenski priključak na tri strane (crveni blok "antena/radio/data")

 

 

Problem koji imam je taj da je internet i tv preko bakrenog kabla.

Tj A1 glavna utičnica je ona "antena/radio/data" (u privitku slika)

 

Taj bakreni dio moram priključiti u reciever i u router kako bih mogao iz routera potegnuti LAN kabel dalje.

Htio bih izbjeći doslovno vući bakrene žice, nego bih htio LAN utičnicu (port, kako god) i to je to.

 

Jel mogu to preko switch-a? Hub-a? pa vuć LAN kablove od utičnice do utičnice itd? što mi treba da to ostvarim i gdje bi se to postavilo?

Nije mi problem staviti revizijski otvor i u "knauf rupu" ubaciti switch ili hub.

 

Može netko neki savjet please?

Steam ID: MasterG ; Origin ID: MasterGCro
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

A1 preko bakra je malo nejasno - možeš imati kabelski internet ili ADSL (A1 u ponudi ima oba) - pretpostavljam da je preko kabelske kad spominješ ovu utičnicu. Razmisli da li ćeš u budućnosti mijenjati (ADSL, optika).

 

Za switch/router bih ti preporučio mjesto s ok ventilacijom, pogotovo ako sutra poželiš dodati UPS (bateriju) ili mrežni disk. 

 

Ako ti je praktičnije ostaviti router kod TV-a, onda možeš tako napraviti, ide jedan ili dva UTP kabela do TV-a (stavi 2 jer ćeš možda sutra imati IPTV, pa će ti jedna utičnica biti dedicated za IPTV), a switch na mjesto glavnog razvoda (hub zaboravi, to pripada prošlosti).

 

Sa svake utičnice vodiš kabel na mjesto razvoda. Tamo, ako je skriveno, možeš ostaviti snop kabela sa zakrimpanim konektorima (i oznakama na kabelu da znaš što je što), pa onda u switch spajaš što ti treba. Alternativno, možeš uzeti RJ-45 utičnice i zakripmati sve kabele na utičnice (skuplje, ali urednije rješenje), pa onda samo kratkim patch kabelom spajaš one utičnice koje su ti potrebne na switch.

 

Na mjesto glavnog razvoda predvidi i dovod za telefon/bužir za optiku, pa će ti to sutra, ako promijeniš operatera, biti i mjesto na kojem je router. Sutra, ako pređeš na IPTV, switch spajaš na router, a utičnice na kojima će biti IPTV receiver(i) spajaš patch kabelom direktno u router jer ti portovi ne mogu raditi preko switcha (zato je preporuka barem dvije utičnice do TV-a - jedna za net, druga za IPTV).

 

Također, preko UTP kabela sutra možeš spojiti i telefon.

 

 

Što se tiče antenskih utičnica, tu ti nisam siguran koja je najfleksibilnija opcija (splitter, filtri za net i slično). Razmisli i želiš li mogućnost da sutra jednostavno instaliraš običnu antenu (ili se spojiš na sustav od zgrade) ili da imaš i satelit.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

Hvala, 

 

dobro si zaključio da je kabelska...ali meni to izgleda kao bakrena žica (tanka) pa sam se tako izrazio.

I definitivno ne mislim preći na optiku, pošto internet super funkcionira, a i sumnjam da će ovdje u skorije vrijeme doći optika. (već sam pitao)

No sve u svemu, dobra ideja da se stavi bužir barem da imamo opciju za svaki slučaj.

 

 

Mozak mi je eksplodirao čitajući tvoj odgovor, valjda sam ga 7 puta čitao da probam shvatiti (ne kužim se u te switcheve i kabliranje općenito) 

 

 

Par stvari mi nije baš jasno i dalje.

 

SWITCH

- realno, A1 router je zapravo i switch jel? (ima i 4 portova i glavni internet priključak...ili nisam dobro shvatio, u vakom slučaju meni nedovoljno portova, sao pitam)

 

- switch je zapravo onda glavni razvod?

- od switcha vučem UTP kablove do svih RJ-45 utičnica u stanu (u ovom slučaju 6 kom), dakle moram uzeti switch sa toliko ili više portova npr ovaj (samo kao primjer)

- ako uzmem taj switch...nakon što spojim kabelsku na A1 router - onda povučem jedan LAN kabel i u port #1 u switch (i onda dalje port 2 za jednu utičnicu, pa port 3 za drugu itd?)

- što je sa WiFi - i dalje funkcionira preko routera normalno jel?

 

- mislio sam ga staviti unutar knauf zida, sa revizijskim otvorom kako bih mu mogao pristupiti (bio sam u Švicarskoj u jednom stanu gdje je to odlično funckioniralo, nisam primijetio da se grijalo nešto previše), ako treba nije problem staviti ga na zid iza telke, neće se vidjeti toliko...osim hrpe kablova

- stavio bih ga na poziciju prema slici (iza TV-a)

 

 

Uglavnom, vjerojatno nisam dobro sve shvatio, slika u privitku je otprilike kako si objasnio? Gdje sam fulao? XD

Slika u privitku je očito samo dio, ali generalno ide LAN kabel od utičnice do switcha? malo sam se pogubio sa ovim "kratkim patch kablom" što si spomenuo za utičnice.

 

Steam ID: MasterG ; Origin ID: MasterGCro
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.6.2021 8:40 (MasterG).
15 godina
odjavljen
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

Switch je uređaj koji omogućava spajanje više uređaja na mrežu, ali za razliku od hub-a, zna koji uređaj je na kojem portu, pa prosljeđuje prema tome, dok hub samo kopira dolaznu informaciju na sve izlaze - kod switcha više uređaja može istovremeno slati podatke, dok kod huba ne može.

 

U A1 routeru je sadržan i switch, a ako se koristi IPTV (prijemnik spojen mrežnim kabelom na router), onda se koristi router s pametnim switchem koji taj port drži odvojeno samo za IPTV (zato taj uređaj mora biti spojen direktno na router).

 

Switch na switch možeš uredno spajati (prije si trebao koristiti crossover kabel, ali današnji uređaji su dovoljno pametni da mogu koristiti i straight kabel). Tako možeš ovaj switch s više portova spojiti na switch koji je u routeru, a ako ti sutra bude trebalo više konekcija u nekoj prostoriji možeš dodati i lokalni switch tamo (iako je bolje izbjeći, najviše zbog estetike).

 

Spajanje si dobro označio. Međutim, ako će ti glavni razvod biti kod TV-a, te trenutno nemaš u pogonu više od 4 uređaja, dodatni switch ti za sad ne treba - možeš te 4 utičnice spojiti direktno, a sutra kad ti zatreba dodatna utičnica, kupiš i ubaciš switch. Ostale kabele pospremiš u reviziju.

 

WiFi na routeru uredno radi, a na neku utičnicu možeš dodati dodatni ako ti je negdje slab signal.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

aha, ok dakle nisam čak niti fulao onda.

Ipak bih stavio switch odmah, jer imam više od 4 utičnice koje bi radje domah riješio, nego se za mjesec dana opet zezao sa time.

 

Realno si u pravu, mogu povuć kablove da su pripremljeni i bok...možda tako i napravim...ali pošto mi je na redu kompletna adaptacija stana, onda mislim da ću odmah sve i ćao.

Pogotov zato jer mi nisu svi uređaji kod TV-a.

 

Hvala ti !

Steam ID: MasterG ; Origin ID: MasterGCro
15 godina
odjavljen
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

Što se tiče kabelske, kao što rekoh, nisam siguran kakva je situacija, ali ja bih također stavio reviziju što bliže TV-u.

 

U najboljem slučaju će ti A1 tehničar u reviziju ugraditi splitter s filtrom, te ćeš iz njega imati odvojene izlaze za TV i za internet, a onda TV izlaz možeš splitterom podijeliti dalje.

 

U najgorem slučaju će ti dovod dovesti direktno na utičnicu, a onda ćeš ti s utičnice TV izlaz vratiti u reviziju i staviti splitter s tri izlaza.

 

 

Ako kombiniraš nešto s antenom ili satelitom, onda se raspitaj dodatno.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

e još jedno pitanje.

dakle iz rutera idem direkt UTP cablom u port #1 u switch...i onda svi ostali portovu "vuku" internet iz tog porta?

Nekako, kao da sam očekivao posebni priključak za "ulaz" a portovi su "izlaz" u smislu za druge uređaje.

Steam ID: MasterG ; Origin ID: MasterGCro
15 godina
odjavljen
offline
Re: Adaptacija - plan struje i interneta

Generalno pričajući, na switchu su svi portovi ravnopravni i sav promet je ravnopravan (potpuno nebitno šalješ li file s jednog računala na drugo ili skidaš s neta).

 

Međutim, iznimke postoje, pa ako je neki port označen kao WAN, internet ili uplink, preporučivo ga je koristiti kao takvog. Ako su svi neoznačeni ili označeni brojevima, u pravilu je svejedno gdje spojiš router.

 

Na profesionalnoj opremi je uplink port češća pojava i tamo se daleko više toga može konfigurirati i podesiti, dok kod kućnih switcheva uplink port obično ima omogućeno korištenje straight kabela prema routeru (iako danas sve češće svi portovi imaju automatsku detekciju kabela), te ponekad veći prioritet prometa.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice