Xhtml, css a šta dalje?

poruka: 19
|
čitano: 4.425
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Pozdrav društvo, imam jednu dilemu vezanu za web dizajn pa bih htio s vama se posavijetovati.

Naime radi se o slijedećem. Po struci sam fotograf i to želim i dalje raditi i da mi bude na prvom mjestu ali sam prije 6 mjeseci dobro zagrizao u web i veoma brzo

naučio css i (x)html ne tako da imam sve u malm prstu ali dovoljno da sam mogao skinuti jedan free template i da ga mogu mijenjati kako god hoću i od njega napraviti i održavati svoju web stranicu. Evo i linka na tu moju stranicu www.marinko.org e sad, poželio sam da to možda jednog dana bude malo dinamičnije, kupio par knjiga o PHP MYSQL,

instalirao WAMP I podigao Joomlu. Koliko vidim to se sve širi na sve strane a i PHP je dosta teži (ili se meni to sada čini) od onoga što sam do sada naučio.

Ja bih ipak povukao crtu u svom web razvoju i držao se jednog djela u kojem bi se i dalje razvijao i nadograđivao svoje znanje ali jednostavno ne znam šta bi to bilo. 

Ovom prilikom bih molio iskusne web dizajnere da me posavijetuju o tome šta dalje i šta bi mi bilo lako za naučiti a da se nadoveže na css i html. Možda javascript i DHTML ili baš taj PHP da probam svariti. Uostalom, uopće ne znam koliko je to težak jezik za naučiti. Samo da napomenem da do prije 6 mjeseci nisam znao niti šta je hosting a kamoli <head>nešto</head> Budite mi svi pozdravljeni i čekam vaše konstruktivne savijete, samo mi nemojte savijetovati da dignem ruke od svega :-))

edit: da se nadopunim, koliko bi mi trebalo poznavanje php u wordpress-u i stim da je on nudi manje mogućnosti od joomle, dali se u njemu mogu uređivati foto galerije?

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2009 21:08 (Marinkos).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Xhtml, css a šta dalje?
Kako se ti više nekako koncentriraš na dizajn onda bi preporučio javascript, a za joomlu ili wordpress ti znanje php-a baš i ne treba + uz njega bi morao paralelno i mysql učiti tako da... Uglavnom oba jezika su poprilično jednostavna. Nisam baš iskusan dizajner ali eto moje skromno mišljenje. Usput dobre fotografije imaš :)
15 godina
neaktivan

Hvala prijatelju, već par godina radim na poslu gdje većinu mog radnog vremena provedem uz kom i corel kao grafičar pa je i to jedan od razloga što bih se manje zadržavao uz komp a već sam i postao ćorav od svog tog buljenja :-)

Dosta mi znači i ovo što si napisao, moram se ja sa sobom najviše dogovoriti a vi mi pomažete da se usmjerim.

Hvala i za komentar o fotografijama, pozdrav iz Osijeka.

15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

stranica je za pet 

jesil ti skiko ono sve

svaka cast

nedim
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Xhtml, css a šta dalje?

svaka čast!

definitivno se drži dizajna te prati xhtml/html te css standarde (po w3c).

nemoj se zamarati sa programiranjem (niti php niti asp.net). to vrijeme utroši na detaljnu razradu i proučavanje samih template-a za joomlu/drupal/ez-publish/...

i onda napravi nekoliko template pa se tu moze okrenuti neka lova..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

počni učiti javascript na w3s (moje mišljenje), bez toga nema php-a (w3schools misli tako)

a i večinom se savjetuje učenje browser scriptinga pa onda server scriptinga

i između ostaloga dobro bi ti došao na galerijama slika pa da je ko na bug forumu

Sk8er Boi
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2009 22:49 (filip avril_fan).
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Hvala svima na savijetima. Nadam se da će i drugi dati svoj mali doprinos ovoj temi kroz par rečenica.

Bilo bi dobro kada bi se preko vikenda to malo proširilo pa da u novoj godini počnem ozbiljnije raditi tamo gdje sam sada zapeo.

Mislim da nama početnicima puno više znači kada nas netko uputi i posavijetuje o tome gdje, kakao i šta dalje pa da mi sami učimo (hvala bogu tutorija, foruma i knjiga ima hrpa) nego da zatrpavamo forume pitanjima tipa " a šta je to domena".

Što se tiče fotografija, opet jedna velika zahvala na komentarima a fotografije su u potpunosti moje i nikada se nisam volio kititi tuđim perjem. To je samo jedan mali dio od hrpe koja je nastajala proteklih deset godina. ovih dana sređujem dio css i html-a pa će i biti malo izmjena na stranici, svi ste dobrodošli. Ima i blog koji upućuje na gastro i turističku ponudu istočne Hrvatske.

Budite mi pozdravljeni...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Vidim neki komentari preporučuju da se uči sve, ali ako pročitate post možete lijepo vidjeti da se čovjek želi koncentrirati na jedno područje ;) Dakle moj savjet ostaje isti: javascript i želio bih se još nadopuniti, pa ako želiš učiti javascript bilo bi dobro da, čim naučiš osnove, počneš raditi s frameworkom jer će ti značajno pojednostaviti stvari. Ja osobno preferiram mootools, ali većina ljudi će ti reći da je jQuery bolji (jer ga i najviše ljudi i koristi). Ponavljam to je toj izbor pa odi na strance malo pročitaj dokumentaciju i udri po onome koji ti se čini boljim. Naravno ako imaš još pitanja staviš ih na forum i, ako nije stvarno nešto posebno, uvijek će se naći netko tko će ti pomoći.

Pozdrav.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Nadam se da će ti ovo pomoći da shvatiš problematiku koja te muči.

Današnji web je znatno napredovao u pogledu dinamičnosti te je potrebno golemo znanje da bi se zadovoljile želje korisnika, u protivnom dolazi do pada interesa za pojedinu stranicu..a znamo svi gdje to završava.
Web 2.0 je koncept koji je zaživio u posljednjih nekoliko godina, no još postoji određena količina ljudi koji ga ne shvaćaju. Dinamičnost prezentacije sadržaja na stranici kao i direktna interakcija najbitnije su stavke da bi site bio pod pripadnosti web 2.0 koncepta. Nije dovoljno samo ubaciti javascript u stranicu da se vrte nekakve sličice, već morate osigurati korisniku da kroz pojedine forme komunicira sa samom stranicom te da se sadržaj prikazuje ovisno o željama i mogućnostima korisnika.

Da bi poštovani kolega došao do toga, potrebno je da nauči neki do serverside programskih jezika (PHP), javascript, slanje AJAX requestova i obradu odgovora (response).
Naravno uz to je potrebno jako dobro vladati HTML-om (po XHTML standardu), te CSS-om.

Nemojte se hvatati jQuery-a ili Mootoolsa dok se ne ovlada raw javascriptom. Automehaničar ne može obavljati svoj posao ako ne pozna kako automobil radi.

Da bi to sve lijepo izgledalo, valja ovladati i izradom dizajna (dakle, photoshop).

Evo i par linkova:

www.w3schools.com (html, css, javascript)
www.php.net
www.jquery.com
www.screenalicious.com

No ukoliko ti hitno treba galerija fotografija, slobodno se javi na PM.

Hmmm.. evo i odgovor na ove kasnije postove.

Kako osigurati dinamičnost na web stranici bez popratne serverske tehnologije i pohranjivanja podataka u bazu.

A to se jedino može postići nekom od server side tehnologija. Gore već naveo.. :)

dr. Mito Korupcija, doktor političkih znanosti.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2009 15:41 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Nadam se da će ti ovo pomoći da shvatiš problematiku koja te muči.

Današnji web je znatno napredovao u pogledu dinamičnosti te je potrebno golemo znanje da bi se zadovoljile želje korisnika, u protivnom dolazi do pada interesa za pojedinu stranicu..a znamo svi gdje to završava.
Web 2.0 je koncept koji je zaživio u posljednjih nekoliko godina, no još postoji određena količina ljudi koji ga ne shvaćaju. Dinamičnost prezentacije sadržaja na stranici kao i direktna interakcija najbitnije su stavke da bi site bio pod pripadnosti web 2.0 koncepta. Nije dovoljno samo ubaciti javascript u stranicu da se vrte nekakve sličice, već morate osigurati korisniku da kroz pojedine forme komunicira sa samom stranicom te da se sadržaj prikazuje ovisno o željama i mogućnostima korisnika.

Da bi poštovani kolega došao do toga, potrebno je da nauči neki do serverside programskih jezika (PHP), javascript, slanje AJAX requestova i obradu odgovora (response).
Naravno uz to je potrebno jako dobro vladati HTML-om (po XHTML standardu), te CSS-om.

Nemojte se hvatati jQuery-a ili Mootoolsa dok se ne ovlada raw javascriptom. Automehaničar ne može obavljati svoj posao ako ne pozna kako automobil radi.

Da bi to sve lijepo izgledalo, valja ovladati i izradom dizajna (dakle, photoshop).

Evo i par linkova:

www.w3schools.com (html, css, javascript)
www.php.net
www.jquery.com
www.screenalicious.com

No ukoliko ti hitno treba galerija fotografija, slobodno se javi na PM.

Hmmm.. evo i odgovor na ove kasnije postove.

Kako osigurati dinamičnost na web stranici bez popratne serverske tehnologije i pohranjivanja podataka u bazu.

A to se jedino može postići nekom od server side tehnologija. Gore već naveo.. :)

Da, sljedeći korak nakon css je definitivno paralelno učenje php-a, mysql i javascripta i rad u photoshopu.

17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...

Da, sljedeći korak nakon css je definitivno paralelno učenje php-a, mysql i javascripta i rad u photoshopu.

Majstore, proziran si. U pokušaju da obraniš svoje riječi, pokrećeš kontru izvrćući moj post. Nisam se ja jučer rodio da meni prodaješ te fore.

Gdje sam ja napisao paralelno učenje navedenih tehnologija?? Onaj tkoželi naučiti nešto, odvojit će vremena koliko god je potrebno da se neka tehnologija savlada.

15 godina
neaktivan
coder_ kaže...
Xanzzu kaže...

Majstore, proziran si. U pokušaju da obraniš svoje riječi, pokrećeš kontru izvrćući moj post. Nisam se ja jučer rodio da meni prodaješ te fore.

Gdje sam ja napisao paralelno učenje navedenih tehnologija?? Onaj tkoželi naučiti nešto, odvojit će vremena koliko god je potrebno da se neka tehnologija savlada.

Mislim da se sljedeći korak uglavnom sastoji od jednog a ne od 10 komada.

17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...
coder_ kaže...
Xanzzu kaže...

Mislim da se sljedeći korak uglavnom sastoji od jednog a ne od 10 komada.

Daj pročitaj malo što čovjek želi. Dinamičnu stranicu.

Valjda dakle pogledati kako se na stranici postiže dinamičnost, tj. što je sve potrebno naučiti/napraviti.

Dakle, dinamičnost nije javascript animiranje sadržaja!!!

Dinamičnost dodavanja sadržaja, editiranja sadržaja, dinamičnost dijeljenja sadržaja diljem interneta. To je ključ uspjeha dobrog web 2.0 sitea.

Preuvličavanjem također nećeš obraniti svoje brzopleto napisane riječi. Nekada treba razmisliti prije nego se nešto napiše. Tako se izbjegava daljnja sramota.

Molim te, nema potrebe za daljnjom raspravom kada ništa pametno nemaš za reći. sorry što to moram reći, ali to vidim iz postova.

Marinko, ako misliš da bi ti možda bio problem savladati neke od stvari koje sam gore naveo, slobodno se javi na PM i ja ću ti vrlo rado pomoći.

15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Hvala svima što sudjelujete u diskusiji, photoshopom se služim i više nego dobro, a i bilo bi glupo da ga neznam a snjim radim još od neke 8-9 mislim a tu je i vektorska grafika corela.

Što se tiče učenja web-a, mislim da je javascript ono što mi je nedostajalo to još moram malo pogledati ali mi izgleda dosta razumljivo. 

Ne mislim raditi neke velike sajtove ali svakako bih naučio wordpress i joomla i koristio ono što te aplikacije nude.

Osim toga, iza nove godine imam nekoliko setova  fotografiranja sa par cura pa ću malo i oči odmoriti Nevinašce

Galerije slika mi nisu problem, imam oko 30 različitih izbora za sada a evo i s vama da to podjelim jer niti vi niste sebični. Aplikacija picasa za pregled i osnovnu obradu slika ima opciju izvoza fotografija u obliku albuma u HTML kodu i ostaje samo da taj album linkaš.

Na webu se mogu naći desetine tih dodataka za picasu. Lijepo je što mi izlazite u susret a ja vam svima želim lijep provod večeras...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

dečki nemojte se svađati zbog mene, a kada se vratim sa tog fotkanja javim vam gdje da pogledate fotke, može...

edit: a ovaj firebug je pravo otkrovenje za mene ccc

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2009 17:57 (Marinkos).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Nije bitno, ispričavam se.
Marinkos super su ti slike svakako javi!
Pozdrav!
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Ah evo naletio na svoj stari upit i nakon toliko vremena mogu reći da sam našao šta sam tražio a to je WORDPRESS!

Sve i puno više nego mi je potrebno, jednostavnost dinamičnost, podrška, ogroman broj tema i dodataka....a najbolje je što se sve brzo da odraditi i ostaje mi moje vrijeme za fotografiju :-)

Ljudi hvala svima na pomoći a evo i sami pogledajte kako stranica sada izgleda www.marinko.org

Još jednom, veliko hvala i pozdrav, Marinko.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Xhtml, css a šta dalje?

Wordpress je idealan za stranicu koja je za tvoju struku. Novi uratke možeš uvijek predstavljati preko novih postova, što je idealno za blog o fotografiji.

Evo jedne lijepe profesionalne teme za foto blog:

http://www.elegantthemes.com/preview/ePhoto/

Nemam potpis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2011 13:23 (Click Jack).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Xhtml, css a šta dalje?

Je prijatelju naletao sam na nju, odlična temica a ima ih još podosta...ovu koju koristim, koristim zbog ogromnih mogućnosti koje nudi a i na samom je vrhu worpress tema...Hvala na prijedlogu, pozdrav.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice