Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 645.151
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
godo kaže...

Hm, a baš sam se zainteresirao za Joomlu? {#} Što sad?

BTW, iako još uvijek studiram (studij nije iz informatičkog područja) razmišljam možda nakon ovih pet godina upisati i nešto na veleučilištu pa se dvoumim između informatike i telematike! Da li među vama možda postoji netko tko bi mogao objasniti prednosti i mane oba smjera!

Možeš slobodno zaobići Joomlu. Telematika je relativno novo područje, i bio bi logičan nastavak školovanja, odnosno kao diplomski/poslijediplomski studij, odnosno kako već to Bolonjski proces definira. Bez dobre tehničke podloge, nastavak takvog studija može biti mukotrpan posao. Opet, bez konkretnih primjenjivih znanja u ruci, imaš samo papir u ruci, s kojim možeš samo na zavod za zapošljavanje.

15 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

A što onda učiti za izradu web stranica? Stranice tipa informacija i generalnih podataka o npr. apartmanima, firmama i sl.

Vezano za faks, razmišljam o upisu preddiplomskog studija informatike/telematike nakon završenih pet godina Tehnologije i organizacije prometa na Pomorskom fakultetu.

Telematiku ne nude na diplomskoj razini tako da opcija upisa nakon preddiplomskig na Pomorskom ne dolazi u obzir, a upisati diplomski informatike, bez završenog preddiplomskog, mi se čini ne tako dobrim potezom!

Također, što sve (ako netko zna) telematika podrazumijeva po pitanju programiranja i weba?

Da li se i na telematici i informatici uči izrada aplikacija za mobitele?

Your thoughts...

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
alankish kaže...

Python, kako sam uspio poloviti, netko je negdje zgodno rekao, jedini programski jezik, gdje nemoraš pisati pseudokod, nego direktno kodiraš. Za one, kojima kodiranje nije smrtna uvreda. Možeš li imati storage u cloudu?

Ovo jest python. Ali možeš koristiti java-u i go uz python. Možeš koristiti app engine kao storage. Ali to ti je samo 1Gb i bandwidth nije baš za to. Ali možeš ga koristiti samo za frontend i preko api-a spojiti sa google drive-om. Ili više njih ;)

Ad astra peronospora
15 godina
odjavljen
godo kaže...

A što onda učiti za izradu web stranica? Stranice tipa informacija i generalnih podataka o npr. apartmanima, firmama i sl.

Vezano za faks, razmišljam o upisu preddiplomskog studija informatike/telematike nakon završenih pet godina Tehnologije i organizacije prometa na Pomorskom fakultetu.

Telematiku ne nude na diplomskoj razini tako da opcija upisa nakon preddiplomskig na Pomorskom ne dolazi u obzir, a upisati diplomski informatike, bez završenog preddiplomskog, mi se čini ne tako dobrim potezom!

Također, što sve (ako netko zna) telematika podrazumijeva po pitanju programiranja i weba?

Da li se i na telematici i informatici uči izrada aplikacija za mobitele?

Your thoughts...

Iskreno, isprike svima na offtopicu, imaš genrelnijih tema, što nakon faksa, srednje škole, koristi tražilicu. Najlogičniji korak nakon Pomorskog ti je telematika. Za izradu web, web tehnologije. Ukoliko te izrada mobilnih aplikacija više zanima, sa Pomorskim se nisi baš previše usrećio, osim ako u slobodno vrijeme ne razvijaš mobile appove, pa imaš iskustvo. Možda bi bilo najbolje, da svoj post preseliš u neku od primjerenijih tema, jer ovime se udaljavamo od ove teme.

15 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Ovo jest python. Ali možeš koristiti java-u i go uz python. Možeš koristiti app engine kao storage. Ali to ti je samo 1Gb i bandwidth nije baš za to. Ali možeš ga koristiti samo za frontend i preko api-a spojiti sa google drive-om. Ili više njih ;)

Uf, Java, ne hvala. Go mi je zanimljiv, i pokazuje u kojem smjeru se budućnost razvija. U svakom slučaju bacam oko na mogućnoste G Apps enginea, djeluje jako zanimljivo.

16 godina
Bypass kaže...
alankish kaže...

Python, kako sam uspio poloviti, netko je negdje zgodno rekao, jedini programski jezik, gdje nemoraš pisati pseudokod, nego direktno kodiraš. Za one, kojima kodiranje nije smrtna uvreda. Možeš li imati storage u cloudu?

Dobro, ali koju bazu koristi tvoj CMS? Eto, uspio si probuditi zanimanje... ;)

14 godina
protjeran
Eol kaže...

Dobro, ali koju bazu koristi tvoj CMS? Eto, uspio si probuditi zanimanje... ;)

Google-ov datastore:

https://developers.google.com/appengine/docs/python/datastore/

i na to GQL:

https://developers.google.com/appengine/docs/python/datastore/gqlreference

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.2.2013 11:18 (Bypass).
14 godina
neaktivan

Dvoumim se, ne znam koju da disciplinu uzmem i posvetim joj se. Malo u illustratoru logoe radim(znam osnove, malo pen tool i tako), pa u Photoshopu web design radim, počeo sam HTML i CSS i dođem do određene točke i ne znam, ne ide dalje, ne mogu kontinuriano radit, tj. naučit to do kraja, sad u školi učimo programski jezik C, pa bi i to malo itd. I sad ne znam šta da radim, od svega toga, svugdje sam negdje u prosjeku, u sredini, što je najgore.  

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.2.2013 14:08 (Defa.psd).
13 godina
neaktivan
Nije ti to toliko loše koliko misliš, firme u hr ili ti traže specijalista za nešto, ili traže svestranost, tako da ti poznavanje svega prosječno može dobro doći, pogotovo kod manjih firmi.
14 godina

Da, baš će ti netko tražiti Web dizajnera, Web developera, C developera i grafičkog dizajnera, a da je jedna osoba, kako da ne...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Vjerovao ili ne:

http://www.moj-posao.net/Posao/215690/Informaticar-mz/

Ovaj je dosad najveći koji sam vidio za koji treba 5 osoba da bi ga odradile.

Inače su po 2-3.
15 godina
odjavljen
mantolic kaže...
Vjerovao ili ne:

http://www.moj-posao.net/Posao/215690/Informaticar-mz/

Ovaj je dosad najveći koji sam vidio za koji treba 5 osoba da bi ga odradile.

Inače su po 2-3.

Dobrodošao u klub :) Obično takva riješenja kasnije popravljaju i  iznova rade vanjski suradnici, agencije, tvrtke, a vlasnik iste konačno shvati da je najeftinije četo i najskuplje, a na takav oglas je obično dovoljno samo jedno pitanje, Plaća?

13 godina
neaktivan
Da, osoba za 5 radnih mjesta, plaća vjerojatno za jednog.
14 godina

I to nešto ima toliko bugova da zna doći do granice neupotrebljivosti, vjeruj mi, isprobao proizvod jednog "svestranog" informatičara... Rađe neka svatko radi ono za šta je specijaliziran, tad bi sve izgledalo kud-tud bolje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Na takve oglase se samo nasmijem.

Ad astra peronospora

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

pozdrav.

da li mi netko može potvrditi da je twitter bootstrap (CSS dio) zeznuto za proći validaciju. to me zanima jer kako god da ga složim on i dalje ne prolazi sve što mislim da treba. da li je to normalno ili pak i nije?

zahvaljujem na svim odgovorima.

Vjerovatno imaš greške u CSS-u no može bit da je do CSS3 jer nisu još se dogovorili oko standarda u nekim stvarima pa validatori ne kuže šta je to, ako ti kaže da su greške samo tog tipa onda se ne moraš brinut. Bitno je da je to prvilno iskodirano za sve browsere i da radi u svima ne treba glavu razbijat zašto taj dio nije prošao. No ako kažu da su greške vezane uz regularni CSS onda ispravi te greškice za koje ti je reko.

14 godina
neaktivan

u mysqlu kako mogu odabrat najnoviji datum, tj ako svaki item ima svoj datum kad je stavljen,želim prikazati najnovije stavljeno

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
golatificon kaže...

u mysqlu kako mogu odabrat najnoviji datum, tj ako svaki item ima svoj datum kad je stavljen,želim prikazati najnovije stavljeno

SELECT datum FROM moja_tablica ORDER BY id DESC LIMIT 1;

Ako želiš cijeli row:

SELECT * FROM moja_tablica ORDER by id DESC LIMIT 1;

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 15:33 (Bypass).
14 godina
neaktivan
Bypass kaže...
golatificon kaže...

da vidis zapravo ni netrebam datum, vec mogu pomocu id-a,poredat, hvala!

17 godina
golatificon kaže...
Bypass kaže...
golatificon kaže...

da vidis zapravo ni netrebam datum, vec mogu pomocu id-a,poredat, hvala!

Bolje sortiraj po datumu, jer ti datumi ne moraju biti poredani isto kao i ID-evi.

Rvat katolik!
14 godina
neaktivan

htio bih napraviti: najnoviji dodani proizvodi

imam 10 tablica u 1 bazi sad trebam ih selektirat sve limitirat na 10 , poredat, i ispisat ,

kad koristim UNION i onda moram pisat sve nazive tablica , postoji li način da se ne pišu svi nazivi tablica, da se automatski odabru sve tablice u bazi

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
golatificon kaže...

htio bih napraviti: najnoviji dodani proizvodi

imam 10 tablica u 1 bazi sad trebam ih selektirat sve limitirat na 10 , poredat, i ispisat ,

kad koristim UNION i onda moram pisat sve nazive tablica , postoji li način da se ne pišu svi nazivi tablica, da se automatski odabru sve tablice u bazi

$tables = mysql_query("show tables"); $string = '';

while ($table_data = mysql_fetch_row($tables)){ $string.=$table_data[0].','; }

$ALL_TABLES = substr($string,0,strlen($string)-1);

$sql="SELECT name FROM $ALL_TABLES ";

Inače nema wildcarda za odabir svih tablica u mysql-u.

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 22:35 (Bypass).
14 godina
neaktivan

sta je bolje , da se sve stavi u jednu bazu pa onda pa onda se koristi opcija where, ili da se koristi pojedinačne tablice.

npr. baza: voće, ima tablicu: voće

columns: id, ime, datum, ...

ime bi bilo kruške, jabuke, tu bi se koristio where ime=kruške

ili

baza:voće, ima tablice :kruške, jabuke

columns: id, datum, ...

šta troši manje resursa, šta je brže ,ili je isto? ako bi se dodavale svakodnevne narudžbe.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
golatificon kaže...

sta je bolje , da se sve stavi u jednu bazu pa onda pa onda se koristi opcija where, ili da se koristi pojedinačne tablice.

npr. baza: voće, ima tablicu: voće

columns: id, ime, datum, ...

ime bi bilo kruške, jabuke, tu bi se koristio where ime=kruške

ili

baza:voće, ima tablice :kruške, jabuke

columns: id, datum, ...

šta troši manje resursa, šta je brže ,ili je isto? ako bi se dodavale svakodnevne narudžbe.

pa prva opcija, dovoljno je normalizirana... ali svakako bi trebalo znati cijelu strukturu svih tablica i potrebnih stvari koje baza treba imati, pa ti se onda može predložiti neko najnormaliziranije riješenje

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
17 godina

jQuery pitanje.

ovako, trebam klonirati ili kopirati formatirani text koji se nalazi unutar div.izvor elementa

<div id="izvor">

<h1>naslov</h1>

<p>text</p>

</div>

u

<div id="cilj">

ovdje premjestiti / kopirati formatirani text

</div>

.html()  i .clone() ???

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 11:42 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Možeš i sa [0].innerHTML

ali neznam koja metoda ti je najbolja.
14 godina
Nix kaže...

jQuery pitanje.

ovako, trebam klonirati ili kopirati formatirani text koji se nalazi unutar div.izvor elementa

<div id="izvor">

<h1>naslov</h1>

<p>text</p>

</div>

u

<div id="cilj">

ovdje premjestiti / kopirati formatirani text

</div>

.html()  i .clone() ???

Ja bih to ovako napravio:

jQuery( '#izvor' ).clone().appendTo( '#cilj' );

Zapravo krivo, to će kopirati i div#izvor, možda onda najbolje ovako:

jQuery( '#cilj' ).html( jQuery( '#izvor' ).html() );

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.2.2013 12:46 (OriginalEXE).
17 godina

Riješeno

.html() kopira sadržaj onako kako i treba.

Jedan propust koji me mučio čitavo jutro, umjesto div ja sam imao p (paragraf) tag unutar kojega je formatirani tekst koji treba kopirati. Međutim, .html() metoda neće kopirati formatirani tekst ako se unutar takvog paragrafa nalaze head, list i sl tagovi..   

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imam jedan problem s .htaccess fileom. Naime, radim neku jednostavnu autentikaciju i napravim ovaj file:

AuthName "Administrator"
AuthBasic Basic
AuthUserFile D:/xampp/htdocs/.htpasswd
require valid-user

Nakon toga složim i ovaj .htpasswd file i baca mi Error 500, ''The server encountered an internal error and was unable to complete your request...''

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 10:18 (Ad4pt3r).

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Ad4pt3r kaže...

Nalazi li ti se .htpsswd file unutar direktorija koje pokušavaš zaštititi? Imaš li dozvole za čitanje tih fajlova? Putanja ti je ispravna?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice