Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 645.022
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
midzan21 kaže...

pozdrav.

da li mi netko može potvrditi da je twitter bootstrap (CSS dio) zeznuto za proći validaciju. to me zanima jer kako god da ga složim on i dalje ne prolazi sve što mislim da treba. da li je to normalno ili pak i nije?

zahvaljujem na svim odgovorima.

Nemoguće. Ovako napamet bez linka nemamo uopće što pričati. Vjerojatno imaš krivi doctype ili koristiš krive tagove.

16 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

pardon, sad vidim da nisam stavio link.

http://markoidzan.from.hr/demo 

samo je potrebno reci u cem je problem sa CSS validacijom :)

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || First Croatian CM9 blog: http://cm9croatia.blogspot.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
midzan21 kaže...

pardon, sad vidim da nisam stavio link.

http://markoidzan.from.hr/demo 

samo je potrebno reci u cem je problem sa CSS validacijom :)

Hm, očito da bootstrap radi override css definicija, očito da se prilagođava browserima, umjesto da se drži konvencija prema W3C standardu, koji opasno kaska za trendovima. Usput čemu forsiraš upravo bootstrap ovdje? Po meni potpuni nepotrebno. Plus, nepostojeći dizajn, a bootstrap ti pruža super look-and-feel aplikacije, web stranice direktno out of the box. Ovo sve kaj radiš, bez uvrede, pokušavam ti dati savjet, je overkill. Baci malo oko na popularne design blogove za inspiraciju.

EDIT: Nix je duže u Bootstrap vodama, možda on zna odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.2.2013 13:40 (alankish).
14 godina
protjeran

Bootstrap ima errore prema w3 konzoriju. Ali to je sasvim nebitno, jer da prolazi validaciju sam framework bi bio katastrofa. Mislim da se ne trebaš zabrinjavati sa validacijom.

Ad astra peronospora

3 0 hvala 1
15 godina
odjavljen

Da održimo temu zdravom, predlažem, ponukan ispravljanjem smeća u smeću, kontruktivnu raspravu na temu Zašto je Joomla! smeće. Svaki sudionik sa više od 10 znakova koji slikovito prikazuju kako izgubiti cijelo popodne, ako nemate pametnijeg posla, lako ode i cijeli vikend, u migraciji i deployu Joomle sa radnog okruženja, ilitiga localhosta na live server i obrnuto biva nagrađen sa pivom po izboru.

EDIT: Ja prvi, može, može?

Situacija, Joomla site sa web-shopom, VirtueMart. Hrabro rekoh samom sebi, sitnica, malo promjena po pitanju dizajna, prije nego se usuglasim sa klijentom oko rokova, i naravno izbora tehnologije(a) koje će pogoniti budući site i web shop.

Ništa, palim FileZillu, i lupam odmah da preselim site na lokalno okruženje, napucam promjene, i deploy natrag na live server. Sve to bez logiranja u backend. Čemu, šapnuh sam sebi. Valjda znaš što radiš. Nakon par pokušaja downloada preko 10k fajlova, exporta baze, radni folder se fino povećao za 150 megabyta. Importam bazu, kloniram database postavke, pointam browser na /neko_ime. Jedno par desetaka linija errora. Opet, rekoh samome sebi, nije prvi puta. Idem supressati sve error reportinge, u što globalne, što lokalne, što one u konfiguraciji same Joomle. Ništa, blank page. Odlično. Razmišljam o kavi i cigareti. Inače sam nepušač. Bacam oko na error logove, tiho uzdahnem, i na usta mi izlazi: Majko!.

Polako, osjećam grč u želucu i znoj koji mi se slijeva niz lice i vrat. Vani je oko 0 stupnjeva. Ništa. Odlučio sam zaboraviti sve ono od prije, i kao svaki normalni napredni korisnik, logiram se u backend. Odlično. Nisam super administrator. Upisujem :2082 uz domensko ime, i sretan se ulazim u cPanel. Nisam očekivao da će me ta scena toliko razveseliti. Bez puno razmišljanja, pointam browser na PMA, dižem si privilegije. Ulazim ponovno. Voila!. Susrećem se sa mrskim mi dahsboardom Joomle, čestitam samom sebi, i potiho si šapćem, vidio si i gore stvari u životu.

Joomla u verziji 1.5.22. Razmišljam o upgradeu. Ovaj puta naglas. I dalje razmišljam o kavi i cigareti. Samozadovoljno trljam ruke, u pozadini mi svira Kelly Clarkson - Stronger, dižem ruke od tipkovnice, osmjehujem se dok mi u slušni kanal ulazi dobro poznati stih "What doesn't kill you, makes you stronger" , a u podsvijest scena sa Kelly u kupaćem kostimu. Neoprezno i nepripremljeno ulazim u modules/plugins sekciju (čija je to uopće riječ?). Otima mi se tihi krik, još tiša psovka, a kava i cigareta mi se čine sve bliže i bliže. Preko 50-tak modula. Da, pedesetak. Za funkcionalnost koju inače dobivam sa par linija koda. Rekoh samom sebi, nisu svi za sve. Uopće se niti ne trudim gledati source, a još manje u html output.

Sad shvaćam gdje sam. Upgrade takvog sitea me može koštati više živaca i vremena, nego dolazak prinove u moj život, ili nedaj bože, maloljetničke trudnoće. Automatizirani upgrade Joomle, je jedan od većih urbanih mitova. Naposljetku, znam zašto je u radnoj sobi mojeg kolege uvijek svjetlo upaljeno. Da svoja riješenja baziram na Joomli, iskreno, i ja se nebi usudio leći, a kamoli zaspati, stjeran u kut sa idejom kako se ujutro ne želim probuditi.

Odustajem od upgrade, proučavam tehničke zahtjeve Joomle 1.5.22.. Taj broj mi dolazi u obliku tetovaže na desnu ruku. Dan, koji je zauvijek obilježio moj život. Posebno mi pozornost privlači redak koji mi govori koju verziju PHP-a ova nesretna Joomla zahtijeva. PHP 5.2.9. Za ime boga miloga, ja imam verziju 5.3.x. Polako se bliži kraj radnog vremena, temperatura je pala ispod nule, gasim grijanje, u skidam se u majcu kratkih rukava. Čudni pogledi oko mene. Prisjećam se promjena koje su donjete novom verzijom PHP-a. Negdje u podsvijesti mi se vraća scena sa preg_match, i cijelodnevnim lutanjem po službenom PHP manualu. Polako mi se vraća vjera u Ruby i Rails framework. Da se ne ubijam u konfiguraciji Apachea i PHP-a, u svojoj arhivi pronalazim XAMPP sa verzijom 5.2.9. PHP, brišem postojeću verziju, a da se ne trudim niti saznati dali je suživot i koegzistencija više verzija PHP na jednom poslužitelju moguća, a ne želim se zezati sa virtualizacijom, ipak za sat vremena idem doma.

U nekoj slabašnoj nadi, radim nešto što inače nikad ne radim. Priznajem, suppresao sam sve error reportinge, svjestan da bih za takav postupak svojeg potencijalnog hipotetskog djelatnika, jedina primjerena kazna bila otkaz i upgrade Joomla verzije. Ozarena lica, testiram database konekciju, vrtim testove i skriptu pozivam iz mrskog mi naredbenog retka, sve prolazi, a i želja za cigaretom mi je sve manja. Ponovno pointam, ili usmjerava (op.a. hrv za point) browser na neko_ime na svom localhostu. Čekam. Svjestan sam koliko je Joomla spora, i da cache radi isto kao i hrvatska vlada. Da, pogodili ste, niti radi cache, a niti ova vlada. Blank page. Ispod majce s kratkim rukavim nemam ništa, a osjećam da gorim. Razmišljam o traumatologiji. Masaži. Seksu. Kavi. Pokušavam potisnuti cigaretu iz toka misli. Smiješim se, jer upravo shvaćam da mi Filip Latinovicz nije niti do koljena sa svojim tokom misli.

Ipak se odlučujem na verziju 5.2.9 PHP-a. Nadam se da nitko ne vidi što radim. Uključujem error reporting. Testiram konekciju. Provjeram konfiguraciju, i restartam Apache. Neželim koristiti autorefresher, da mi ne ubije browser, lokalni server, ili moj ne tako slabašni radni stroj. Znam koliko zahtjeva Joomla šalje. Dobivam prekrasni home page. Ponovno vjerujem u boga, izbacujem cigaretu iz misli. Nešto nije u redu. Nešto fali. Shvaćam da mi nisu učitani neki dijelovi templatea. Spuštam glavu, i suzdržavam suze. Zadnji puta sam plakao davno, mislim da je to bilo '95 dok mi je mačak poginuo. I ne tako davno, čak i prošle godine, ako se ne varam u pitanju je bila cura. Nisam sam, stoga, susprežem suze, i poprilično razočaran u život, lupam Ctrl-U, kako bih pogledao u taj tužni output. Masa, ali masa dependency fajlova koji umjesto da su pointani na localhost, ili server root, web root, pointani su apsolutnom putanjom sa punim http:// protokolom. Umirem. 16 je sati, a samim time i vrijeme za odlazak kući. Prekasno sam shvatio da rad ne oslobađa, i ne ostajem tisućinku sekunde prekovremeno.

Sjedam u omiljeni kafić, hvatam prvi slobodni hot-spot, palim isto tako omiljeni FTP klijent. Naručujem kavu. Svu nadu polažem u FileZillu. 10, skoro 11 tisuća queued fajlova. Po prvi puta mogu osjetiti tišinu. Klikam na Process queue, otvaram tiskano izdanje BUG-a. Ne veseli me previše. Prije nego odlažem laptop na susjedni stol, potiho si pustim najbrutalniji tehnički death metal band kojeg sam ikad čuo. Za znatiželjne, , dolje je link:

Palim cigaretu, prije nego kava postane prehladna, uz misao kako je danas na sreću petak. Ne dopuštam si više raditi vikendom. Nevjerojatno kako male stvari usrećuju čovjeka. Život je lijep. Cigareta mi prebrzo izgara. Razmišljam kamo da istetoviram 1.5.22. Palim drugu cigaretu. Sretna nova kineska godina. Svima, čak i nekinezima. Cest la vie.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.2.2013 18:31 (alankish).

4 0 hvala 1
14 godina

Ne bih donosio zaključak da li je Joomla smeće ili ne, ono što znam jest da sam u početku radio samo u Joomli a WordPress mi je bio nepoznanica te sam ga odbijao probati, no jednom kad sam bio "prisiljen", nisam se više nikada vratio :)

WordPress ❤
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Ne znam da li sam u pravoj temi, ali zanima me gdje i kako naučiti raditi web stranice u Joomli?

Osnove sam savladao, ali bih trebao preporuku što dalje?

Unaprijed hvala!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...

WordPress mi je bio nepoznanica te sam ga odbijao probati, no jednom kad sam bio "prisiljen", nisam se više nikada vratio :)

A kada naučiš razvijati web aplikacije u nekom jeziku i napraviš svoj CMS, nećeš se nikada vratiti na Joomlu/Wordpess i ostale... :D

14 godina
royalhero kaže...
OriginalEXE kaže...

WordPress mi je bio nepoznanica te sam ga odbijao probati, no jednom kad sam bio "prisiljen", nisam se više nikada vratio :)

A kada naučiš razvijati web aplikacije u nekom jeziku i napraviš svoj CMS, nećeš se nikada vratiti na Joomlu/Wordpess i ostale... :D

Nadam se da do toga neće nikada doći :)

WordPress ❤
15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Ne bih donosio zaključak da li je Joomla smeće ili ne, ono što znam jest da sam u početku radio samo u Joomli a WordPress mi je bio nepoznanica te sam ga odbijao probati, no jednom kad sam bio "prisiljen", nisam se više nikada vratio :)

Ja bi. Wordpress, sa kojim imam izuzetno malo iskustva je miljama daleko iznad Joomle. Pročitaj gornji tekst zašto. Što se događa dok web ne rade profesionalci, nego radi susjedov mali, mala prekoputa, i zašto profesionalci ne koriste Joomlu.

godo kaže...

Pozdrav!

Ne znam da li sam u pravoj temi, ali zanima me gdje i kako naučiti raditi web stranice u Joomli?

Osnove sam savladao, ali bih trebao preporuku što dalje?

Unaprijed hvala!

U pravoj si temi. Baci oko na gornji tekst. Moj tekst. Savjet, ako ikad želiš živjeti od svog posla, a ne klijentu prodavati posao pod mantrom dok/ako radi radi, ionako će neko kasnije TO popravljati zamnom,  i izbjeći sudsku tužbu od strane nezadovoljnog klijenta, u širokom luku zaobiđi Joomlu.

royalhero kaže...

Klijentov budžet definira izbor tehnologije, kao i rokovi, i planirani rok suradnje. WP i više nego zadovoljava veliki broj malih klijenata, bez bojazni da će developeri napustiti razvoj njegovog CMS-a, ili da će promijeniti agenciju/studio. Radi ti izmjene po tuđem CMS-u, koji je obično sve, samo ne dovoljno dokumentiran. Ili mu nakon 6 mjeseci nakon što je već platio uslugu izrade web stranice/aplikacije, objašnjavaj da koristiš svoja riješenaj, i da ovo što je već platio, mora platiti još jedanput, no tebi.

14 godina

Lol haha, dobar tekst, nasmijao si me, dođe mi te žao.

Ali nisam shvatio zašto misliš da je WP miljama daleko od Joomle? <- Krivo sam počitao :) Ja iskreno ne mogu Joomlu i njen kod smisliti, a kamo li njeno sučelje :S

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.2.2013 18:50 (OriginalEXE).
15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Identična situacija. Wordpress je izrazito moćna i sigurna platforma. Plus, ogromna zajednica developera. Postoje jako, jako ozbiljni razlozi, zašto veliki dio renomiranih agencija, izbjegava razvoj in-house CMS-ova koji jako teško pariraju postojećim open source CMS-ovima. Čak i ako si memory i small footprint freak, i budno pratiš zauzeće resursa servera. Osim naravno, ako kosntantno imaš klijente koji su spremni otvoriti kesu, i plaćati tvoj CMS, i naravno potpisani doživotni ugovor o suradnji i održavanju, naravno uz obavezan mjesečni paušal.

15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Lol haha, dobar tekst, nasmijao si me, dođe mi te žao.

Ali nisam shvatio zašto misliš da je WP miljama daleko od Joomle? <- Krivo sam počitao :) Ja iskreno ne mogu Joomlu i njen kod smisliti, a kamo li njeno sučelje :S

Da, malo sam htio okrenuti cijelu priču na humor. Da, malo sam nesretno sročio ovo gore precrtano, htio sam reći da je Wp puno, puno bolji od J!. Uostalom, dovoljno je da pogledaš ponudu poslova na elance, sami Indijci sa Joomlom. Poanta priče, ako radite nešto, radite kako spada. Nitko ne voli šampione.

14 godina

Jesi li razmišljao o tome da samostalnim radom i freelanceom nadomjestiš stalan posao?

WordPress ❤
13 godina
neaktivan

Gdje je tu Drupal? Kakva imate iskustva sa njim? 

0 0 hvala 0
14 godina
neo.gz kaže...

Nisam ga nikada koristio. Čuo sam da je dosta kompliciraniji što se tiče razvoja dodataka/tema za isti, ali i potražnja je minimalna, barem koliko sam ja uspio vidjeti.

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.2.2013 19:02 (OriginalEXE).
15 godina
odjavljen
neo.gz kaže...

Uglavnom pozitivna. CMS za napredne developere. Možda nema toliku bazu, i zahtijeva puno znanja. Isplativo ulagati znanje u njega, jedino ako sve buduće projekte baziraš na njemu. Za single shot i uzeti novce nabrzinu, zaboravi.

15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Jesi li razmišljao o tome da samostalnim radom i freelanceom nadomjestiš stalan posao?

Naravno, no stalno sam u nekom tekućem poslu, tako da stagniram do proljeća, kad ću imati više vremena.

14 godina
alankish kaže...
OriginalEXE kaže...

Naravno, no stalno sam u nekom tekućem poslu, tako da stagniram do proljeća, kad ću imati više vremena.

Ako ti se sviđa WordPress, preporučio bih ti CodeCanon/ThemeForest, ja se na to sad fokusiram, imam još dvije i pol godine faksa i definitivno ne planiram tražit posao u hr kad ga završim.

Freelancing za klijente mi je već dosadio jer ima hrpa kretena sa nemogućim zahtjevima i rokovima, i to mi previše pije živce.

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.2.2013 19:29 (OriginalEXE).
13 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...

A ja se nadam da nikada neću morati koristiti gotovi CMS. :D

Da li koristite samo PHP CMS-ove. Da li je iko probao DotNetNuke? 

15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Ako ti se sviša WordPress, preporučio bih ti CodeCanon/ThemeForest, ja se na to sad fokusiram, imam još dvije i pol godine faksa i definitivno ne planiram tražit posao u hr kad ga završim.

Freelancing za klijente mi je već dosadio jer ima hrpa kretena sa nemogućim zahtjevima i rokovima, i to mi previše pije živce.

WP ;-) Misliš na izradu tema? Znam kako ti je. Dobro je dok možeš naplatiti posao.

14 godina

Da, teme/plugin-ovi. Meni je to puno draže od ispunjavanja tuđih zahtjeva jer em sam biraš što ćeš i kako raditi (naravno, treba biti razborit i odabrati ono što ima kakvu takvu potražnju), em nema rokova (opet, treba prvo startati, osigurati neki stalan prihod), em je prihod većinom pasivan (osim naravno supporta koji nije obvezan, ali svakako pomaže u stjecanju mušterija).

WordPress ❤
14 godina
protjeran

Joomla u 10 riječi: Je*bo one koji su je sklepali, sjekirom po čelu.

Ad astra peronospora

3 0 hvala 2
14 godina
protjeran
royalhero kaže...

Ja više nikada neću koristiti CMS-ove. Osim možda good 'ol WP-a. 

Moje osobne stranice se vozaju na mojem Google App Engine CMS-u. Jedna je još uvijek na WP-u.

Za klijente kucam custom aplikacije.

Ad astra peronospora
15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Žao mi je zbog tebe. Vjerojatno te novac ne zanima i nisi nikad imao rokove. Činjenica je da većina open source CMS-ova puno bolja od onih koje razvijaju pojedinci/entuzijasti. Pogledaj malo što i kako se radi po githubu. Opet, CMS ne bi trebao biti sam sebi svrha. Što misliš zašto neke od najvećih web agencija/studia, koriste upravo gotove CMS-ove? Pojedinci znaju na koga i što mislim, da ne raklamiram. Uglavnom je se većinom vozi PHP/Python/RoR, za agencijske webove povremeno vlastiti ASP.NET CMS-ovi.

15 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Da, teme/plugin-ovi. Meni je to puno draže od ispunjavanja tuđih zahtjeva jer em sam biraš što ćeš i kako raditi (naravno, treba biti razborit i odabrati ono što ima kakvu takvu potražnju), em nema rokova (opet, treba prvo startati, osigurati neki stalan prihod), em je prihod većinom pasivan (osim naravno supporta koji nije obvezan, ali svakako pomaže u stjecanju mušterija).

To je super. I možeš se pohvaliti da si contributor.

Bypass kaže...

Joomla u 10 riječi: Je*bo one koji su je sklepali, sjekirom po čelu.

Zaradio si pivu.

Bypass kaže...

Ja više nikada neću koristiti CMS-ove. Osim možda good 'ol WP-a. 

Moje osobne stranice se vozaju na mojem Google App Engine CMS-u. Jedna je još uvijek na WP-u.

Za klijente kucam custom aplikacije.

Google App Engine, tell mi more. Ima klijentata kojima nažalost, nemožeš u budžet i rokove ugurati vlastito riješenje ili custom aplikaciju. WP je tu odličan.

13 godina
neaktivan
alankish kaže...

Vjerojatno te novac ne zanima 

Zar takva osoba postoji?

alankish kaže...

nisi nikad imao rokove

Nije baš da nisam, ali recimo da nikada nije bilo "gori kuća".

Radim na onom svom CMS-u, namjeravam raditi sa njim kada se krenem sa time profesionalno baviti. 

BTW Malo manje duplih postova, imate gumb Uredi, probajte, radi. :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.2.2013 19:46 (royalhero).
14 godina
protjeran
alankish kaže...

Google App Engine, tell mi more. Ima klijentata kojima nažalost, nemožeš u budžet i rokove ugurati vlastito riješenje ili custom aplikaciju. WP je tu odličan.

CMS napisan u django-u, vrlo sličan wordpress-u (da se budući klijenti snađu). Ima sve potrebno, kategorije, linkove, plugin-ove, setup, user managment bla bla. Odličan za one koji imaju google apps. Dobiješ 1Gb prostora u google-ovom cloud-u itd.

https://developers.google.com/appengine/

Par scrn shotova:

Ad astra peronospora
15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Zar takva osoba postoji?

Nije baš da nisam, ali recimo da nikada nije bilo "gori kuća".

Radim na onom svom CMS-u, namjeravam raditi sa njim kada se krenem sa time profesionalno baviti. 

BTW Malo manje duplih postova, imate gumb Uredi, probajte, radi. :D

Da, malo su se postovi odužili. Problem je što ponekad kod nekih klijenata nemožeš konkurirati cijenom, a tu i tamo ti se nađe klijent koji zahtijeva izričito, reći ću u ovom slučaju Wordpress, i obično je riječ o small-term projektima.  Prije nego se kreneš profesionalno baviti web developmentom, promijenit ćeš minimlano 5-6 verzija svog CMS-ova, a šanse da ćeš par puta mjenjati sve od nule, su jako blizu 100%. Posebno dok se pred tebe stave arhitetkturalni zahtjevi, dok počneš raditi u timu, dok počneš aktivno i svakodnevno koristiti neki od sustava za verzioniranje softwarea, ili dok vam su u tim pridruži dizajner, ili nedaj bože dva. Pa da vidiš prilagodbe, i neprospavanih noći, bez plaćenih prekovremenih, samo zato jer si krivo projektirao svoj software. Ili bez obzira na ugrađeni memory managment, a voditelj razvoja ti ti skida s plaće, samo da bi financirao nabavku jačih servera, samo zato jer tvoja aplikacija u random scenarijima šalje 10x više zahtjeva nego što je ustvari potrebno, a serveri štucaju, i klijent ne plaća fakturu jer korisnici aplikacije zamaraju službeni support jer su ljuti na spori odaziv servera.

Bypass kaže...

CMS napisan u django-u, vrlo sličan wordpress-u (da se budući klijenti snađu). Ima sve potrebno, kategorije, linkove, plugin-ove, setup, user managment bla bla. Odličan za one koji imaju google apps. Dobiješ 1Gb prostora u google-ovom cloud-u itd.

https://developers.google.com/appengine/

Par scrn shotova:

Python, kako sam uspio poloviti, netko je negdje zgodno rekao, jedini programski jezik, gdje nemoraš pisati pseudokod, nego direktno kodiraš. Za one, kojima kodiranje nije smrtna uvreda. Možeš li imati storage u cloudu?

15 godina
neaktivan

Hm, a baš sam se zainteresirao za Joomlu? {#} Što sad?

BTW, iako još uvijek studiram (studij nije iz informatičkog područja) razmišljam možda nakon ovih pet godina upisati i nešto na veleučilištu pa se dvoumim između informatike i telematike! Da li među vama možda postoji netko tko bi mogao objasniti prednosti i mane oba smjera!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice