Evo ovako...Jučer mi je izbrsano nekoliko foldera sa destkopa , tako da su samo premješteni u recylce bin...E sad kad sam upalio jutros komp tih filova nema...Instalirao sam recuva program za traženje tih filova ali budući da to traje cijelu vječnost zanima me može li se nekako drugačije naći jer 100% nisu izbrisani iz recycle bina...
Vraćanje izbrisanih file-ova
- poruka: 16
- |
- čitano: 4.349
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jesi ti to možda "čuvao" datoteke u Recycle Binu?
Možda ih nisi ti izbrisao iz Recycle Bina, no Recycle Bin ima ograničenu veličinu i kad dosegne određenu veličinu (ili možda kad previše padne količina slobodnog prostora na disku), počinje brisati najstarije datoteke.
Nema drugog načina povrata osim preko programa za odbrisivanje, a i to je upitno. Ako ti je baš toliko stalo do tih mapa, onda odmah isključi računalo, izvadi disk i dostavi ga nekoj službi za spašaanje. Što dulje ti je disk u pogonu (pogotovo ako se radi o disku na kojem su instalirani Windowsi), to ti je manja šansa da ćeš uspjeti vratiti datoteke.

.. smeće čuvaš u kanti za smeće.. i opet :))
enivej, podaci se relativno lako mogu vratiti ako su obrisani, kad je recycle aktivan, tad nisu obrisani nego ... i tad je to neizvedivo.
druga stvar, podesi ili isključi rec .. upravo zato jer da nije aktivan mogao bi spomenutim alatima undeletati.. (osim fileova koji su fizički pregaženi). Sve se svodi na količinu slobodnog mjesta, brzopletost, alate, znanje.. i smeće.
edit: hint, koristi SHIFT.
edit: hint, koristi SHIFT.
Never! Prije ili poslije ćeš se za*ebat i obrisat nešto što nisi htio, pa se onda zafrkavati sa spašavanjem datoteka, koje možda ne bude uspješno.
Priznam da tu i tamo nešto obrišem sa Shiftom, ali to su specifični slučajevi. U pravilu brišem u Recycle Bin. I drago mi je da to radim, jer mi se više puta dogodilo da sam slučajno obrisao nešto što nisam htio.
Posebno je bezveze to što se po defaultu na Win 10 (i Win 8?) ne traži potvrda za brisanjem pa ako nehotično stisneš tipku Del, datoteke ili mape završe u Recycle Binu. A ako nisi na vrijeme skužio da si obrisao nešto što nisi htio, baj baj.
nasuprot, ako stvarno obriše, za razliku od muvanja u recbin, može vrlo lako spasiti, undelete koji postoji stoljećima i radi trenutno.. recbyn je smetnja mada je namjena upravo suprotna.
-ako je nešto ovrisano bez recbyna tad je lako vratiti (naravno, ako nije pregaženo.. ali nedostatak mjesta je i s recbynom jednak problem kao uvodni post..)
nasuprot, ako stvarno obriše, za razliku od muvanja u recbin, može vrlo lako spasiti
A kako se datoteke iz Recycle Bina brišu? Nekom alternativnom tehnikom?
-pojednostavljeno .. da. Zapravo ovak, taj file tad recycle zbrinjava, ne pod imenom filea nego kriptiranim-kobasica uidima i permisionima.. undelete tad ne pomaže, jer nije obrisan file, samo kao hardlink muvnut u recbyn. Idući korak kad isprazniš-obrišeš u recbynu.. unlelete iz tog razloga ne vidi.
bez recbyna nama problema. Ako file nij eoštećem vraćaš ga u par sekundi koliko treba da se poskenira disk i izlista file popis iz TOCa.. (jer file je samo dobio oznaku obrisano, kao bilo koji drugi properties npr hidden).
probaj, usporedi rezultat.. :)
-pojednostavljeno .. da. Zapravo ovak, taj file tad recycle zbrinjava, ne pod imenom filea nego kriptiranim-kobasica uidima i permisionima.. undelete tad ne pomaže, jer nije obrisan file, samo kao hardlink muvnut u recbyn. Idući korak kad isprazniš-obrišeš u recbynu.. unlelete iz tog razloga ne vidi.
bez recbyna nama problema. Ako file nij eoštećem vraćaš ga u par sekundi koliko treba da se poskenira disk i izlista file popis iz TOCa.. (jer file je samo dobio oznaku obrisano, kao bilo koji drugi properties npr hidden).
probaj, usporedi rezultat.. :)
Nemam volje/vremena sad u to dublje ulaziti - pokrenuh Recuvu, vidim da je pronašao hrpu fajlova ispražnjenih iz Recycle Bina, jedan mali dio (odokativno < 5%) ih ima zbrčkana imena (prvi znak imena je $, što pretpostavljam da mu je simbol za "obrisani prvi znak"), a svi ostali imaju puna imena. Tako da mi ovo tvoje ne drži vodu, barem što se tiče Windowsa 8.1. Moguće je da je kod drugih verzija Windowsa drugačije. Imaš kakav izvor za to?
.. tad je to nešto novo (dal samo recuva ..) ugl $ za prvo slovo je stari standard..
-do sad to nije bilo moguće (čitati podatke iz recbyna..), možda neka postavka, možda iz shadowa, možda ne sys disk. ..
.. da, sve se mijenja ..
ali tad ostaje pitanje oko razlike između pronađenih fileova čitavog imena i $-ime.. zvuči kao nešto povezano s restore/shadow..
Nemam uključen nikakav shadow/restore nad datotekama. Baš sam probao vratiti na oba načina obrisane datoteke (brisanje s držanjem Shifta i pražnjenjem Recycle Bina) sa sistemskog diska i s nesistemskog diska. Vraćanje je bilo uspješno u oba slučaja s nesistemskog diska i neuspješno u oba slučaja sa sistemskog diska. Tako da je ova priča za mene završena.
.. Vraćanje je bilo uspješno u oba slučaja s nesistemskog diska i neuspješno u oba slučaja sa sistemskog diska. Tako da je ova priča za mene završena.
-razlika u diskovima je permision vlasništvo...
pošto svi korisnici svoje user foldere defaultno drže na C: .. tad recuva/undelete ne pomaže.
file koji se nalazi izvan sys foldera npr na C:\ bi se morao dati undeletati. Unutar zaštićenih foldera prvo se mora osigurati pristup undeleteu (recuvi, kao admin-elevated.. i sl).
-zašto završena? .. zar nijie korsno vidjeti kako spasiti?
Nisam brisao iz sistemskih mapa. Recuva u mom slučaju nije uspjela.
Korisnik nema šta držati radne fajlove na sistemskom disku.
Nemam razloga smatrati da se datoteke iz Recycle Bina drugačije brišu s diska nego se brišu datoteke izvan Recycle Bina - na to sam mislio da sam s tim završio.
A sad mi se ne da istraživati čime, odnosno pod kojim uvjetima se mogu odbrisati datoteke sa sistemskog diska. Završio sam sad posao i sad se idem malo igrati XCOM-a 2.
Korisnik nema šta držati radne fajlove na sistemskom disku.
- ? ali usreski fileovi su na sys disku, C: u C:\Users\user.. (defaultno), osim ono što snima po drugim diskovima kojih defaultno nema.. (win defaultno kreira jedan disk-particiju, tek malo napredniji korisnik to u installu napravi ali kod OEM-predinstaliranih nema ni taj izbor..).
- spašavanje je dakle jednostavno s dodatnih D:-> diskova.. (neovisno o rec.byn postavkama/korištenju.)
Sistemski disk na stolnom kompu mi je zapravo SSD. Pa sam se zapitao - da možda to nema neke veze s mogućnosti povrata podataka? Bilo bi zapravo logično da ima veze ako je riječ o imalo naprednijem SSD-u, jer ako OS veli SSD-u da mu više ne trebaju datoteke u nekom bloku, SSD-ov mehanizam za smanjivanje trošenja ćelija će "zaboraviti" na taj "prazni prostor" i uzeti drugi neki drugi (manje potrošen) blok umjesto njega.
Probao sam sad napraviti istu stvar na laptopu, s mehaničkim diskom. Datoteke ispražnjene iz Recycle bina (desetak slika) sam sve uspio vratiti, a datoteke obrisane sa shiftom nisam - uspio sam vratiti 60%, s tim da nije pisala mapa odakle su obrisane. Prvo sam inače brisao datoteke sa Shiftom, pa onda praznio Recycle bin, pa je to vjerojatno razlog zbog kojeg je preživjelo više datoteka koje su ispražnjene iz Recycle bina.
Eto... The plot thickens...
- i dalje je neka nedosljednost/nelogičnost. Morat ću jednog dana... (isprobavati).
- dodatno, kod problema/kvarova/spašavanja uobičajeno je to raditi s live/minipe.. i odgovarajućim alatima, tamo je povratak 100% osim oštećenja-kvar.. iz recyclea ništa. Tako da ima neke veze s shadow/restore.. koje se iz aktivnog OSa mogu iskoristiti (ovisno koji soft.. Recuva i ostali sigurno ima razlika).