Prebacivanje AHCI u IDE
- poruka: 51
- |
- čitano: 8.806
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Pozdrav!
Zanima me da li netko zna na ovom cudu od BIOS-a prebaciti iz ACHI u IDE???
Opcija ne postoji ,a pošto je disk IDE PATA ,vjerojatno je i sistem već u IDE modeu.
Laptop pretpostavljam? Kod njih su BIOS-i uvijek siromašni opcijama.
Ma starije stolno racunalo, susjed mi ga utrpo, aj napravi reko aj daj i sad se kako krene mucim... Dakle, ako je kao sto si rekao vec u IDE-u, mogu ga baciti u smece jer me konstantno trazi SATA drivere ili da ih pronadjem negdje na netu, a posto se patim vec 2 dana vjerovatno ce letjeti u smece... Ako je netko mozda voljan pomoci model za kojeg trazim SATA drivere je: WCD WD400EB-00CPF0...
Hvala unaprijed!
to je disc od 40 gb?
Pa da, 40GB... pa kazem ti stari krs, neznam gdje ga je i uspio pokupiti!!
Ma starije stolno racunalo, susjed mi ga utrpo, aj napravi reko aj daj i sad se kako krene mucim... Dakle, ako je kao sto si rekao vec u IDE-u, mogu ga baciti u smece jer me konstantno trazi SATA drivere ili da ih pronadjem negdje na netu, a posto se patim vec 2 dana vjerovatno ce letjeti u smece... Ako je netko mozda voljan pomoci model za kojeg trazim SATA drivere je: WCD WD400EB-00CPF0...
WD400EB je 40 gb WD-ov PATA disk ,HL-DT-ST RW/DVD GCC-452 je LG-jev PATA DVD.
Koja instalacija te to onda traži SATA drivere? Windows 7?
Ako je Sedmica ,to je loše spržen dvd - upotrijebi Windows 7 USB DVD Download Tool za to i probaj ponovno.
.. na ovom cudu od BIOS-a prebaciti iz ACHI u IDE???
.
-nikako. AHCI mod je isključivo na SATA kontroleru (prve generacije ga nemaju, standardno od SATAII), ne na PATA kontroleru (koji ima svoje npr AT-33-66-100 ili starije modove rada, npr ovisi i o kablu koji je originalno 40-pinski za brzine iznad 33 je uveden 80-žilini (i dalje 40 pinski).. zbog smetnji tj stablnosti signala.
AHCI služi i npr HotPlugu (osim samog transfera).
Hvala unaprijed!
-ako počinješ učiti, počni tako da razlikuješ različite nazive, kao i poruke koje se mogu pojaviti.
npr kizo točno govori, ali neprecizno.. i iz tih odgovora ti zapravo nije jasno u čemu griješiš..
Opcija ne postoji ,a pošto je disk IDE ,vjerojatno je i sistem već u IDE modeu.
..
svaki IDE disk je u IDE modu. Nije npr SCSI.
.. kao i ATA.
hint, PATA i SATA su proširenje standarda, tj naziv s dodanim prefixom, P-ATA nije ni postojao dok nije došao S-ATA, samo da bi se razlikovali u nazivu-konektoru.
-sve to je iz naziva AT (nasljednjik XT-a) uz dodatak Attachment, = ATA. npr AT/ATX napajanje koje se kasnije opet zbog razlikovanja naziva i 'Pentium 4' (to je valjda najblesaviji naziv), V12, ATX24.... Jasnije?
...naravno, nije. Griješiš tražeći rješenje koje ne postoji, jer nije SATA disk, kojeg bi tad ovisno o opcijama BIOSa/kontrolera mogao prebacivati...
-imaš problem, ali si otišao pogrešnim putem.
-pa sad, razmišljanje i razlozi problema... onako 'iz graha', (jer ne daješ informacije).
-koji OS pokušavaš instalirati? Vjerojatno XP... s kakvog medija-install-CDa? Originalnog ili modficiranog? .. većina ima slipstreeman SATA driver, tad imaš problem jer install ne prepoznaje SATA.. jer ne postoji. To što te traži driver, pa naravno, install je relativno 'glup'. Da bi bilo što radilo moraš imati odgovarajući driver. U ovom slučaju je iz nekog razloga on nestao..
-ako nemaš nemodificirani install, snimi driver (kontrolera, MBO proizvođač, F6-DOS driver...) na disketu i stišči na vrijeme F6..(prvih 6 sec bootanja installa, piše na dnu ekrana) naravno, danas je postojanje ispravne diskete možda problem.
-to vrijedi ako je PC+HDD ispravan, ako je neki HW problem, nema koristi. HW +10 godna može biti problematičan, pogotovo npr konektori-kablovi... provjeri, zamijeni ako imaš.
-bootaj s bilo kakvog (starijeg) boot-CDa (ili drugog medija), poželjno bi bilo imati nešto kao miniPE, Hirens, linux ali recimo starije verzije, jer novije možda nemaju support za prastari chipset.
-chipset je zapravo kontroler (dio chipseta, ali može biti i neki drugi kontroler..) npr ako je neki intel-i845 i sl.. prolistaj manual-teh.spec. MBO (ili notebooka, jer nisam siguran što je to).
-btw, zbog preciznosti, drivere ne tražiš za disk, nego za kontroler. Disk je spojen na kontroler...
npr kizo točno govori, ali neprecizno.. i iz tih odgovora ti zapravo nije jasno u čemu griješiš..
Dok god ne znamo:
a) o kojem se OS-u radi
b) o kojem se hardveru radi - konkretno ,koja ploča
sve je samo gatanje iz graha (ili pilećih kostiju)!
A pošto se thread starter više ne javlja ,pitanje je nije li zadnji post bio samo overkill (podataka) ,koje nebi shvatio ni netko puno stručniji!

-priznaj, znao si!
-priznaj, znao si!
Ja jesam ,ali to nije ni bitno. Jeli to znao i thread starter? Čisto sumnjam.
Radi se o win XP-u... Nikako ne mogu instalirati bez SATA drivera... :/
Radi se o win XP-u... Nikako ne mogu instalirati bez SATA drivera... :/
Otvori računalo i pogledaj o kojoj matičnoj ploči je riječ. Dakle, proizvođač, model i možebitno revizija.
EDIT: U biti, model matične ploče ti možda piše i na ekranu koji se prikaže nakon uključenja računala, pa možda ni nećeš trebati otvarati računalo.
-više bi pomoglo da otvori prozore (svježi zrak) ili da čita odgovore.
-hint, gore kizo, disk je PATA.. tako da rješenje nije u SATA driveru ili odgoavajućoj opciji BIOSa, čak ni čitanje modela MBOa ne pomaže, možda bi čitanje odgovora pomoglo, ali eto... ne čita.
i citajuci ove postove sve me sad jos vise zbunilo... kako sada na kraju dici windowse i rijesiti problem!??
Integriraj (slipstreamaj) driver za sata kontroler matične ploče u instalacijski cd Windowsa pa onda windowse instaliraj s tako pripremljenog cd-a.
Ali kada ne mogu pronaci nigdje te drivere, trazio sam 2 dana po 5 sati i nema sanse...
Slika maticne...
Napokon ...
Na toj ploči NEMA SATA KONTROLERA!
Znači ,problem je u instalaciji tih Windowsa!
Nađi drugu ,original ,nemodificiranu verziju!
Ispricavam se bio sam odsutan preko vikenda... A da sad, lol, pa gdje cu naci original xp -.-''
Ispricavam se bio sam odsutan preko vikenda... A da sad, lol, pa gdje cu naci original xp -.-''
Google ne radi?
Samo upišeš: windows xp sp3 untouched iso
Ali kada ne mogu pronaci nigdje te drivere, trazio sam 2 dana po 5 sati i nema sanse...
Slika maticne...
Fala k***u na modelu matične ploče. Kao što kolega reče, ta matična ploča nema SATA kontroler, što će reći da instalacijski program Windowsa nije prepoznao tvoj disk pa stoga traži SATA driver jer pretpostavlja da u računalu ne vidi ni jedan disk zato jer se nalazi na SATA kontroleru za kojeg nema driver.
Prvo nadogradi BIOS ako nije na zadnjoj verziji. Ujedno u BIOS-u promijeni ono Plug & Play O/S na YES. Ako ne pomogne, onda probaj unutra staviti drugi disk, za kojeg si siguran da radi. Ako ni to ne pomogne, probaj slipstreamati (pomoću programa nLite) IDE i druge drivere za tu ploču. BIOS i drivere inače imaš ovdje:
http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=15&m=P4S533-MX&os=17&hashedid=n/a
Naravno, sve ovo pišem pod pretpostavkom da imaš programski neoštećen, neoguljen instalacijski CD Windowsa XP sa slipstreamanim SP3.
Fala k***u na modelu matične ploče. Kao što kolega reče, ta matična ploča nema SATA kontroler, što će reći da instalacijski program Windowsa nije prepoznao tvoj disk pa stoga traži SATA driver jer pretpostavlja da u računalu ne vidi ni jedan disk zato jer se nalazi na SATA kontroleru za kojeg nema driver.
Prvo nadogradi BIOS ako nije na zadnjoj verziji. Ujedno u BIOS-u promijeni ono Plug & Play O/S na YES. Ako ne pomogne, onda probaj unutra staviti drugi disk, za kojeg si siguran da radi. Ako ni to ne pomogne, probaj slipstreamati (pomoću programa nLite) IDE i druge drivere za tu ploču. BIOS i drivere inače imaš ovdje:
http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=1&s=15&m=P4S533-MX&os=17&hashedid=n/a
Naravno, sve ovo pišem pod pretpostavkom da imaš programski neoštećen, neoguljen instalacijski CD Windowsa XP sa slipstreamanim SP3.
XP setup je ''preglup'' da bi tražio SATA driver ,a sve ostalo na toj ploči će prepoznat ,naravno pod uvjetom da je sve i ispravno i da je spojeno ispravno.
Jedino šta se može dogoditi kod sistema sa SATA kontrolerom je ovo:
Međutim ,ako se to događa na ovoj ploči ,znači da je:a) disk otišao u vječna lovišta
b) disk je krivo spojen - znaš i sam da kod PATA diskova treba paziti na Master i Slave pinanje ,te na poziciju diska na PATA kablu.
Pošto je BIOS prepoznao disk ,i prepoznao ga je kao Mastera ,čini mi se da je hardverski sve u redu - znači ,ostaje instalacijski medij ,koji je vjerojatno modificiran.
Čisto sumnjam da će mu slipstream nešto pomoći ,pogotovo kad vjerojatno i nema blage veze kako se i s čim to radi.
Isto je i s nadogradnjom BIOS-a - ako ne zna ,bolje da ne dira ,jel vrlo lako može zbrikat matičnu.
Naravno ,nebi bilo zgorega priključiti disk na drugi PC ,vidjeti dali radi ,probati ga formatirati i testirati ga s nekim od alata - naprimjer ,s HD Tune-om.
Jedino šta se može dogoditi kod sistema sa SATA kontrolerom je ovo:
Iskreno rečeno, ne sjećam se kad sam zadnji put instalirao XP na računalo sa SATA kontrolerom, odnosno ne sjećam se kako su reagirali. Sjećam se jedino da sam problem riješio slipstreamanjem SATA drivera.
Pogriješio sam valjda u tome što (opet) vjerujem čovjeku kad kaže da ga traži SATA drivere, dakle što mu vjerujem na riječ, umjesto da propitkivanjem pokušam saznati kako je došao do tog zaključka.
mp9 - poslikaj ekran na kojem ti stane instalacija Windowsa!
Lako moguće.
Pozicija na PATA kablu - to je možda igralo ulogu u prastarim računalima/BIOS-ima, jer je inače bitna samo ako su diskovi pinani kao CS, u suprotnom nema veze. Ujedno, ako je samo jedan disk na kanalu, nema veze kako je pinan.
Bilo bi zbilja čudno da je modificiran tako da su uklonjeni generički IDE driveri. Ali ako to doista jest tako, onda bi slipstreamanje drivera riješilo problem.
Bilo bi zbilja čudno da je modificiran tako da su uklonjeni generički IDE driveri. Ali ako to doista jest tako, onda bi slipstreamanje drivera riješilo problem.
Ja se više ničem ne čudim: nedavno me čovjek molio da mu instaliram XP na novi novcati MacBook Pro.
I đabe ja njemu objašnjavam da nijedan Windows prije Osmice nema drivere za retina ekran ,te da je Apple ukinuo podršku za XP u Boot Campu još 2011 i da nema drivera.
U ''Last XP-u'' ,naravno ,pitanje je sad tko ga je smućkao ,biseri su maknuli drivere za IDE ,zbog uštede prostora.
A barem nije problem naći nemodificirani ,''untouched'' XP. Samo treba ukucati ''XP SP3 untouched'' u Google.
-ako ima disketu/floppy, tad je x-puta sigurnije/brže F6.. nego slipstream, jer ... pa ova situacija je posljedica slipstreama (trebaga ipak znati napraviti) ili neispravan medij/player. Google zna gdje pronaći untouched.
-nije problem Master/Slave jer su u BIOSu diskovi OK.
-dali je neki drugi problem, npr loš kabel (prebaciti npr na UDMA33..) ali autor ne reagira na podražaje, klinički mrtav.. jedino što želi je SATA driver.
-ako ima disketu/floppy, tad je x-puta sigurnije/brže F6.. nego slipstream, jer ...
Da, ako ima doma još koju krntiju od kompjutera jer u suprotnom nema kako driver snimiti na disketu. Zadnji put kad sam se igrao s tim stvarima mi je upravo to i bio problem - nisam imao disketnu jedinicu - zato sam i pribjegavao slipstreamanju (dodatna prednost toga je što slipstreamaš jednom i onda si miran - onda ako postoji potreba za reinstalacijom više nemaš nikakvih problema).
-ako ima disketu/floppy, tad je x-puta sigurnije/brže F6.. nego slipstream, jer ...
Da, ako ima doma još koju krntiju od kompjutera jer u suprotnom nema kako driver snimiti na disketu. Zadnji put kad sam se igrao s tim stvarima mi je upravo to i bio problem - nisam imao disketnu jedinicu - zato sam i pribjegavao slipstreamanju (dodatna prednost toga je što slipstreamaš jednom i onda si miran - onda ako postoji potreba za reinstalacijom više nemaš nikakvih problema).
-da, u slučaju kad IMAŠ SATA... (ne slušaš-ne čitaš..)
-slipstriman medij npr ne radi repair/reinstall (install detektira), u njegovom slučaju origigi-untouched mora raditi, on nema nikakve potrebe slipstrimati nešto. Sasvim drugačiji problem je ako ne može do čistog installa, tad može pokušati popraviti ono što ima, tad je opet KISSovski jednostavnije F6, jer to je isti txt-driver koji bi slipsremao. Dali ima floppy? Stari PC 99% da ga ima, uz 50% da je ispravan.. ali to su veće šanse nego da će sam (potrebno znaje i ispravno računalo) napraviti ispravan install, pa i to da bi se snašao u samom slipstremanju, skidanju drivera itd. ... SP3 lako kasnije instalira, tako da ni to nije dobar razlog u ovom sluačaju (konkrtnog korisnika) dok za ostale koji naiđu na temu može biti tvoje rješenje OK.
Ostali, mogu npr pokušati izradu USBa, ali ni to nije uvjek jednostavno... ako radi, štedi vrijeme i eliminra problematične medije, playere.. što je također problem na starom HWu..
edit:
BTW ,čemu naknadna instalacija SP3 ,kad postoje original MS mediji sa već integriranim SP3.
Samo treba upalit Google ...
-ma to je onako btw-na kvadrat.. tj ako instalira bilo koji OS, npr XP bez SPa... tad je već na konju. (jer mb preferira integraciju, ali to u ovom slučaju može biti uzaludan job, jer... postoji problem, možda kvar, tad je driver ili SP najsporednija stvar).
-btw2, znam za tu MBO (sis chipset), radi sve outofbox, lan, audio.. nikakvi driveri nisu potrebni osim za periferiju.
-slipstriman medij npr ne radi repair/reinstall (install detektira), u njegovom slučaju origigi-untouched mora raditi, on nema nikakve potrebe slipstrimati nešto. Sasvim drugačiji problem je ako ne može do čistog installa, tad može pokušati popraviti ono što ima, tad je opet KISSovski jednostavnije F6, jer to je isti txt-driver koji bi slipsremao. Dali ima floppy? Stari PC 99% da ga ima, uz 50% da je ispravan.. ali to su veće šanse nego da će sam (potrebno znaje i ispravno računalo) napraviti ispravan install, pa i to da bi se snašao u samom slipstremanju, skidanju drivera itd. ... SP3 lako kasnije instalira, tako da ni to nije dobar razlog u ovom sluačaju (konkrtnog korisnika) dok za ostale koji naiđu na temu može biti tvoje rješenje OK.
Ostali, mogu npr pokušati izradu USBa, ali ni to nije uvjek jednostavno... ako radi, štedi vrijeme i eliminra problematične medije, playere.. što je također problem na starom HWu..
Dok god se autor ne javi ima li kakvog napretka ,možemo samo nagađati ...
S obzirom na to koliko je trebalo da se ustanovi:
A) koji Windows je u pitanju
B) koja je ploča uopće u pitanju ,načekat ćemo se ...
BTW ,čemu naknadna instalacija SP3 ,kad postoje original MS mediji sa već integriranim SP3.
Samo treba upalit Google ...
Evo sto se dogodi na cca 45% instalacije... Prije sam imao drugi problem, gdje mi je trazilo tj.izbacivalo kako ne moze odredene datoteke.kopirati, sada ovo... CD je ispravan 100% jer su prije 10 dana dizani win sa tog cd-a (na novijem racunalu) i islo je sve ok i bez problema...
Svi rezultati za ''STOP: 0x000000024'' daju skoro pa jedan rezultat - hard drive error.
Jesi li ispital hdd ,kao što sam napisal u jednom od prijašnjih postova?
Iskreno, nisam ga ispitao jer nemam gdje, imam svoj laptop i preko njega ga nemogu ispitati, a sa vremenom sam u banani inace...
Sada spojim drugi hard, dobijem ovo...
(nisam nikakv znalac, ali win znam podici i neke stvarcice, ali ubiti ce me ovo racunalo)