Organiziranje file-ova nakon restore hdd-a(ext)

poruka: 3
|
čitano: 1.137
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Organiziranje file-ova nakon restore hdd-a(ext)

Pozdrav ekipa,

 

Ukratko-

#%&$" win10 software za bootable disk

umjesto 32GB Usb formatirao 1TB prijenosni hard

EaseUS vratio mislim sve ili vecinu

 

Problem ?

Taj 1TB je bio 80% popunjen slikama/filmicima moje mladosti, familije, skole, faksa, backup moba, memovi....

drugim rijecima gruba procjena izmedu 100k-150k slikica ili videa.

Glavni problem kaj su svi file-ovi razvrstani gotovo totalno random. Npr.

FILE 24500 - slika iz 2002,

FILE 24501 - MEME IZ 2019,

FILE 24502 slike iz foldera Stronghold Crusadera... za ubit se.

da stvar bude gora valjda 50k slikica uopce nije moje i jedva prepoznajem.. ne pitajte kako..

 

Jel moguce to bolje organizirat ?

Konkretno velika vecina je "created / modified" na vrijeme kad je zavrsio restore. EaseUS je donekle dobru podjelu napravio sa folderima al najveci problem su mi slike.

 

Bio netko u slicnoj situaciji ?

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Organiziranje file-ova nakon restore hdd-a(ext

-prvo.. tko je za što kriv :) ili ovako, može li calculator krivo izračunati 2+2? .. računalo je calculator, formatirao si disk koji si formatirao i greška je tvoja.

-nakon tog ide klasična opaska, bakup, sve što je važno imaš backup.. ili nemaš.

-treća opsaka, spasio si nešto, moguće je spasiti sve, moguće je svašta ali jednako je moguće uništiti šanse. Treba znati što se radi, rezultat i prije nego klikneš 'next' jer lako je klikati..

-razni alati nude razne mogućnosti, software, sve je to isto ali i nije.. easeus je od takvih alata-brandova najslabiji, tad drugi mogu-možda i više ili 'bolje'.. ali možda ne, jer je sve to calculator-2+2.. i radi istu stvar.

-situacija je 'idealna', tj nije kvar, virus i sl. nego ispravno računalo-disk koje je (juzer) greškom formatirao.. imaš najbolje moguće šanse za vratiti sve u stilu 100% ili 99%.. npr undelete/unformat ali sad je već pitanje što si od tog uništio pokušajem tj mada si nešto spasio, nešto upotrebljivo, to je pogrešan način jer postoji više načina za spas, kao što postoje više lijekova ili medicinskih struka za bolesti, ne reže se svima noga ako ih boli glava i sl.

 

-nastavak nabrajanja 'pravila'.. staneš. (i ne radiš ništa dalje dok ne znaš što-kako i barem približno moguć rezultat, tj ovisi koliko su podaci važni + već si nešto spasio i možda ostatak ne možeš a možda nije tako važno za dodatni trud, jer na sreću to neće kao ni loto a tad jedino znanje može nešto pomoći među stotinama povezanih nijansi-razlika u npr izboru načina ili softwarea za spašavanje).

-imaš nešto spašeno, imaš mjesto za copy.. jer s diskom na kojem su podaci koje želiš spasiti u pravilu ne radiš ništa, ne na njemu nego s njega kopiraš.. ako nemaš drugi disk odgovarajućeg kapaciteta tad ti samo-isključivo pomaže unformat.. i to si već trebao naparaviti, ima i easeus, imaju ostali alati (progooglaj malo, + to se ne radi na win-aktivnom računalu nego s live medija kao minipe popularan je nrp strelec ili hirens.. + tamo su već razni alati za tu namjenu i ne moraš nabavljati.. sve je već tu, samo treba znati što-kako koristiti tj što će se desiti ili barem nadati se..) 

 

-ako uspiješ unformatom, (undelete je za file, može i za particije.. ili sličan naziv mogućnosti)... tad teoretski dobiješ stanje prije greške-formatiranja/brisanja particije. To je idealan slučaj, ali ako si već nešto čačkao tad je šansa manja + ništa nije sigurno 100%..

-to može potrajati, npr čitanje bez 'adresara' (strukture) tj upravo zato su ti fileovi dobili novo ime, jer sve je file, stvar je samo u oznakama kao početak-kraj ili naredni cluster + poveznica s ostalim oznakama kao folder ili naziv. Kad nemaš 'adresar' (TOC) tad to soft pokušava rekonstruirati po stanju clustera, po logičkim i CRC byteovima u svakom fileu a sa terabajtima i stotinama tisuća fileova to traje.. + zato se to ne radi iz normalnog win, npr ne želiš čačkanje antivirusa ili neke tempove, tj ništa ne smije zapisivati na taj disk jer time mjenjaš stvarno stanje i uništavaš šansu spašavanja kao kad na video kasetu presnimiš film.. do tad je ok, podaci se ne brišu, tu su trajno.. dok ih nešto ne presnimi a jedini problem je što su sad podaci 'razbacani' bez ''adresara''.. odnosno, možda si već uništio takvu mogućnost povratka u idealnom slučaju i možda je sad ovo što imaš max koji možeš a to si opet sam kriv jer to su stvari koje treba znati prije, ne poslje.. i tek tad klik-next.

-jedan od popularnijih je getmydataback .. ovisi o stanju medija (što si do sad uništio..) npr možda ćeš morati izmisliti ime foldera za copy nasumično, dok će recimo imati ime filea i subfoldera.. dok sad imaš izmišljeno ime filea.. pa vidi što ti je bolje.

 

-prvo pogledaš s raznim alatima, nude neki pregled, tek kad si siguran da će rezultat biti zadovoljavajući izvršiš npr unformat jer time modificiraš trenutno stanje diska-medija i tako smanjuješ šansu za idući pokušaj ako prvi nije 100% uspio.. zato se radi kopiranje ako je moguće tj tad možeš više puta probati na razne načine, raznim alatima i tad izabereš optimum. Imaš idealnu situaciju i teoretski možeš 100%.. sve ostale situacije su teže + svaki pokušaj koji ne da željeni rezltat smanjuje šanse za neki bolji pa se to ne radi nabadanjem tj ako imaš sreće igraš loto..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
odjavljen
offline
Re: Organiziranje file-ova nakon restore hdd-a(ext
Namexif program ti omogućuje rename na temelju exif podataka. Jedino nisam siguran kako podesiti da ignorira slike bez exifa. To ti može biti početna točka.

Vjerojatno tvoje fotografije imaju exif, dok memeovi rijetko imaju. Dalje možeš lako po datumu sortirati, pa barem razdvojiti po vremenskim periodima...
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice