Numeriranje u Excelu

poruka: 3
|
čitano: 2.520
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Numeriranje u Excelu

Bok svima. Imam mali problemčić sa Excelom pa bih molio one koji se stvarno dobro kontaju u to nek vide jel mi mogu pomoći.

Za početak otvorite sliku: http://twitpic.com/6zc64l/full

Dakle o čemu se radi. Napravio sam tablicu sa učenicima koji odrađuju različite aktivnosti iz tjelesne kulture u srednjoj školi. Na temelju aritmetičkih sredina njihova uspjeha i aritmetičkih sredina te standardnih devijacija ostalih škola u Lijepoj Našoj, izračunao sam Z vrijednosti koje možete vidjeti u tablici (ostatak tablice je tu samo je nebitan za poteškoću). 

Z vrijednosti su navedene u poljima od E36 - O36. Moja potreba je da njih sortiram od najmanje prema najvećoj vrijednosti, te da se produkt toga sortiranja ispiše u redu ispod, dakle u polju E37 redni broj vrijednosti iznad i tako za sve ostale. To bi izgledalo ovako: http://twitpic.com/6zc8ul/full

Naravno, za ovaj slučaj sam ručno pregledao brojke i dopisao redoslijed prioriteta, ali pošto isto trebam ponoviti na nekih 20-30 tablica, zanima me koju bih funkciju mogao unijeti da mi se to automatski odradi?

Unaprijed se zahvaljujem!

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 20:19 (nCh!).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Numeriranje u Excelu

Koristi funkciju RANK - na primjer, u ćeliju E37 unesi =RANK(E36,E36:O36,1). Prvi parametar, E36, označava ćeliju čija se vrijednost rangira; drugi parametar, E36:O36, označava skup ćelija čije se vrijednosti rangiraju; treći parametar, 1, označava da se vrijednosti rangiraju on najmanje prema najvećoj. Slično je za slijedeći stupac, =RANK(F36,E36:O36,1), i tako dalje za ostale. Možeš koristiti i apsolutne reference (korisno ako Autofill ne daje željene rezultate): =RANK(E36,$E$36:$O$36,1).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
Re: Numeriranje u Excelu

Hvala na brzom odgovoru. Malo sam morao izmodificirati formulu, ali RANK je učio trik. Puno ti hvala.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice