Format i adsl router

poruka: 13
|
čitano: 3.651
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Format i adsl router

Imam D-linkov ADSL 2+ router i namjeravam napravit format.

Zanima me samo hoce li nakon formata biti potrebno išta napravit osim instalirat drivere routera da bi on ispravno radio? (recimo da mi ne trebaju ljudi iz t-coma opet dolaziti i konfigurirati router ili slicno).

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Format i adsl router

Ako ti je router u bio u "route" nacinu rada ( nisi morao kliknuti nista da se spojis na internet, osim otvoriti web browser) onda ne trebas nista konfigurirati. Dovoljno je da imas driver od mrezne kartice instaliran (ako ti je mrezna integrirana na ploci, onda ce sve rijesiti sa ubacivanjem CD-a maticne ploce).

Ukoliko si imao dial up ikonu na desktopu, morati ces kreirati novu konekciju. Takodjer i ovaj nacin zahtjeva instaliranu mreznu karticu. Konekciju kreiras: Start>Control panel>network connections>create new network connection>create internet connection>setup my connection manually>connect using broadband connection that requres username and password>upisi kako zelis da ti se konekcija zove>ukucaj username and password>stavi kvacicu na "add shortcut to this connection on desktop>finish

I nakon toga imas ikonu za spajanje na internet na desktopu

17 godina
neaktivan
Format i adsl router

Cim otvorim browser odma mi je "Online" netrebam poci na "dialup ikonu".

Ali cini mi se da nemam mreznu karticu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imas je sigurno, jer Dlink nema USB nacin spajanja. Jedino sto nisi naveo koji Dlink router imas, odnosno da li se spajas bezicno ili zicno.

17 godina
neaktivan

Imam D-Link G684T wireless router ali ne radi kao bežični nego žični (znači ide žica iz njega u kućište tj. u matičnu ploču).

Ako treba sta jos napisat samo reci.

17 godina
neaktivan

Idemo jos jednom da utvrdimo sve cinjenice:

• imas Dlink G648T Wireless router koji je spojen zicom na tvoj kompjuter
  • zelis obrisati windowse i na novo ih instalirati
  • u postojecim windowsima dooljno je otvoriti firefox ili internet exlorer i odmah si online (znaci u router modu si)

Ako je ovo gore navedeno sve tocno, nakon sto reinstaliras windowse, ubaci CD koji su dobio uz maticnu plocu i instaliraj sve ponudjene drivere ( jedan od njih ce biti i od mrezne kartice ) nakon restarta internet ce raditi.

Ukoliko ne bude radio klik na Start>control panel>Network connections>desni klik na "Local Area Connection" i odaberi "properties">pronadji "TCP/IP settings i upisi slijedece:

IP Address: 192.168.1.2

subnet mask: 255.255.255.0

Default gateway: 192.168.1.1

Primary DNS: 192.168.1.1

Secondary DNS: ostavi prazno

Klik na OK, pa jos jednom OK i internet sada sigurno radi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2008 17:53 (Prcko).
17 godina
neaktivan
Format i adsl router

Sorry sta postavljam jos jedno nooby pitanje, ali kad imam ovak Wireless ADSL2+ router kako se točno naziva taj način (preko žice) i šta znači ADSL2+ u njegovom nazivu? btw. pise mi pod WAN settings da sam u PPPoE/PPPoA ali mogu izabrat Bridge mode, koja je razlika izmadju njega, PPPoE/PPPoA,static IP i dinamic ip izbora?

hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2008 18:16 (ReiKo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kratko i jasno: možeš, instalirati ćeš drivere koji dolaze uz matičnu ako ti je integrirano,

ako ne onda savki posebno.Pregledaj CD koje si dobio pri kupnji kompa.

Možeš napraviti i backup postavki iz rutera na komp,ako D-link ima tu opciju.

Nema straha , slobodno formatiraj. Izvuci kabel od routera prije formata i isključi ga iz struje.

Nije mi jasno o kakvim driverima routera pričaš ?!?

17 godina
neaktivan

Ja mislim da ja i ti jos uvijek razgovaramo o dvije razlicite stvari. Da budemo potpuno sigurni, reci tocno sto zelis? Formatirati svoj kompjuter ili resetirati router?

ADSL2+ znaci da je router teoretski sposoban imati download do 24MBits

PPPoE/PPPoA znaci da si u router modu, odnosno upisujes svoje korisnicko ime i lozinku u router koji je onda 24 sata spojen (to je ono kada nemoras kliknuti nikakvu ikonicu da se spojis na internet nego je dowoljno da otvoris web browser)

Bridge mode znaci da ces se spajati preko dial up konekcije (to je ono sa ikonicom na desktopu, nesto slicno kao sto je bilo sa klasicnim modemima)

Static IP popunjavas kada zakupis svoju IP adresu tako da prilikom svakog spajanja imas istu IP adresu i to se kod nas dodatno placa ( usput receno u susjednoj sloveniji je stalna IP adresa besplatna)

Dynamic IP je suprotno od ovoga gore navedenog, dakle svaki put kada se spojis T-Com ili bilo koji drugi ISP, ti dodijeli novu IP adresu, odnosno ukoliko si u router modu adresa ce ti biti promijenjena  svakih 24 sata

17 godina
neaktivan
Format i adsl router

Da, ja zelim formatirat ali da sam siguran da mogu slobodno koristiti poslje formata router ( da se normalno spajam na net).

Dobio sam cd od Dlinka i imam neki folder od njega u Program Filesima tako da mislim da su to njegovi driveri.

Razumijeli smo se mi i sve mi je jasno super ste objasnili, svaka cast.

Jos me samo zanima, oko port forwarda kad vidim da se tako dobro razumijete u ovakve stvari (networking mi je jako losa strana :( ) :

- Jel ikako mogu napravit da su mi svi portovi slobodni (jer recimo na starom Zyxelu nisam morao radit port forward za igre i p2p programe ) i koliko je to sigurno?

- Jel se ovaj "žični način" koji ja koristim zove WAN mozda?

thx jos jednom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako zelis formatirati windowsw, onda mj prijasnji post stoji, znaci dovoljno je instalirati drivere od mrezne i net ce raditi.

Na Dlinkovom routeru je moguce otvoriti sve portove prema jednoj IP adresi. Dovoljno je ukucati IP adresu od tvog kompjutera u DMZ (demilitarize zone, nalazi se u advanced opcijama), ali to nije nikako preporucljivo. Naravno to zahtjeva da tvoj kompjuter ima staticnu adresu. Slobodno ukucaj one brojke koje sam ti gore naveo u postavke mrezner kartice, sto bi znacilo da u DMZ bi trebao ukucati 192.168.1.2

Ipak, preporuka je da otvaras portove prema potrebi. Procitaj manual od Dlinka (imas ga na CD-u) u njemu je sve objasnjeno i nije nikakva mudrost otvoriti port za pojedinu aplikaciju.

WAN je skracenica od Wide Area Network, odnosno u najslobodnijem prijevodu WAN=Internet. Dakle u WAN opcijama podesavas svoj izlaz na internet, odnosno u tvom slucaju korisnicko ime i lozinku za spajanje na Internet.

Nikakvi driveri za router ti nisu potrebni s obzirom da se kompletna podesavanja mogu obaviti preko internet browsera.

17 godina
neaktivan
Format i adsl router

Da, znam ja kako se radi port forward ali uvijek kad napravim "save" svih forwadanih portova pod "rules" nakon restarta kompa oni se "pobrišu" i opet moram aplicirat rules(pravila) za svaku aplikaciju pa sam mislio da im univerzalno riješenje. Zašto na Zyxelu nisam morao radit port forward za p2p i igre?

Kako se zove onda ovaj način "Preko žice" pravilno? USB pristup?

hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ethernet

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice