Visokofrekventni zvuk iz kućišta

poruka: 9
|
čitano: 4.993
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Dakle ovako, novi komp, Corsair 650 TX napajanje, GTX 285 kartica...čujem (ponekad) nekakvo visokofrekventno "cvrčanje" iz kompa. Ventilatori ne grebu po žicama, sve se čini ok iznutra. Je li to taj famozni "coil whining", što mislite? Ploča, grafa ili napajanje?

Zanimljivo je da je cvrčanje jače kad pokrenem Firefox ?!?! dok recimo na desktopu i IE 7 se gotovo niti ne čuje. Dok se komp diže isto se ne čuje.

Za vrijeme 3D igranja također se ne čuje. Mislim, WTF?

Na netu neki spomniju nekakve rezonancije, napajanja koja to uzrokuju i što sve ne...

Zvuk je onako...ne živcira previše ali bi bilo bolje da ga ne čujem.

Što mislite što je uzrok?

Btw, stara kanta je imala sličan zvuk, ali čini mi se tek nakon par godina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2009 10:42 (Zerocoxib).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A ako želiš znati točno sta je problem, otvori kučište i neka ti brat/mama otvara firefox, a ti slušaj šta najviše "cvrči". Ja imam stari komp i kod mene "cvrči" napajanje. Nije da crči nego kao struže. Znam na šta mislis :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kod mene cvrči monitor i 120mm vent, a hard vibrira.

Imam TX650W i on nema takvih nuspojava. Ta zavojnica na grafi se u pravilu čuje u 3d-u na visokom framerate-u, probaj cod4 ili nešto sa svime na low i niskoj rezi(da dobiješ 100-200fps-a) i onda ako nešto cvrči onda znaš da je grafička.

Također probaj stavit brightness na monitoru na 100% i vidit dali ti cvrći kada je otvoren firefox.

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Visokofrekventni zvuk iz kućišta

Ja iman napajanje od 450 wati, corsairovo kao ti. Također me mući to cvrcanje, izrazito mi je neugodno. A uzea sam novi kompjuter prije 2 tjedna. Javi mi ako si uspio riješiti problem. Thx

15 godina
neaktivan

Ljudi zanam da je mozda malo priglupo al provjerite si produžni kabel.

Meni je isto znalo zacvrcati al kad sam promijenio produžni cvrcanje je nestalo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sto se tice tog cvrcanja, imao sam isti problem. Kod mene je cvrcao hard disk.

Za sada sam cuo slucajeve cvrcanja crt monitora (i imao isti doma) cvrcanja zavojnica na maticnim plocama, cvrcanja napajanja i eto sam dozivio cvrcanje harda.

Da bi isti problem rjesili doslovno sistem: uho na svaku komponentu i pogadaj.

Ja sam ovo za disk skuzio tako da sam ga iskopcao pa upalio comp kad ono cvrcanja nema vise. Ukopcao hard i upalio com kad ono cvrci opet.

Eto. Disk je riknuo za par dana te sam dobio novi i od tada mirno spavam.

Napominjem, disk je bio maksimalno 2 tjedna star te sve komponente nove stoga nema veze koliko je staro, visoka frekvencija se moze pojaviti kad god.

¡ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
17 godina
neaktivan

Ovisi kakav imaš sluh... ako si kao i ja više te smetaju više frekvencije onda gledaj isključivo na napajanje i matičnu. Iz mojeg iskustva pod "load-om" Gigabyte-ove ploče znaju malo "cvrčat". Znao sam vidjet i par slučajeva gdje su ljudi koristili integriranu zvučnu, i kako je sve bilo clockano radilo je malo smetnji, pa se čulo cviljenje tu i tamo iz zvučnika/slušalica.

U svakom slučaju ne bi smjelo dolazit od nikakvih rotacijskih predmeta... Ako imaš disk na 7200rpm, onda je on tu negdje oko 120Hz, što čak i da rezonira sa kućištem ne može proizvodit visoke frekvencije... a sporiji diskovi su na još nižim frekvencijama.

Netko mi je jednom rekao da to cviljenje proizvode kondenzatori, a kako ja nisam u elektrotehnici već kakvih 10 godina ne mogu to potvrdit... ali uglavnom, kažem napajanje, ploča ili grafička.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma ja kod sebe ciljam na napajanje. Necu nista sredivati dok ovo ljeto ne prođe jer preko dana radim, a navečer bude tolko sparno da nemogu, sav se oznojim i postanem živčan. Kada malo zahladi onda ćemo se baciti na rastavljanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Aerendyl kaže...

Ma ja kod sebe ciljam na napajanje. Necu nista sredivati dok ovo ljeto ne prođe jer preko dana radim, a navečer bude tolko sparno da nemogu, sav se oznojim i postanem živčan. Kada malo zahladi onda ćemo se baciti na rastavljanje.

Moze bit, ja sam pokusao nekad davno snimit taj zvuk pa ga rastavit u nekom programu, ali ništa od toga... imam uglavnom Corsaire i Seasonic-e doma, pa za svoje mogu reć da ne čujem nikakve zvukove iz njih...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice