Pozdrav svima,
dolazim po savjet vezan za novosloženu konfiguraciju. Imam je već tjedan dana i sve radi, uz jedno ALI
Prije svega specifikacije:
MSI B450 Tomahawk Max / Ryzen 5 3600 / 16 GB RAM / GTX 1660 SUPER (Gainward Ghost OC) / Samsung EVO 860 1TB / Fortron Raider II 550W
Dakle ovako - prilikom paljenja sve komponente i ventilatori krenu raditi, no kod dijela kada se one LEDice na matičnoj trebaju jedna po jedna upaliti i ugasiti, crvena VGA lampica ostane svjetliti i tako sve stoji minutu-dvije.. Nakon toga VGA se napokon gasi i dobivam sliku na monitoru - BIOS, normalno dizanje Windowsa i ostalo. Jednom kada dođem do Windowsa sve je u redu i ne vidim nikakvu grešku u radu ijednog dijela - sve komponente su uredno prepoznate, razni benchmarksi i stress testovi daju uobičajene rezultate za ovu konfiguraciju, višesatno igranje bez problema (Witcher 3 na ultra 1080p, COD:Warzone) i bez podizanja temperatura, čak i uz stock CPU cooler.
Zbog svega ovoga trebalo mi je par dana da uopće primjetim navedeni problem no eto, tu je, nisam lud ovako nekako je izgledao moj proces rada i razmišljanja nakon toga:
- još jedna provjera jesu li svi dijelovi pravilno uključeni (nažalost jesu)
- premještanje GPU na drugi port (sve isto)
- test s drugim monitorom, i HDMI i Display port (prvi put kada se spojio na drugi monitor bootao se odmah bez ikakvog zastoja, ali svaki slijedeći nakon toga je bio spor kao i prije, crveni VGA)
- update BIOS (sve isto)
- igranje s kablovima (mijenjanje jednog po jednog, isključivanje i uključivanje dodatnih ventilatora) - zanimljivost pri ovom koraku je da je svako prvo bootanje nakon ijedne od ovih naizgled beznačajnih promjena bilo uspješno, međutim kao i kod drugog monitora, nakon jednog gašenja vraćamo se na staro
- mijenjanje UEFI/Legacy postavki, disable svih mogućih boot uređaja osim SSDa (jedinog kojeg imam ali nekom tipu je to eto pomoglo)
- izguglao i eliminirao sve prijedloge koji su nekim sretnicima bili od koristi (npr isključi svu periferiju, isključi sve dodatne diskove - nemam ih, uključi nešto u prednji usb pa onda probaj itd)
Nadodao bih da sam ga danas restartao sigurno desetak puta i nijednom nije zapeo na tom prokletom VGA, samo kada ga se pali "od nule".
Što dalje? Problem je što reklamacija bilo kojeg dijela uključuje slanje i primanje poštom, znači trebao bih biti poprilično siguran da je baš taj dio problem. Trenutno nisam u mogućnosti doći do druge GPU da testiram kod sebe ili drugog sistema u kojem bih testirao vlastitu GPU, plus relativno sam udaljen od bilo kakve ozbiljne IT trgovine.
Zbog visokih performansi jednom kada napokon dođem do OS, mislim da nije CPU/GPU/RAM problem, to bih osjetio tijekom svakodnevnog korištenja - ili sam u krivu?
Napajanje? Ne bi li onda radilo probleme i u svakodnevici, kao i red iznad?
Matična? Neki dodatni test koji sam previdio?
Što biste vi na mom mjestu? Jel bi bilo pametno ignorirati sve gore navedeno dokle god sve radi, uz maksimalno izbjegavanje gašenja računala (sleep, restart)?
Nadam se da nisam neki dio izostavio i da je sve razumljivo napisano - pomalo gubim razum od silnog guglanja, pa ako nešto nije jasno pitajte
Unaprijed hvala