VGA lampica na matičnoj

poruka: 12
|
čitano: 2.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
VGA lampica na matičnoj

Pozdrav svima,

dolazim po savjet vezan za novosloženu konfiguraciju. Imam je već tjedan dana i sve radi, uz jedno ALI 

Prije svega specifikacije:

MSI B450 Tomahawk Max / Ryzen 5 3600 / 16 GB RAM / GTX 1660 SUPER (Gainward Ghost OC) / Samsung EVO 860 1TB / Fortron Raider II 550W

Dakle ovako - prilikom paljenja sve komponente i ventilatori krenu raditi, no kod dijela kada se one LEDice na matičnoj trebaju jedna po jedna upaliti i ugasiti, crvena VGA lampica ostane svjetliti i tako sve stoji minutu-dvije.. Nakon toga VGA se napokon gasi i dobivam sliku na monitoru - BIOS, normalno dizanje Windowsa i ostalo. Jednom kada dođem do Windowsa sve je u redu i ne vidim nikakvu grešku u radu ijednog dijela - sve komponente su uredno prepoznate, razni benchmarksi i stress testovi daju uobičajene rezultate za ovu konfiguraciju, višesatno igranje bez problema (Witcher 3 na ultra 1080p, COD:Warzone) i bez podizanja temperatura, čak i uz stock CPU cooler.

Zbog svega ovoga trebalo mi je par dana da uopće primjetim navedeni problem no eto, tu je, nisam lud  ovako nekako je izgledao moj proces rada i razmišljanja nakon toga:

- još jedna provjera jesu li svi dijelovi pravilno uključeni (nažalost jesu)

- premještanje GPU na drugi port (sve isto)

- test s drugim monitorom, i HDMI i Display port (prvi put kada se spojio na drugi monitor bootao se odmah bez ikakvog zastoja, ali svaki slijedeći nakon toga je bio spor kao i prije, crveni VGA)

- update BIOS (sve isto)

- igranje s kablovima (mijenjanje jednog po jednog, isključivanje i uključivanje dodatnih ventilatora) - zanimljivost pri ovom koraku je da je svako prvo bootanje nakon ijedne od ovih naizgled beznačajnih promjena bilo uspješno, međutim kao i kod drugog monitora, nakon jednog gašenja vraćamo se na staro

- mijenjanje UEFI/Legacy postavki, disable svih mogućih boot uređaja osim SSDa (jedinog kojeg imam ali nekom tipu je to eto pomoglo)

- izguglao i eliminirao sve prijedloge koji su nekim sretnicima bili od koristi (npr isključi svu periferiju, isključi sve dodatne diskove - nemam ih, uključi nešto u prednji usb pa onda probaj itd)

Nadodao bih da sam ga danas restartao sigurno desetak puta i nijednom nije zapeo na tom prokletom VGA, samo kada ga se pali "od nule".

Što dalje? Problem je što reklamacija bilo kojeg dijela uključuje slanje i primanje poštom, znači trebao bih biti poprilično siguran da je baš taj dio problem. Trenutno nisam u mogućnosti doći do druge GPU da testiram kod sebe ili drugog sistema u kojem bih testirao vlastitu GPU, plus relativno sam udaljen od bilo kakve ozbiljne IT trgovine.

Zbog visokih performansi jednom kada napokon dođem do OS, mislim da nije CPU/GPU/RAM problem, to bih osjetio tijekom svakodnevnog korištenja - ili sam u krivu?

Napajanje? Ne bi li onda radilo probleme i u svakodnevici, kao i red iznad?

Matična? Neki dodatni test koji sam previdio?

Što biste vi na mom mjestu? Jel bi bilo pametno ignorirati sve gore navedeno dokle god sve radi, uz maksimalno izbjegavanje gašenja računala (sleep, restart)? 

Nadam se da nisam neki dio izostavio i da je sve razumljivo napisano - pomalo gubim razum od silnog guglanja, pa ako nešto nije jasno pitajte 

Unaprijed hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2020 0:37 (lc002).

0 0 hvala 0
13 godina
Re: VGA lampica na matičnoj

Ja bi osobno napravio sve da nabavim neku drugu graf. karticu i s njom probam.

Moj neki zaključak bi bio da se radi o nekakvom jako rijetkom problemu u komunikaciji između grafičke i matične pri pokretanju (koje se vjerojatno preskoči kod restarta zato i kasnije nemaš problema).

Na žalost, ne znam što se događa prilikom paljenja računala i provjeri priključene grafičke kartice, ali očito zapinje negdje.

Možda greška na kartici.. možda na matičnoj..

Možda neki sasvim deseti dio stvara probleme kod bootanja, koji mora biti uključen, pa nisi ni mogao testirati bez njega (memorija, disk....)

EDIT: zapravo probaj bez diska, nije ni bitno dal će ući u Windose, samo da pokaže sliku.

EDIT 2: ako imaš dvije pločice memorije, probaj prvo samo s jednom, pa samo s drugom.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2020 0:50 (CyberDemonVZ).
5 godina
neaktivan
VGA lampica na matičnoj

Vidiš, u sklopu premještanja silnih kabela probao sam i bez diska, odveo me direkt u BIOS bez problema ali nisam tome pridavao preveliku pažnju.. možda sam trebao. Ne znam kako se prije nisam sjetio probati staviti SSD od laptopa, to će sutra biti prvi korak..

Drugi će biti s jednom pločicom RAMa, njih sam izbacio iz igre jer ih već BIOS prepozna normalno.. no tko će ga znati, nadam se da je tako nešto banalno u pitanju 

Zahvaljujem, javim se sutra kad isprobam oboje.

1 0 hvala 0
15 godina
lc002 kaže...
MSI B450 Tomahawk Max

...no kod dijela kada se one LEDice na matičnoj trebaju jedna po jedna upaliti i ugasiti, crvena VGA lampica ostane svjetliti i tako sve stoji minutu-dvije.. Nakon toga VGA se napokon gasi i dobivam sliku na monitoru...

Isti problem riješen na način naveden dolje u mom postu:
https://forum.bug.hr/forum/post/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/5984393.aspx

13 godina

Ajde javi!

Sretno 

14 godina
CyberDemonVZ kaže...

Ajde javi!

Nema više kaj probavati, čovjek u postu iznad je dao riješenje.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
10 godina
neaktivan
VGA lampica na matičnoj

Možda updejt BISO-a ???

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
nbdy32 kaže...

Možda updejt BISO-a ???

Pročitaj prvi post u temi.

13 godina
Valentin17 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Ajde javi!

Nema više kaj probavati, čovjek u postu iznad je dao riješenje.

Vidio!  :)

Čudno da postoji matična na tržištu s takvim "propustom" na defaultnim postavkama.

14 godina
CyberDemonVZ kaže...

Čudno da postoji matična na tržištu s takvim "propustom" na defaultnim postavkama.

Eto, Ryzen ekipa se je klela da sve radi od prve i bez problema sa pločom koja je preporučivana bezbroj puta,

većina je i konfiguracije s tom pločom slagala osobno, barem su tako rekli, a ovaj ovdje slučaj je dokaz da to baš i nije tako,

možda je njegov slučaj specifičan, iako sumnjam jer i link od kolege govori sasvim nešto drugo.

Ali dobro, ovo je joj jedna prilika za učenje, a možda i riješenje za jako dugi boot na koji se dosta ljudi žalilo.

15 godina
Valentin17 kaže...
Ryzen ekipa se je klela da sve radi od prve i bez problema sa pločom koja je preporučivana bezbroj puta,

Ploča je dobra, radi bez problema.

Zadnji boot prije 24,5dana.

Sad nemam nikakvu zamjerku, ALI preporučio ju nekome kao Plug&Play riješenje, to sigurno ne bih.

U početku, nova ploča Ryzen 3000 Supported to za moj slučaj sigurno nije.

CPU 3700X totalno unsuported i nema pokretanja prije stavljanja novog biosa.

Zatim problem sa coold bootom kao kod kolege iz prvog posta, mnogo pisanj od korisnika o problemu po MSI stranicama, ali (tada) nigdje odgovora.

Slučajnim prčkanjem i odlaskom u Board Explorer skužim kako mi GPU (1070Ti) nije detektirana i stoji kao da ništa nije umetnuto u PCI-E.

5 godina
neaktivan
VGA lampica na matičnoj

Problem danas je da problema - nema  Upalio odmah ujutro s namjerom da se obračunam s crvenim VGA, kad ono njega nigdje. Sigurno desetak puta gasio-palio i ništa. 

Nisam samo siguran jel nešto od jučerašnjih pokušaja urodilo plodom, ili će se random vratiti kad se najmanje nadam. U svakom slučaju nekoliko rješenja imam, javim se ovdje ako bude ikakvih daljnjih problema - čisto da ostane i za druge s istom MBO.

Hvala još jednom svima na pomoći.

2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice