Rezolucija trajno poremećena

poruka: 50
|
čitano: 6.137
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

evo bizarnog problema koji me izluđuje: unazad nekoliko tjedana, kad komp ode u sleep mode (dakle, turn off monitor i turn off hard disk), nakon buđenja, rezolucija bude čudna, točnije, podešena je na standardnu koja je inače OK, ali izgleda kao da je 800x600 valjda. Jednom se popravilo nakon resetiranja, jednom se popravilo nakon gašenja, ištekavanja monitora iz grafičke i desnog klika na "detech hadrware changes" na monitor i grafičku u device manager-u, i eto sad se neda popraviti. Svi driveru su update-ani, grafička je AMD Radeon R7 200, minitor je 21" Samsung SyncMaster 2343, za koji ni nema više drajvera za Windows 7, već ga prepoznaje pod "generic pnp monitor".

Ako itko ima ikakvu ideju kako ovo riješiti, zahvalan sam. Smrdi mi na nešto čudno, jer nemam razloga sumnjat da je stvar u hardveru.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Rezolucija trajno poremećena

Ne treba ti driver za monitor, a ako ti piše "generic pnp monitor", to znači da nešto ne štima s komunikacijom računala i monitora. Naime, monitor sam računalu može reći svoje ime i druge parametre. Jesi probao drugi DVI ili VGA kabel? Jesi probao drugi port na grafičkoj kartici?

Jesi probao drugi monitor spojiti na svoje računalo ili taj monitor na drugo? Nešto od toga moraš napraviti da se uvjeriš da su ti monitor i/ili grafička kartica ispravni.

Ako nemaš razloga sumnjati da je stvar u hardveru - pokreni neku live distribuciju Linuxa.

15 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru, pokušat ću navedeno.

13 godina
neaktivan

Ne mogu se oteti dojmu da je naslov teme vrh ! Zvuči kao dijagnoza, ili pak kakva kasnovečernja emisija o računalima na HR1, onako uz red šale pa red IT vijesti.

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da, morao sam nekako privući pažnju. :P

Šala na stranu, još jedna zanimljivost je da stvaki put kaka pokušam promijeniti rezoluciju, on ju prihvati, pa nakon par sekundi automatski vrati na 1024x768, koja i jest originalna rezolucija, samo što izgleda kao da je 800x600, potpuni užas.

15 godina
neaktivan

Update: uštekao stari CRT monitor, isprva se digli Windowsi u normalnoj rezoluciji, nisam ništa stigo ni kliknut i već je pošemerio sve, isti problem kao i sa drugim monitorom. Izgleda da je ipak stvar u grafičkoj. 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koju imaš matičnu ploču?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne treba ti driver za monitor, a ako ti piše "generic pnp monitor", to znači da nešto ne štima s komunikacijom računala i monitora. Naime, monitor sam računalu može reći svoje ime i druge parametre. Jesi probao drugi DVI ili VGA kabel? Jesi probao drugi port na grafičkoj kartici?

Jesi probao drugi monitor spojiti na svoje računalo ili taj monitor na drugo? Nešto od toga moraš napraviti da se uvjeriš da su ti monitor i/ili grafička kartica ispravni.

Ako nemaš razloga sumnjati da je stvar u hardveru - pokreni neku live distribuciju Linuxa.

Iako nema veze sa temom čisto da pitam jer me interesuje.

Otkad sam kupio monitor on je uvijek označen u Device Manageru kao "generic pnp monitor". Nisam znao da to predstavlja problem u komunikaciji računala i monitora, mada nemam nikakve probleme sa monitorom i postavljanjem rezolucije.

No, u Device and Printers pokazuje serijski naziv monitora.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
15 godina
neaktivan

ASRock A55M-HVS, nije neka slava, znam. Stara dvije godine najviše, ako se dobro sjećam.

17 godina
moderator
boxer kaže...
Otkad sam kupio monitor on je uvijek označen u Device Manageru kao "generic pnp monitor". Nisam znao da to predstavlja problem u komunikaciji računala i monitora, mada nemam nikakve probleme sa monitorom i postavljanjem rezolucije.

Nisam govorio o Device Manageru, nego o postavkama prikaza (Screen Resolutions). Meni isto za jedan monitor (stariji) u Device Manageru (a i u Devices and Printers) piše Generic PnP Monitor, ali u postavkama prikaza piše oznaka modela.

boxer kaže...
No, u Device and Printers pokazuje serijski naziv monitora.

Onda znači da nema problema u komunikaciji, ne? Jer da ima onda Windowsi ne bi uopće znali pročitati naziv monitora. 

15 godina
neaktivan

Sa ovog linka skini zadnji BIOS i napravi update. Za početak čisto da utvrdimo da to nije problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bios mi je već update-an na zadnju verziju, provjerih.

Usput, sad sam probao bootat Ubuntu sa USB flash-a, isto je kriva rezolucija. Izgleda da je ovo ipak stvar grafičke?

17 godina
moderator
St. Martin kaže...

Usput, sad sam probao bootat Ubuntu sa USB flash-a, isto je kriva rezolucija. Izgleda da je ovo ipak stvar grafičke?

Ako ti i drugi monitor, spojen na računalo preko drugog kabla, radi iste probleme, onda je najvjerojatnije problem u grafičkoj.

15 godina
neaktivan

Da, spojio sam ga sa drugim VGA kabelom, dakle nije stvar u kabelu, uz pretpostavku da i taj stari kabel nije riknuo.

14 godina

i ja sam primjetio bugova sa svojim syncmasterom. Da nisi slucajno ukljucio virtual super resolution? Vrati postavke u catalyst na default. Ovi zadnji driveri su i meni bili prebacivali na krivu rezoluciju. Također probaj starije drivere, novi su vise updates za win 10.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma bilo bi super da je stvar drivera, jer mi je bilo sumnjivo što se to u početku počelo dešavat isključivo kad bi izlazio iz sleep-a. Budem probao de-ažirirat drivere.

15 godina
neaktivan

Znam da će zvučati čudno, ali identičan problem sam ja imao na starom računalu i ispalo je da je HDD bio pri kraju. Skini HD Tune i HD Sentiel i provjeri s njima.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hvala, probat ću i to, ne bi me ništa više čudilo na ovom kompu.

16 godina
neaktivan
Marko :D kaže...

Znam da će zvučati čudno, ali identičan problem sam ja imao na starom računalu i ispalo je da je HDD bio pri kraju. Skini HD Tune i HD Sentiel i provjeri s njima.

HDD nema nikakve veze ako covjek kaze da je bootao live linux distru i da mu jos uvijek ne radi.

skini nircmd i probaj s njim podesit (nircmd setresolution 1920 1080 32 ili tak nes). Ofc iz cmd-a ga pokreni ko admin

mojpismonosa
16 godina
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 12:33 (Saky22).

0 0 hvala 0
16 godina

hmmmmmmmmm

zamijeni kabel, osobito ako je VGA (osim ako pri spajanju CRT monitora nisi isti kabel koristio, a slika je OK)

inače, zanimljivo mi je bilo i ovu subotu, poznanik zove, neće s komp upaliti, samo zasvijetli na trena zavrti ventove, ugasi se i nakon 4 s.  opet upali, zavrti - gasi i tako u nedogled....

nakon ispravnog postavljanja Intel (i7-4790K) stock hladnjaka i zamjene paste, provjere napajanja (Seasonic 1050W) - ista stvar, pitam ga kaj je delal zadnje - zamijenio DP kabel (s DP-miniDP, na DP-DP, s Radeon Fury X na Dell U2715H)

vratili stari kabel natrag - sve radi....

googlali - zna se dogoditi da na 20. pinu DP kabla ide povratnos monitora 3.3 V napona u grafu, koja ovisno o postavkama, zablokira ili gasi komp...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
neaktivan
St. Martin kaže...

Pozdrav svima,

evo bizarnog problema koji me izluđuje: unazad nekoliko tjedana, kad komp ode u sleep mode (dakle, turn off monitor i turn off hard disk), nakon buđenja, rezolucija bude čudna, točnije, podešena je na standardnu koja je inače OK, ali izgleda kao da je 800x600 valjda. Jednom se popravilo nakon resetiranja, jednom se popravilo nakon gašenja, ištekavanja monitora iz grafičke i desnog klika na "detech hadrware changes" na monitor i grafičku u device manager-u, i eto sad se neda popraviti. Svi driveru su update-ani, grafička je AMD Radeon R7 200, minitor je 21" Samsung SyncMaster 2343, za koji ni nema više drajvera za Windows 7, već ga prepoznaje pod "generic pnp monitor".

Ako itko ima ikakvu ideju kako ovo riješiti, zahvalan sam. Smrdi mi na nešto čudno, jer nemam razloga sumnjat da je stvar u hardveru.

St. Martin kaže...

Da, morao sam nekako privući pažnju. :P

Šala na stranu, još jedna zanimljivost je da stvaki put kaka pokušam promijeniti rezoluciju, on ju prihvati, pa nakon par sekundi automatski vrati na 1024x768, koja i jest originalna rezolucija, samo što izgleda kao da je 800x600, potpuni užas.

Prva dva broja kod samsungovog oznacavanja modela monitora obicno oznacavaju dijagonalu monitora. Po tome 2343 bi trebalo znaciti 23". Google pod "Samsung 2343" medju prvih 100 rezultata daje model SyncMaster 2343BWX kojem nativna rezolucija nije ni blizu 1024x768 vec 2048x1152 (veoma rijetka 16:9 rezolucija) koja je nestandardna rezolucija i lako moguce da je graficka nove generacije ne podrzava.

Ono sto zbunjuje je cinjenica da je tebi do nedavno sve radilo "normalno" (ako se normalnim moze smatrati rad monitora na 1024x768 sto nije niti nativni omjer monitora a kamoli rezolucija).

Iznenadno pojavljivanje kvara na updateanim driverima graficke koje se odrazava i na drugom monitoru spojenom drugim kabelom mi nekako smrdi bas na taj update drivera koji je zanemario stare i rijetke modele monitora sa nestandardnim rezolucijama.

Koja je maksimalna rezolucija do koje ti display settings dozvoljava ici?

15 godina
neaktivan

Točan model monitora (piše na poleđini) je 2343NW, a maksimalna rezolucija koju dopuštaju Windowsi je 1600x1200. Iako nisam siguran da sam prije imao izlistanu neku veću rezoluciju, a koliko sam googlao, trebala bi bit veća native.

17 godina
moderator
St. Martin kaže...

Točan model monitora (piše na poleđini) je 2343NW, a maksimalna rezolucija koju dopuštaju Windowsi je 1600x1200. Iako nisam siguran da sam prije imao izlistanu neku veću rezoluciju, a koliko sam googlao, trebala bi bit veća native.

Znači, Windowsi ti dopuštaju odabir rezolucije koju monitor sam po sebi ne podržava i onda je čudno što imaš problema. Trebao si započeti s tim da ti monitor ima čudnu nativnu rezoluciju. Ako tu rezoluciju ne možeš odabrati u popisu rezolucija, onda iskoristi alat na koji te Saky22 uputio u ovoj poruci i njime dodaj nativnu rezoluciju monitora kako bi je mogao odabrati u Windowsima.

15 godina
neaktivan

Probao sam, ni to ne radi. Kad podesim na native rezoluciju (custom, nju ni ne nudi), 2048x1152, monitor izbaci poruku "Not optimal, native 2048x1152", dakle ovdje se nešto jako čudno dešava. Kad proban neku nižu, npr. 1024x768, graphics driver se restarta, monitor pokrene auto adjustment, ali i dalje sve ostaje isto.

Čisto logički gledano, prema svemu što sam dosad probao, izgleda kao da grafička stvarno ne podržava taj monitor. Pokušao sam ukopčat stari CRT monitor i isto je bilo sranje, al on baš zato nije mjerodavan jer je stariji. Vjerojatno bi najbolje bilo uzet neki noviji monitor i probat njega ukopčat.

17 godina
moderator

Ha, ništ onda, posudi od nekog drugu grafičku karticu (ATI/AMD) pa probaj. Ako ti s drugom ATI/AMD grafičkom karticom sve radi, onda znači da je tvoja defektna. Ako ne radi, onda znači da je problem vjerojatno u driveru (ili se opet vraćamo na monitor).

15 godina
neaktivan

Koji točno model grafičke kartice imaš? Da li je istovremeno na grafičku karticu spojen TV ili neki drugi monitor?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Grafička je AMD Radeon R7 200. Ne, samo je taj monitor spojen na grafičku.

15 godina
neaktivan

R7 200 je serija. Najbolje da otvoriš računar, pročitaš proizvođača i o kojem se točno modelu radi (npr. Sapphire R7 265) pa nam javi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

R7 200 je serija. Najbolje da otvoriš računar, pročitaš proizvođača i o kojem se točno modelu radi (npr. Sapphire R7 265) pa nam javi.

Ovako kaže GPU-Z:

http://gpuz.techpowerup.com/15/10/21/g9x.png

Na kutiji grafičke piše R7 240.

Edit: još piše XFX PRO Series, i sa strane na kutiji Model No.: R7-240A-CL

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 22:54 (St. Martin).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice