Problem sa SATA HDD-om

poruka: 8
|
čitano: 7.008
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem sa SATA HDD-om

Imam sljedeći problem. Instalacija windowsa xp sp3 ne prepoznaje SATA disk.U kompu su dva harda, taj i još jedan IDE. I kad instaliram winse na taj IDE sve radi i prepoznaje taj SATA disk...

PROBAO SAM SLJEDEĆE:

clear cmos

pokrenut instalaciju sa sata driverima

sa priključenim samo tim HDD-om(SATA)

RADI SE O Asus p4s800d

ima već više tema o sličnim problemima i nisam pronašao odgovor ni u jednoj...

0 0 hvala 0
13 godina
Problem sa SATA HDD-om

Stavi  jumper  od  ide  harda  na  slave  pa  probaj!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Problem sa SATA HDD-om

Kod ove ASUS-ove ploce nebi trebao imati problema sa SATA diskom, vjerojatno ne trebaju nikakvi dodatni SATA driveri ukoliko ne zelis RAID...

Pretpostavljam da OS pokusavas instalirati na SATA disk, ucini ovako; ukljuci samo SATA HDD u konektor nativnog kontrolera na MB, u BIOS-u ucitaj defaultne postavke, snimi postavke i resetiraj racunalo. Ponovo odi u BIOS i opciju "On  Chip SATA Controller" (ako nije) treba iz RAID prebaciti u IDE ili no RAID mode (kakva vec opcija postoji) snimi postavke i resetiraj racunalo, sada bi u BIOS-u trebao vidjeti SATA HDD, preostaje ti samo podesiti boot sekvencu. Ukoliko u BIOS-u ne vidis SATA disk HDD je mozda neispravan, probaj HDD ukljuciti na drugo racunalo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 14:24 (Hardwhelper!!!).
14 godina
neaktivan
Problem sa SATA HDD-om

pokušat ću...pa javim,možda u budućnosti nekom pomogne...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...

Kod ove ASUS-ove ploce nebi trebao imati problema sa SATA diskom, vjerojatno ne trebaju nikakvi dodatni SATA driveri ukoliko ne zelis RAID...

Apsolutno netačno! Postoje Asusove ploče sa VIA čipsetom čiji SATA kontroler zahtjeva instalaciju SATA drivera prilikom instalacije XP-a. RAID i SATA su različite stvari. Želio imati RAID polje ili ne za SATA HDD moraš imati instaliran SATA driver.

13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Hardwhelper!!! kaže...

Apsolutno netačno! Postoje Asusove ploče sa VIA čipsetom čiji SATA kontroler zahtjeva instalaciju SATA drivera prilikom instalacije XP-a. RAID i SATA su različite stvari. Želio imati RAID polje ili ne za SATA HDD moraš imati instaliran SATA driver.

Apsolutno si u pravu da je Asus radi MB bazirane i na ostalim chipsetima (osim Intelovih) na kojima sve opisano gore u postu radi bez greske i bez proble za ikakvim dodatnim driverima, samo u BIOS-u treba podesiti mod SATA kontrolera u IDE (legacy ili enhanced u zavisnosti od OS-a).

Nisam samo tako "olako" napisao gornji post, dobro sam proucio chipset, manual..., imaj na umu da manual nije nuzno napisan za najnoviji BIOS gdje su mnoge greske ispravljene, govorim na temelju iskustva, uvijek rijesenje postoji!

Ova ploca temeljena je na SiS-ovom chipsetu, SouthBridge je SiS-964, ukoliko ne uspijes vidjeti disk nakon opisanih uputa, nikako ne savjetujem stvaranje RAID polja (kako kazu upute)!

SAVJETUJEM:

1. nadogradi BIOS na najnoviju verziju
  2. skini sa SiS-ovih stranica SATA driver za SiS 964 chipset i nacini floppy sa driverom za kontroler
  3. Kada instalacija OS-a zatrazi pritisni F6 i ucitaj driver

Ukoliko ne uspijes niti na ovaj nacin opet nikako ne sajvetujem vise diskova u RAID polju nego SiS-ove SATA drivere putem slipstreaminga integriraj u instalaciju (na forumu imas tutorial), napisi jesi uspio, SRETNO!

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 23:13 (Hardwhelper!!!).
17 godina
neaktivan
Problem sa SATA HDD-om

Pošto je u pitanju dosta stara ploča (socket 478) može biti i problem da ne prepoznaje SATA II diskove. U tom slučaju moraš potražiti kako se tvoj disk prebacuje na SATA I. Može biti sa jumper-om, a kod nekih diskova sa specijalnim programom od proizvođača diska (koji se naravno pokrene na računaru koji prepoznaje SATA II inače nema smisla).

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pokušao sam sve navedeno i dalje ne funkcionira...hdd je ispravan...slipstreamao sam sata drivere,resetirao bios ali instalacija i dalje ne prepoznaje disk...dok se u biosu pri bootanju pokazuje pod secondary master,a kad uđem u bios na MAIN screeenu ga nema samo ROM pod Primary IDE master dok se u Boot device priority prikazuje...OnChip SATA Controller je na enabled...

RADI {#} PONOVNO SAM INTEGRIARAO DRIVERE U INSTALACIJU I PRORADILO 

EVO LINK

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=74059

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 11:11 (tecnofreak4890).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice