Problem sa pregrijavanjem i5 2400 proca

poruka: 7
|
čitano: 2.169
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Ovako imam sandy bridge i5 2400 proc na maticnoj gigabyte p67 DS3 B3, corsair 550w VX napajanje, te corsair dominator 4gb dd3 1600mhz rama.

Primjetio sam prije otprilike 2 tjedna da mi se PC zna rušiti, naime u 2 tjedna sam dobio vec 5-6 BSOD (plavih ekrana smrti :D ) do sada nisam imao tih problema NIKADA, poceli su se tek pojavljivati nakon sto sam svoju gtx260 graficku zamjenio noovm gtx 650 TI 2gb, koja je znatno bolja, al i manja te manje troši.

Sad je moje pitanje dali je moguce da je grafa uzrok tome, jer sa starom nisam imao nikad tih problema, a problemi su poceli tek nakon nadogradnje na novu grafu. Mislim da nije u napajanju stvar jer je dovoljno jako a i grafa trosi 2x manje struje od moje stare. Također radi veoma tiho, hladno i super. No ne shvacam razlog proca.

Proc se pregrijava cak do 99*C!!!! sto je apsolutni maksimum. A prije je radio na cca 50-60max pod naponom, i oko 30-40 idile. Pa mi nije jasan drastican porast tremperature.

Kuciste mi je uvijek otvoreno, te sam ocistio hladnjak od prasine i stavio novu pastu, no nije pomoglo, cak je bilo malo gore pa malo bolje ali i dalje se zagrijava do 92*C

Planirao sam nabaviti novi hladnjak.

Dali ima itko kakvih ideja ili prijedloga?

Jos jedna ovako cudna stvar, naime mogu igrati bf3 na ultra rez bez problema cak 2h i tek ona mi se mozda dogodi BSOD, dok npr ponekad nakon pol sata rada u wordu, youtubu i slusanja muzike se zna dogotiti isto. Veoma cudno i zabrinjavajuce, da mozda nije neki virus?

plz pomozite ako znate

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Problem sa pregrijavanjem i5 2400 proca

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/bsod-sto-zasto-kako/21360.aspx

Moguće da ti problem izaziva stari driver. Trebao si klasično napraviti uninstall stare grafičke, ugraditi novu i instalirati jedan od novijih driver-a. Što se temperature tiče prvo nadogradi BIOS najnovijom verzijom pa onda provjeri temperature. Provjeri napon na procesoru, koji (u tvom slučaju) ne bi smio biti veći od 1,2V. Ukoliko je veći u BIOS-u ga (nakon nadogradnje) ručno postavi na 1,1V pa testiraj računar. Na kraju, jesi li 100% siguran da je nova grafička ispravna?

12 godina
neaktivan

Ma obriso sam stare drivere od graficke i jos jednom sa programom "Nasty file remover" provjerio i nema nikakvih zaostalih drivera, jedini su ovi koje sad imam tako da mislim da to nije problem. hmm temp mjerim u "coretemp" programu za koji kazu da je najbolji i mjerodavniji, tako da isto mislim da i ako nadogradim bios nece to utjecat na ocitavanje, a i jos vise drugih programa, tipa "speedfan" takoder iste temp pokazuju. Napon na procu cu provjerit, makar mislim da bi on morao bit tvornicki ja ga nisam mjenjao niti clockao proc, valjda je na 1.2 A sad dal sam 100% siguran da je nova grafa dobra, ne znam, kako da to provjerim? mislim nisam nikakvih problema s njom imo nit u najzahtjevinijm igrama tipa Crysis 3 ma max detaljima, igrajuci po 4-5h u komadu. Tek sam nedavno primjetio da se proc zagrijava ko lud i ne znam zasto. Jel moguce da je njegov stock fan otiso k vragu i da trebam novi? jer moj frend ima isti proc, i jos ga cak ima duze od mene jedno pol godine i njemu normalno radi kako bi i trebale temp na kojih 40*C idile.. meni i na najmanje koristenje proca tipa 25% temp skoci na 75*C!

Da bar onda idem metodom eliminacije? jel moze biti virus? ili prob sa windowsima? s obzirom da ih vec dosta dugo imam (tipa 1 i pol god) bez reinstalacije. Sutra stavljam novi hladnjak "Spire Kepler Rev.2" pa cu vidjet. znam da hladnjak nije bog zna sta, al mislim da mora bit bolji od stock fana i samo mi je bitno da mi vrati temp kako su nekada bile, clockanje i sl stvari nikad nisam radio nit me ne zanimaju, tj nemam potrebe kad mi sve super radi.

12 godina
neaktivan

evo pogledo sam volžatu ona je na 1.044 u ideal, i raste samo do nekih 1.068 u max loadu sa prime95 testom.. a temp sve jedno raste do 99*C  O.O

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.4.2013 0:47 (The Gent).
16 godina
neaktivan

Book Provjerio sam tvoj problem i razmislio da je 50% vjerovatnost ili da ne naneseš termalnu pastu kak treba ne fiksiraš hladnjak kak treba te da paziš pri količinama stavljanja termalne paste najboljii omjer je štrcnuti količinu paste na jezgru procesora jedank omjeru zrna riže kao i očistit staru termalnu pastu jer i ona može zadavati glavobolje zadnji korak pri kojem valja pazit je fiksiranje nakon metanja paste na procesor a tu je najbolja metoda čim metneš hladnjak on će ju sam raznomjerno namjestit na jezgru stegneš to i kraj. Ako ni to ne pomogne uzmu jači Hladnjak poput Zalman ili tak neš do 200.00kn i trebalo bih ohladit proc barem na 30C 40C jer nekam mi sve čudno zvuči to grijanje procesora.Probaj sve ponovit pa javi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Probaj još starije drivere za grafičku, meni na gtx550 sa novim driverima imam BSOD 3,4 puta dnevno bez obzira na temperature ili igrao igru ili surfao po netu. Vratio prošle i sve radi super.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

evo problem pregrijavanja proca je rjesen, stavio sam novi hladnjak "Spire Kepler Rev.2" koji je relativno povoljan cca 120kn.. I sad je sve ok temp pod max load u prime95 idu do 62-65*C kako bi i trebalo biti, tako da izgleda da je problem ipak bio u stock hladnjaku. Sad bi se moglo reci da je problem rjesen, nadam se da vise necu dobijat BSOD..

drzite fige :) i hvala svima na pomoci. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice