Problem s HDD particije

poruka: 14
|
čitano: 3.456
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem s HDD particije

ne znam što je točno pošlo krivo ali sumnjam da je hdd oštećen.

naime imam računalo podijeljeno na C i D particije.

i kada želim otvoriti D particiju explorer se ugasi i ponovo pokrene.

a opet ako otvorim u exploreru C particiju radi normalno i pojave mi se sve mape dok u D particiji ne.

naslućujem da je kvar u samom hdd.

može li se naći negdje hdd između 300-400 kn. nije potrebno da ima veliku memoriju. oko 120 gb mi je sasvim dosta.

EDIT: također, može mi li tko pojasniti razliku između SATA i ATA diskova?

AMD Athlon 64 X2 4800+ 2.50 Ghz 2048 MB ATI Radeon 4850 Windows Vista Home Premium SP1
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.3.2009 9:34 (Raving Rabbid).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem s HDD particije

Što se tiče tvog HDD-a... Jesi li pokušao pregledati disk, možda imaš nekih bad sector-a? Jesi li skenirao antivirusnim programom? Ako nemaš nikakvih važnih podataka na toj particiji uvijek je možeš pokušati formatirati.

U vezi SATA i ATA diskova, razlika je u mnogo čemu. Razlikuju se u načinu spajanja na matičnu ploču, u brzini prijenosa podataka... SATA diskovi su bolji i brži, ali ukoliko namjeravaš na njih instalirati Windowse XP trebat će ti driveri koje ćeš ubaciti na floppy-u pri bootanju. Njihovi konektori nisu jednaki. ATA konektori su mnogo širi, dok su SATA manji. Ako namjeravaš kupiti SATA disk prvo provjeri imaš li na matičnoj konektore. Evo ti slika konektora na matičnoj. Lijevi veliki ti je Parallel ATA (PATA aka ATA), a ovi mali desni su ti Serial ATA (SATA).

PATA i SATA PATA i SATA
Ovdje bih nešto kao trebao napisati, jel?
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.3.2009 18:05 (Mr. Monster).
17 godina
neaktivan
Problem s HDD particije

ne znam... mislim ako bi bio kvar u hdd onda oba dvije particije nebi radile. pokušat ću formatirat. ali kako mi se sve čini, kupit ću novi hdd.

AMD Athlon 64 X2 4800+ 2.50 Ghz 2048 MB ATI Radeon 4850 Windows Vista Home Premium SP1

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nemoj još srljat u kupovinu novog diska, jer ako ti jedna particija radi a druga ne (pretpostavljam da su na istom disku), vjerojatno nije do HDD-a. Javi kako je prošao format.

17 godina
protjeran

hard ti sigurno valja, sto posto si pokupio neko smeće i/ili sistem zeki pi ti radi takve nebuloze, reinstal osa bi ti sto posto pomogao, možda ti neki program zeki sistem pa radi glupost na d disku

uglavnom os digni nanovo i rješio si problem

17 godina
protjeran
Problem s HDD particije

Pokreni Chkdsk(CheckDisk) i probaj reintall Windowsa pa onda tek vidi jeli kvar u samom HDD-u.

Intel E7200@3ghz,Gigabyte EP35-DS3,Gainward 8800GT OC,Segate Barracuda 500gb,2x 2 gb Kingmax MARS ram,Thermaltake Soprano, Corsair VX 450W
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem s HDD particije

budem danas ili sutra formatirao oba dvije particije te instalirao os. budemo vidjeli.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Mr. Monster kaže...

Što se tiče tvog HDD-a... Jesi li pokušao pregledati disk, možda imaš nekih bad sector-a? Jesi li skenirao antivirusnim programom? Ako nemaš nikakvih važnih podataka na toj particiji uvijek je možeš pokušati formatirati.

U vezi SATA i ATA diskova, razlika je u mnogo čemu. Razlikuju se u načinu spajanja na matičnu ploču, u brzini prijenosa podataka... SATA diskovi su bolji i brži, ali ukoliko namjeravaš na njih instalirati Windowse XP trebat će ti driveri koje ćeš ubaciti na floppy-u pri bootanju. Njihovi konektori nisu jednaki. ATA konektori su mnogo širi, dok su SATA manji. Ako namjeravaš kupiti SATA disk prvo provjeri imaš li na matičnoj konektore. Evo ti slika konektora na matičnoj. Lijevi veliki ti je Parallel ATA (PATA aka ATA), a ovi mali desni su ti Serial ATA (SATA).

pa ja imam SATA i nisam nikakve drivere stavljo pi instalaciji Windowsa XP
xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
16 godina
neaktivan

Za Windowse XP, koliko ja znam, trebaju ti SATA driveri jer ih on nema uključene. Moguće je XP instalirati bez SATA drivera, ali prije toga ih moraš integrirati na instalacijski disk Windowsa pomoću nLitea.

Možda za novije kompove to ne treba... ne znam. Možda ti ih je onaj kod kojeg si kupio komp već integrirao na CD.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.3.2009 14:33 (Mr. Monster).
17 godina
protjeran

probaj samo formatirat, možda ti samo to pomogne

mislim d disk

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.3.2009 14:33 (livadasb).
17 godina
protjeran
Mr. Monster kaže...

Za Windowse XP, koliko ja znam, trebaju ti SATA driveri jer ih on nema uključene. Moguće je XP instalirati bez SATA drivera, ali prije toga ih moraš integrirati na instalacijski disk Windowsa pomoću nLitea.

Možda za novije kompove to ne treba... ne znam. Možda ti ih je onaj kod kojeg si kupio komp već integrirao na CD.

sam sam ga sastavio
xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
17 godina
protjeran
Mr. Monster kaže...

sve ti ovosi od matične do matične, neke imaju opciju da prepoznaju sata kontroler kao ata i sve radi bez bad-a
ja imam star komp sa sata tvrdim diskovima (soc. 939)i nikad nisam morao instalirat sata drivere.

neke matične automatski vrše emulaciju, dok sa laptopima sam imao drugačiju situaciju
17 godina
neaktivan
Problem s HDD particije

nisam još formatirao disk ali sam nešto primjetio.

kada u visti napravim search i pronađem datoteku koja je na D disku mogu ju normalno otvoriti. možda su ipak na D disku samo bad sectori ali ću sutra nanovo formatirati i instalirati vistu pa ćemo vidjeti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem s HDD particije

evo, formatirao C i D disk te ponovo instalirao Vistu. Za sada mogu normalno raditi na računalo i koristiti i C i D particije. ako nešto rkene po zlu javit ću se, ali kako mi sve ovo izgleda bit će od sada pa nadalje dobro.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice