Komp se tesko pali

poruka: 14
|
čitano: 1.799
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Komp se tesko pali

Dakle, ima vec 3-4 dana kad ukljucim PC nece odmah da boota, znaci upale se ventovi, hdd.., i onda se čuje nekoliko veoma kratkih beepova  i tek onda se upali i kasnije normalno radi.  Probao sam reset i flash biosa, vađenje ram memorije ali bezuspješno. I kad ga stavim u sleep mode kasnije se nece upaliti ( osim ventova), dok ne uradim restart.

Kondezatori na maticnoj i u napajanju su uredu.

Najbolje da pogledate video 

Konfiguracija je pod 'Moj PC'. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.6.2013 16:37 (Ibrahim).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Komp se tesko pali

probaj zamjenit napajanje 

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.6.2013 0:16 (dombaaaa).
13 godina
neaktivan
Komp se tesko pali

Da li bi mozda pomogla reinstalacija windowsa, posto trenutno nemam od koga uzet napajanje da probam.  

Ovo moje napajanje sam otvarao i cini se sve uredu, a kasnije kad se PC upali sve normalno radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ibrahim kaže...

Da li bi mozda pomogla reinstalacija windowsa, posto trenutno nemam od koga uzet napajanje da probam.  

Ovo moje napajanje sam otvarao i cini se sve uredu, a kasnije kad se PC upali sve normalno radi.

-paljenje do boota OSa nema veze s OSom, ne može pomoći kod ovog problema. Dok rješavaš ovaj problem možeš odspojiti HDD (da ne brljaviš OS).

-napajanje, MBO ili BIOS je uzrok, manje šanse neka druga komponenta kao VGA-CPU-RAM ili priključeni USB-mouse-tipkovnica.. sve kod paljenja može izazivati pad napona dok se ne stabilizira. Odspoji sve i kreni od nule, eliminacijom možda otkriješ slušajući beepove... npr bez RAMa ispravan sistem mora beepati, bez VGA drugačiji beep, napajanje opet drugačiji kao i neka BIOS greška. Ako primjetiš razlike u beepanju lakše ćeš otkriti što ti ''beepovi pokušavaju reći''..

-provjeri postavke BIOSa, po opisu kao da se koristi rezervni. Možda si pogrešno flashao, možda samo pogrešne postavke ili OC.. ili jednostavno kvar.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
Komp se tesko pali

Sad sam izvadio ram i opet kad ga upalim na pocetku nekolika kratkotrajna beepa kao na videu i onda standardni beep-ovi za ram. Također sam iskopcao sve sto se moze iskopcat osim graficke i rama i

flashao sam sve verzije biosa ali opet sve isto, jedino se ovaj zvuk na pocetku malo razlikuje.

I kako mislis da se koristi rezervni?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.6.2013 12:10 (Ibrahim).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Komp se tesko pali

A da jednostavno u manualu matične pročitaš što ti taj zvuk što se javlja predstavlja...

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

A da jednostavno u manualu matične pročitaš što ti taj zvuk što se javlja predstavlja...

Gledo sam,  pise da imaju kratki i dugi beepovi ali ovaj sto se meni javlja je 5x kraci od "kratkog", kao da nema dovoljno snage da se pokrene, pa nakon nekoliko takvih onda ide standardni kratki( da je sve ok) 

13 godina
neaktivan
Komp se tesko pali

Ovo se pocelo desavati dan prije nego sam dobio novu graficku,znaci i sa starom grafickom je isti problem bio i maloprije ponovo vratim staru graficku i sve normalno radi, a sa ovom novom isti problem.

Znaci do napajanja je?, ali mi nije jasno i sa starom je isto bilo a danas je uredu. {#}

I da li ovo šteti grafickoj ili nekoj drugoj komponenti?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.6.2013 13:36 (Ibrahim).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

onda koristi staru dok od nekog neposudis bolje napajanje pa onda probaj sa novom

13 godina
neaktivan
Komp se tesko pali

Zanima me mogu li ostavit ovu novu graficku, dok uzmem drugo napajanje. Smeta li joj to sto se desava prilikom paljenja. 

Pokreno sam power supply test na OCCT i svi naponi su uredu 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Komp se tesko pali

ako bi potvrdio da je samo VGA uzrok tad je razlika u generaciji PCI-ex standarda tj napona koji treba podržavati MBO (nije direktno krivac napajnje ali može biti).

-treba razlikovati PCI struju koju VGA dobija kroz konektor-PCI tj 75W, PCIex.v.1-2-3.. i dodatno napajanje koje se spaja direktno na VGA preko 6-8pinskog (ili stari molex) napajanja i koji nema veze s MBO. U Oba slučaja napajanje mora povuči dovoljno struje-amperaža tj kod paljenja je najveće opterećenje dok kasnije u radu ne treba toliko (tj rijetke su situacije da sve komponente rade). Ako napajanje nije dovoljno jako (i kvalitetno) ili ako stabilizaroti napona na MBO (vrm) nisu dovoljni može biti ovakvih problema... koji s nekom drugom VGA nestanu. Sve se kvari, sve stari. Efikasnost napajanja pada, chipovi na MBO itd. Pa se problemi mogu ovako pojaviti i u slučaju kad teh.spec zadovoljavaju. (npr deklarirano je efikasnost napajanja 80% ali kod pregrijavanja još pada, starenjem također..)

-dualbios ili rezervni bios.. slući upravo tomu, tj ako se nešto desi glavnom, rezervni preuzme funkciju, pa se to tako i manifestira, tj sistem pokušava s glavnog, automatika tad prebaci na rezervni i dalje je OK. To je smao mogućnost kao i ono iznad. Dalje moraš sam. Potraži beepkodove za svoju MBO i 'pročitaj' što javlja MBO..

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ova graficka nema dodatno napajanje, trosi oko 63 W, tako da bi napajanje trebalo to izdrzat. Imam ovu maticnu  i nema dualbiosa, a sto se tice beepova nisu to standardni beepovi nego jednostavno kao da nema snage da se pokrene izprve. Sad neznam smijem li ostavit ovu graficku, tj. hoce li jos ista nastetit ili da staru vratim

17 godina

- ''trebalo bi držati'' je samo teorija, praksa može biti drugačija (dovoljno je računati na gubitak cca 10-20% od nazivnog 75W..). Starenje (novo bi vjerojatnije radilo), bugovit nForce koji je ipak za onboard-uredski PC, različite generacije i specifikacije VGA.. možda bi novo napajanje rješilo probleme, možda bi manje problema bilo da imaš VGA koja ima dodatni konektor (jer bi tad manje ovosilo o utoru) i sl.. Važno je ukupno opterećenje (struje koju isporučuje MBO) pa niej svejedno koji CPU, koliko RAMa, više HDDova, priključenih urešaja na USB.. pokušaj nešto odspojiti (barem za test, može sve), i vidi dali se nešto popravlja.. Tek kad nešto od tog uspiješ može se kemijati s rješenjem. Nisam siguran koje VGA kristiš, R-5670 nije pretjerani potrošač, koja je druga?

- MS napajanje nazivnih 550W.. je katastrofa, stvarne snage cca 230-280w, možda nešto preko 300w ovisi o seriji.. da je MBO novija ili neki drugi chipset s kvalitetnijom stabilizacijom, možda bi svejdno radilo, ali to je nagađanje.. ako nemaš druge komponente za takav test ne možeš to provjeriti (posuditi napajanje?)..

-ponekad novi BIOS riješi te stvari, ali najviše je ograničenje hardwarea-chipset (i volja proizvođača-interes). Probao si, ali možda nije sve prošlo, provjeri.

-imaš virtual dual bios i autorecovery..

13 godina
neaktivan

Sve odspojio ali opet ista stvar.Ova druga graficka je HD2400 koja trosi nesto malo vise od 20W. Za nekolika dana cu posudit napajanje pa cemo vidjet. 

A za ova nekolika dana da li mogu koristit novu graficku,da li ce biti problema ili da vratim staru.?

Sad cu jos jednom probat staviti novi bios. 

- Tek sad to vidim :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice