Kako promjeniti boot particiju

poruka: 18
|
čitano: 7.923
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Duga prica zasto i cemu promjena... ali trebam promjeniti particiju iz koje ce se ocitavati windowsi.. tj samo zelim dici vistu sa jedne particije a trenutno sam na XP na drugoj particiji i dali to mogu i kako napraviti u tim windowsima u kojima sam sad..

dakle ukratko kako promjeniti boot particiju?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Trebas priliko pokretanja kompjutera uci u BIOS i tako pod opcijama odabrati boot device i na prvo mjesto staviti disk na kojem ti se nalaze windowsi koje hoce dignuti...

ECS A780GM-A; AMD Athlon 64 X2 5000+; 4096 MB DDR2; NVIDIA GeForce 7600 GS (512 MB); Hitachi HDT725032VLA360 320 GB; WDC WD800BB-00JHC0 74 GB

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kako promjeniti boot particiju
autorov komentar

hvala kolega ali nije rijec o diskovima vec o particijama..tako da nemam nikakve opcije za to u BIOUS !?

16 godina

-promijeniti particiju? .. instaliraj vistu nakon XPa i to je to, kod butanja se pojavi meni... a promijena particije, zbog mogućeg konflikta 'staza' nije preporučljivo. Može i to, onda pusti komp kod prvog buta malo duže, pola sata... i upalit će se.

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
17 godina
neaktivan
autorov komentar

nezelim snimati novu vistu vec se samo vratiti na staru vistu koju sam si sredio i sve...napravio sam si image od te particije i sve...tako da nemoram snimati novu vistu i sve ostale programe opet...bas zato mi samo treba promjena boot particije i to je to... ako me kontate?

17 godina
neaktivan

Da. Ja sam krivo procitao. Sorry.

Sto se tice particija ima program bootloader sa kojim se moze to popraviti.

Al kako to tocno ide to ne znam jer nisam nikad sa tim radio.

Vjerojatno ima tu ljudi koji ce vise znati od mene...

ECS A780GM-A; AMD Athlon 64 X2 5000+; 4096 MB DDR2; NVIDIA GeForce 7600 GS (512 MB); Hitachi HDT725032VLA360 320 GB; WDC WD800BB-00JHC0 74 GB

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj ovo:

Konačno, odabir OS-a koji želimo da se prvi učitava radimo na slijedeći način: computer -> desni klik i odabiremo properties -> kartica advanced -> startup and recovery settings - > default operating system -> odaberemo XP ili Vistu. Postavljanjem opcije „Time to display operating systems“ na 0, boot ekran koji nam prikazuje instalirane sustave na računalu više neće biti vidljiv (jer je njegovo trajanje 0 sekundi) nego se odmah pokreće učitavanja odabranog OS-a. Ili stavi, recimo, 60 sekundi, pa da mozes birati koji sustav zelis...

0 0 hvala 0
16 godina
Djurko kaže...

nezelim snimati novu vistu vec se samo vratiti na staru vistu koju sam si sredio i sve...

..

-znači (ako san skonta) -instalirao si XP nakon viste? -onda butaj s vistinog CDa i na system repair u commandpromtu utipkaj Bootrec /RebuildBcd ili fixboot c: .. nisam siguran pod vistom...
17 godina
neaktivan
autorov komentar

aha ma to...znam ..al kontas meni je xp na drugoj particiji od viste..i sad on samo sa te particije na kojoj je xp diže vindovse jer mu je ta BOOT particija a ja to hocu promjenit da bude BOOT particija na kojoj je vista

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možda može i ovako: instaliraj VistaBootPRO na XP i tamo negdje trebala bi biti opcija tipa "Install Vista's bootloader". To lupi, restart kompa i trebao bi dobiti izbor sustava. Ako ne dobiješ, nego se digne Vista (ili XP, nije bitno), onda ponovno pokreni VistaBootPRO (instaliraj ako si na Visti) i unesi u bootloader još jedan unos - Windows XP.

BTW: Mislim da je ovo više softverski problem nego hardverski.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Djurko kaže...

aha ma to...znam ..al kontas meni je xp na drugoj particiji od viste..i sad on samo sa te particije na kojoj je xp diže vindovse jer mu je ta BOOT particija a ja to hocu promjenit da bude BOOT particija na kojoj je vista

-nema promjene, boot particija je kod instalacije prva particija 'C:', neovisno na koji disk-particiju instaliraš windoze (ili više njih...) u biosu možeš mijenjati boot order ili particiju ali ako nije bilo tako podešeno za vrijeme instalacije - nema boota.
17 godina
neaktivan
autorov komentar

a eto onda sam u k* jer kod mene nije prva particija koju boota 'c:' neg je eto on jedino boota 'd'  na kojoj je xp u kojima i vidim da mu je samo ta particija koju boota..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

O

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.2.2009 20:07 (Djurko).
17 godina
neaktivan
autorov komentar
ihush kaže...

-promijeniti particiju? .. instaliraj vistu nakon XPa i to je to, kod butanja se pojavi meni... a promijena particije, zbog mogućeg konflikta 'staza' nije preporučljivo. Može i to, onda pusti komp kod prvog buta malo duže, pola sata... i upalit će se.

ONO SI MI KOMENTIRAO..pa da te pitam..snimio sam xp na onu vistu koju zelim dići...znaci u istu particiju.. te tako promijenio samim time boot particiju na tu koju zelim..ali kao sto si rekao pojavi me se  izbornik koje WIN da digne ali pise za obje  ''WIN XP'' a trebalo bi biti umjesto jedne VISTA...a odaberem ovu drugu di bi kao trebala bit vista..i samo se pojavi crni ekran...dali si na to mislio? dali on sada buta vistu? jer cekam vec jako dugo a nista se nedogadja?
16 godina

-da, ali ako duže vrijeme HDD lampica miruje onda ništa od tog...

možda samo trebaš zamijeniti kabel za hdd ako imaš dva diska (ili samo particije?)

Malo je spetljano, možda dajem krive savijete.. izgleda da si krivim redosljedom radio instalacije, pa nekim alatom (acronis ili sl.) kopirao...

- trebam preciznije podatke za pametniji savijet. (sorry)

17 godina
neaktivan
autorov komentar
ihush kaže...

-da, ali ako duže vrijeme HDD lampica miruje onda ništa od tog...

možda samo trebaš zamijeniti kabel za hdd ako imaš dva diska (ili samo particije?)

Malo je spetljano, možda dajem krive savijete.. izgleda da si krivim redosljedom radio instalacije, pa nekim alatom (acronis ili sl.) kopirao...

- trebam preciznije podatke za pametniji savijet. (sorry)

ja sam na laptopu i imam samo jedan sata disk podjeljen na 3 particije.. C particija mi je netaknuta...na njoj je jos uvijek netaknuta vista.. na d: i e: sam svasta vec probavo vracao vistu preko ACRONISA instaliro petsto puta xp da bi mogo neke stvari napraviti i tako(bojim se dirati c: jer mozda se nadje neko rjesenje da dignem izvorne windowse samo ako su nedirnuti)...ajde molim te reci sta te jos zanima pa ti sve kazem..
16 godina

-acronis u imageu snima originalnu putanju diska, kod vračanja nudi izbor postavljanaj 'slova diska' .. ili bez.

-moraš imati identičnu situaciju kao kad si radio image da bi pravo slovo(particije) sjedno na pravo mjesto, ako je bio butan s live CDa (za izradu imagea) kao MiniPE, on je još dodao par virtualnih 'slova' diskova pa je particija D: vjerojatno dobila mjesto E:, a novo-kreirane particije su vidljive tek nakon rebootanja ... -dalje nemogu dati (pametniji) savijet jer ima previše kombinacija...

-postoji i opcija za skrivanje 'hiden' particije, probaj tako sakriti privremeno pa ćeš vjerojatno butnuti XP..

... pokušavam nagađati..

-imao si Vistu na C: ... vjerojatno čitav disk-jedna particija. Onda si nekim alatom resizao, napravio novu particiju i instalirao XP.. ??

Za normalan rad disk treba imati jednu primarnu s C:, ili ako nije cijeli disk i extended koja može imati više particija D,E...

Boot uvijek ide na primarnu, dok widnowsi mogu biti bilogdje ali nesmije se nakon instalacije promijeniti raspored jer ga bootloader onda ne vidi..

-prijedlog, sakrij Vistinu particiju, izbriši XP, vrati vistinu, instaliraj XP i popravi boot za vistu s njenog CDa jer s kopiranjem očigledno nisi uspio pogoditi pravi raspored....

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Rijeseno... s VirtualbootPRO.. hvala svima...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice