Asus P5B Deluxe WiFi AP

poruka: 9
|
čitano: 1.383
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Asus P5B Deluxe WiFi AP
Poštovanje,
Iz Sarajeva sam.
Imam P5B Deluxe, WiFi matičnu ploču, koju sam dobio na poklon u razmjeni.Kada sam je uključio na stolu sa provjerenim komponentama (CPU, RAM, Grafička, napojna, hard disk), system se pokrenuo ali tek nakon 2-3 restarta odnosno palenja pa pauza 2sec pa pokretanje i izbacila je ovu poruku:" CMOS cheksum BAD, Overclock faild, please enter setup to reconfigury your system Press F1 to Run setup, or press F2 to load default settings.
Primjetio sam da ima 6 komada napuhanih kondenzatora, ali je nakon pritiska na F2 windows sasvim uredno se pokrenuo i radio.Kondenzatore sam zamjenio novim iz radnje istih karakteristika zalemio uredno inače sam serviser, i onda je nekoliko puta system uredno palio od prve ali je svaki put izbacivao istu navedenu poruku a onda je opet počeo po starom kreni stani systemu koji sam opisao u početku.U samom BIOSu primjetio sam vrlo otežanu promjenu datuma i vremena, jer se uneseni datum sam od sebe vraćao na neko vrijeme 00:00 i datum 2099 godine, te se uspio promjeniti tek nakon više uzastopnih pokušaja, i bilo je i još nekih ludih promjena unutar overclocking parametara u vezi napona ali su se vraćale na default postavke nakon default parametara.Updateovao sam bios na zadnju verziju Asusovim alatom unutar biosa, ali iako je update bio uspješan ipak nikad bios nije radio kako treba pa sada imam ovaj problem da se još teže pali system i da nema slike a da se nakon 5-6 pokušaja upali i izbaci uvijek istu poruku koja nakon F2 radi uredu.Prilažem sliku i spreman sam na dodatna pojašnjavanja i hvala unaprijed.Napominjem i da sam imao izgaranje jedne vrlo sitne pod lupom komponentice blizu usb internih konektora ali sam to mjesto očistio i desilo se to kada sam pokrenuo system bez 6 zalemljenog kondenzatora ali se nakon toga sve odvijalo kako sam opisao.
CPU E 4400 2 GHz dual core 775
RAM Kingstone 4GB 800 MHz 2x2GB
Asus PCIeX 9600 Magic grafika
HMS 430 W napojna provjerena i očuvana jer sam sumnjao u napojnu pa sam koristio i HMS 530W istu jacu ali istih rezultata cak i sa E2200 cpu pa sa drugim RAMom i vga kartom ali uvijek isti rezultat a sve komponente su ispravne i rade na drugoj ploči i pločama ispravnim sasvim ok.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Re: Asus P5B Deluxe WiFi AP
Napominjem i da mi bios a vidi se i na slici neocitava 4 GB RAMa nego 3072 kao i kada stavim 8 GB nego 7372 a jedino uredno čita 2048 MB ili 1024 MB neznam zašto "krade" gigu skoro na ukupan ram preko 4 GB i to radi ploča od početka i nakon zamjene kondenzatora i updatea biosa

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Maloprije sam upalio system a sada je izbacio ovu poruku:
Insufficient runtime space for MPS data System may operate in PIC or non MPS mode.
8 godina
neaktivan
Asus P5B Deluxe WiFi AP

poštovanje

Zar niko nema neki prijedlog

0 0 hvala 0
11 godina

Promjeni CMOS bateriju, mora imati 3V a tvoja je loša čim gubi postavke (vrijeme, overclock itd.)

Nakon toga podesi sve što treba u biosu i bit će ok

To sa memorijom vidi u biosu da nije uključena onboard VGA  i rezervira dio RAM-a

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.4.2017 13:22 (AF139).
8 godina
neaktivan
Mjenjao sam bateriju evo slika u prilogu nova novcata.Camelion 3 V 2032 CMOS.A sto se tice rama tragao sam po biosu ali nisam primjetio onboard vga jer je ploca nema.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Znam da ce zvucati nevjerojatno, ali sta mi se danas desilo sa maticnom ijeste gotovo nemoguce.Naime izgleda da je olabavila jedna zalemljena nozica kondenzatora i spalila 1,5 cm2 zastite maticne ploce i pritome zadimilo kao plavicasti dim cigarete....haha, mislio sam gotovo zauvijek.Iskljucio sam brzo plocu i zalemio novi kondenzator.Odgulio sam spaljeni dio bakarne zastite i ukljucio.Voila sve ok radi ali nazalost jos uvijek na prvoopisani nacin.Nakon dva tri samopalenja odnosno restarta one bios poruke.Dalje da nezaboravim sve komponente ostale zdrave i ispravne

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Evo i slika izgorjelog mjesta i izgorijelog dijela zastitne bakarne opne.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Evo i slika izgorjelog mjesta i izgorijelog dijela zastitne bakarne opne.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice