Odabir Tehnologije/Alata za izradu Web Aplikacije

poruka: 5
|
čitano: 7.977
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Evo pozdrav svima.
O čemu se radi radim web aplikaciju (Diplomski rad), koja sesvodi na vođenje kluba sa dva stajališta.
- Vođenje evidencije subjekata, članarina, trenera, treninga.
- Financijskog stajališta što uključuje dodavanje računa, transakcije, kase, tip i opis računa kao nove entitete.

Ja sam kao tehnologije za izradu ove web aplikacije inicijalno odabrao JAVU (pošto je applet dosta jednostavno napraviti)
Međutim s obzirom da sam htio veći izazov a i nešto bolje od JAVE kako bi u međuvremenu naučio i neku novu tehnologiju moj drugi odabir je: - JavaScript (za neke akcije i skripte kao što je logiranje, drop down meniji i slično) - Html (za prikaz izgleda aplikacije/web stranice te samog izbornika), - PHP (za dohvaćanje podataka iz baze podataka), - MySql (za izdradu baze podataka). JavaScript i PhP ne poznajem ali
JavaScript upravo prolazim onaj kurs na Learn To Code sa CodeAcademy i pošto vidim da je sintaksa skoro pa identična C-u mislim da s tim valjda neće biti problema.
Što se tiče php-a njega ne znam i ne znam ni otkud krenut dali čitat knjigu/tutorial neki ili odabrati PHP framework?
U svakom slučaju bilo koji izbor zahtjeva učenje, kako sam to očekivao na to sam i spreman pa slobodno kažite.

Ima li tko preporuku za php knjigu ili framework (po mogućnosti free)?
Ako imate kakvu kritiku-ideju kako se ovo može bolje i jednostavnije realizirati slobodno nabacite odgovor svaka pomoć je dobrodošla makar to značilo promjenu tehnologije.

Inače ako vam treba slučajno izgled šeme baze i slično radi boljeg uvida u sam projekt slobodno pitajte.
Pozdrav.
Life is a journey full of adventures !!

0 0 hvala 0
17 godina

Ja bih ti možda, pošto već poznaješ Javu, pre preporučio JSP/Servlet tehnologiju. JSP (Java Server Pages) su stranice sa mešavinom HTML-a i Jave i za početah ih možeš posmatrati kao HTML stranice sa par dodatnih tagova koji omogućavaju unošenje Java koda. Servleti su posebne Java klase koje se nalaze na web serveru koji podržava tu tehnologiju (recimo Tomcat) u okviru web aplikacije, prima zahteve browsera, radi neku obradu i šalje odgovor.

Logika po kojoj funkcionišu JSP/Servlet aplikacije je sledeća (za primer sam uzeo logovanje na sistem):

• jsp stranica prikazuje neki sadržaj i neku formu koju korisnik popunjava (username i password)
  • korisnik popunjava formu i klikne na OK
  • time se poziva odgovarajući servlet
  • servlet iz requesta izvlači podatke koje je korisnik uneo (username i pass) i vrši potrebnu obradu - proverava da li postoji korisnik sa tim usernameom i passwordom
  • na osnovu rezultata obrade, servlet po potrebi smešta neke podatke u odgovarajući objekat (npr poruka koja će se ispisati korisniku) i bira koja će stranica sledeća biti prikazana korisniku (glavna strana za obične korisnike, admin CP ako je u pitanju administrator, ili ponovo strana za login ako su uneti podaci neispravni)
  • jsp stranica po potrebi dohvata podatke koje joj je ostavio servlet i generiše delove svog sadržaja (recimo poruka korisniku, "Dobro došli, taj-i-taj", ili "Neispravan user/pass!", u slučaju greške) i takva se prikazuje korisniku.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Odabir Tehnologije/Alata za izradu Web Aplikac

A ono poznajem je što sam radio na faxu s njom, nije da sam neki expert ali kad čitam kod mi je dovoljno jasan.

Za JSP nisam uopće razmatrao tu mogućnost al mi se čini interesantno. Ako imaš kakvu dobru dokumentaciju slobodno preporuči da ne kopam po cijelom internetu.

Čak sam jedno vrijeme razmišljao da napravim login pa da nakon logina se otvara joomla site pošto se i tamo content može odrediti po tipu user-a, što bi bilo možda još brže za napraviti.

Trenutno čitam i radim neke druge stvari pa planiram kroz 10 dana napravit sljedeće:
- bazu podataka napunit i osposobit

- napraviti neki mini koncept na papiru kako bi ta web aplikacija trebala izgledat sa user-level mogućnostima

- te naravno čekat odgovor na mejl od profesora da znam kako dalje krenut, a u međuvremenu svejedno završit kurs od javascripte i proučit tu i tamo koji framework da vidim što oni nude.

Tnx na odgovoru.

14 godina
neaktivan

Budući da si OK s Javom, jesi razmislio o korištenju GWT - Google Web Toolkit.

Super framework za izradu web - aplikacija. Pišeš kod u Javi koriteći GWT API-ije, a GWT Compiler generira PHP kod i određene JavaScript kodove koje onda možeš sam još mijenjati. Super je tehnologija i dosta se koristi u zadnje vrijeme jer u Google-u dosta paze da GWT bude u livelu sa novim izdanjima svih web preglednika, tj. GWT Core točno zna što od Javascripti ili elemenata web sučelja ne radi u npr IE, i to adekvatno zamijeni :D

Divide et Impera! ( :
16 godina
neaktivan

I to zvuči zanimljivo isto moram priznat :))

Eto morat ću vidit sve u svemu što mi mentor kaže plus koliko sam ja "pametan" za te pothvate. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice