S obzirom da moj Athlon 4000 pokazuje primjetne znakove starosti, malo sam vagao opcije..
Evo do čega sam došao pa me ispravite ako u čemu griješim..
Roadmapa AMD:
- 2011 Bulldozer
- 2012 Piledriver
- 2013 Steamroller
- 2014 Excavator
Road mapa Intel:
- 2012 Ivy Bridge 22nm
- 2013 Haswell 22nm
- 2014 Broadwell
0. Ploča i memorija
- ove dvije stavke za nezahtjevnog korisnika su prilično slične za sve dostupne platforme
- što bi značilo oko 750kn za matičnu i 250kn 4gb rama
- dakle cca 1000kn
1. FM platforma = cca 1700kn
- AMD je ovu platformu zamislio kao "budget" sa procesorom 800kn i eventualnom uštedom 100njak kuna za FM1 ploču
- problem je što "enhanced bulldozer" za budget korisnike gotovo sigurno (??) dolazi u FM2 ploču
- dakle ako se odlučiš za ovu platformu, dobijaš "slabe" performanse sada i nikakvu mogučnost nadogradnje
- dakle jedino što se možeš nadati je da FM1 izdrži sve do barem 2014 i pojave "X" procesora sa ddr4
- što realno i nije baš realno
- inače ćeš morati nadograditi u trenu kad će sljedeća "smjena generacija*" biti iza ugla
- rating (trebat će ti)
*pod smjenom generacija mislim na memoriju (ddr 4) i moguće nove utore koje će smisliti do tada, kao i moguću smjenu konzola
2. i5 = cca 2400kn
- intelova perjanica trenutno je satrla konkurenciju
- na 1155 će doći i Ivy Bridge procesor 2012. godine
- 2013. prilikom predstavljanja "onog iza" procesora i dalje će biti moguće uloviti zadnje primjerke Ivy Bridge
- u prijevodu, odlična platforma sada i mogućnost nadogradnje moglo bi produžiti život kanti sve do 2015.
- minus je cijena
- rating
3. i3 = cca 2000kn
- slično kao i5 uz slabije performanse
- možda realno i bolja opcija s obzirom da vrijedi sve kao za i5 (što se tiče nadogradnje)
- uštediš sada i imaš i više razloga upiknuti Ivy Bridge pri zalasku njegove karijere
- rating
- sjetio sam se da je BUG testirao Betu BF3 sa ovom konfiguracijom (6850 grafa) i dobio 38fps average (27min) na high postavkama 1920x1200 što svjedoči o realnoj snazi i "dostatnosti" iste
http://www.bug.hr/buglab/najbolje-konfiguracije-prijenosnici-igrace/95644.aspx
4. Bulldozer = ajmo reći 2000kn
- "performance" platforma koju čekamo kao ozebli sunce
- i "enhanced bulldozer" tj, Piledriver će ići na AM3+
- s obzirom na AMD-ovu "brzinu" ne bih se čudio da "NG Bully", tj. Steamroller dočekamo tek početkom 2014.
- što bi značilo da će do tada biti moguće uzeti Piledriver
- rating
Kad se sve svede Intel se nameće kao bolji izbor..
Ipak biti će zanimljivo što može AMD isporučiti u cijeni i3 proca (1000kn)..
Legenda:
performance
budget
nesigurni budget