Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.200
|
čitano: 211.451
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Zaporožac kaže...
KTM kaže...

Moja MSI B550, stara više od 5 godina i dalje ima redovita BIOS ažuriranja, zadnji update prije 2 mjeseca. Šta reći osim Intel 

Nešto ploča podrhtava, pa joj je potreban svako malo novi Bios   

Sva ažuriranja unazad par godina na MSI pločama su dodante security zakrpe i podrška za nove procesore koji izlaze (pošto ih AMD i dalje štanca za socket star skoro 10 godina, zadnji u nizu je R5 5600T koji je izašao krajem ove godine), nisu to ploče za plavce gdje se izdaju zakrpe da im se što duže odgodi neminovni kraj koji krene sa random BSOD-o, crkavanjem USB portova i sličnim simptomima procesora koji je na samrti 

4 godine
Opća rasprava o procesorima (CPU)

nisu inovativni, pa ne znaju što novo napraviti.

Nego, zar nije glupo kupiti CPU od 700 €  i voziti ga na matičnoj staroj 5 godina.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Koji to CPU od 700€ ide na matičnu staru 5 godina?

12 godina
ibme74 kaže...

Pa nije nestašica bila zbog osoba koji su kupovali ploče i procesore, BIOS podrška za 400 seriju ploča je bila vani odmah po izlasku 5000 serije, za 300 se duže čekalo.

Dakle puno ih je stavljao 5000 seriju na 400 seriju ploča, a jako puno je procesora išlo i u nove konfe koje su se odmah slagale na toj platformi.

Ne uzima većina nove ploče vjeruj mi, znam iz osobnog iskustva da svi uvijek prvotno gledaju dali imaju isplativi CPU upgrade prije nego se odluče mjenjati cijelu platformu što je i legitimno, nisu svi PC entuzijasti da će sa svakim izlaskom mjenjat icijelu platformu da budu aktualni.

S neta:
"The AMD Ryzen 5000 series was initially released on November 5, 2020. This launch included the Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X, and Ryzen 5 5600X. Later, AMD expanded the Ryzen 5000 series with additional CPUs, including the Ryzen 7 5700X3D and Ryzen 7 5700, which launched on January 31."

"B450 motherboards began receiving BIOS updates to support Ryzen 5000 series processors in November 2020. ASRock was among the first manufacturers to release these updates, with other companies like ASUS and Gigabyte following shortly after. These updates allowed users to upgrade to Ryzen 5000 CPUs without needing to replace their motherboards."

ajmo se ne pravit blesavi, asrock je pustio beta bios i to imaš gore video testa gdje se lik iz kitguru čudi što je bilo da asrockom da to pušta, a prvi beta biosi su najavljeni za siječanj od strane amd-a

imam b450, taman kupljenu i pripremljenu za 5xxx seriju još par mjeseci prije launcha, dobro se sjećam svega... i koliko se čekalo i koliko je ovdje ekipe uzelo u prvih par dana 5600x ili 5800x, koliko se kukako da ih nema i po cijeni preko 3k kuna

pa nije to bilo prije 100 godina

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2025 17:02 (picajzla0707).
12 godina
picajzla0707 kaže...
ibme74 kaže...

Pa nije nestašica bila zbog osoba koji su kupovali ploče i procesore, BIOS podrška za 400 seriju ploča je bila vani odmah po izlasku 5000 serije, za 300 se duže čekalo.

Dakle puno ih je stavljao 5000 seriju na 400 seriju ploča, a jako puno je procesora išlo i u nove konfe koje su se odmah slagale na toj platformi.

Ne uzima većina nove ploče vjeruj mi, znam iz osobnog iskustva da svi uvijek prvotno gledaju dali imaju isplativi CPU upgrade prije nego se odluče mjenjati cijelu platformu što je i legitimno, nisu svi PC entuzijasti da će sa svakim izlaskom mjenjat icijelu platformu da budu aktualni.

S neta:
"The AMD Ryzen 5000 series was initially released on November 5, 2020. This launch included the Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X, and Ryzen 5 5600X. Later, AMD expanded the Ryzen 5000 series with additional CPUs, including the Ryzen 7 5700X3D and Ryzen 7 5700, which launched on January 31."

"B450 motherboards began receiving BIOS updates to support Ryzen 5000 series processors in November 2020. ASRock was among the first manufacturers to release these updates, with other companies like ASUS and Gigabyte following shortly after. These updates allowed users to upgrade to Ryzen 5000 CPUs without needing to replace their motherboards."

ajmo se ne pravit blesavi, asrock je pustio beta bios i to imaš gore video testa gdje se lik iz kitguru čudi što je bilo da asrockom da to pušta, a prvi beta biosi su najavljeni za siječanj od strane amd-a

imam b450, taman kupljenu i pripremljenu za 5xxx seriju još par mjeseci prije launcha, dobro se sjećam svega... i koliko se čekalo i koliko je ovdje ekipe uzelo u prvih par dana 5600x ili 5800x, koliko se kukako da ih nema i po cijeni preko 3k kuna

pa nije to bilo prije 100 godina

Kakav Beta BIOS?
19.11.2020. BIOS 4.50
1. Supports Ryzen 5000 series CPU.
2. Support Ryzen 5000 G-series processors

12 godina
ibme74 kaže...

Kakav Beta BIOS?
19.11.2020. BIOS 4.50

sad provjeravam i istinu govoriš, moja asus tuf ploča je dobila novi bios početkom prosinca... 

očito mi se pomiješalo čekanje 5600 non x kojeg nisu izbacivali jako dugo, a nisam u to vrijeme htio davati tri soma kuna za x verziju

doduše, vjerojatno i zato jer su najavili prve biose tek u siječnju 2021., ali očito ih je asrock natjerao da krenu prije

svakako moja greška, isprike

16 godina

Pa svi se sječamo da se Asus pravio grbav i da su lovili u mutnom tjeravši svoje stare korisnike na nove ploče.

Edit

Ako pričamo o AMD muljaži onda je to odugvlačenje sa Ryzenm 5600 bez X-a, kojeg su svi čekali...

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2025 17:18 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
picajzla0707 kaže...
ibme74 kaže...

Kakav Beta BIOS?
19.11.2020. BIOS 4.50

sad provjeravam i istinu govoriš, moja asus tuf ploča je dobila novi bios početkom prosinca... 

očito mi se pomiješalo čekanje 5600 non x kojeg nisu izbacivali jako dugo, a nisam u to vrijeme htio davati tri soma kuna za x verziju

doduše, vjerojatno i zato jer su najavili prve biose tek u siječnju 2021., ali očito ih je asrock natjerao da krenu prije

svakako moja greška, isprike

Sjećam se da je AsRock prvi izbacio praktički odmah po izlasku 5000 serije, znam da je nekih tjedan-dva nakon njih za moju MSI B450 Tomahawk Max izašao BIOS update sa podrškom za Ryzen 5000 i ReBAR pa sam ažurirao BIOS zbor ReBAR-a.

4 godine
ibme74 kaže...

Dobro, nije pet nego tri.

Na koju "jeftinu ploču ćeš ubosti AMD Ryzen 9 9950X3D ?

合気道 五段 Me, myself and I
12 godina
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...

Dobro, nije pet nego tri.

Na koju "jeftinu ploču ćeš ubosti AMD Ryzen 9 9950X3D ?

Kakve to veze sada ima sa tematikom? Tko priča o high end CPU-uima i jeftinim pločama?
Poanta je da si davne 2016. godine recimo uzeo MSI B350 Gaming, AsRock B350 Pro4 i slično mogao si doslovno staviti na njih bilo koji procesor od r3/5/7/9 iz serije 1xxx do 5xxx uključujući i zadnje izašle X3D modele.

A ako baš želiš odgovor na ovo "nema veze s tematikom" pitanje AsRock B650M HDV/M.2

Test sa R9 7950X koji je po potrošnji = 9950X3D

6 godina

Ekipa pozdrav. 

Treba mi pomoc. Kupujem tj nadogradjujem desktop i za sada imam 7800xt graficku i novo 800W napajanje. KOji CPU preporucujete da ne gusi graficku. Komp je 99% igranje..... Ne mora biti najnovija generacija ne patim od toga....

0 0 hvala 0
12 godina
Posmatrač kaže...

Ekipa pozdrav. 

Treba mi pomoc. Kupujem tj nadogradjujem desktop i za sada imam 7800xt graficku i novo 800W napajanje. KOji CPU preporucujete da ne gusi graficku. Komp je 99% igranje..... Ne mora biti najnovija generacija ne patim od toga....

Rezolucija, i koje igre otprilike ? 

6 godina
hahhaajaads kaže...
Posmatrač kaže...

Ekipa pozdrav. 

Rezolucija, i koje igre otprilike ? 

1440 a za igre ne znam. Da sam miran par godina ali ne igraju se nesto previse zahtjevne igre. Znaci neki nest buy da ne gusi 7800xt. Do prije mjesec su djeca igrala na 1050ti i 6700K cpu..... Imam 4k 180HZ monitor.....

Do nekih recimo 300EUR sa amazona....Ne bih preko toga.....I kupuje se i ploca u skladu sa CPU... 

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 12:16 (Posmatrač).
14 godina

Misliš samo na 300€ za CPU ili za 300€ sve skupa?

itomic009
6 godina
itomic009 kaže...

cpu. Dao lovu za 7800xt a sad 300 eur cpu+mbo ;) Ne ide ;)

Napomenu sam ovo za plocu da mi nije bitno jel am4 ili am5 cpu.....

12 godina

1 * AMD AM5 Ryzen 7500F TRAY (bez kutije i hladnjaka)
Šifra: 100000000597K

1 * ID-Cooling CPU Cooler SE-214-XT BLACK
Šifra: SE-214-XT BLACK

1 * ASROCK B650M-HDV/M.2 AM5 2xDDR5 2xPCIe B650M-HDV/M.2
Šifra: 46344871

1 * G.SKILL Trident Z5 Neo AMD Expo DDR5 32GB Kit (2x16GB) 6000 MT/s CL30 1.35V
Šifra: RAMGSK074

Sveukupno s popustom: 445,00 €

12 godina

Jedino bi maknuo asrock plocu zbog jel... i u slucaju da poslije bude radio upgrade na 9000 da mu se ne desi da proc rikne zbog ploce.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Na de Amazonu nešto mršava ponuda :D. Po meni za tebe i tako tu kategoriju do 300€ mislim da je najbolji deal R7 7700, kojih kod nas imaš za oko 225€ pa na više i neka prosječna ploča da ima PCI-E 5.0 i rokaš to godinama. Da ne pričam da imaš u budućnosti opet opciju CPU drop in upgrade. 

Mislim da ništa skuplje od tog R7 7700 nema smisla, nego naredni step je X3D i to je to. A sad za matičnu, ima ih hrpa :D. Ali ima isto tako ih dobrih za oko 200€ AM5 pa malo pogledaj i to je to.  Ja imam ovu Gigabyte iz potpisa, ali samo par mjeseci i ne mogu reći ništa loše . Samo jedino eto preporučam, pogotovo ako se ne misli mijenjati ploča ono tako skoro, da imaš za GPU PCI-E 5.0, pa da si miran s narednom grafom. 

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 13:14 (itomic009).
12 godina
Posmatrač kaže...
itomic009 kaže...

cpu. Dao lovu za 7800xt a sad 300 eur cpu+mbo ;) Ne ide ;)

Napomenu sam ovo za plocu da mi nije bitno jel am4 ili am5 cpu.....

Ako vec gledas vani, za malo vise od 300€ imas 7800x3d, doduse ne preko amazona nego tipa mindfactory, dostava je nekih 15ak€. Ja bi se tvom mjestu isprsio trunku vise pa 7800x3d ne moras mjenjat narednih 5-10god...

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 13:45 (hahhaajaads).
12 godina

Koliko sam ja kolegu shvatio njemu je samo bitno da CPU moze gurati 7800XT, nebriga ga za nadogradivost, najbrze bijesne gaming CPU-e koji poslje mogu na tu ploču i sl. 

Ako je 7500F + neki jeftini aftermarket cooler sa 120mm ventom + neka jeftinija b650m ploča tipa hdv/m.2 i 2*16GB 6000MHz cl30-36 je najbolje da uzme to što mu treba a da ne potroši previše love.

1 0 hvala 0
17 godina
ibme74 kaže...
A ako baš želiš odgovor na ovo "nema veze s tematikom" pitanje AsRock B650M HDV/M.2

Test sa R9 7950X koji je po potrošnji = 9950X3D

To je več odavno prožvakano, ili takva matična na Intel strani ne postoji ili da može bez frke za tu sitnu cijenu progutati bilo koji pa i najači Intel CPU.

Ali nije sve idealno, Asrock mora negdje usrat pa eto ta matična uopče nema nikakve LED konektore(nema niti 4pin 12V RGB, niti 3pin 5V)za rasvjetu.Asrock bi propal kao firma, da su eto nabacili Led konektore na jeftinu AM5 matična ploču.Asrock budaletine na kvadrat, pa večina njihovih starih jeftinih AM4 B450 matična ploča ima barem 4Pin 12V RGB konektor.

https://www.asrock.com/mb/AMD/B650M-HDVM.2/index.asp#Specification

Hebeš takve čokljave matične, zato bi ja rađe i trezan dao 40eura više za ovu poznatu Gigabytušu kojoj gle čuda ne fali baš ništa.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650M-DS3H-rev-10-11-12#kf

E da, ova Gigabituša je 120eura kod nas i isto tak joj ništa ne fali ima sve.Za jeftin ili jeftiniji komp super, a samo 6eura više od zelenog Asrock čudaka.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650M-D3HP-rev-1x#kf

Na AM5 socketu, kratko i jasno što dalje(znamo i zašto)od Asrock matičnjača to bolje fučkaj ga sad.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 14:16 (rambox).
6 godina
ibme74 kaže...

Koliko sam ja kolegu shvatio njemu je samo bitno da CPU moze gurati 7800XT, nebriga ga za nadogradivost, najbrze bijesne gaming CPU-e koji poslje mogu na tu ploču i sl. 

Ako je 7500F + neki jeftini aftermarket cooler sa 120mm ventom + neka jeftinija b650m ploča tipa hdv/m.2 i 2*16GB 6000MHz cl30-36 je najbolje da uzme to što mu treba a da ne potroši previše love.

Definitivno se nece nadogradjivati. Zato i kupujem sada neki uskladjenu masinu da sve bude u skladu sa drugim. Kad kupujem kupujem sve.

14 godina

Bolje svakako po meni onda opet uzeti R7 7700, pogotovo ako ne misliš nadograđivati, neka ga.  Evo ja ti imam friško nadograđenu platformu i RX 7800 XT. Savrešno se slaže s mojim R5 7600 @5.3Ghz na 1440p. Ali ja ne mislim držati istu platformu sad, ne znam, 5 godina, odnosno sigurno ne barem isti CPU. Meni ovo radi savršeno, ali ja ću sigurno danas sutra mijenjati i GPU nekad i CPU (možda i platformu). Ali recimo da ne mislim ciljano mijenjati ništa godinama, ili barem ne CPU i platformu, onda bi ti savjetovao svakako bolje 8 core CPU. Sigurno će bolje "starit" nego 6 core.

Ali ako baš ono sad kako kupiš, tako ćeš imati godinama (i CPU i GPU), nećeš pogriješiti sa 6 core procesorom.

itomic009
12 godina

Da ali u gamingu ne dobiva ništa sa tim ekstra jezgrama, da uz gaing radi još nešto za čega treba što više c/t onda već da.
Kada mu 7500F ne bude dovoljan za gaming ili da gura jaču grafu neće biti ni 7700. Jedino što može uzeti a da će mu trajati duže od 7500F je neki od X3D procesora, ali za RX7800XT mu to nije potrebno.
Znam da nas ovdje koji to volimo uvijek svrbi doplata za malo više jezgri, malo viši klok, undervoltanje, overklolanje, zatezanje tajminga na memoriji i slično ali ima i ovakvih koji nešto žele kupiti i da to gura tako nekoliko godina pa opet sve zamjeni, za njega i tu RX7800XT je 7500F ko' sisa, nema potrebe da nadoplaćuje za išta skuplje 

4 godine

Stalno (u svakom drugom postu) guraš RX7800XT i 7500F

Vjerojatno je to u tvom piciju, ali ti je neugodno napisati.. 

Guraš tu kombinaciju ljudima kao da je sveti gral 

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 14:48 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Zaporožac kaže...

Stalno (u svakom drugom postu) guraš RX7800XT i 7500F

Vjerojatno je to u tvom piciju, ali ti je neugodno napisati.. 

Guraš tu kombinaciju ljudima kao da je sveti gral 

Daj hebote se više nauči čitat redom kada nekome odgovaraš.
Čovjek već IMA RX7800XT i traži NAJEFTINIJU platformu koja će tu grafu gurat. 

Kad smo već kod guranja ti guraš svoj nos svuda a nikad nikome nisi ni pokušao pomoći nego samo rasipaš svoju pamet po formu.

4 godine
ibme74 kaže...

Kad smo već kod guranja ti guraš svoj nos svuda a nikad nikome nisi ni pokušao pomoći nego samo rasipaš svoju pamet po formu.

Znam da ima 7800 XT.

No, jedva si dočekao da pohvališ tu kombinaciju, jer ju ti imaš.

Inače, tko ne pomaže ne može dobiti jednu punu zvjezdicu za 7 mjeseci.

Ako imaš neko pitanje o televizorima, javi mi se, pa ću pomoći.

Neću slagati konfiguracije i uzimati proviziju od Future, to sigurno neću. 

合気道 五段 Me, myself and I
12 godina
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...

Znam da ima 7800 XT.

No, jedva si dočekao da pohvališ tu kombinaciju, jer ju ti imaš.

Inače, tko ne pomaže ne može dobiti jednu punu zvjezdicu za 7 mjeseci.

Ako imaš neko pitanje o televizorima, javi mi se, pa ću pomoći.

Neću slagati konfiguracije i uzimati proviziju od Future, to sigurno neću. 

Znaš ti vraga, nije ti ovo prvi put da uskačeš rasipat pamet bez da si pročitao prvi post oko kojeg se krene pričati i raspravljati.

Nemam tu kombinaciju niti te komplekse kao ti i tvoji pajdaši gdje samo svoga konja hvalite.
1 zvjezdica za 4 godine staža? Nije baš za hvalit se. 

Još mi slađe od tamo slagat prijedloge kad vidim da te žulja 

12 godina
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...
Još mi slađe od tamo slagat prijedloge kad vidim da te žulja 

Ti si nabio hvale odn zvizdice na slaganju konfiguracija, za lovu. 

Plaćaš li porez za "dodatni" posao ?

Ne !

Znao sam.

Keš na ruke..ccc

Dosadan si, ako nekim čudom imaš šta pametno za reći kolegi koji traže savjet reci mu, ako nemaš odi u temu za televizore 

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice