Zanima me koji je najbolji procesor a da mu je cijena negdje do 2000 kn ( naravno može i manja cijena c(-: )
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Intel Core i7 920 2,66Ghz.
u ADM-u dode 1968KN.
da istina i7 taj procesor je mrcina ali zato treba bit i matična mrcina ali ako ne mislis kupovat nego tema samo iz znatiželje onda matična nije bitna
Zanima me koji je najbolji procesor a da mu je cijena negdje do 2000 kn ( naravno može i manja cijena c(-: )
Socket?
ako trazis platformu sa najboljim omjerom ulozeno/dobiveno onda gledaj AM3 + DDR3 + Phenom II X4 955
ako ti treba za ozbiljni rad u aplikacijama, recimo 3d rendanje, audio/video kodiranje i slicno, onda definitivno Core i7 920.
za gejmanje ti je dovoljan X3 720 od AMD-a ili Q8400 od intela
evo malo testova pa vidi i sam:
http://sobitza.com/portal/content/view/843/32/ (AMD 955, 965 vs core i7 920, Q9550, Q9450)
Ovo ti je tipfeler u testu, na 1. stranici ;)
"Phenom II X4 955 dolazi sa tvorničkom radnom frekvencijom koja iznosi 3.2MHz i to ga izjednačava..."
Što se tiče Phenoma, očito je da AMD nema dovoljno dobre čipove koji bi sa 1.35V mogli potegnuti na 3.4GHz (ili se hoće osigurati da ne dolazi do nestabilnosti zbog loših čipova) pa prodaje "out of the box" overclockane procesore što može i svaki korisnik jednostavno napraviti na slabijim procesorima... Dići množitelj i napon nije nikakav problem. Znači, čisto prodavanje magle tj. muda pod bubrebe.
Činjenica jest da Phenom nemože niti prismrditi i7 procesorima, muči se sa i7 920 koji radi na "samo" 2.66GHz i jedva mu se tu i tamo približi. Svi znamo da 920 može puno više od tih 2.66GHz, bez problema ide na 3.6GHz, a "nove" D0 revizije bez problema na 4GHz sa minornim povećanjem napona (mojemu treba 1.25V za 4GHz). Na istom taktu i7 vs. Phenom, Phenom nema što tražiti pokraj intelovog procesora.
Isto tako, niti "stari" Q9XX0 ne zaostaju što se tiče OC-a, bez problema potežu na 3.6GHz sa minornim povećanjem napona, a niti 4GHz nije nikakav problem. Prije par dana sam slagao 1 Q9650 i za 4GHz mu je trebalo oko 1.275V da bude stabilan što je nikakav napon. A hladio ga je "stari" Coolermaster Hyper TX koji je došao kolko, 150kn? I temperature nisu prelazile preko 70°.
Zašto to sve govorim? Zato jer Phenomi idu jako teško iznad 3.8GHz za 24/7 rad (ajd 4GHz možda ako je neko dobro hlađenje, a i mora se solidno kuriti sa naponom). Iz te cijele priče se lako može zaključiti da Phenomi baš i ne blistaju kako bi se na prvi pogled iz tog cijelog tvojeg testa moglo zaključiti :)
A što se tiče i5, on će imati (tj. ima) performanse u rangu i7 (možda sitnicu slabije) te odličan OC potencijal tako da, priča u kojoj Phenomi napadaju i i5 pada duboko u vodu :)
jako lijepa prica... iz perspektive iskusnog overclockera. mislis da nisam toga svega svjsetan ili?
no ajd se probaj spustit na zemlju, odnosno u perspektivu obicnog korisnika koji brojcano nadjacavaju overclockere u omjeru 1000:1. vecina posjetitelja portala su upravo obicni, prosjecni korisnici, od kojih vecina njih ni ne zna koja je tipka za bios... niti znaju sto je mnozitelj, fsb, naponi, htt... kamoli mijenjati te stvari. oct je bio portal za overclockere ako se ne varam i tamo bi ovaj test potpuno drukcije izgledao, ovdje je prilagoden za svoju publiku :)
hvala na ispravci
Ma sve 5, test koji si napravio je odrađen odlično, svaka čast ;)
Samo sam iznio kako ja gledam na tu cijelu AMD vs. Intel bitku. Činjenica jest da su novi Phenomi odlični procesori za "prosječnog korisnika", u tome se u potpunosti slažem sa tobom.
ma kuzim ja kako ti gledas na to sve, dijelim misljenje po tom pitanju. no moras priznat da cak i sa perspektive overclockera Phenomm II X4 920/945 itekako izgledaju primamljivo s obzirom na cijenu po kojoj se prodaju.
No kako god... za 2-3 dana sve to pada u vodu kad dodu Core i5... kolko sam vidio cijena 750 modela ce se kretati oko 1500kn... i ako se bude klokao preko 3GHz (a sigurno ce i vise od toga) jao si ga AMD-u.
i5 će itekako zadati mnogo problema AMD-ovim Phenomima. Čak će i prodaja i7 procesora na socketu 1366 pasti osjetno, barem ja tako mislim.
kako moze pasti kad je i ovako na samo par postotaka
LGA1366 ima specificnu namjenu za specificne korisnike + za one zeljne luksuza... to ce se uvijek prodavat, bez obzira na konkurenciju i cijenu