MBO i njihove razlike

poruka: 14
|
čitano: 1.794
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

Kupnja novog kompa za nekog ko ulazi u svjet kompjutera samo radi kupnje je mora. Sto vise znam, vise neznam, tj kuzim koliko toga tu treba znati.

E pa, jasno je meni na maticnoj ono 800/1066, pa SLI, pa 6x SATA itd.

Ali zasto neka kosta 400 kuna, a druga koja ima to manje vise isto, kosta 650 kuna. U cemi je fora? Jedna i druga voze Phenoma II x3, 1066MHZ rame, a to je u biti ono sto meni i treba.

Evo npr:

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_188&products_id=6885

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_188&products_id=6886

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: MBO i njihove razlike
the_dammed kaže...

Kupnja novog kompa za nekog ko ulazi u svjet kompjutera samo radi kupnje je mora. Sto vise znam, vise neznam, tj kuzim koliko toga tu treba znati.

E pa, jasno je meni na maticnoj ono 800/1066, pa SLI, pa 6x SATA itd.

Ali zasto neka kosta 400 kuna, a druga koja ima to manje vise isto, kosta 650 kuna. U cemi je fora? Jedna i druga voze Phenoma II x3, 1066MHZ rame, a to je u biti ono sto meni i treba.

Evo npr:

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_188&products_id=6885

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_188&products_id=6886

Ova druga ti ima jači i napredniji chipset (AMD 790X) i podržava crossfire te DDR3 memoriju dok je ova druga za one manjeg budžeta. Slabiji chipset (nforce 720D), ima jedan utor za grafičku tako da nema SLI ili CF, podržava DDR 2.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
15 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

A ha, vidim da nisi spomenuo dual channel. Dali to znaci da sve maticne podrzavaju dual channel?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
MBO i njihove razlike

-dodaj toj konfuziji i različite marke (proizvođaće), pa različite trgovine, koje za istu stvar nemoraju imati istu cijenu... Tehnički podatci su samo to, podatci, dok kvaliteta ima osjetno višu cijenu (satovi-rolex/bolex)..

-Tehnički gledano složeno računalo u nekom trgovačkom lancu (bez imena, svi su isti) može koštati recimo 1.399kn, ako istu konfiguraciju slažeš sam, već izbor kućišta ti daje takav raspon cijena kao cijeli kompijuter. Recimo HDD sigurno će biti ugrađen neki 160GB, razlika za npr 320GB je 7kn, za 500Gb 9kn -koji bi ti uzeo? .. zato ipak treba naučiti osnove i ne samo čitati teh.deklaracije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2009 20:33 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina
the_dammed kaže...

A ha, vidim da nisi spomenuo dual channel. Dali to znaci da sve maticne podrzavaju dual channel?

Prva sigurno podržava dual channel a za drugu i nisam siguran jer koliko znam kod DDR3 postoji triple channel znači po tri modula i uglavnom ima 6 slotova za ugradnju dok ova ima četiri.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
crystal6 kaže...
the_dammed kaže...

Prva sigurno podržava dual channel a za drugu i nisam siguran jer koliko znam kod DDR3 postoji triple channel znači po tri modula i uglavnom ima 6 slotova za ugradnju dok ova ima četiri.

Ima ima Dual Chanel.

Forever MUFC
16 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

Da,ali opet svi govore da je bolje uzeti poznatu marku jer nepoznati koji se tek probijaju nisu baš pouzdani.No,svaki dan viđamo da i kod poznatih marki ima grešaka.Uglavnom mislim da je bit svega pitanje:Koju matičnu uzet,koje preformanse mora zadovoljavati,da li uvijek da polazimo sa opcijom da je bolje nadograditi,pa zbog toga uzeti matičnu s boljim i skupljim preformansama?

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
General Zed kaže...

Da,ali opet svi govore da je bolje uzeti poznatu marku jer nepoznati koji se tek probijaju nisu baš pouzdani.No,svaki dan viđamo da i kod poznatih marki ima grešaka.Uglavnom mislim da je bit svega pitanje:Koju matičnu uzet,koje preformanse mora zadovoljavati,da li uvijek da polazimo sa opcijom da je bolje nadograditi,pa zbog toga uzeti matičnu s boljim i skupljim preformansama?

Gigabyte je jedna od poznatijih proizvođača matičnih ploča i grafičkih kartica i nije za baciti. Svakako preporučujem, no oni koji imaju para, a ciljaju na puke performanse bi trebali uzeti onda nekog Asusa i sl.

17 godina
neaktivan
crystal6 kaže...
General Zed kaže...

Gigabyte je jedna od poznatijih proizvođača matičnih ploča i grafičkih kartica i nije za baciti. Svakako preporučujem, no oni koji imaju para, a ciljaju na puke performanse bi trebali uzeti onda nekog Asusa i sl.

Za OC DFI je ispred Asus.

Forever MUFC
16 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

Evo čitajući postove za matične,procesore i grtafičke malo sam i ja pokušavao dokučiti ono očemu se ovdje govorilo.Došao sam do zaključka da je matična ipak polazišna točka.Najgori dio je ukomponirati kučište jer u njega mora upasti prvo pa onda dalje.Moj odabir bi bio ovo.I nadam se da neću pogriješiti...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

Znate što vam je najbolje?Prvo kupite kutiju,grafičku,procesor,hard disk,memoriju,matičnu nađite nekog da vam to ugradi(ili sami)i to vas ne bi trebalo koštati više od 4000knOsmijeh

Slavko Zebcevic
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

@General Zed, Gigabyte je dobra marka, model koji si odabrao je OK, ali nikad kombinacija RAMa ili VGA nije dobro prošla na tržištu. Mogućnost prelaska na DDR3 je nepotrebna, jer utor za i7/i5 je već drugačiji.. tako da obično takva investicija u budućnost nema realnu upotrebljivost (previše promjena se desi u međuvremenu..), a obično postoje neki problemi. Recimo da bez tog dodatnog utora MBO bi bila jeftinija ili bi za isti iznos uzeo neku iz više kategorije. -Kod GA MBO oznake U-P-L ... 3 ili 4 direktno označavaju kategoriju, i mada po teh.spec. nema 'vidljive' razlike one ipak postoje -npr. hladnjaci za chipset, debljina bakra, klasa kondenzatora (VRMa) itd...

-Dakle, moj savijet, ili odaberi jeftiniju (bez mixanog RAMa) ili iz više kategorije ako je cijena ista jer ovakav na prvi pogled optimalan izbor obično ispadne 'mućak'....

16 godina
neaktivan
MBO i njihove razlike

Moja zamisao je bila da bi to bila dobra MBO jer postoji mogućnost ubacivanja dvije grafe.Dakle jednog dana kad to bude malo zastarilo ja ću je moći malo nadograditi i iči dalje.Gledao sam opet i cijenu da ne bude nikako ispod 900 kn jer ipak treba imati mogućnost nadogradnje.Dakle treba gledati u budućnost.Koja bi tvoja preporuka bila MBO u ovom rangu a da na nju ide ovo i ovo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-@ General Zed,

Pošto is odabrao nVidiu, i planiraš dodati još jednu, trenutno za podršku SLIja trebaš neku iz serije x58 ili x55 (ne svi modeli!) ... novi CPU... (ova podržava ATI crossfire). Zato odustani od tog kao ideje vodilje, za godinu dana će mainstreem VGA biti duplo jaća nego ova SLI kombinacija, uz jeftiniju MBO i normalno napajanje.. (ima sad nešto novo za multiVGA... ali treba čekati) dodaj tome slabije skaliranje perfomansi itd. itd. ... Nadalje, odabrana VGA je pasivna, što je jako dobro ali i skuplje rješenje (uprvo zbog hladnjaka) a daje iste rezultate. Ako je razlog tiši rad, onda i ostatak kompijutera treba biti jednoako tih (napajanje i svi ventilatori...).

Možeš uzeti bilo koju 775-MBO jer sve podržavaju taj 'stari' proc.

-mogućnost jeftina MBO za 300kn, za godinu dana je baciš u smeće i uzmeš novu ako se ukaže potreba (za SLI/RAM/... novi SATA3/USB3 i sl.) ili ovakva kvalitetnija ploča (800-1500kn), ali onda je bolje u startu složiti PC kakav želiš jer za godinu dana će ti biti vjerojatno žao 'bačenog novca' i nekompativilnosti s recimo novijom VGA (jer uvijek se nešto izmijeni..).

-zašto jeftikaner od 300kn? pa vidi ako je MBO jeftinija cca 500kn (ili više) za razliku možeš kupiti npr. GF275 ili novu radeonku... bez čekanja na 'SLI'....

-Sad sam zapravo dao savijet kojeg se ja sam ne držim, tj. uvijek kupim MBO iz više klase (recimo firewire, raid itd.. ) tako da ovaj savijet zapravo nije nimalo bolji od tvoje prvotne ideje, to je samo zbog prevelikih promijena na PC hardwareu za planiranje budućnosti. (nadam se da razumiješ...) Namigiva

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice