Koliko smisla ima K procesor?

poruka: 18
|
čitano: 2.026
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Kao i u naslovu,moje pitanje je koliko smisla ima Intelov i5 xxxx K procesor.Za par dana kupujem nove dijelove pa sam odlučio da kupim procesor o5 4690K premda pogledavši razliku u cijenama K i non-K procesora,ona nije toliko velika,otprilike 100 kuna.Dalje,zastanem malo i zamislim se i sam sebe zapitam: "Hoću li ja ikada overclockirati procesor?" Dosada nikada nisam dirao radni takt procesora,ali si opet postavim pitanje: "Vrijedi li uložiti sto kuna manje za overclockiranje ili pak kupiti novi procesor kada ovaj zastari?" Tada se sjetim vas dečki i ako ima cura,pa da vas pitam za savjet pošto smazram da ste daleko iakuaniji od mene.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Koliko smisla ima K procesor?
Edit:100 kuna više :)
17 godina
Misim 100 kn. Za 100 kn nećeš kupiti bolji proc kad ovaj zastari. Pitanje i nije baš...
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Hm...Mozda si upravu da nisam pitanje dovljno dobro postavio ali što sam zapravo htio reći odnosno pitati vrijedi li K procesor tih 100 kuna kao ulaganje u budućnost ili ne?
11 godina

opet se sve svodi na pitanje: Zašto kupuješ procesor? Za igranje ili za rad u konkretnim slučajevima, npr. AutoCad ili izvodiš teške simulacije itd. Veliki sam pobornik teze da čovjek kupuje ono što mu treba a ne ono što mu se sviđa jer je velika razlika.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Vrijedi jer ga možeš OC-at, a to garantira više performanse.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
chutac kaže...

Vrijedi jer ga možeš OC-at, a to garantira više performanse.

- da, ali riječ možeš..

ako je cilj max performanse, OC, tad može ali OC je moguć i na druge načine... (osim serija koje to onemogućuju).

na performanse ne utječe samo CPU nego čitav sys.

ako se ide na OC/performanse tad se kupuje ne samo CPU nego i ostatak sukladan tome, tad sve ode prema višim cijenama..

sam clock nije toliko bitan u odnosu na stvarnu snagu CPUa, pogotovo današnje aplikacije, GPU, SSD, i količina-brzina RAMa, zapravo tad je pametnije uložiti u MBO jer ona mora osigurati propustnost.. da je smao neki CPU task tad bi ovisilo smao o CPUu.. u RL takvih taskova skoro da nema, sve je periferija... a GPU se koristi kao coprocessor/CUDA.. tad opet treba kupti što jaču VGA. itd. itd.

PC nije jedna komponenta, na kraju postane bitno i napajanje koje to sve treba napojiti. Razlika u cijeni? .. može se desiti da je neki noviji CPU jači i jeftiniji jednostavnom kalkulacijom cijene dolara, intela, poreza..

Pošto se sve bitno kroz par godina promijeni, npr sata-1-2-3.. kad će 4? USB1-2-3.. 4? .. DDR1-2-3 sad i 4.. kontroler (chipset) koji to dozvoljava je na MBO ... tako da kad bi CPU bio isti '100 godina' opet bi postojao razlog kupnje nove MBO zbog periferije, a tad opet i novi CPU ako ništa zbog socketa koji mijenja po jednu nožicu.. koliko ih je? 1151 LOL... ono nema budućnosti, nego kupuješ sad, za sad, ne za sutra... jer će možda sutra chip za 3$ biti 6x jači.. kao današnji tablet-mob a natjera te ostatak kao directx, avc-h246, itd..

100kn, da možeš, gledaj ovak, da ih izgubiš na cesti, prežalio bi.. pojesti par pizza i sokić.. ali da je nešto presudno, nije. Zato je i razlika relativno mala u odnosu na koliko se reklamno ta K opcija ističe.

ako bi dao više za logitech miša, jednak kriterij..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.12.2015 16:43 (ihush).
16 godina
neaktivan

nikakvog. jednako kao i npr. megapikseli za fotoaparate. žalibože love. ali marketinzi proizvođača i trgovca se vesele kupcima toga pa ti vidi. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 1 hvala 1
11 godina

Ja mislim da nema smisla kupovati procesore za oc, pogotovo gamerima (subjektivno mišljenje). Ovi današnji intelovi chipovi su toliko jaki da to stvarno nije potrebno, osim profesionalcima (mislim na ljude koji žive od video editinga itd. itd.)

Ovo ostalo je samo .urchenje kome se može i čiji je duži. Govorim iz osobnog iskustva kad sam imao i7 2600, jbt. nisam mogao cpu opteretiti više od 40% osim cinebenchom i ostalim bench programima pa mi bilo krivo što sam dao pare na nepotrebnu stvar.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.12.2015 17:07 (Chico12).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Full jednostavno!

Ako te ne zanima overclock, uštedi tih 100kn i uzmi non-K.

Ako te zanima overclock (ili će te zanimati), taj procesor ide na 4.5GHz bez ikakvih problema, te automatski bi imao 20-ak % bolje performanse.

Moj PC  
2 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Kupnja tog procesora kao i ostalih komponenata se svodi na igranje.
10 godina
neaktivan
Smatram da se overclockiranjem,što bi se reklo,kida procesor čime se smanjuje "životni vijek".Ako griješim slobodno me ispravite.Znači ne planiram overclokirati procesor ukoliko to ne budem morao.
P.S. Ovaj kompjuter kupujem da mi traje nekih 5-6 godina.

0 0 hvala 0
13 godina
MrkyBoy kaže...
Smatram da se overclockiranjem,što bi se reklo,kida procesor čime se smanjuje "životni vijek".Ako griješim slobodno me ispravite.Znači ne planiram overclokirati procesor ukoliko to ne budem morao.
P.S. Ovaj kompjuter kupujem da mi traje nekih 5-6 godina.

Onda bolje uzmi "K" proc. Clockanjem možeš ubiti proc ako to radiš kako ne treba npr. staviš prevelik napon i skuriš ga. Ja sam imao godinama ocani phenom 925 i nikad nikakvih problema nije bilo, ove god sam ga prodao tu na forumu, on ga isto clockao kolko ide i radi još uvijek.

17 godina

100kn nije neka razlika u cijeni, a ako ti bude trebalo više snage imat ćeš tu mogućnost kao i mogućnost hraniti sve bjesnije grafe.

doduše kad ga budeš prodavao moći ćeš dobit ćeš tih 100kn više nazad.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.12.2015 17:54 (sokre).
Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Hvala vam dečki na pomoći.Odluka je pala.Uzet ću K procesor pošto ću uz njega uzimati Asus GeForce GTX 970 Strix Gaming...Hvala vam još jednom.

5 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Jednostavan odgovor je da se isplati, u postotku ces imati dosta veci porast performansi od porasta cijene (ako je razlika samo 100kn).

Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Isplati se ako clockas, ali osobno znam jako puno ljudi koji imaju K procesore i drže ih na stocku, a kupuju K procesore jer su popularniji... Jednako i sa maticnama, kupe 10 faznu za 4way sli ili crossfire, m.2 i slitne điđe koje nikad ne koriste... Neznaju ljudi štedit

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Od i5-ica najviše ti se isplati najjeftiniji - i5 4460. Tako da razlika nipošto nije 100kn. Prije 500-600 na procesoru (i5 4460 vs 4690K), na mbo (Z čipset) + cooler. Overclock konfa prelazi 1000kn razlike, a razlika je beznačajna u gamingu recimo. To ti je razlika u cijeni između recimo gtx 960 vs 970. To ćeš osjetit

na 1151 socketu drugi najjeftiniji i5 6500, mada sad po novom se mogu clockati i non-k skylake na nekim mbo (naravno mora biti z čipset).

http://www.techspot.com/review/1108-intel-locked-skylake-cpu-bclk-overclocking/

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2015 23:54 (klapna).

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice