Koliko smisla ima K procesor?
- poruka: 18
- |
- čitano: 2.026
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
opet se sve svodi na pitanje: Zašto kupuješ procesor? Za igranje ili za rad u konkretnim slučajevima, npr. AutoCad ili izvodiš teške simulacije itd. Veliki sam pobornik teze da čovjek kupuje ono što mu treba a ne ono što mu se sviđa jer je velika razlika.
Vrijedi jer ga možeš OC-at, a to garantira više performanse.
Vrijedi jer ga možeš OC-at, a to garantira više performanse.
- da, ali riječ možeš..
ako je cilj max performanse, OC, tad može ali OC je moguć i na druge načine... (osim serija koje to onemogućuju).
na performanse ne utječe samo CPU nego čitav sys.
ako se ide na OC/performanse tad se kupuje ne samo CPU nego i ostatak sukladan tome, tad sve ode prema višim cijenama..
sam clock nije toliko bitan u odnosu na stvarnu snagu CPUa, pogotovo današnje aplikacije, GPU, SSD, i količina-brzina RAMa, zapravo tad je pametnije uložiti u MBO jer ona mora osigurati propustnost.. da je smao neki CPU task tad bi ovisilo smao o CPUu.. u RL takvih taskova skoro da nema, sve je periferija... a GPU se koristi kao coprocessor/CUDA.. tad opet treba kupti što jaču VGA. itd. itd.
PC nije jedna komponenta, na kraju postane bitno i napajanje koje to sve treba napojiti. Razlika u cijeni? .. može se desiti da je neki noviji CPU jači i jeftiniji jednostavnom kalkulacijom cijene dolara, intela, poreza..
Pošto se sve bitno kroz par godina promijeni, npr sata-1-2-3.. kad će 4? USB1-2-3.. 4? .. DDR1-2-3 sad i 4.. kontroler (chipset) koji to dozvoljava je na MBO ... tako da kad bi CPU bio isti '100 godina' opet bi postojao razlog kupnje nove MBO zbog periferije, a tad opet i novi CPU ako ništa zbog socketa koji mijenja po jednu nožicu.. koliko ih je? 1151 LOL... ono nema budućnosti, nego kupuješ sad, za sad, ne za sutra... jer će možda sutra chip za 3$ biti 6x jači.. kao današnji tablet-mob a natjera te ostatak kao directx, avc-h246, itd..
100kn, da možeš, gledaj ovak, da ih izgubiš na cesti, prežalio bi.. pojesti par pizza i sokić.. ali da je nešto presudno, nije. Zato je i razlika relativno mala u odnosu na koliko se reklamno ta K opcija ističe.
ako bi dao više za logitech miša, jednak kriterij..
nikakvog. jednako kao i npr. megapikseli za fotoaparate. žalibože love. ali marketinzi proizvođača i trgovca se vesele kupcima toga pa ti vidi.
Ja mislim da nema smisla kupovati procesore za oc, pogotovo gamerima (subjektivno mišljenje). Ovi današnji intelovi chipovi su toliko jaki da to stvarno nije potrebno, osim profesionalcima (mislim na ljude koji žive od video editinga itd. itd.)
Ovo ostalo je samo .urchenje kome se može i čiji je duži. Govorim iz osobnog iskustva kad sam imao i7 2600, jbt. nisam mogao cpu opteretiti više od 40% osim cinebenchom i ostalim bench programima pa mi bilo krivo što sam dao pare na nepotrebnu stvar.
Full jednostavno!
Ako te ne zanima overclock, uštedi tih 100kn i uzmi non-K.
Ako te zanima overclock (ili će te zanimati), taj procesor ide na 4.5GHz bez ikakvih problema, te automatski bi imao 20-ak % bolje performanse.
P.S. Ovaj kompjuter kupujem da mi traje nekih 5-6 godina.
P.S. Ovaj kompjuter kupujem da mi traje nekih 5-6 godina.
Onda bolje uzmi "K" proc. Clockanjem možeš ubiti proc ako to radiš kako ne treba npr. staviš prevelik napon i skuriš ga. Ja sam imao godinama ocani phenom 925 i nikad nikakvih problema nije bilo, ove god sam ga prodao tu na forumu, on ga isto clockao kolko ide i radi još uvijek.
100kn nije neka razlika u cijeni, a ako ti bude trebalo više snage imat ćeš tu mogućnost kao i mogućnost hraniti sve bjesnije grafe.
doduše kad ga budeš prodavao moći ćeš dobit ćeš tih 100kn više nazad.
Jednostavan odgovor je da se isplati, u postotku ces imati dosta veci porast performansi od porasta cijene (ako je razlika samo 100kn).
Isplati se ako clockas, ali osobno znam jako puno ljudi koji imaju K procesore i drže ih na stocku, a kupuju K procesore jer su popularniji... Jednako i sa maticnama, kupe 10 faznu za 4way sli ili crossfire, m.2 i slitne điđe koje nikad ne koriste... Neznaju ljudi štedit
Od i5-ica najviše ti se isplati najjeftiniji - i5 4460. Tako da razlika nipošto nije 100kn. Prije 500-600 na procesoru (i5 4460 vs 4690K), na mbo (Z čipset) + cooler. Overclock konfa prelazi 1000kn razlike, a razlika je beznačajna u gamingu recimo. To ti je razlika u cijeni između recimo gtx 960 vs 970. To ćeš osjetit
na 1151 socketu drugi najjeftiniji i5 6500, mada sad po novom se mogu clockati i non-k skylake na nekim mbo (naravno mora biti z čipset).
http://www.techspot.com/review/1108-intel-locked-skylake-cpu-bclk-overclocking/