koji proc da kupim za 800 kn od ova dva ? ( uglavnom bi služio za igre )
Q6600 go ili E8500
koji proc da kupim za 800 kn od ova dva ? ( uglavnom bi služio za igre )
Q6600 go ili E8500
E8500... 45nm, brži, hladniji, manje troši... za igre odličan.
ma tako je, to sam i mislio :) Hvala
Niti jedan od ta dva osim ako nemaš 775s ploču. Milsim da se za tu cijenu može nać Phenom II x4/Athlon II x4, oba su bolj izbor.
ma imam 775 soc. nvidia 680 sli, pašu mi ta obadva... za skuplje nemam sad love a i u oglasniku je izbor spao na ta dva jer drugo ništa nema..
ma imam 775 soc. nvidia 680 sli, pašu mi ta obadva... za skuplje nemam sad love a i u oglasniku je izbor spao na ta dva jer drugo ništa nema..
Bolje ti je onda ići na E8400 koji se može nabaviti za 650kn po oglasnicima... a samo je neznatno slabiji (0.1 GHz)...
Bolje ti je onda ići na E8400 koji se može nabaviti za 650kn po oglasnicima... a samo je neznatno slabiji (0.1 GHz)...
Za to se uopce i nemre rec da je slabiji, kaj ti je 100mhz nista nula bodova s klokanjem središ situaciju u sekundi i još dodaš 500mhz za svaki slucaj.
Ma problem je što tražim proc već dva tjedna, u kompu sad nemam nikakav tako da mi se žuri... neki su prodani tako da je ostalo samo ovo što sam nabrojao i to ne baš povoljno.... tu na bug-ovom nema ništa takvo već neko vrijeme. Ako znate gdje ima neki da nije slabiji od E8400 recite slobodno..
Ma problem je što tražim proc već dva tjedna, u kompu sad nemam nikakav tako da mi se žuri... neki su prodani tako da je ostalo samo ovo što sam nabrojao i to ne baš povoljno.... tu na bug-ovom nema ništa takvo već neko vrijeme. Ako znate gdje ima neki da nije slabiji od E8400 recite slobodno..
Evo ti E8500 za 700 kn ako ti je hitno...
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=197487
Hvala... samo je problem što ja to ne mogu pogledati jer nemam pristup :) Jel ima kakvi kontakt ?
Bolje uzeti Q6600. 4 jezgre su 4 jezgre i sigurno će profitirati u odnosu na E8400 bez obzira na clockspeed. Ja bih tu uzeo još jedan solidan cooler pa ga natjerao na nekih 3GHz. Još je G0 stepping koji se clocka bolje od od običnih Q6600 primjeraka.
Mislim da bi jači dvojezgreni bio bolji izbor za sad... baš i nema igrara za quad još uvijek pa lako ja ovaj prodam i doplatim za neki bolji quad... jer i taj Q6600 je stari model
Mislim da bi jači dvojezgreni bio bolji izbor za sad... baš i nema igrara za quad još uvijek pa lako ja ovaj prodam i doplatim za neki bolji quad... jer i taj Q6600 je stari model
Jest nešto stariji, ali je žilav još uvijek
Sve što izađe u sad u kraće vrijeme trebalo bi koristiti 4 jezgre.
Ja bih sigurno quada uzeo da sam na tvom mjestu. Još neki cooler pa ga kloknuo na 3GHz i vozi.Taj bi te još dugo služio. Jedini problem bi ti moglo bit zagrijavanje pošto je rađen u 65nm procesu, no neki dobar cooler kao što sam rekao riješio bi stvar.
Q6600, naravno.
Jest nešto stariji, ali je žilav još uvijek
Sve što izađe u sad u kraće vrijeme trebalo bi koristiti 4 jezgre.
Ja bih sigurno quada uzeo da sam na tvom mjestu. Još neki cooler pa ga kloknuo na 3GHz i vozi.Taj bi te još dugo služio. Jedini problem bi ti moglo bit zagrijavanje pošto je rađen u 65nm procesu, no neki dobar cooler kao što sam rekao riješio bi stvar.
Ma kakav Q660... to je već teška prošlost... još je rađen u 65nm... čak je i moj ghetto E5200 (pentium dual core) napravljen u 45nm...
Za neku privremenu nadogradnu E8400 je best buy, a poslije toga jedino što se isplati su i5, i7... ali zahtjeva ipak malo veća ulaganja, jer osim matične, vjerojatno će se ići i na DDR3 itd.
Ja sam isto nedavno imao sličnu dvojbu, jer trenutno sam na 775 socketu, ali ipak sam odlučio pričekati jer nije mi toliko kritično, a kad budem nadograđivao onda ću to napraviti kako treba.
Ma kakav Q660... to je već teška prošlost... još je rađen u 65nm... čak je i moj ghetto E5200 (pentium dual core) napravljen u 45nm...
Za neku privremenu nadogradnu E8400 je best buy, a poslije toga jedino što se isplati su i5, i7... ali zahtjeva ipak malo veća ulaganja, jer osim matične, vjerojatno će se ići i na DDR3 itd.
Ja sam isto nedavno imao sličnu dvojbu, jer trenutno sam na 775 socketu, ali ipak sam odlučio pričekati jer nije mi toliko kritično, a kad budem nadograđivao onda ću to napraviti kako treba.
Jel ti prvo gledaš potrošnju ili performanse?
Po tvojoj logici je i E5200 bolji od Q6600.
Bez obzira na to što je rađen u 65nm procesu, Q6600 je i dan danas odličan proc koji može iskoristiti sve današnje single GPU grafe.
Jel ti prvo gledaš potrošnju ili performanse?
Po tvojoj logici je i E5200 bolji od Q6600.
Bez obzira na to što je rađen u 65nm procesu, Q6600 je i dan danas odličan proc koji može iskoristiti sve današnje single GPU grafe.
Dobar je još ako si ga kupio prije dvije godine, ali ići ga danas kupovati je totalna glupost... Ako se već ide na 4 jezgre onda bolje nabaviti Q8300 kojemu se cijena kreće oko 750-800kn...
Ali na kraju krajeva opet kažem da je za privremenu nadogradnju kakva se ovdje traži E8400 najbolji izbor - best buy. Jer u socket 775 se definitivno više ne isplati ulagati ni kune više nego što je nužno.
Dobar je još ako si ga kupio prije dvije godine, ali ići ga danas kupovati je totalna glupost... Ako se već ide na 4 jezgre onda bolje nabaviti Q8300 kojemu se cijena kreće oko 750-800kn...
Ali na kraju krajeva opet kažem da je za privremenu nadogradnju kakva se ovdje traži E8400 najbolji izbor - best buy. Jer u socket 775 se definitivno više ne isplati ulagati ni kune više nego što je nužno.
Totalna glupost bi bila kada bi se kupovala nova konfa sa socketom na izbor. Ovako čovjek ima socket 775 i može birati između quada ili dualca sa nešto nižim TDP-om. Po meni apsolutno nema dileme. Uostalom, koja je razlika između Q8300 i Q6600 osim u nešto većem zagrijavanju? Nikakva. Već sam rekao, neki solidan cooler bi sve to riješio. Ova rasprava više nema smisla jer u 3 prethodna posta sam napisao jednu te istu stvar. @ autor teme: Q6600 + Katana3/Hyper 212+ i vozi.
Hehe, istu dvojbu sam imao i prije koju godinu i da vidimo stanje.
E8400 OCZ Vendeta II bez problema na 4Ghz, još se nije ni zagrijao. FSB Ratio 1:1 još uhvatim i što doda još malo odličnim perfomansama. Temperature jako hladnje. 55-65C. 4,1Ghz točnije.
Q6600, Abit X38, jedva potegne 3,5Ghz i uznoji se ko lud. FSB i RAM su naravno totalno različiti.
Dakle, i iz osobnog iskustva E8400 je u takvom slučaju odličan procesor i gura definitivno bolje nego Q6600. Cjeli sistem lakše diše sa višim taktom.
E onaj tko pita "ali doće aplikacije koje iskorištavaju 4 jezgre" to nek objesi mačku od rep, jer;
- Onaj tko se bavi modeliranjem, video obradom, ionako nece uzeti nijedan od navedenih procesora, vec X6 1055T i sl.
- Igre neće vrlo sigurno još iskorištavati više od 2 jezgre dosta dugo vremena. Do dolaska novih generacija konzola pretpostavljam.
Moj je zaključak da je E8400/E8500 daleko lakši i na kraju krajeva bolji procesor od Q6600.
Danas su oba outdateani, jer ih jedan AMD X4 955 prilično jede za doručak, ali naravno ako se generalno gleda Q6600 vs E8400, E8400 nosi pobjedu.
Totalna glupost bi bila kada bi se kupovala nova konfa sa socketom na izbor. Ovako čovjek ima socket 775 i može birati između quada ili dualca sa nešto nižim TDP-om. Po meni apsolutno nema dileme. Uostalom, koja je razlika između Q8300 i Q6600 osim u nešto većem zagrijavanju? Nikakva. Već sam rekao, neki solidan cooler bi sve to riješio. Ova rasprava više nema smisla jer u 3 prethodna posta sam napisao jednu te istu stvar. @ autor teme: Q6600 + Katana3/Hyper 212+ i vozi.
Ovako možemo do sutra... ti si rekao svoje, ja svoje.. čovjek neka odluči.
Jesi li možda direktno usporedio možda oba proca na istim frekvencijama? Bilo bi bi zanimljivo vidjeti rezultate. Vjerujem da bi quad u većini aplikacija imao bolje rezultate. E8400 isplati se jedino klokerima koji žude za max taktom, a to će sa E8400 sigurno bolje imati. Za prosječnog kućnog korisnika 3GHz je sasvim dovoljan takt procesora. Onaj tko ima para uzeo bi x6, ali onaj kome su pare problem, kao u ovom slučaju ima na izbor navedena 2 procesora. I bez obzira što je E8400 noviji, 2 jezgre su ipak 2 jezgre s kojima će u nekim stvarima profitirati, ali zasigurno ne izgubiti u odnosu na E8400.
Ma ok je, ne morate se borit toliko :) E8400/8500 će biti ok, vjerovatno bi uzeo quad za nekoliko mjeseci, pola godine
Jesi li možda direktno usporedio možda oba proca na istim frekvencijama? Bilo bi bi zanimljivo vidjeti rezultate. Vjerujem da bi quad u većini aplikacija imao bolje rezultate. E8400 isplati se jedino klokerima koji žude za max taktom, a to će sa E8400 sigurno bolje imati. Za prosječnog kućnog korisnika 3GHz je sasvim dovoljan takt procesora. Onaj tko ima para uzeo bi x6, ali onaj kome su pare problem, kao u ovom slučaju ima na izbor navedena 2 procesora. I bez obzira što je E8400 noviji, 2 jezgre su ipak 2 jezgre s kojima će u nekim stvarima profitirati, ali zasigurno ne izgubiti u odnosu na E8400.
Ja osobno ništa nedrzim na stocku, sve guram do kraja do neke granice. A ta granica je dokle temperature nisu kritične i dok je stabilnost uredna.
Q6600 je max 3,6Ghz sa prosječnim hladnjakom (da su temperature unutar granice, ne preko 70), a E8400 sa takvim gura do 4Ghz.
Uglavnom, jedan od tih CPU-a se ne može kupiti nov,
a drugi je isto fail naspram i3 i X3 CPU-ima...
Ako planiraš nov komp, 775 je kriv odabir...
Uglavnom, jedan od tih CPU-a se ne može kupiti nov,
a drugi je isto fail naspram i3 i X3 CPU-ima...
Ako planiraš nov komp, 775 je kriv odabir...
Pa mogu staviti najjači quad na soc. 775 i miran sam par godina sigurno... Ni ne sklapam high-end računalo, a kad dođe za to vrijeme lako prodam ovaj i krenem na novo, od ploče sa novim socketom, rama, procesora.... Ovo bi zadovoljavalo sve, a uvijek mi je bilo bezveze ići na najnovije stvari koje su skupe, jer to ne možeš iskoristiti, iste igre možeš igrati kao i ja s ovim komponentama, na high postavkama... s tim da ću ja morati mjenjati za par godina a ti ne, samo što ćeš ti puno izgubiti na tome a ja ću jeftinije proći jer će te stvari biti puno jeftinije... Miran sam još dosta dugo čak da ni to ne mjenjam, znači jači quad i to, nego s ovim E8400 i nekom grafom tipa gtx260, i s tim čak mogu biti miran godinu dvije sigurno da igram sve na high postavkama... tako da nema žurbe... žurba košta a nepotrebno.