Imam maticnu Intel rock lake D865Perl,Intel celeron 2,6ghz,2gb ddr1 i ati radeon x1650 pro.
Zanima me da li se u ovom kompu moze staviti neki dvojezgreni procesor i da li se to isplati.
Imam maticnu Intel rock lake D865Perl,Intel celeron 2,6ghz,2gb ddr1 i ati radeon x1650 pro.
Zanima me da li se u ovom kompu moze staviti neki dvojezgreni procesor i da li se to isplati.
Nemogu niti jedan dvojezgreni jer imam stariji socket...Jel postoji ikoja maticna ploca gdje bih zadrzao iste komponente a samo da ima bolji socket?
Nemogu niti jedan dvojezgreni jer imam stariji socket...Jel postoji ikoja maticna ploca gdje bih zadrzao iste komponente a samo da ima bolji socket?
socket ne može biti bolji, ili lošiji sam po sebi, tj. ne možeš jedan procesor staviti na "bolji" socket. određena skupina/serija procesora se radi za jedan određeni socket, pa se nakon nekog vremena i nekon nekoliko generacija procesora napravi "bolji" socket za bolje/novije procesore, jer stari socket više ne zadovoljava potrebe novih procesora.
zašto bi ti uopće mijenjao išta? nešto ti se pokvarilo? postalo ti je računalo presporo?
socket ne može biti bolji, ili lošiji sam po sebi, tj. ne možeš jedan procesor staviti na "bolji" socket. određena skupina/serija procesora se radi za jedan određeni socket, pa se nakon nekog vremena i nekon nekoliko generacija procesora napravi "bolji" socket za bolje/novije procesore, jer stari socket više ne zadovoljava potrebe novih procesora.
zašto bi ti uopće mijenjao išta? nešto ti se pokvarilo? postalo ti je računalo presporo?
Da...racunalo je sporije,procesor je star 7 godina i mislio sam ga zamjeniti s nekim dvojezgrenim procesorom.Ali kopajuci po internetu nasao sam kao neki konverter iz socket 478 to 775 http://cgi.ebay.com/CPU-Transfer-Card-Intel-478-CPU-775-Motherboard-/310269295495?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item483d7dbb87#ht_2876wt_905
- konverter staro->novo je moguć (samo u nekim slučajevima), suprotno nije. Zbog nove jezgre, voltaže, FSB... i potrebe novog BIOSa koji bi prepoznao CPU.
U popisu podržanih CPUa (direktno povezano s rev.BIOSa) na stranici proizvođača možeš vidjeti podržane CPUe i to je to.
Kao što i ostatak, kao AGP, DDR i ostalo postaje zastarjelo, slabo i preskupo za nadogradnju, dok ono što možeš nadograditi u pravilu je skuplje i slabije.
Rješenje je štednja, kupnja novog (prodaja starog..). Čak i da kupiš neku noviju komponentu, recimo da se MBO mora kad-tad pokvariti.. jednostavno previše stvari se mijenja, kroz 5 godina je sasvim drugačije računalo. (napajanje, USB, SATA...-sve).
Mislim promjenit proc bar na neki pentium 4 od 3 GHZ ,graficku na x1950 i promjeniti napajanje.A novi komp cu vjerojatno kupovat za nekih 6 mjeseci(ukoliko ne osvojim na lotu ).
Hvala na odgovorima.
Mislim promjenit proc bar na neki pentium 4 od 3 GHZ ,graficku na x1950 i promjeniti napajanje.A novi komp cu vjerojatno kupovat za nekih 6 mjeseci(ukoliko ne osvojim na lotu ).
Hvala na odgovorima.
Možeš stavit Celeron D. Oni su dvojezgreni.
Hvala na odgovorima.
ako ćeš to raditi, onda stavi pentium 4 northwood, a ne pentium 4 prescott. ovi drugi se puno više griju.
EDIT:
da staviš najslabiju/najjeftiniju 2 jezgrenu kombinaciju koju možeš naći na tržištu bila bi višestruko jača od tvoje trenutne, tako da ako ti ne treba za neke zahtjevne poslove i trenutna te više manje zadovoljava, nema potrebe da trošiš ogromne svote na novo računalo. jedino si uzmi neko solidno napajanje (to ne znači ono na kojem piše 10.000W, nego neko brand name 300+W koje ima dobre recenzije) i isto takvu ploču. ovakva napajanja se daju naći za 200-400kn, a ploče sigurno za 500-tinjak kn, a vjerojatno i manje.
Imaš ovu matičnu ploču koja podržava staru ddr 1 memoriju i noviju ddr2.
Također podržava agp i pce grafičku.