AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.172
|
čitano: 5.569.063
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Razmisljam uzeti ryzen 9800 x3d, dali mi mozete preporuciti koju maticnu i ram memoriju uzeti. Pc najvise koristim za igranje.

Procesor razmisljam uzeti u linksu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
snake1kl kaže...

Razmisljam uzeti ryzen 9800 x3d, dali mi mozete preporuciti koju maticnu i ram memoriju uzeti. Pc najvise koristim za igranje.

Bilo bi dobro napisati koliko želiš potrošiti na to dvoje, barem cca., što i koliko imaš usb uređaja, pcie kartica, treba li ti bežična, imaš li i koliko nvme ssd, koliko sata ssdova, namjeravaš li nadograđivati pohranu, treba li ti bolja zvučna... i tako navesti potrebe da znamo što tražiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 9:20 (notloB).
12 godina
snake1kl kaže...

Vidi ovo takodjer.

maximum effort
15 godina
notloB kaže...
itomic009 kaže...

Tako da nije da ne stoji što pričaš "povećao performanse i smanjio zagrijavanje", ali je to za prosiječnog korisnika zanemarivo. To je za ljude poput nas koji to radimo iz zabave, ne iz potrebe. 

Opet, zašto ne ako može? Koliko god zanemarivo bilo, namjestiš jednom i nikad više, ništa ne gubi samo dobiva, zašto ne?

Slazem se s ovim, proizvodjaci maticnih imaju tendenciju nasopati procesore strujom da bi na benchevima njihove ploce sto bolje prosle.

Meni npr. po default postavkama maticne na R23 CPU ide 80-90'C samo tako, a na Prime95 vec za minutu dolazi do throttlinga jer udari skoro 100'C.

CPU Cooling:

Intel Default Settings PL:241W > MSI Ultimate Settings: PL 255W

Intel Dynamic Tuning Technology:

Disabled > Enabled

CPU Lite Load:

Auto (Mode 12) > Mode 3

I sad R23 ide do 63'C, a Prime95 nakon 15 minuta dodje do 78'C.

Ovaj treci setting tome najvise doprinosi.

Dakle, 3 sitne promjene i CPU temperature dramaticno opadaju, toliko da vise nema sanse da se priblizi uopce mogucnosti da zbog temperature dodje do throttlinga.

I pri tome nema nikakvog pada performansi, cak benchevi daju neki sitni porast performansi. Ali CPU moze raditi cijelo vrijeme full speed jer nema problema sa temperaturama.

Tako da vjerovatno kod svakog CPU-a (bilo Intel bilo AMD) se sa par sitnih settinga u BIOS-u moze jako puno dobiti na smanjenju temperatura i posredno nesto na performansama.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
15 godina
metallic kaže...
snake1kl kaže...

Vidi ovo takodjer.

Ja sam gledao te njihove bundlove jer izgledaju zanimljivo, imaju i sa 7800X3D, ali meni nisu bas idealni jer uz sve ide i AIO hladjenje koje kod mene ispada iz igre, pa onda nista.

2 godine
Mauro kaže...
notloB kaže...
itomic009 kaže...

Tako da nije da ne stoji što pričaš "povećao performanse i smanjio zagrijavanje", ali je to za prosiječnog korisnika zanemarivo. To je za ljude poput nas koji to radimo iz zabave, ne iz potrebe. 

Opet, zašto ne ako može? Koliko god zanemarivo bilo, namjestiš jednom i nikad više, ništa ne gubi samo dobiva, zašto ne?

Slazem se s ovim, proizvodjaci maticnih imaju tendenciju nasopati procesore strujom da bi na benchevima njihove ploce sto bolje prosle.

Meni npr. po default postavkama maticne na R23 CPU ide 80-90'C samo tako, a na Prime95 vec za minutu dolazi do throttlinga jer udari skoro 100'C.

CPU Cooling:

Intel Default Settings PL:241W > MSI Ultimate Settings: PL 255W

Intel Dynamic Tuning Technology:

Disabled > Enabled

CPU Lite Load:

Auto (Mode 12) > Mode 3

I sad R23 ide do 63'C, a Prime95 nakon 15 minuta dodje do 78'C.

Ovaj treci setting tome najvise doprinosi.

Dakle, 3 sitne promjene i CPU temperature dramaticno opadaju, toliko da vise nema sanse da se priblizi uopce mogucnosti da zbog temperature dodje do throttlinga.

I pri tome nema nikakvog pada performansi, cak benchevi daju neki sitni porast performansi. Ali CPU moze raditi cijelo vrijeme full speed jer nema problema sa temperaturama.

Tako da vjerovatno kod svakog CPU-a (bilo Intel bilo AMD) se sa par sitnih settinga u BIOS-u moze jako puno dobiti na smanjenju temperatura i posredno nesto na performansama.

Moja asusica s novijim biosima po difoltu nabije toliki napon da mi cpu jedva dostiže 5ghz. Pri svakom većem opterećenju je u termalnom limitu, morao sam podesiti napon ručno s tim da je po difoltu u startu na njemu namješten offset od nekih cca. +0,025 V što znači da je negdje drugdje nešto poremećeno na automatici, llc ili tko će ga znati, uglavnom difoltne (auto) vrijednosti su katastrofalne.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 9:15 (notloB).
11 godina

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 13:20 (ibme74).

0 0 hvala 0
16 godina
Navodno ZEN6 dolazi krajem 2026. ili početkom 2027. i stiže na AM5.

https://wccftech.com/amd-zen-6-ryzen-medusa-desktop-cpus-am5-compatible-late-2026-early-2027-launch/
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 3
15 godina
Kad izađe zen 6 X3D bit će kuku lele
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
forumaš kaže...
Kad izađe zen 6 X3D bit će kuku lele

Ma do tada će i Intel izbaciti refresh seriju arrow lake koje će i prestići 5700/5800x3d, nema zime.

2 godine

"The core count on the Zen 6 CCD is said to feature 8, 16, and 32 cores, and 32 cores will likely be possible on the Zen 6C CCDs."

11 godina

I da ste na 2160p rezi, 9800x3d ce drasticno poboljsat performanse...

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
hahhaajaads kaže...

I da ste na 2160p rezi, 9800x3d ce drasticno poboljsat performanse ako imate RTX4090...

Evo, ispravio sam te malo 

Siguran sam da mojoj 7800XT niti 10800X3D na 2160p nece drasticno poboljsati performanse 

3 godine
hahhaajaads kaže...

Pa u odnosu na novi core svakako, no kaj nam ovo znaci kad je taj cpu ponekad losiji i od 12 gen I cemu to konstantno forsanje(shvatili smo vec od njenog izlaska da je u bn) te 4090 koju 99,9% svijeta nebude vidjelo u narednih 10 godina u svom Pc, jel ima koji test s 4060 i 4070ti i sl.

11 godina
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

Pa u odnosu na novi core svakako, no kaj nam ovo znaci kad je taj cpu ponekad losiji i od 12 gen I cemu to konstantno forsanje(shvatili smo vec od njenog izlaska da je u bn) te 4090 koju 99,9% svijeta nebude vidjelo u narednih 10 godina u svom Pc, jel ima koji test s 4060 i 4070ti i sl.

Ne pase vam 1080p a sad vam ne pase nit 4k.. zasto ? Pa zato jer u SVAKOJ situaciji 9800x3d pojede svakog intela na trzistu, tko jos gejma na 4k rezi,  9800x3d i 4060? Stvarno ne kuzim ljubomoru na najjaci gaming procesor, doslovno svaki validan tester ga hvali a vi ste se nasli uzimat zdravo za gotovo nekakve sajtove poput userbenchmarka i govorit kak 9800x3d ima uzasne 0.1 i 1%, a kad vam ja bacim ss svog 0.1 i 1% onda ignorirate poruke jer bi ispalo da je moje tandrkalo bolje od 14900k ili 9800x3d.

14 godina
hahhaajaads kaže...
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

Ne pase vam 1080p a sad vam ne pase nit 4k.. zasto ? Pa zato jer u SVAKOJ situaciji 9800x3d pojede svakog intela na trzistu, tko jos gejma na 4k rezi,  9800x3d i 4060? Stvarno ne kuzim ljubomoru na najjaci gaming procesor, doslovno svaki validan tester ga hvali a vi ste se nasli uzimat zdravo za gotovo nekakve sajtove poput userbenchmarka i govorit kak 9800x3d ima uzasne 0.1 i 1%, a kad vam ja bacim ss svog 0.1 i 1% onda ignorirate poruke jer bi ispalo da je moje tandrkalo bolje od 14900k ili 9800x3d.

Test im je zbilja bolji, koriste Intel 285 koji je lošiji u igrama i od 12 generacije. HU nariktava AMD testove opet.

15 godina
13. I 14. Gen. je nestabilna, Intel ima sudsku tužbu te nije preporučljiva za kupivinu.
3 godine

.

合氣道

0 0 hvala 0
8 godina
Zaporožac kaže...

.

Eto super, Intel ima potencijalnih 20 milijuna kupaca za svoje procove (korisnici Blendera).

Samo mi se nekak čini da budu uz njih kruha gladni, jer tih 20 milijuna donira jedva 7 centi mjesečno po glavi Blender fundaciji, kolike su onda šanse da ti isti daju 1000+ eura za novi proc, ploču i ram, a škrti su išta donirati za softver od kojega žive...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
2 godine
Zaporožac kaže...

.

Što uopće predstavljaju ovi grafovi? Imaš četiri kategorije procesora, srednju - 9700X, višlju srednju - 9900x, high end - cu 9 285k i igračku - 9800x3d.. Koji je cilj postavljnja ovih grafova?

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2024 15:30 (notloB).
3 godine

Ja pokazujem ono što mene zanima.

Ovo nije tema o igraćim AMD procesorima, već općenito o AMD procesorima.

Dakle, za igre i "ostale" potrebe svakako je meni bolji novi Intel.

合氣道

1 1 hvala 0
2 godine
Zaporožac kaže...

Ja pokazujem ono što mene zanima.

Ovo nije tema o igraćim AMD procesorima, već općenito o AMD procesorima.

Dakle, za igre i "ostale" potrebe svakako je meni bolji novi Intel.

Ako želiš nešto usporediti a da to ima smisla onda uspoređuj procesore koji spadaju u isti tržišni segment, uspoređivati srednju klasu s high end klasom nema nikakvog smisla, niti cjenovno niti po performansama, niti tebi niti drugima, da bi grafovi nešto značili na njima bi trebala biti još srednja klasa od intela i high end klasa od amda kojih nema, 9800x3d je zasebna niša za koju intel nema specijalizirani proizvod.

Btw. zaboravio si navesti izvor tog grafa, možda da dodaš link.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2024 15:59 (notloB).
16 godina

Logična usporedba bi bila 9950X vs. 285K i tu je sve na strani AMDa, jeftiniji, brži (jači) i manje troši.

Za tu namjenu, uz Blender, sličan je odnos i za VRay i Coronu. Sad me malo (~80€) žulja što sam požurio jer je bio neproporcionalno skuplji u odnosu na 7950X ali nisam očekivao ovako brzu korekciju cijene.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

Kako se bavim video prudukcijom i kako sam prije dva mjeseca kupovao novu konfiguraciju i bio sam ljubitelj Intela i svi su navijali za Intel, te radi svih ovih problema s Intelom odlučio sam se ipak okušati s Ryzenom 7900x. Kako imam na poslu također novu konfu s i7 14700 napravio sam render test u premieru 4k video od 25min.

Konfiguracija s Ryzenom je exportala isti video s desktopa na desktop nekakvih 5-6s prije. 

Da se razumijemo konfiguracije su različite i sve je to bilo testirano amaterski i čisto ajmo vidjeti razliku pa eto možda nekome može dobro doći i takva info.

1. PC
Ryzen 7900x

2*32 GB G.Skill 6000mhz

SSD Samsung 990

4060ti

2. PC

I7 147000kf

4070 super

SSD Samsung 870 EVO

32gb Ram 6800mhz

Drone Media Hrvatska: https://bit.ly/3fs0nzL
Moj PC  
3 0 hvala 3
2 godine
joze kaže...

Kako se bavim video prudukcijom i kako sam prije dva mjeseca kupovao novu konfiguraciju i bio sam ljubitelj Intela i svi su navijali za Intel, te radi svih ovih problema s Intelom odlučio sam se ipak okušati s Ryzenom 7900x. Kako imam na poslu također novu konfu s i7 14700 napravio sam render test u premieru 4k video od 25min.

Konfiguracija s Ryzenom je exportala isti video s desktopa na desktop nekakvih 5-6s prije. 

Da se razumijemo konfiguracije su različite i sve je to bilo testirano amaterski i čisto ajmo vidjeti razliku pa eto možda nekome može dobro doći i takva info.

1. PC
Ryzen 7900x

2*32 GB G.Skill 6000mhz

SSD Samsung 990

4060ti

2. PC

I7 147000kf

4070 super

SSD Samsung 870 EVO

32gb Ram 6800mhz

Inače za video produkciju bih radije koristio neki procesor sa quicksyncom a gore vidim kf cpu koji nema grafičku, "f" procesori ju nemaju a oni bez slovne oznake i "k" je imaju, intelova grafička je super pogotovo ukoliko radiš s egzotičnijim video materijalom, akcelerira svašta, video produkcija bez procesora s intelovom grafom je grijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 11:07 (notloB).
8 godina
notloB kaže...
joze kaže...

1. PC
Ryzen 7900x

2*32 GB G.Skill 6000mhz

SSD Samsung 990

4060ti

2. PC

I7 147000kf

4070 super

SSD Samsung 870 EVO

32gb Ram 6800mhz

Inače za video produkciju bih radije koristio neki procesor sa quicksyncom a gore vidim kf cpu koji nema grafičku, f procesori ju nemaju, intelova grafička je super pogotovo ukoliko radiš s egzotičnijim video materijalom, akcelerira svašta.

Ima ga i moj Haswell, QuickSync .

Malo je offtopic ali može li plz pojašnjenje, što dobijem ako eksportam video QuickSyncom, npr u Davinciju? To sam mogao koristiti i na Macu Air M3.

Obično biram MP4 kontejner i H.264 codec radi kompatibilnosti sa Whatsappom ako nekom pošaljem. A QuickSync mi ponudi MKV il tak nekak.

13 godina

hahhaajaads Jucer sam upalio PUBG sa konfom pod moj PC.Stavio sve na very low, render scale na 100 i 1080p.Max fps mi je bio iznad 400fpsa, 1%low na 160 i 0.1% na 116 znaci 5fpsa i 30 fpsa razlike na 1%low razlike ako uspoređujemo po tvojoj slici dolje.Vidim da je kod tebe grafa zakucana na 90% dok moja rtx 3080 chilla na 40-57%.Sada sam pogledao i video od moje usporedbe prije i vidim da meni na ryenu sistemu sto sam imao grafa pada na 60-70% rtx 2060s tako da cu sklopit kakav am4 5600 kroz tjedan dva pa da ponovim test i da vidim kako sada igra radi.

Moze biti da je bila greska do win ver. Ili nvidia drivera.

Ja inace peglam PUBG 1080p, 120render scale, AA na max i neke postavke na very low a neke na ultra.Stavit cu jos dolje video u prilog da vidite kako je kod mene to radilo 2022.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 11:12 (MGloc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
EricCartman kaže...
notloB kaže...
joze kaže...

1. PC
Ryzen 7900x

2*32 GB G.Skill 6000mhz

SSD Samsung 990

4060ti

2. PC

I7 147000kf

4070 super

SSD Samsung 870 EVO

32gb Ram 6800mhz

Inače za video produkciju bih radije koristio neki procesor sa quicksyncom a gore vidim kf cpu koji nema grafičku, f procesori ju nemaju, intelova grafička je super pogotovo ukoliko radiš s egzotičnijim video materijalom, akcelerira svašta.

Ima ga i moj Haswell, QuickSync .

Malo je offtopic ali može li plz pojašnjenje, što dobijem ako eksportam video QuickSyncom, npr u Davinciju? To sam mogao koristiti i na Macu Air M3.

Obično biram MP4 kontejner i H.264 codec radi kompatibilnosti sa Whatsappom ako nekom pošaljem. A QuickSync mi ponudi MKV il tak nekak.

Intelova, tvoja i nije neki dobitak, prestara je i ne podržava novije codece, novije inačice encodiraju nestandardne rezolucije i appleove izmišljotine i codece koje nvidije i amdove kartice ne podržavaju, jede svašta, nvidija je super, pogotovo 4070 ti i višlje s dva encodera ali ako enkodiraš codec koji ne podržava onda kao da ju i nemaš.

MKV je kontejner i nema veze s onim što je unutra.

Quicksync čak i kao decoder za "surfanje" po timelineu pokazuje bolje rezultate od drugih.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 11:31 (notloB).
11 godina
MGloc kaže...

hahhaajaads Jucer sam upalio PUBG sa konfom pod moj PC.Stavio sve na very low, render scale na 100 i 1080p.Max fps mi je bio iznad 400fpsa, 1%low na 160 i 0.1% na 116 znaci 5fpsa i 30 fpsa razlike na 1%low razlike ako uspoređujemo po tvojoj slici dolje.Vidim da je kod tebe grafa zakucana na 90% dok moja rtx 3080 chilla na 40-57%.Sada sam pogledao i video od moje usporedbe prije i vidim da meni na ryenu sistemu sto sam imao grafa pada na 60-70% rtx 2060s tako da cu sklopit kakav am4 5600 kroz tjedan dva pa da ponovim test i da vidim kako sada igra radi.

Moze biti da je bila greska do win ver. Ili nvidia drivera.

Ja inace peglam PUBG 1080p, 120render scale, AA na max i neke postavke na very low a neke na ultra.Stavit cu jos dolje video u prilog da vidite kako je kod mene to radilo 2022.

Kada sastaviš trebaš se i na njemu poigrati sa postavkama jer sa ručnim tweakanjem ćeš u gamingu izvući više nego samo sa upaljenim PBO i sigurno ćeš imati bolje 0.1% i 1%, imaš ovdje tutorijal

12 godina

According to a post on X from TechEpiphany, Mindfactory sold a total of 4,245 AMD processors in week 45 (Nov 4 – Nov 10) and just 395 Intel processors in the same timeframe. That’s 91.49% sales versus 8.51% in favor of Team Red. Considering the 9800X3D didn’t even come out until the 7th, it shows just how far ahead AMD is right now. 
S time da je do ponedjeljka 11.11. u ta 4 dana prodano 980 komada 9800X3D što pokazuje kakva je samo ludnica za tim procesorom. 

Moj PC  
3 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice