Adresiranje cache kod quadcore

poruka: 8
|
čitano: 1.502
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Zanjima me sljedeče:

Imte quadcore u kompu, vrtite primjerice igru koja podrzava samo dualcore, dakle dvije jezgre ostaju nekorištene.

Hoče li u tom slučaju i polovica cache memorije ostati neadresirana odnosno neiskorištena,ili će kompletna cache memorija na procesoru biti u pogonu.

Ovo pitanje je dosta interesantno jer jači quad core uvijek ima duplo više cache od jačeg dual corea, primjerice Q9550 (12Mb) i E8600 (6Mb).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Adresiranje cache kod quadcore
U specifikacijama možeš vidjeti kako se za npr. Q6600 navodi 2x4MB cache. Što to konkretno znači? Q6600 se sastoji od dva dual core čipa, tako da svaki ima svojih 4MB cache memorije.

U slučaju da program iskorištava samo jednu ili dvije jezgre, iskorišteno je samo 4MB cachea, dakle, ne svih 8. Dok bi analogno tome, u slučaju korištenja sve 3 ili 4 jegre bilo iskorišteno svih 8MB cachea.
17 godina
protjeran
drago7 kaže...

Zanjima me sljedeče:

Imte quadcore u kompu, vrtite primjerice igru koja podrzava samo dualcore, dakle dvije jezgre ostaju nekorištene.

Hoče li u tom slučaju i polovica cache memorije ostati neadresirana odnosno neiskorištena,ili će kompletna cache memorija na procesoru biti u pogonu.

Ovo pitanje je dosta interesantno jer jači quad core uvijek ima duplo više cache od jačeg dual corea, primjerice Q9550 (12Mb) i E8600 (6Mb).

Q9550 je napravljen od dva dualcorea, znači kao koristi igra dvije jezgre druge dvije su slobodne, kod dualcorea svaka jezgra može po potrebi uzet 0-6MB cache-a.
Kod Quadcorea znači da su to dva proca slijepljena zajedno pa ga možemo promatrati kao dva dualcorea, mislim da sad i7 su baš procesori sa 4 jezgre a ne dvije i dvije slijepljene.

Bar mislim da je tak.
17 godina
neaktivan

znači li to da nije moguće da primjerice igra koja podržava samo dual core, na quad core gleda kao  na dual core sa dvostruko više Cache. Ciljam na to da se iz svake od te dvije dvojezgrene cjeline koristi po jedna jezgra ali sa svim raspoloživim cacheom iz svake cjeline.

Jeli to moguce ili ne.

Jer ako to nije moguće onda je u svakoj dvojezgrenoj aplikacijij bolji E8600 od bilo kojeg quad corea,

0 0 hvala 0
17 godina
Lijepo sam ti gore napisao da nije moguće. Igra koja ne podržava quadcore procesor nemože iskoristiti sav cache koji quad core procesor ima, nego samo polovicu.
17 godina
neaktivan
Razer kaže...
Lijepo sam ti gore napisao da nije moguće. Igra koja ne podržava quadcore procesor nemože iskoristiti sav cache koji quad core procesor ima, nego samo polovicu.
 Ok, onda je to riješeno.
17 godina
neaktivan
Razer kaže...
U specifikacijama možeš vidjeti kako se za npr. Q6600 navodi 2x4MB cache. Što to konkretno znači? Q6600 se sastoji od dva dual core čipa, tako da svaki ima svojih 4MB cache memorije.

U slučaju da program iskorištava samo jednu ili dvije jezgre, iskorišteno je samo 4MB cachea, dakle, ne svih 8. Dok bi analogno tome, u slučaju korištenja sve 3 ili 4 jegre bilo iskorišteno svih 8MB cachea.
  A je li moguće da program pokrene proces na jezgrama "a" i "c", da li onda svaka jezgra koristi po 4MB cachea? Nemam pojma, ali čini mi se moguće...
17 godina

Koji ce vam to vrag u zivotu?? Ionako nemozete upravljat time

I nesto ste zaboravili ; i dual core se dijeli na 2 jezgre i sto znaci da se i tamo cache dijeli na 2 dijela!

Kod phenomena je malo drukcije on ima 2mb l3 cache koje dijele sve jezgre, ali i svaka jezgra ima posebno svojih 512kb cache-a

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,1Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA770-DS3 + zalman NBF47/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice