Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.677
|
čitano: 14.649.489
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Pozdrav

Zanima me je li dosta 8GB rama za AutoCad?

Kontaktirao san Instar i rekli su mi da je model X550JK-XO045D moguce nadograditi do 8GB, a losiji model X550JK-XO058D moguce nadograditi do 16GB. Kako to ako je unutra sve isto osim procesora?

Isao bi na skuplju verziju radi programa a sad neznam da li se isplati jer za par godina ko zna koliko ce trebati rama.

Dok za model N551JK-CN112D dati jos 700 kn za mogucnost nadogradnje mi se cini previse(ekran mi nije vazan).

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Logicno bi bilo max. 16GB, 2x8GB. Mozda postoji i treci utor pa su zato rekli max. 8GB, kao 6+2+2, neznam stvarno, da je max. upgrade na samo 8GB nema nikakvog smisla niti za dosta jeftiniji laptop.

Ako ti ekran nije vazan, onda izbaci N551JK. Razlika je i u rezoluciji, tj. FHD isto ima cijenu.

8GB RAMa se bez problema nadje za 600kn pa i nesto manje: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=so-dimm+8gb Znaci taj prvi Kingston je way to go, ako zelis nesto egzoticnije valjda HyperX iz Uzishopa za 600kn sa narudzbom, neznam je li uopce vrijedan 20-50kn razlike.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:05 (The_Fichek).
15 godina

Pozdrav!

Kupujem laptop do 3500 kuna.

Mora biti bijeli, 15.6" ili kako to već ide :D, igrice se nebi trebale igrati na njemu.

Volio bih da je intel, po mogučnosti i3 ili i5 :D

Ostale komponente su varijabilne (disk, ram itd).

Unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
11 godina
ZLOmagoj kaže...

Pozdrav!

Kupujem laptop do 3500 kuna.

Mora biti bijeli, 15.6" ili kako to već ide :D, igrice se nebi trebale igrati na njemu.

Volio bih da je intel, po mogučnosti i3 ili i5 :D

Ostale komponente su varijabilne (disk, ram itd).

Unaprijed hvala!

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50+i3

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=lenovo+z50+i5

Kako izgleda, imas slike na temi "Slike vaseg hardvera", laptop dolazi sa grafickom htio ti to ili ne :)

Best buy je ponajprije radi FHD reze (najjeftiniji sa njom, ima cijenu kod laptopa), zatim solidne izrade i dobrog omjera ulozeno/dobiveno

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:13 (The_Fichek).
15 godina

E vidiš to sam gledao, čak mi je bilo i sumnjivo da to sve ima, FHD rezoluciju i grafičku,

ali problem je u tome što se na tom laptopu neće igrati igrice, a puno mi je bitnije da baterija traje što duže,

što na ovome lenovu mislim da neće biti baš najbolje. Baš ne želim Toshibu, ali sve mi nekako vuče na nju :/ 

11 godina

Bas oce bit super jer ima stedljivi ULV procesor (U u oznaci), koji te to model Toshibe interesira? Toshiba je nesto slaba u tom rangu po meni, najbolje da malo u ducanu vidis razliku u kvaliteti izrade.

15 godina

To znači da dok se ne igraju igrice niti išta zahtjevno na njemu on ne koristi tu grafičku nego integriranu? Troši li taj ekran više energije? Ja sam svakako više za lenovo, samo me sekira da mu baterija neće kratko trajati..

11 godina
neaktivan

@Rookie

Imaš specifikacije na stranici Autodeska. Po njemu, 2gb je minimalno, a 8gb je preporučeno. No pripazi koji cpu savjetuje - nije specificirao generacije procesora, čak je naveden Core Duo kao vrh, ali je poželjno da ima EM64T set instrukcija. Ono što je zanimljivo da i5 4200H ne posjeduje taj set. Očekivano, i7 ga ima, no ono što je čudno, ima ga i i5U, i i5M... Ne ostaje ti ništa nego za takve specifične zahtjeve to pitati na forumu korisnika određenog programa, jer ne znam koliko ti to zaista utječe u radu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:47 (volim_cvijece).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru.

Ne postoji treci utor za ram

Postoji samo 4gb integrirano(na obe verzija x550jk)  i 2gb dodano(na jacoj verziji)

http://www.winwin.rs/laptop-asus-x550jk-xo045d-15-6-intel-i7-4710hq-6gb-1tb-gtx850-2gb-hdmi-bt-4750010.html

Pronasao na ovoj stranici.

Jos cu razmisliti kod kupovine izmedju n551jk i x550jk

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:49 (Rookie1654).
11 godina
neaktivan

Jup, meni su isto rekli u ve-milu, baš kad sam promislio da sam riješio dilemu :D

Znam da sada već kompliciram, no eto, i ja sa sobom moram odlučiti što uzeti.

Kako bi frend dao caddy za ssd, Asus i5 verzija sa 12 gb rama i ssd-om bi me došao koliko i i i7 verzija sa 8 gb bez ssd-a. Ne preostaje mi ništa nego detaljno proučiti potrebe svakog programa s kojim radim, što sam i napravio, pa odvagati. Isto preporučam i tebi :) Javi kojeg si uzeo!

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:56 (volim_cvijece).

0 0 hvala 0
11 godina
ZLOmagoj kaže...

To znači da dok se ne igraju igrice niti išta zahtjevno na njemu on ne koristi tu grafičku nego integriranu? Troši li taj ekran više energije? Ja sam svakako više za lenovo, samo me sekira da mu baterija neće kratko trajati..

Naravno da da ovo prvo, integrirana je vise nego dovoljna za 1080p videje npr. Kako to mislis trosi li ekran vise energije? Trosi ako stavis max. svjetlinu. Mislim da cak Lenovo ima bolju bateriju, uglavnom baterija je prosjecna u tom rangu, a ULV proc najvise produljuje autonomiju baterije, makar M proc ima tu mogucnost samo se treba pozabavit. Ja imam i5U i samo malo iznadprosjecnu bateriju, laptop traje 5h na balanced bez problema, na power saver 6h bez problema. To kazem, kad sam tolko u komadu na laptopu vise manje, znaci skroz ok za nekakav maraton serija ili pogledat 2 filma u komadu.

11 godina

Rookie1654

Integrirano znaci da dolazi sa njim, znaci li to da se moze maknut ili je zalemljeno je druga prica, kako got bilo min. upgrade (ako je zalemljeno tih 4GB) je 12GB RAMa, a max. (ako nije zalemljeno) je 16GB. 4+8GB ide bez problema skupa, imam sam u laptopu takvu kombinaciju.

12 godina
res03pem kaže...

...

Evo super ponude: http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=16247 Stvar je sto trebas imati 144Hz monitor da bi vidio razliku izmedju 60 i 150fps, ako sam ja to dobro shvatio, nisam 100% siguran, ali procitao sam barem 10 takvih postova na ovom forumu. Monitora sa tolkim refresh rate-om nema na laptopima, nego treba ici na zaseban monitor i takav se u Hrvatskoj trenutno nadje za najmanje 1890kn (klik) Za kupnju takvog monitora i laptopa koji bi tolko vrtio CS:GO trebas se protegnuti na 6350kn, laptop o kojem pricam u toj kombinaciji je X550JK i5 (ima ga u Vemilu za nesto malo manje). Da ides na desktop PC vjerojatno bi taman sve stalo do 5000kn, nisam siguran. Prvi laptop koji sam preporucio, znaci 17,3" Asus moze izvrtit nesto vise od 60fps na ultra postavkama na FHD, 1920x1080p rezoluciji pa ti vidi je li tebi u redu za pocetak 60Hz monitor, zatim kolko je bitna mobilnost. Iskreno mislim da ti je za cim ugodnije igranje bitniji ping, tj. kvalitetna internet veza (znaci preko ethernet kabla po mogucnosti) nego fps iznad 60.

*Ovo zadnje sto sam rekao da bi imao nesto vise od 60fps na ultra sam zakljucio iz toga sto bi sa i5H i istom 850M prema notebookchecku na ultra imao cak 100fps no taj broj pada jer i5U u 17,3" modelu je osjetno slabiji od i5H. Znaci pricamo o jakim postavkama, na medium bi fps trebao biti ogroman, ali kakva korist od toga na 60Hz monitoru.

razlika u fps-u se vidi tijekom gameplay-a... vise je smooth i lakse puno.. ping se da srediti i nije problem kupiti 2,3metra kabla..

velika je razlika bez obzira na 60hz monitor..

"Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again."
14 godina
neaktivan

laptop za 2500-3100 (max.) najbolje za tu cijenu molim, gledali bi se filmovi, office, skype i sl.

ima li šta bolje od ovih dvoje ?

1. za 2600

2. za 3100

laptop bi se kupio na 12 rata..

nadam se brzome odgovoru, hvala..

0 0 hvala 0
16 godina
fluj kaže...

laptop za 2500-3100 (max.) najbolje za tu cijenu molim, gledali bi se filmovi, office, skype i sl.

1. za 2600

2. za 3100

Igre ? Taj celeron nije ni do koljena i3,i3 jede i pentiume i celerone i sve one amd-ove low budget cpu-ove.

Dok sa druge strane taj celeron ide sa 820m grafickom za neki light gaming iako ova Intel HD isto moze dobro "gutati" igre starije i manje zahtjevne.

Ako bi sa vremena na vrijeme zaigrao neku stariju igru,flash igre itd.definitivno i3.
Ajd da je  neki pentium sa tom gt 820m,ali taj celeron se gusi kad se otvori vise tabove u chromeu,a kamoli kakvoj igri.

ja bi isao na i3 radije,pricekaj Fichek ti da neke laptope sa solidnim cpu-om i grafom ( znaci da je podjednako ). ;)

10 godina
neaktivan

@The_Fichek ipak sam se odlucio za X550JK sa i7 procesorom u kombinaciji sa dodatnim monitorom, ali malo sam citao po netu o tom X550J i koliko sam vidio pise samo da ima samo jedan utor za karticu od rama, pa me zanima dal sam ja to krivo skuzio ili je stvarno tako? 

13 godina
odjavljen

Molio bih preporuku laptopa do 2000kn, posto je moj stari riknio sad bi trebao uzeti novi, laptop mi sluzi za surfanje i neke jednostavne operacije, cisto nesto osnovno. Pa eto ako neko ima neku preporuku bio bih zahvalan. Nasao sam si ovako nesto http://www.emmezeta.hr/multimedija/informatika/notebook-racunala/41213/acer-es1-512-2993-notebook/

Zanima me vase misljenje. Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
11 godina

Odlican odabir Robilad. Ti cetverojezgreni pentiumi su inace nest skuplji, nabava.net niti ne izbacuje tog iz emmezete.

@henry chiansky

Mislim da je 4GB zalemljeno, a 2GB spada pod taj jedan utor s kojim mozes radit sta oces. Na arhitehu koji rijetko fula opis pise: "2GB + 4GB onboard" tak da sam nekako to zakljucio iz toga..

doky01akablava kaže...
fluj kaže...

1. za 2600

2. za 3100

Igre ? Taj celeron nije ni do koljena i3,i3 jede i pentiume i celerone i sve one amd-ove low budget cpu-ove.

Dok sa druge strane taj celeron ide sa 820m grafickom za neki light gaming iako ova Intel HD isto moze dobro "gutati" igre starije i manje zahtjevne.

Ako bi sa vremena na vrijeme zaigrao neku stariju igru,flash igre itd.definitivno i3.
Ajd da je  neki pentium sa tom gt 820m,ali taj celeron se gusi kad se otvori vise tabove u chromeu,a kamoli kakvoj igri.

ja bi isao na i3 radije,pricekaj Fichek ti da neke laptope sa solidnim cpu-om i grafom ( znaci da je podjednako ). ;)

Sve si dobro napisao, nema tu neke filozofije, moze svako preporucit, nisam ni ja nikakav strucnjak niti radim u servisu ili za neki magazin sta ja znam. Problem kod drugog Asusa je cijena, tj. ponuda Elipso ducana, ja bi to radje ovako gledao: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i3+15.6 i onda birao cim povoljnije na rate, s time da Toshibu osobno nebi uzeo. Vrijedi jos spomenut Lenovo z50 koji za najmanje novaca nudi FHD rezoluciju, a usput dodje i 840M, dost bolja graficka od 820M: Lenovo z50 Najniza cijena je u Linksu koji ima iste cijene za rate i cash, isto vrijedi i za Ekupi.hr i Elipso.

Svaki od procesora ce dobro doc za tu namjenu, naravno, ako igre nisu bitne da je bolje ici na i3.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 21:22 (The_Fichek).
13 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Odlican odabir Robilad. Ti cetverojezgreni pentiumi su inace nest skuplji, nabava.net niti ne izbacuje tog iz emmezete.

@henry chiansky

Mislim da je 4GB zalemljeno, a 2GB spada pod taj jedan utor s kojim mozes radit sta oces. Na arhitehu koji rijetko fula opis pise: "2GB + 4GB onboard" tak da sam nekako to zakljucio iz toga..

A to je cetverojezgreni proc? Nisam ni znao, hvala na odgovoru, kupujem onda taj ako ih bude na lageru. 

14 godina

Evo imam Asusa X550JK sa i7 već četiri mjeseca, i dalje super radi, topla preporuka svima koji traže povoljne mašine. Jedino me zanima da li je temperatura procesora od 65 do 75 stupnjeva  pri gejmingu (od 5 do 6 sati) normalna? Iznimno ponekad pojedine jezgre dođu sve do 88 - što me malo brine, ali neznam koliko na toj temperaturi ostaju. Temperatura grafe ne ide preko 70 pri max postavkama. Koristim Open Hardware Monitor sa Bug DVD-a za nadzor temperatura :P

Osim toga, baterija na Power Saver modeu traje nešto više nego piše na nekim recenzijama, do 4,5 sati gledanja filmova, 7 sati rada u Wordu uz tihu muziku, i do 4 sata browsanja weba. Ali 1 do 2 sata igranja igara.

Pošto i dalje pratim forum, i vidim da neke mući pomalo ovaj ekran, prikaz boja, mogu reći da uz malo kalibriranja boja u postavkama slika može izgledati nešto bolje (meni trenutno izgleda dosta bolje nego pri "stock" postavkama). 

Ako netko ima pitanja u vezi sa laptopom (temperature i slično u vezi s korištenjem), slobodno pitajte tu na forumu, čitam sve postove, i odgovoriti ću prvom prilikom :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 21:35 (TCO 006).

1 0 hvala 0
11 godina

Mislim da su to super temperature. Bilo bi lijepo da napises ima li onda jedan ili 2 utora slobodnih za nadogradnju, logicno kao sto rekoh bi bilo da je 4GB zalemljeno, a onih 2GB spremno za maknut i nadogradit.

11 godina

@TCO 006

Odlične temperature po meni, pogotovo nakon tako dugog igranja. Naravno, sve zavisi o tome što igraš tj. koliko zahtjevne igre. Ovih 88 stupnjeva isto nije toliko zabrinjavajuće radi tog short turbo boosta (mislim da se tako zove) kako je netko spominjao i tada umjesto 47w on povuče 57w ako se dobro sjećam. Također, baterija je jako dobra koliko vidim po tvojim dojmovima; na pcekspertu je nisu baš hvalili, a njihov model još ima slabiji i5.

Inače, koga zanima ima na notebookchecku novih info o ovim novim 9xxm grafikama: 940m, 950m, 960m.

Tu su i recenzije 2 laptopa sa 960m: schenker i MSI, a ima i kompletni review 960m.

Koliko vidim stalno dolaze novi 15.6'' nitro modeli sa 960m, a pojavili su se i 17.3'' modeli od 8k.

Nadam se da nisam dosadio previše sa 960m (već 5. put spomenuto u ovom postu). 

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 23:12 (AirLive).
11 godina

Nisi dosadan, dapace, tnx na postu, idemo sad racunat kolko je posto jaca 960M 

14 godina
neaktivan

Ja sam bateriju mjerio sa cca 70% brightnesa, iskljucivo na integrirki, wifi upaljen, pušten video file od 15GB, CPU limitiran na 2GHz - baterija se praznila brzinom od 15Wh prilikom toga. Znaci nekih 3 sata gledanja FHD videa, surfanja vjerojatno i nešto više. 7 sati uz ugašen wifi i brightnes na minimumu, ovak iskreno sumnjam.

Dell Precision M6800
14 godina

Evo da malo nadopunim post od prije, s obzirom na darkydark-ov komentar (nezz da li govorimo o istom lapu, asusu x550jk). Uglavnom baterija mi toliko traje na minimum svjetlini, jer gledam filmove (nekim čudom) samo po noći,  pa zbog te niže svjetline vjerojatno dođe baterija do 4 i pol sata trajanja, a wi-fi je uvijek isključen (airplane mode) kada mi ne treba. Inače, u task manageru mi je pokazano da procesor radi na 0,75 GHZ, a Open Hardware Monitor kaže da u Power Saveru radi na 798 MHZ, a grafa je isključena. 

Što se tiće igara koje igram, uglavnom igram Skyrim (sa 140+ modova, i sa grafičkim modovima) i tijekom igranja Skyrima temperature se kreću oko 70 (66 - 68) stupnjeva, manje zahtjevnih igara oko 55 do 60. Igrao sam Metro Last Light na max postavkama i temperature se tada kreću oko 75 do 80 stupnjeva. Vjerojatno i na zagrijavanje utjeće temperatura prostorije u kojoj igram, koja je ugodna haha :D

I na žalost, ne mogu trenutno pogledati koliko utora za RAM laptop ima, jer trebam otvoriti poklopac sa dva vijka, a nemam potreban alat za to. Ali čim dobijem priliku, baciti ću oko na to, i da napokon riješimo tu dilemu oko RAM-a :)

1 0 hvala 0
11 godina
The_Fichek kaže...

Nisi dosadan, dapace, tnx na postu, idemo sad racunat kolko je posto jaca 960M 

Haha, ma jako je blizu 860m. Još uvijek su po meni 860m i 970m best buy u svom rangu prema onome što pružaju. 850m bi bila isto best buy, ali je malo koči sporija memorija, a ovu sa bržom memorijom ne možeš praktički nigdje naći za poštenu cijenu. Ali barem dok ne padnu cijene 960m, nadajmo se da će barem pogurat cijenu 860m prema dolje da se prodaju zalihe.

14 godina
neaktivan
TCO 006 kaže...

Evo da malo nadopunim post od prije, s obzirom na darkydark-ov komentar (nezz da li govorimo o istom lapu, asusu x550jk). Uglavnom baterija mi toliko traje na minimum svjetlini, jer gledam filmove (nekim čudom) samo po noći,  pa zbog te niže svjetline vjerojatno dođe baterija do 4 i pol sata trajanja, a wi-fi je uvijek isključen (airplane mode) kada mi ne treba. Inače, u task manageru mi je pokazano da procesor radi na 0,75 GHZ, a Open Hardware Monitor kaže da u Power Saveru radi na 798 MHZ, a grafa je isključena. 

Što se tiće igara koje igram, uglavnom igram Skyrim (sa 140+ modova, i sa grafičkim modovima) i tijekom igranja Skyrima temperature se kreću oko 70 (66 - 68) stupnjeva, manje zahtjevnih igara oko 55 do 60. Igrao sam Metro Last Light na max postavkama i temperature se tada kreću oko 75 do 80 stupnjeva. Vjerojatno i na zagrijavanje utjeće temperatura prostorije u kojoj igram, koja je ugodna haha :D

I na žalost, ne mogu trenutno pogledati koliko utora za RAM laptop ima, jer trebam otvoriti poklopac sa dva vijka, a nemam potreban alat za to. Ali čim dobijem priliku, baciti ću oko na to, i da napokon riješimo tu dilemu oko RAM-a :)

Jako je bitna metodologija kojom se testira baterija, ti znaci koristis najnizi moguci brightnes, bez WiFi ja, dok aj recimo koristim uvijek 70% sa upaljenim wifijem, to ti se prevede u otprilike 5-7Wh i tu dobijes tu razliku između mog testiranja i svog.

Dell Precision M6800
10 godina

Pozdrav ekipa u planu mi je kupnja laptopa za svakodnevnu upotrebu (surfanje,filmovi....) igre ne preferiram tolko na laptop.Za to je tu ps

Kako sam nedavno kupio dslr i volio bih zapocet s uredivanjem slika tako da mi laptop treba i za obradu fotografija (programi popus adobe photoshop lightroom,photomatix pro 5,cs6......itd)

Pa ako moze neka preporuka do 6000 kn......razmisljo sam mozda jos neku verziju da uzmem laptop i neki ips stolni monitor.Ali volio bih da me vi savjetujete pri odabiru

0 0 hvala 0
11 godina

@croGOREatia

1) IPS FHD laptop sa i7, gtx850M (i5 verzija je jeftinija 350kn): N551JK-CN112D

2) TN HD laptop bilo sa i7, bilo sa i5, gtx 850M (cijenovna razlika je veca, ti vidi koji proc zelis): X550JK pa kupis dodatno monitor dijagonale koje zelis, a ja cu spomenut jedan biznis best buy koji se ne preporucuje na temi "Koji monitor kupiti" jer tamo ljude bas ne zanima Pivot, Swivell, okretanje monitora za 180 stupnjeva.. : LG 24" flicker-free AH-IPS FHD Flicker-free je stvar koja je postao popularan uvjet, a ne postoji jos u ekranima laptopa.

*Malo procitaj sto smo pisali o ugradnji RAMa kod X550JK u prethodnim postovima. Obrati pozornost da N551JK dolazi sa 4GB RAMa, to je tako jer je IPS matrica na laptopu skupocjena i jos uvijek dosta rijetka pa je to nekakav kompromis, iako je vec dosta skup laptop.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.3.2015 11:49 (The_Fichek).
10 godina

Dai ja samrazmisljo o ta 2 prijenosnika.Trebam prvo razmislit dal bi uzeo sa szolnik monitorom ili da uzmem asus n sa ips ekranom.

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice