Pozdrav,
krepao mi je stari laptop (tj. trebalo bi platit 800kn za reballing graficke, sto mi je na laptopu starom skoro 4 godine kojem je otisla maticna nakon malo vise od godine dana dosta riskantan posao) tako da bi se odlucio za novi laptop.
Procitao sam vecinu postova ove teme i nekako najsrodniji mojim zahtjevima bi bilo http://www.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/ultimativna-tema-odabir-prijenosnika/48197.aspx?page=429&jumpto=4233709&sort=asc&view=flat
Trebao bi bit bez OS-a, 15incni, ugodne tipkovnice (mada bi se vjeorojatno mogao prilagodit bilo kojoj). Znaci, prvenstveno bi sluzio za programiranje i veci multitasking (dosta tabova u browseru, neki IDE otvoren, evantualno virtualka i sl). Ne znam jesu li ovi stedljiviji procesori sposobni se nositi dobro s tim npr:
http://www.trilit.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7070:&Itemid=149
Ili ovaj
http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/toshiba-prijenosno-racunalo-satellite-c55-a-1rk-pscjge-00300fy4-156__5594501
Ono sto bi takoder htio (a sto vidim da se dosta cesto zanemaruje na forumu) je garancija od barem 2 godine, pozeljno cak i 3, posto nemam najbolja iskustva s proslim laptopom. Tu DELL dobro stoji, dok se za Lenovo treba dodat ~250kn za produljenje na 2, a cak 600 za produljenje na 3.
Mislio sam uzet laptop s integriranom grafickom, no frend mi kaze da ako mi rikne graficka da se mogu slikat (posto se onda valjda mora mijenjat cijeli procesor). Htio bih da mi netko malo poblize objasni kako stoje stvari s tim jer procesori bas i ne rikavaju, uglavnom su to graficke, pa da li integrirana graficka moze povecat vjerojatnost da ce riknut i procesor (tj njegova graficka a samim time i on ako cu ga morat mijenjata)? On ima http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/acer-prijenosno-racunalo-aspire-v5-552g-85558g1taii-nxmctex010-156__5996671 i vidim da je u Futuri dosta jeftin, jos 300kn za produljenje na 3 godine , cini se dosta dobar posao, no mozda i predobar laptop za moje zahtjeve.
PS: nije da ne volim igrat igrice, al mozda bolje da nemam laptop koji je to u mogucnost jer cu onda doc u napast :) No kad nesto i zaigram to nije prezahtjevno. Da li bi se dalo zaigrat Civilization 5 na nekom od ovih proc-ova s integriranom grafickom?
Hvala svim na odgovorima!!
Uzevsi sve u obzir osim nekakvog gejmanja ogromna preporuka ide za upravo ono prvo sto si linkao. Radi se o toshibi sa i5-4200m procom i integriranom HD 4600: klik Ova je u ADM-u, 40kn skuplja nego u portiu i kosta 3460kn, iako se radi o istom modelu u ADM-u je lijepo napisano da njihova toshiba ima NMWT garanciju, tj. no matter what garanciju koja je valjda jedna od najboljih garancija u svijetu laptopa. Znaci ak ti nekim glupim slucajem crkne graficka ili apsolutno bilosta trebao bi dobit nazad popravljenu ili novu toshibu! Posto je portio linksov web shop, bilo bi dobro prvo da nazoves portio i pitas ih imaju li oni nmwt garu jer ipak je links objektivno bolji ducan od ADM-a..
Ako ti van garancije crkne proc fora je sto je za razliku od amd-ovih i stedljivih intelovih i5-4200m mobilan pa ga mozes lako zamjenit ili promjenit termalnu pastu ili nesto.
Za kraj proc je za laptope vrhunski sto se tice i5-ica te je puno jaci od stedljivih i3 i5 amd-a.
Ono sto ce te obradovati je da je hd4600 trenutno najbolja integrirana graficka koja dolazi sa procom u laptopu i sa njom ces prema notebookchecku moci vrtiti civilization 5 fluidno na low settings, za medium vjerojatno isto ces moci iznad 30fps to igrati. Rezultate mi je jako tesko naci, ali navodno bi sa tom grafom trebao bolje igrati tu igru nego sa 8750m koja je inace budzet gejmerska grafa za laptope. Znaci najbolje da gledas na youtube prvo rezultate, zatim na [game debate gpu] (tako guglaj) za tu igru.
Ako neces biti zadovoljan sa hd4600, gledaj istu toshibu samo sa 740m grafom: klik2 za 4700kn, ili u linksu za 4800kn isti model samo gratis torba: klik3 Znaci to su 2 najjeftinija modela sa i5-4200m i 740m grafom, jedan od njih bi trebao imati NMWT garanciju ja mislim, ako ne i oba. Ta grafa bi trebala imati bolje rezultate za civilization 5 i naravno za ostale igre. Ona se opcenito moze usporediti sa 8750m, te je u nekim igrama bolja u nekim losija. Dobar opis je na notebookchecku za tu grafu isto, ali ne pise rezultat za civ5.
Sad kad sam ti ovo napisao sam se sjetio da bi mogao gledati i generaciju stariji i5-3230m koji najmanje zaostaje za i5-4200m (link) sa 740m grafom. Radi se o ovom Asusu: klik4 za 4300kn. Dodatan plus je sto ima 6gb rama. Osim normalne, nikakve NWMT garancije problem za tebe bi mogao biti i ako procitas detaljnu usporedbu procesora, tocnije zakjucak na ovoj strani: link2 Stvar je u tome sto taj generaciju stariji proc neces moc vaditi van laptopa i upgrejdati kao sto je to slucaj kod i5-4200m.
Da zavrsim pricu, posto si tako nesretan s laptopima preporucujem da uzmes toshibu sa i5-4200m procom sa ili bez 740m grafe po tvojoj zelji.
Ak ce bit jos kakvih pitanja slobodno pitaj. Lp.
P.S. Toshiba po meni ima super ekran iako dosta bljestav gledano sa strane. Tipkovnica i izrada su isto ok po meni. Asus naravo ima bolje hladjenje, ali to nebi trebalo biti nekog posebnog zagrijavanja kod toshibe iako je to za svaki slucaj najbolje jos provjeriti i malo se raspitati.
EDIT: Zabrijo sam da ove toshibe sa 740m kostaju 3700kn, a ne 4700kn. Uglavnom ako te ne zanima puno igrica van civ5 najbolje ici na toshibu sa i5-4200m i integriranom hd4600 jer sa nekim laptopom koji ima i3-4000m/i5 proc i 8750m (lenovo g510, probook 450) ili amd proc i 8750m (acer) bi dobio samo pad u toj igri, iako neznam tocno koliki.