Može pomoć u vezi ovog laptopa?
http://notebook.hr/product_info.php?products_id=6404271
Meni se čini sasvim pristojna cijena za komponente koje nudi (i5 2.6 ghz, 4 GB ram, 1000 GB HDD, GeForce GT 635M 2GB). Cijena je oko 4600 kn, može se i jeftinije naći. E sad, što vi mislite o tom laptopu i ako ima još koji sličan u tom rangu (plus minus 200-300 kn)? Ovaj nema instalirani operacijski sustav. Dal je bolje kupiti sa instaliranim operacijskim sustavom ili ne, jer je i cijena odmah veća ako ima OS. I ako mi preporučate taj laptop dal mogu instalirati windows 7, budući da piše da je preporučeni OS windows 8?
Zahvaljujem unaprijed.
Lenovo G serija je za Lenovo low end serija. Neki nemaju zamjerki i imaju računala G serije godinama a nekima neke stvari užasno smetaju na njima.
Najvažnije je pitanje što točno želiš od računala.
Za manje novce i to dosta manje možeš dobiti i3 Ivy bridge procesor, Radeon 7670M (u rangu GeForce 635M) i dvije godine jamstva
To je samsung serija 3 koji je jako hvaljen od strane korisnika (3500kn)
Ako želiš 17,3˝ laptop s istim hardwareom i s licenciranim windowsima 8 onda za 4139kn imaš ponovno samsung
Što se tiče instalacije na svim tim modelima može raditi i windows 7 i windows 8 imaju drivere za sve.
Osobno bi puno prije uzeo ovaj lenovo za 3500kn i stavio još Samsung 840 250GB SSD za 1250kn u extreme digitalu i imao premočno prijenosno računalo.
Koji je to?
Možeš li mi objasniti kako to neke stvari užasno smetaju na G seriji, jer sad prvi puta kupujem laptop pa se fakat ne kužim u njih, a ne bi se htio zeznut pa kupit nešto loše. Laptop mi treba prvenstveno za programiranje i ponekad koju igricu odigrati. Zato ne želim uzet neki za 2500-3000 kn, nego kad već kupujem onda za 4500-5000 kn da bude ipak malo jači i da mi traje neko vrijeme. Ovi samsungi su ok, ali zar nije dvojezgreni i3 2.4 ghz dosta slabiji od četverojezgrenog i5 2.6 ghz? A i grafička je 1 GB, a u lenovu 2 GB.
Ovo je trebalo pisati Samsung za 3500kn Sorry
Pa smeta im jeftina izrada i posljedice toga. Npr. zujanje i grijanje, tipkovnica i touchpad s tipkama koje čudno (jeftino) zvuće. Neke to jako smeta a neke ne.
Kak je sad na ovom konkretnom lenovu G serije ne znam (ovo se radilo o prošloj i predprošlog generaciji ali sumnjam da je kvaliteta osnovne linije na razini ovih skupljih jer tko bi onda skuplje/bolje serije onda uzimao ikada) ali za Samsung svi imaju riječi hvale.
i5 u lenovu je dvojegreni kao i u i3 na samsung (mobilne verzije poput ove i5 3230m su dvojezgrene a ne četverojezgrene http://ark.intel.com/products/72056 . GeForce 635M i 7670M su grafičke koje su gotovo identičnih performansi (neki favoriziraju čak radeon 7670M dok sam ja osobno za GeForce 635M ali su gotovo identične a 1GB ili 2GB ne igraju neku ulogu). Ovdje imaš prikaz performansi i radeon je 6% slabiji http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-635M.66964.0.html
Tih 6% i ne igra neku ulogu ako imaš za tolko jaču grafičku u računalu koje se jače grije pa onda ne može raditi stalno na maximumu (to je razlog zašto alienware radi debele laptopa (da se bolje hlade i da mogu raditi non stop na maximumu).
U igrama se snaga procesora neće previše osjetiti. Ali svakako ćeš osjetiti ne dao Bog ako ti se laptop pokvari pa što znaći godina dana samo jamstva a što znaće 2 godine. Za razliku u cijeni bi ja u samsung stavio SSD.
Ako ne znaš što je SSD progooglaj a ovdje je prikaz koliko je isto računalo brže s SSD nego s hardom.
Nadam se da sam bio jasan i pomogao ti oko kupnje