Acer aspire 5742ZG - muke po BIOS-u i RAM-u

poruka: 5
|
čitano: 2.889
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Nadam se da sam pogodio podforum.

Radi se o prijenosniku iz naslova i slijedećim stvarima: imam ugrađeno 4 GB ram-a, ali WIN7 x32 koristi samo 2.49 GB iako uredno prepoznaje tih 4 GB. Grafička je Mobility Radeon HD 5470 sa svojih 512 ram-a. Drugi desktop PC sa istim OS-om mi koristi 3.5 GB ram-a od ugrađenih 4 GB.  Gledao sam nekakva rješenja vezano za postavku u msconfig-u (boot---advanced---maximum memory je odznačena) ali niti to nije pomoglo. Jedna memorija je Transcend JM1333KSU-2G a druga Kingston ACR256X64D3S1333C9 svaka po 2 GB i obadvije rade na potpuno istim vrijednostima. Bios također prepoznaje 4 GB ram-a.

Drugo rješenje je u bios-u podesiti memory remapping i tu dolazim do drugog problema. Kada uđem u bios diže mi se nekakav "InsydeH2O setup utillity rev. 3.5" gdje dobijam samo osnovne postavke biosa (sat, passworde i redosljed bootanja). Probao sam svakakve kombinacije (ctrl-alt-esc  i koješta) ali ne mogu dobiti pravi bios sa svim postavkama. Nije da radi loše i da šteka, naprotiv. Al mi bode oči... Dali netko zna rješenje za ovo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa ako ti toliko bode oči pukni 64 bitne windowse i nek ti sistem vidi sve 4gige...

Uostalom zar je bitno to sto sistem ne vidi, ti ionako nikad neces napuniti te 4 gige rama do kraja...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Laptop biosi su uvijek siromašniji opcijama. Da bi mogel koristit 4gb rama treba ti 64bitni OS

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

http://en.wikipedia.org/wiki/3_GB_barrier

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.6.2011 22:34 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ma to mi je jasno, ali nije mi jasno zašto je ta razlika od 1 gb ram-a između desktop računala i laptopa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nisam pročital kak se spada

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice