Pozdrav,trenutno imam bnet i želim sve odjaviti i od nekoga uzeti optiku i samo optiku,bez onih paketa televizije i telefona i placat mjesecno,zivim u novom ZG-u(Sopot),vidio sam da HT ima ogranicenje 250GB prometa na tome,jel tako i druge firme imaju?(Nema mi smisla zasto bi se ogranicavao promet)
Optički kabel
- poruka: 18
- |
- čitano: 10.269
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav,trenutno imam bnet i želim sve odjaviti i od nekoga uzeti optiku i samo optiku,bez onih paketa televizije i telefona i placat mjesecno,zivim u novom ZG-,vidio sam da HT ima ogranicenje 250GB prometa na tome,jel tako i druge firme imaju?(Nema mi smisla zasto bi se ogranicavao promet)
A gdje si točno?
Sopot,nadam se da mozda ima dostupnost taj kvart
Sopot,nadam se da mozda ima dostupnost taj kvart
O, bivši susjed.
Amis mislim da za sada nema, negdje je dostupan HT, provjeri s Bnetom.
Kako usluga bukvalno ovisi o zgradi, kontaktiraj ih sve redom, plus pitaj za skore planove.
Probaj vidjet u H1
Pozdrav, trebao bi skratiti optički kabel, imam ga viška nekih 1 metar... Zanima me kada ga prerežem, na koji način napraviti onaj kraj, utor koji ide u router?

Zapravo oko 2 metra viška ima, a trebam router na policu staviti

Složi ga u krug i baci negdje iza.
Vjerojatno i budem 😅 koliko se on smije savijati, jel osjetljiv

Vjerojatno i budem 😅 koliko se on smije savijati, jel osjetljiv
kako koji, ali nek ti promjer smotuljka bude bar 10-12cm
Jeli itko od vas pokušavao gurat optiku kroz stan/kuću - jer pošto mislim apgrejdat mrežu razmišljam u tom smislu tako da sam onda miran sljedećit 100 godina što se tiče kabela. Tako da me zanimaju praktična iskustva, dali se isplati, koliko je zaj...e za sve naštelit sa nekom normalnom opremom?
Jeli itko od vas pokušavao gurat optiku kroz stan/kuću - jer pošto mislim apgrejdat mrežu razmišljam u tom smislu tako da sam onda miran sljedećit 100 godina što se tiče kabela. Tako da me zanimaju praktična iskustva, dali se isplati, koliko je zaj...e za sve naštelit sa nekom normalnom opremom?
Misliš, optiku do svih potencijalnih mrežnih priključaka? To za sada nema smisla, bakar je više nego dovoljan još dugi niz godina.
Ako misliš provući do potencijalnog mjesta routera, samo stavi bužir.
Tak sam i ja u zadnje vrijeme u razmišljanju da mrežu provedem na novo. Znači štemanje, polaganje bulžira i ponovo krpanje, gletanje, farbanje.
I onda mi negdje na pcekspertu jedna tema pukne bubu u uho za relativno jeftinim uvođenjem optičkih u kućanstvu, i stvarno, nije to neka para,
ali se onda sjetim da mi poe nejde preko optike, pa mi onda na pamet padne da paralelno rokam kombinaciju optike i utp-a.
Neisplativa igra kad bolji cat7 u dobroj zaštiti i uzemljenju ide teoretski i do 100Gbit. 40Gbit relativno jednostavno ak se dobro terminira.
Pa al nije tako da je Cat7 limitiran na 10Gbps a Cat8 ide od 40-250Gbps, ali imaš pravo, ako ostavim standardni kabel riješim se svih problema oko adaptera i mjenjanja opreme plus to da mi je najveći problem kod optike kut savijanja kabla koji je dosta mali. Ma imam u planu dogodine napravit malu rotaciju u stanu tako da bi i ja moga štemat zid i provuć ljepo Cat8 i bit miran sljedećih ohoho godina. Jedino što ne nađem za Cat8 kabele dali krimpanje ide isto kao kod svih ostalih ili je drukčije?
Pa al nije tako da je Cat7 limitiran na 10Gbps a Cat8 ide od 40-250Gbps, ali imaš pravo, ako ostavim standardni kabel riješim se svih problema oko adaptera i mjenjanja opreme plus to da mi je najveći problem kod optike kut savijanja kabla koji je dosta mali. Ma imam u planu dogodine napravit malu rotaciju u stanu tako da bi i ja moga štemat zid i provuć ljepo Cat8 i bit miran sljedećih ohoho godina. Jedino što ne nađem za Cat8 kabele dali krimpanje ide isto kao kod svih ostalih ili je drukčije?
Ovisi na koju duljinu kabela. 10Gbit ide i prek cat 5e na 10-20m duljine. Cat 7 roka 40-100Gbit na kraće relacije bez pitanja
Pozdrav svima.
Do kuće mi je uz strujni kabel dovedena optika, koju su mi povukli skroz iz potkrovlja do dnevne sobe (outdoor crni deblji kabel).
Sad imam pitanje da li optička nit iz kutije na zidu (splice box) do routera striktno mora ići po zidu ili može ići ispod lajsne ili tepiha na podu?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Za ispod lajsne ne vidim problema, jedino što moraš pazit na savijanje kabla u kutu jer su jako osjetljivi na to, a ispod tepiha ga nebi stavio jer će ga gaženje sigurno unišitit.