Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.682.594
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Kakvo je stanje kod mene?
Teoretski, ako se povećaju paketi brzina, mogu li dobiti veću brzinu?
Sjećam se da mi je na ADSL2+ signalu atenuacija bila 5.5db a nakon prebacivanja na vdsl2 i uključenje Turbo 50 opcije je 12.3db, to je normalno?
Taj attainable rate

To bi bio kao maksimum koji bih mogao imati?
može li mi netko pojasniti ove pokazatelje. Imam velikih problema sa internetom, niska i nestabilna brzina, cesti neobjašnjivi pad brzine i slično. Pomozite ako znate, stvarno ne razumijem previše tematiku!
Ukratko, predaleko si, ili imas neki problem na infrastrukturi. Znaci rjesenje je ili
a) da ti izgrade neki blizi izvod i spoje te na njega
b) ako je infrastruktura, poprave sto nevalja. Pokusaj doznat gdje ti je centrala u blizini pa vidi jer po ovome ispada da si 3.5km od centrale.
Da li je realno očekivati brzinu od 50 Mb/s ukoliko sam od centrale udaljen točno 600 metara (pogledao sam prema generalnom urbanističkom planu grada) pod uvjetom naravno da su parice dobre?
Detaljne parametre linije još nemam dok ne dođe tehničar spojiti liniju.
Da li je realno očekivati brzinu od 50 Mb/s ukoliko sam od centrale udaljen točno 600 metara (pogledao sam prema generalnom urbanističkom planu grada) pod uvjetom naravno da su parice dobre?
Detaljne parametre linije još nemam dok ne dođe tehničar spojiti liniju.
To sto ima 600m ne znaci ti nista. Bitno je koliko kabela ima. Moze tu bit 1000+ metara kabela. Morat ces ipak pricekat i vidit parametre.

Ovo mi zvuci kao notorna glupost. Ako sad daju vdsl na 1000 i vise metara bakra, otkud sad 300m na fftc po istom tom bakru? Jeli?!
Može li ovdje šta bolje, trenutno sam na 10mbps.
Zasto ti je onda profil 17 mbita pusteno? To je maxtv jos, jel HD programi? Ako je stanje ovako kako je da je maxtv+hd onda te vjerojatno nece na vise spajat. Ako nije maxtv+hd onda neznam zasto profil 17mbita a imas 10mbita internet.
A centrala/fttc je ?...
Ovo mi zvuci kao notorna glupost. Ako sad daju vdsl na 1000 i vise metara bakra, otkud sad 300m na fftc po istom tom bakru? Jeli?!
Moguce da se ovo odnosi na urbana podrucja gdje ce se pod FTTC furat pravi FTTC po definiciji koji omogucava vece brzine i odnosi se na <300m, a ovo drugo sto se naziva "fttc" kad god nikne kabinet u biti nije fttc vec samo blizi izvod optike za omogucavanje 30mbps kako je EU odlucio do neke godine. Svi ti FTTx su u biti ista stvar, samo u ovisnosti o tome koliko si udaljen od optike sve ima svoj naziv. Tako da ako je niknuo kabinet svi to zovu FTTC a u biti je mozda namjenjeno za FTTN (po "definiciji") a izgleda isto. Krajnji cilj je svakako skracivanje lokalne petlje, al kad nikne kabinet ti u biti neznas dal je to FTTC ili neki drugi FTTx jer definicija ovisi o namjeni.
FTTH je posebna stvar,tu optička nit ide do krajnjeg korisnika i to je najbolja stvar ali i ujedno najskuplja.
FTTC se kod nas vjerovatno brka sa FTTN jer sumnjam da je svagdje udaljenost od ormara manja od 300m
Kod nas se radi da bi po prijektu ormar trebo bit na savki 1600 m, odnosno da zadnji korisnik od svakog ormara bude na 800 m max

FTTH je posebna stvar,tu optička nit ide do krajnjeg korisnika i to je najbolja stvar ali i ujedno najskuplja.
Ma da? Ja sam eto bio uvjerenja da kod FTTH ti uvale ormaric u stan velicine 1mx50cm...
Jasno je sto sam mislio pod FTTx su svi isti, ako nije jasno, onda se stvarno covjek treba zapitat s kim prica. Poanta je da sve te FTTX u biti isti k samo ovisi o definiciji gdje recimo fttc/fttn isto izgleda ali se jedan zove fttc ako je <300m, drugi fttn ako je vise. Na istu cinjenicu mozes racunat da je FTTB isti kao i FTTO/FTTF samo je definicija drugacija dal je zgrada, ured ili slicno. Sama cinjenica da FTTP ima 5-6 inacica govori o tome. Neznam cemu ispravljanje kad je jasno sto pise. Tak ovaj gore ispravlja da izvod nije fttc/centrala.. nego sta je.. Baba vanga..
Ako ćemo već o razlici između FTTC i FTTN osim u razlici duljine parice do korisnika tu je i razlika i u veličini ormara. Logično jer za FTTN treba veći ormar pošto u njega treba stati veći broj korisnika.
Ono zbog čega me zanimala duljina parice fttc a koju u praksi koristi HT nije zbog toga da se odredi jeli FTTC ili FTTN u pitanju. Već me zanimalo kakvi su im planovi u budučnosti.
A po dobivenom odgovoru od PC-stručnjaka računaju na to da će najudaljeniji korisnik na 800m u idealim uvijetima imati max 50mbps koja je trenutno i najveća brzina u VDSL paketima.
No kako je sigurno da će HT koristiti vectoring uskoro bi mogli dobiti i pakete i do 100mbps na VDSL-u za one koji su udaljeni od FTTC-a do 300m čime će HT zadovoljiti ciljeve agende 50% korisnika 100mbps 100% korinika min 30mbps.
E tu sad naravno opet dolazi ona "neravnopravnost" među korisnicima i bit će onih moj susjed 100m od mene može 100mbps a ja ne kme, kme. Ali mislim alo ako sad imaš jedva 4mbps a nakon spajanja na FTTC budeš imao 50mbps, pa to je itekako veliki skok. :)
Ono što me veseli je to da sadašnje ulaganje u FTTC daje zamah infrastrukture u budučnosti. Točnije za 15-ak godina mogli bi opet imati investicije gdje bi se FTTC nadogradio i "transformirao" u FTTB ili FTTH.
Ako ćemo već o razlici između FTTC i FTTN osim u razlici duljine parice do korisnika tu je i razlika i u veličini ormara. Logično jer za FTTN treba veći ormar pošto u njega treba stati veći broj korisnika.
Ne. FTTN za neko selo moze bit puno manji od nekog FTTC-a u urbanom podrucju. Nigdje nije odredjena velicina ormarica niti kolicina korisnika koje fttc/fttn opsluzuje, vec se samo definira po udaljenosti od krajnjeg korisnika. Takodjer, isti ormaric moze po tome "sadrzavat" i fttn i fttc po tome ako se na njega spajaju blizi/dalji korisnici (samo to se ne radi bas, evo izgleda da ce HT za pocetak radit). HT vjerojatno ima najbolji uvid u stanje infrastrukture te je po raznoraznim parametrima odlucio ovako kako je odlucio pa se stavljaju standardizirani ormarici te velicine jer oni sa sobom vuku i odredjenu drugu infrastrukturu, sto recimo uopce nemora znacit da je to rjesenje idealno za london. A mozda su, kao i s routerima, nabavili ovakve ormarice jeftino itd itd.
Ono zbog čega me zanimala duljina parice fttc a koju u praksi koristi HT nije zbog toga da se odredi jeli FTTC ili FTTN u pitanju. Već me zanimalo kakvi su im planovi u budučnosti.
A po dobivenom odgovoru od PC-stručnjaka računaju na to da će najudaljeniji korisnik na 800m u idealim uvijetima imati max 50mbps koja je trenutno i najveća brzina u VDSL paketima.
Pa to racunaju za sada. Planovi su skracivanje petlji koliko ih se bude trazilo i na tome rade. Danas je zahtjev za minimalno svima 30mbita. Za 10 godina mozda bude 100, a mozda izmisle potpuno novu tehnologiju pa FTTH uopce nece bit potrebna investicija. Radi se vjerojatno po nekom minimumu + luft za daljnje povecanje. Nakon sto imas vec izgradjenu mrezu FTTCova puno je lakse opskrbit ljude s FTTBovima ako bude potrebe. Za sad nema, pa je investicija nepotrebna. Ako si pratio financijska izvjesca, HT zna vjerojatno za ove direktive EU-a puno prije nego su one dosle na snagu, posto su imali zadrzanu dobit vec dulje vrijeme i siguran sam da su to radili tako da im prelazak na FTTCove prodje sto bezbolnije.
Koja neravnopravnost? Nisam ovaj dio najbolje shvatio. Ti ces 100m dalje moc onoliko koliko parica moze na 100m dalje isto kao i danas.
Hi ljudi sad sam se nečeg sjetio, prije nekoliko mjeseci primjetio sam da neki tipovi iz ericsson nikola tesla hodali ispred kuca i sa nekom tehnikom nešto mjerili/tražili sa one strane gdje su zakopani kablovi, mislite li da se priprema neki upgrade
Svi bitstream i ull korisnici rade i dalje sa stare centrale, samo se kroz ormar sapaju na dolaz od stare centrale, a HT korisnici idu na FTTC VDSL vectoring i 17a i 30a profile, ovisi ko kolko daleko od ormarica.

Za projekte koji će se financirati putem ONP-a (Okvirni nacionalni program je program državnih potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture u smislu važećeg pravnog okvira na razini EU i RH.) je minimalna download brzina podignuta sa 30 Mbit na 40 Mbit:
Što znači zahtjev ostvarenja značajnog iskoraka (step change)?
Zahtjev ostvarenja značajnog iskoraka kao strukturno pravilo ONP-a predstavlja minimalnu brzinu koja će se ostvariti nadogradnjom postojeće ili izgradnjom nove mreže koja će se graditi u sklopu Okvirnog programa. Zahtjev značajnog iskoraka određuje 40 Mbit/s kao minimalnu brzinu prema korisniku (download) i 5Mbit/s kao minimalnu brzinu od korisnika (upload).
Vrijedi li isto pravilo i za ostale, trebalo bi provjeriti.
Mislim da ne. Ostali se vode prema strategiji razvoja širokopojasnog pristupa internetu 2016-2020 gdje je navedeno min 30mbps. Ne sekiraj se, HT ne bi ulagao u FTTC da bi korisnicima podigao brzinu samo za 10-ak mbps. :)
Ja vjerujem kao što sam već rekao da najudaljeniji korisnik od FTTC-a u idealnim uvjetima će moći ostvariti do 50mbps.
Ovo gore što si ti napisao se odnosi na Okvirni nacionalni program razvoja širokopojasnog pristupa internetu u područjima u kojima ne postoji interes za ulaganje od strane operatera.
Za projekte koji će se financirati putem ONP-a (Okvirni nacionalni program je program državnih potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture u smislu važećeg pravnog okvira na razini EU i RH.) je minimalna download brzina podignuta sa 30 Mbit na 40 Mbit:
Što znači zahtjev ostvarenja značajnog iskoraka (step change)?
Zahtjev ostvarenja značajnog iskoraka kao strukturno pravilo ONP-a predstavlja minimalnu brzinu koja će se ostvariti nadogradnjom postojeće ili izgradnjom nove mreže koja će se graditi u sklopu Okvirnog programa. Zahtjev značajnog iskoraka određuje 40 Mbit/s kao minimalnu brzinu prema korisniku (download) i 5Mbit/s kao minimalnu brzinu od korisnika (upload).
Vrijedi li isto pravilo i za ostale, trebalo bi provjeriti.
Ne znam, ali znam da kod nas nista ne zavrsava na vrijeme, tako da, ako to dozivimo i tko ostane ziv zasluzuje cestitke. Sankcija za kasnjenje ionako nema u ovom projektu, kao za recimo izgradnju centara za gospodarenjem otpada, a tu isto nista nije ucinjeno. Ali moram priznati, kako sam presao na optiku kao preporodjen. Pogotovo ping koji mi itekako znaci.
Umjesto VDSL plocica se stave GPON plocice, jer u te ormare ide HUAWEI MA5603T, sta ce radit razlika u plocicama.