Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.681.050
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
pozdrav momci, ja bi vas molio da li mi mozete reci o kakvoj se parici radi i da li se isplati presi na vdsl?
Nije ti bas nesto parica, al sigurno ces dobit neke prednosti na vdslu.
Pozdrav, preselio sam priključak na Iskon te trenutno imam brzinu 10. mislite da bi mogao dogurati do 20 na ovoj parici?
Po prikazanom parica ti je odlicna samo 20 tek na vdslu. Na adslu ce ti vjerojatno na taj max profil bit 17
Parica ti se čini relativno ok, mogao bi možda 20Mbps na vdsl-u.
Eventualno imaš kratki spoj s drugom paricom jer po ovim gore parametrima veza ne bi trebala pucati. Margina ti je sasvim ok
Ovdje koliko vidim koristis brzinu 10 MB, barem ti je profil tako postavljen.
Ako si imao ovu propusnost i prije sklapanja ugovora onda te je neko dobro zaj..o.
Naime po ovim paramterima ti ne možeš realno imati 10 MB i logično ti je da ti veza puca.
Traži smanjenje profila, tj. brzine. Vjerojatno ces plaćati više, a dobivati manje.
No bolje i manje i da je stabilno nego više i da puca. No prije svega
traži izlazak tehničara na teren pa nek ti on kaže što misli.
U tome i je problem, dok je trajao probni rok od 3 mjeseca sve je radilo savršeno. Čim je istekao taj probni rok, dogodila se nekakva iskonova magija i sve je otišlo nizbrdo... Evo na liniji sam bio skoro 2 sata sa službom za korisnike i još uvijek čekam njihove ekstra zauzete operatere
Jel može netko tko se kuži pliz prokomentirat ovo moje stanje , ja se fakat ne kužim, osim kaj mi se čini da mogu imat punih 10mbit-a koliko i plaćam. Inače često mi se desi (svaka 3-4 dana) da mi brzina padne na 7mbit-a pa onda ne pomaže ni restartanje modema, nego iskapčanje svih kablova iz modema na 10-ak minuta i onda se sve vrati i dobijem ove brojke sa fotke i sve je ok.
Tebi skoro ista stvar kao i kolsdj korisniku. Traži tehničara. Ovi ti iz centrale neće moci pomoći,
barem ne po ovim parametrima. Stvarno ne kužim kako neko može prodati 10 MB brzinu po
određenim ADSL standardima ili drugim nebitno, ako se vidi iz aviona da to ce to biti problematično....
Korisnik sam iskonovog interneta i telefona. Zanima me tko smije mjenjati moju tavansku instalaciju s obzirom da mi je kabel iz zidne utičnice spojen na onaj debeli crni kabel koji ide od kuće do kuće. Smijem li za to angažirati neku firmu koja se bavi tk-instalacijama ili to baš mora HT tehničar?
Korisnik sam iskonovog interneta i telefona. Zanima me tko smije mjenjati moju tavansku instalaciju s obzirom da mi je kabel iz zidne utičnice spojen na onaj debeli crni kabel koji ide od kuće do kuće. Smijem li za to angažirati neku firmu koja se bavi tk-instalacijama ili to baš mora HT tehničar?
Instalacije možeš i sam mijenjati. To je tvoje vlasništvo, T-Com je zadužen za kabel do tvoje kuće. Meni je prije par godina taj kabel Iskon tehničar počistio od hrđe tako da mislim da ne bi smijelo biti problema ako pozoveš nekoga da ti to sredi.
pozdrav momci, ja bi vas molio da li mi mozete reci o kakvoj se parici radi i da li se isplati presi na vdsl?
Nije ti bas nesto parica, al sigurno ces dobit neke prednosti na vdslu.
Pozdrav, preselio sam priključak na Iskon te trenutno imam brzinu 10. mislite da bi mogao dogurati do 20 na ovoj parici?
Po prikazanom parica ti je odlicna samo 20 tek na vdslu. Na adslu ce ti vjerojatno na taj max profil bit 17
da li se moze gdje vidjeti dal je problem do mene ili njih?
godinama nisam imao problema sa netom, no medjutim zadnju godinu - 2 stalno neka pucanja ovo ono a instalaciju na kuci sam mjenjao prije jedno 5 godina... mozda bi trebao opet promjeniti?
Jel može netko tko se kuži pliz prokomentirat ovo moje stanje , ja se fakat ne kužim, osim kaj mi se čini da mogu imat punih 10mbit-a koliko i plaćam. Inače često mi se desi (svaka 3-4 dana) da mi brzina padne na 7mbit-a pa onda ne pomaže ni restartanje modema, nego iskapčanje svih kablova iz modema na 10-ak minuta i onda se sve vrati i dobijem ove brojke sa fotke i sve je ok.
Ti si dosta daleko od centrale, i sto se tog tice, za tu razdaljinu dobra ti je linija. Neznam samo zasto te drze na FAST. Mislim ako ti se to javlja da bi ti bilo stabilnije interleaved. A nemozes imat 10 jer si daleko. To kad pise max to je max sync, al je profil uvijek postavljen nesto nize/
Tebi skoro ista stvar kao i kolsdj korisniku. Traži tehničara. Ovi ti iz centrale neće moci pomoći,
barem ne po ovim parametrima. Stvarno ne kužim kako neko može prodati 10 MB brzinu po
određenim ADSL standardima ili drugim nebitno, ako se vidi iz aviona da to ce to biti problematično....
Po cemu se vidi iz aviona da ce bit problematicno? Ja ne vidim na toj slici nista sta upucuje da ce bit problema, osim sto bi promjenio na ovu razdaljinu iz fast u interleaved.
Mozes ti angazirat koga hoces, al nema tu previse filozofije, proguglas malo kako se sto spaja i mozes to u kucnoj radinosti napravit. Eventualno ako treba krimpat pa ti fale klijesta, al po opisu mi izgleda da ne treba. Inace ako sumnjas u instalacije, najjeftinije ti je donijeti router gore odmah do tog kabela i tu ga prikopcat. Ako je stanje dosta bolje nego gdje je prije bio router, onda mjenjaj instalacije.
godinama nisam imao problema sa netom, no medjutim zadnju godinu - 2 stalno neka pucanja ovo ono a instalaciju na kuci sam mjenjao prije jedno 5 godina... mozda bi trebao opet promjeniti?
A isti savjet kao i povise. Kod tebe moze bit problem samo ako ti je ova kucna instalacija dotrajala. To lako provjeris da spojis router odmah tamo gdje ti je ulaz parice u kucu (obicno tavan) i pogledas na koju se brzinu synca. Ako se synca na slicnu brzinu kao sto imas kad je router bio iza kucne mreze, nema potrebe za mjenjanjem vec moras zvat njih da nesto poprave jer obicno oksidiraju spojevi te se stvara impendancija koja radi gusenja. Ti na relativno ok udaljenost od centrale imas mali maximum a margina je vec blizu targeta. Iako, neznam koliko ce ti uspjet navest nekog da to popravi jer i dalje ti stanje nije alarmantno, a cini mi se da samo takve rjesavaju. Samo da ti se ne dogodi da ti sruse brzinu jer im je to prvi i obicno jedini nacin rjesavanja problema. Pucanja se najlakse rjese povecavanjem margine, al to ce ti jos srusit brzinu. Iako imas ti zalihe tu od pustenog i maxa da se digne margina i mozda fixa taj problem pucanja, al idalno bi naravno bilo da netko pogleda gdje je fizicki problem, a to je tesko doc do tog.
A isti savjet kao i povise. Kod tebe moze bit problem samo ako ti je ova kucna instalacija dotrajala. To lako provjeris da spojis router odmah tamo gdje ti je ulaz parice u kucu (obicno tavan) i pogledas na koju se brzinu synca. Ako se synca na slicnu brzinu kao sto imas kad je router bio iza kucne mreze, nema potrebe za mjenjanjem vec moras zvat njih da nesto poprave jer obicno oksidiraju spojevi te se stvara impendancija koja radi gusenja. Ti na relativno ok udaljenost od centrale imas mali maximum a margina je vec blizu targeta. Iako, neznam koliko ce ti uspjet navest nekog da to popravi jer i dalje ti stanje nije alarmantno, a cini mi se da samo takve rjesavaju. Samo da ti se ne dogodi da ti sruse brzinu jer im je to prvi i obicno jedini nacin rjesavanja problema. Pucanja se najlakse rjese povecavanjem margine, al to ce ti jos srusit brzinu. Iako imas ti zalihe tu od pustenog i maxa da se digne margina i mozda fixa taj problem pucanja, al idalno bi naravno bilo da netko pogleda gdje je fizicki problem, a to je tesko doc do tog.
evo dao sam si truda danas i provjerio to, sync je gotovo isti u obe situacije tako da sam 99.99% siguran da ovo nije do mene.
isto tako provjerio sam stavke na modemu dok sam isprobavao i odstupanje je mozda +-1, no na kraju se sve vrati na isto.
sad cekam vdsl da mi dojde pa da vidim kako dalje
Nista, drz fige da netko kad te bude prebacivao fixa stvar. Mozda je samo spoj tamo u centrali pa kad te bude prebacio na drugu karticu mozda bude oke.
jeste, drugo mi ni ne preostaje
kad me prebace javim!
btw, da li se dobije novi modem prilikom prebacivanja sa adsl na vdsl? pitao sam u sluzbi za korisnike i tam mi nesto muljaju da prvo treba vidjeti dal ima potrebe za novim modemom i te neke fore a kolko znam trebao bi dobiti drugi modem... (na h1 sam)
Ako si na h1 onda ces na vdslu dobit fritza. Ako vec imas fritza neces dobit nista novo :)
ima zte trenutno, ne djeluje mi nesto kvalitetno bas...kakav je fritz u odnosu na ovaj?
ima zte trenutno, ne djeluje mi nesto kvalitetno bas...kakav je fritz u odnosu na ovaj?
Fritz je fakat dobar, pouzdan i funkcionalan ruter.
Pozdrav,
Nakon puuno dana vratilo me na 10/0,5... na 30/5 u jednom danu bilo više od 1000 pucanja, na 20/5 malo manje..
Kaže Tcom da je parica jako loša u cijeom tom dijelu naselja, a moja kuća na kraju voda, tadnja..možda i nema veze, ali jedno milion spojeva do mene.
Iskon se javio i dali mipopust do kraja ugovora ili ako hoću raskinuti ugovor bez penala....
Malo čačkao sa susjedima u ulici...nitko nema više od 10dl.
Još jednom hvala na pomoći i savjetima
Fin router. Da se dosta na njemu stimat ako ti se da, a ima i dobru podrsku, samo je na njemackom.

Nisam na to mislio. Imas cijeli community koji je na njemackom koji se bavi "naprednijim" stavkama na fritzu. To sam mislio pod "support" :) Mislim imas i ovo http://www.fritzmod.net/en/modification/email-bei-login/ al znam da sam nesto bio trebao i samo tu nasao http://www.wehavemorefun.de/fritzbox/AVM_Wiki. I opcenito kad nest guglas dosta cesto je samo njemacki.
Zna li tko zasto mi je profil brzine varijabilan? Placam brzinu 50/10mbps, ali zbog tehnickih mogucnosti dobijam 40/10mbps s tim da se brzina downloada mijenja svaki put kada se router resync-a.
Izgleda mi kao da je cilj da s/n margina u downloadu bude minimalno cca 6dB. Upravlja li s tim moj router ili DSLAM u centrali?
Tako ti je onda postavljena modulacija na DSLAM portu. Znam iz iskustva iz Amisa. ULL korisnicima je defaultna modulacija forsirala marginu od nekih 5 dB, a kada su korisnici imali pucanja, pustali smo drukciju modulaciju koju forsira 9 ili 10 dB u downstreamu. Provjeri koliki ti je DSL uptime, moguce je da ti DSL puca iz razloga sto je cak mozda i ovo prevelika brzina barem u down grani.
Tako ti je onda postavljena modulacija na DSLAM portu. Znam iz iskustva iz Amisa. ULL korisnicima je defaultna modulacija forsirala marginu od nekih 5 dB, a kada su korisnici imali pucanja, pustali smo drukciju modulaciju koju forsira 9 ili 10 dB u downstreamu. Provjeri koliki ti je DSL uptime, moguce je da ti DSL puca iz razloga sto je cak mozda i ovo prevelika brzina barem u down grani.
Inace, nemam problema sa pucanjem veze. Potpuno je stabilna. Samo me zanimalo ovo oko moduliranja.
Prešao sam sa Turbo 30, na Turbo 50, a sve jer je cijena 10 kuna za veću brzinu..
No, možda nisam trebao, nisam dobio 50 Mbps, a i 30 Mbps mi je bilo dovoljno, za torente i Kodi gledanje utakmica u 1080p..
Muči me ova noise margina sada, koja pada ispod 6..Za sada je ipak stabilno, ali..Kako pišete, to nije dobra margina nikako..
Ako netko može prokomentirati stanje..
Možda mogu poboljšati nešto u kućnoj instalaciji, jer sam na mjestima, od jednog kata na drugi, sam spajao žice, na jednom mjestu sam žice spojio vezanjem i zalijepio izolirkom, a i utičnicu sam na blef spojio..To je sve bilo prije nekoliko godina..
Ali radi..
Ako ti je stabilno i veza ne puca nemoj se sikirati. Kod mene margina padne i ispod 5 a veza nikada ne puca. Naj bitnije da veza ne puca a ostalo zanemari.
Lp.