Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.678.510
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
PC - stručnjak kaže...
Parica za DSL se ne moze s nikim dijelit jer da bi ti uopce imo internet potrebna ti je parica koja je samo tvoja. No druga stvar je tu u pitanju, a zove se preslusavanje, znaci bilo lose vrijeme ljudi poistekavali svoje modeme i nije bilo magnetskih smetnji s jedne parice na drugu. Znaci svaki vodic kroz koji prolazi neka struja i sto veve frekvencije oko sebe stvara magnetsko polje sto se naravno na druge parice odrazava, za to postoji rijesenje a ono je DSL upariceni kabel podzemni i nadzemni, koji je uplitanjem parice napravljeno da se magnetske smjetnje jednog vodica ponistavaju drugim te nemaju utjecaja na druge parice. Samo pogledaj UTP kabel kako je napravljen, na slicnu foru po sektorima i TK kabel bi trebao biti. No mreza koja je građena 90. nije imala namjenu za DSL te su vodici u kabelu ravno postavljeni i eto problema kad po tome ide DSL. Jos je ok ADSL2 ali VDSL tu nema sta trazit jer svi ostali bo ostajali bez neta
Hvala na odgovoru,sada mi je jasnije.
LP

16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav. Evo nastavak situacije. 

Jucer mi vrag nije dao mira i otvorio sam onu telefonsku kutiju na kuci da vidim kakvu je stanje unutra,posto smo iznajmili kucu i samo dragi bog zna kakvo je stanje. Primjetio sam kako plasticni dio zice ide preko bakrenog kontakta,te sam naravno to maknuo. Instantno mi je SN margina skocila na preko 12 i Line Attenuation se spustio na oko 20-25. Internet je bio stabilan cijeli dan i danas ujutro kad sam otisao na posao. Danas ujutro dok me nije bilo je dosao tehnicar sa novim routerom. Bila cura doma,pa rekla "Zasto ne,novi router nemozhe stetiti" . Usput su pogledali onu kutiju vani na cesti. Sad sam dosao doma i vidim tu kutiju otvorenu,na njoj su sa markerom napisani neki brojevi,pretpostavljam da su valjda jos neki radovi u tijeku iako su tehnicari otisli prije 4 sata,kaze mi cura. Meni je opet SN margina na 6. Sad cekam da vidim kad i dal ce se vratiti,pa cu detaljnije sa njima probati popricati. Internet je puknuo jedanput zasad. Ovo je stanje u routeru trenutno. Vidim opet veliki broj errora koji raste svaku minutu vise manje. Jucer je to sve vise manje stagniralo. 

Eto,tolko od mene zasad. Pozdrav.

P.S. Zahvaljujem svima koji su odgovarali na moja pitanja,iz nekog razloga mi ne radi hvala i thumbs up tipka.

breakORdie
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.6.2014 14:28 (swampcore).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Oni brojevi su ti brojevi parice, a ako je rađeno vani na izvodu moze samo bolje bit. Tu je nesto drugo problem, ako je rovario po izvodu najvjetojatnije je druga parica. Koja ocito nije dobra.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina
neaktivan

Da,eto,radno vrijeme je gotovo,nitko se nije pojavio. Ja sam otisao na cestu da barem pritvorim tu kutiju,sva sreca da je suncano vrijeme,jer da je kisa bilo bi veselo. Pokusavam ih zvati u tehnicku sluzbu,nitko se ne javlja i tako to. Meni je internet stabilan 3 sata vec,jedino te margine stabilno stoje na 6/6..sto mi je cudno posto je ujutro prije posla bilo oko 12...

breakORdie
13 godina
neaktivan
U jutarnjim satima kad veza nije opterecena ti je margina uvijek dosta vise nego u popodnevnim satima kad svi popale IPTV, surfaju itd.
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Eto,nakon malo natezanja,doslo je do zamjene parice. Iznenadio sam se da je to bilo rijeseno u roku od par dana,posto iz iskustva znam da natezanja sa ISP kompanijama znaju trajat neko vrijeme. Evo novi screenshot stanja routera. Hvala svima na savjetima.

breakORdie
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Imam jedno pitanjce . Imam jednu tel. liniju. optima 03 paket jedan tel spajam preko splitera a drugi telefon direktno , kada tako spojim slika na tv mi trza a propusnost parice sa 21 pada na 10 . Ako drugi telefon isto spojim preko drugog splitera naravno anex a trebalo bi biti sve u redu . Zašto? molio bih kratko pojašnjenje , hvala

edit :iz one  telefonske kutije ide kabal na tavan . tu se razvodi na 2 dijela  sve je dosada bilo u redu odjednom čak i ako skidam torente slika mi trza na  tv-u.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.6.2014 17:10 (DukeOs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Direktno ne moze i nesmije bit niti jedan telefon, jer po parici idu oba signala i za telefon i za dsl ubiti prvi dio frekvenciskog spektra je telefon, ostalo upload pa download, spliter radi da odijeli frekvenciju telegona a ostavi samo net. Te ako ti je telefon direktno onda puca veza, gube se podaci u prijenosu itd. Po pravilu je 1 splitter i telefoni iz njega te internet, ne paralelka na tavanu pa 2 i vise splittera, ako hoces napravit kako treba onda moras imat 4 zice u kabelu koji ti vodi liniju do modema. Postupak je sljeedeci... Odsjeces sve na tavanu i pustiš po 2 zice u kabelu cijelu liniju prema uticnici di ti je modem tamo stavis splitter iz splitera spojis telefon na one druge dvije zice i ibda na tavanu na to spojis onaj kabel od drugog telefoba. Ako nemas najmanje 4 zice u kabelu potrebno je povuci novi. Preporuka utp.
14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav!
Imam problem sa propusnosti.

Prije je bila 23Mbps, a sada je 19. Pala je u zadnjih par dana.

Na H1 sam.

Do čega to može biti? 

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav,

evo imam jedan problem koji me muci vec nekoliko godina. Kako ne zivim u gradu nego u selu imam internet od t-coma i dosta sam udaljen od centrale (zracna udaljenost je cca 4 km). Brzina:

http://www.speedtest.net/my-result/3575314112

Ova brzina je katastrofa i bili su tehnicari kod mene i rekli da ne mogu imati vecu brzinu. Moze li se bilo sta napraviti da dobijem vecu brzinu???

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Daj parametre iz routera...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
13 godina
neaktivan
Kako kaze kolega daj parametre, ovako nemozemo nista znati jer nemamo jos mogucnost vidovitosti i gledanja u kuglu, ako ti nije jasno kako doci do toga javi se na pp.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Nije bitno da dobijem puno vecu brzinu. I 1 Mbit mi puno znaci.

Hvala.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ogromna gušenja i preniske margine. Jako loša parica ili si predaleko od centrale. Prijavi ovo....

16 godina

I ja imam iste parametre u ruteru sto se tice zagusenosti linije Line att.59 i sn margin 6 db, udaljenost od centrale 4 km.

Brzina down mi je 2.8 ako se ruter sinhronizira po danu, ako kasno navece ugasim i upalim ruter onda dobijem 2. Zato probajte sada po danu ugasiti ruter,pa mozda brzina nesto poraste,trebala bi biti preko 2.

12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ma prijavljivao sam ja to 100 puta i uvijek nakon mjesec dana dođe tehničar nesto napravi pa se brzina digne na 2.5 Mbit-a i to draje 1 sat i onda oped po 1.5 Mbit. Ja stvarno nemam ideje vise sta da radim. Sta se ne moze dodat nesto pa da se brzina poveca, novac ne igra neku ulogu (do neke odrežene mjere), meni je bitno samo da se brzina poveca na bilokakav nacin.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Bio je jednom lik iz t-coma i isli smo provjeriti ormarice od telefona i parice su izgledale dobro (nisu oksidirale ni nista slicno) ali smo ih svejedno zamjenili ali nije nista pomoglo.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav,

Evo da i ja upitam za savjet vezano za liniju.

Podaci iz OpenWrt-a (Siemens SX763)

http://i.imgur.com/XHKwZ66.png

Kao sto je i vidljivo line attenuation je dosta visok, a s/n margin je relativno ok. Trenutno je linija jako stabilna (sa siemensom), dok sa ADB-om dosta cesto puca (sto je i ocekivano zbog losijeg modema).

Danas sam bio na tavanu i spojio router drito na dolazni tel. kabel (jer sam sumnjao u kvalitetu kucne instalacije), no dobio sam zanemarivo poboljsanje (atten. je bio oko 36.8, s/n je varirao isto oko 8.8/9 dB.

Sto bi reklo da su instalacije u kuci relativno ok. Takodjer sam pokusao bez splittera, no tu mi je attenuation cak i porastao na 38-39 dB. ???

Vanjski telefonski kabeli idu preko nekoliko kuca, pa tek onda na razvodni stup, a prije godinu/dvije mi se po zimi znalo desavati da sam imao ceste smetnje na tel. liniji i znao sam cuti tel. razgovore susjeda (preko cijeg tavana mi ide kabel).

Na prijavu smetnje t-com je samo zamijenio parice na kabelu, sto je donekle rijesilo problem (ako nista drugo bar vise ne cujem susjeda :d ). U kratkom razgovoru sa tehnicarima receno mi je da su parice dosta lose te da bih trebao podnjeti zahtjev da mi se linija izdvoji (znaci ukapanje dva nova telefonska stupa te provlacenje kabla od moje kuce drito do razvodne kutije koja je udaljena 40 metara od kuce), no naravno to se nikad nije realiziralo od strane t-coma.

Moje pitanje je dali ima smisla boriti se sa t-omom oko izdvajanja linije, tj. dali bi mogao dobiti kvalitetniju liniju, ili moram nauciti zivjeti sa ovakvom situacijom. Trenutno mi cak i brzina nije toliko problem koliko je ping (oko 34-38ms). Brzina koju placam je naravno 5-10Mbit.

Svaki savjet je dobrodosao. :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2014 19:18 (dan1j3l).

0 0 hvala 0
16 godina
dan1j3l kaže...

Pozdrav,

Evo da i ja upitam za savjet vezano za liniju.

Podaci iz OpenWrt-a (Siemens SX763)

http://i.imgur.com/XHKwZ66.png

Kao sto je i vidljivo line attenuation je dosta visok, a s/n margin je relativno ok. Trenutno je linija jako stabilna (sa siemensom), dok sa ADB-om dosta cesto puca (sto je i ocekivano zbog losijeg modema).

Danas sam bio na tavanu i spojio router drito na dolazni tel. kabel (jer sam sumnjao u kvalitetu kucne instalacije), no dobio sam zanemarivo poboljsanje (atten. je bio oko 36.8, s/n je varirao isto oko 8.8/9 dB.

Sto bi reklo da su instalacije u kuci relativno ok. Takodjer sam pokusao bez splittera, no tu mi je attenuation cak i porastao na 38-39 dB. ???

Vanjski telefonski kabeli idu preko nekoliko kuca, pa tek onda na razvodni stup, a prije godinu/dvije mi se po zimi znalo desavati da sam imao ceste smetnje na tel. liniji i znao sam cuti tel. razgovore susjeda (preko cijeg tavana mi ide kabel).

Na prijavu smetnje t-com je samo zamijenio parice na kabelu, sto je donekle rijesilo problem (ako nista drugo bar vise ne cujem susjeda :d ). U kratkom razgovoru sa tehnicarima receno mi je da su parice dosta lose te da bih trebao podnjeti zahtjev da mi se linija izdvoji (znaci ukapanje dva nova telefonska stupa te provlacenje kabla od moje kuce drito do razvodne kutije koja je udaljena 40 metara od kuce), no naravno to se nikad nije realiziralo od strane t-coma.

Moje pitanje je dali ima smisla boriti se sa t-omom oko izdvajanja linije, tj. dali bi mogao dobiti kvalitetniju liniju, ili moram nauciti zivjeti sa ovakvom situacijom. Trenutno mi cak i brzina nije toliko problem koliko je ping (oko 34-38ms). Brzina koju placam je naravno 5-10Mbit.

Svaki savjet je dobrodosao. :)

Teško ćeš dobit puno bolji ping, najbolji koji sam vidio na ADSL2+ je bio 24-27ms i to na 200-250m od centrale.

Sposral bum ti se na gelender i vkral kobasice. Gotovo je konju zmuzgani. // 4820K@4.6GHz // 6GB DDR3 // R9 280X // Ereboss // Silencio 652
13 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

meni ping prema ncvvo.hr (koristi se carnetov server u hr) je 16 - 17 ms na adsl 2+

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

A meni zna biti 12-15 na hrv. serverima (isto ADSL2+, 550m od centrale, line att. 8/10, SNR 18/20).

12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Sta meni se onda ne moze nikako povecati brzina ili??

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Teoretski tebi po parici moze jedva 2.9 Mbita proc, da bi veza ostala stabilna modem bi se trebo uhvatit na oko 2 Mbita, sto bi ti dalo brzinu prema van oko 1.5-1.8 Mbita i bolje nemoze, jos ako je neko u pravcu s tobom uzeo net, tebi je jos gore, jer gusenje je pre veliko. Da bi imo net kako spada seli se blize MDF-u.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Evo ovako nakon malo razmisljanja dosao sam do ideje kako povecati si brzinu do normalnih 4 Mbit. Kako zivim u selu i teren je dosta brdovit, imam jednog prijatelja (cca. 2 km zracne udaljenosti od mene) koji je blizu t-comove centrale i ima normalni net. Moja ideja je da kod njega stavim moj ruter i na ruter spojim yagi antenu (krov) koja ima jacinu da salje wifi signal tih 2 km. Kako imamo odlicno opticku vidljivost (jedino smetaju jedno par drveta ispred moje kuce) mogao bi si na krov staviti uređaj (neznam mu ime) koji prima wifi signal i pretvara ga u Ethernet koji bi isao do moga modema u kuci na kojega se mogu spojiti drugi kompjuteri (preko Etherneta) i odasilje wifi signal (jer znam da onaj izvana necu moci loviti na drugom kraju kuce). To je dosta ulaganja ali kako meni treba dobar internet pod svaku cijenu... Moje pitanje je hoce li sve to raditi i hocu li imati normalan ping jer dosta igram multiplayer paaa...

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ping ce se naravno povecat, jer ce odaljenost bit poveca i jos prijenos putem wifi, no to se moze izvest, s tehnicke strane da bi tvoj net radio kod frenda trebo bi od ht zatrazit preseljenje na njegovu adresu da fizicki tamo spoje paricu, a dalje znas i sam.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

To preseljenje znam kako cu izvest samo prije nego kupim svu tu opremu moram znati koliko ce se ping povecat i da li se moze nekako smanjit?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
E to neznam jer ne radim s bezicnim prijenosima, to bi trebalo pitati nekoga tko se s tim bavi.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ok, hvala.

Budem vidio pa javim.

0 0 hvala 0
14 godina
Kvaliteta DSL parice?

speedtest

nemogu opisati koliko jedva cekam da mi istekne ugovor s optimom, sad imam preko carneta opti tv i internet i dobijem 3 mbit brzine za 260 kn mjesecno...jel postoji koji operater da nije puno skuplji od ovog a da je brzina bar 4-5 mbit? nesto sam gledao vip i H1 telekom, ugovor mi istice taman u 12. mjesecu kad su akcije kod njih

Ako si opalio TU, opali i HVALA da znam tko si
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Kvaliteta DSL parice?

Već 2 dana mi je pala brzina sa 10 mbps na 7.5. Resetirao ruter, zvao t com službu za korisnike, oni resetirali vezu i dalje ništa, brzina ista. Srećom imam 2 prnt scr sa različitim datumima, pa jel mi netko može objasniti šta se to desilo ???

12.03.2014 12.03.2014
23.06.2014 23.06.2014
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2014 0:24 (ajeto007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice