EU brzine Interneta...što mislite?
- poruka: 85
- |
- čitano: 8.877
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Pffff, kakve laži, ja sam u Istri pa imam 1 gbit optiku kući
Pffff, kakve laži, ja sam u Istri pa imam 1 gbit optiku kući
pa vjerojatno je ovo neki prosjek. Ja u Osijeku imam 2 gbit/s, i znam da mnogi sad imaju optiku u Osijeku, ali živim pored dvije male slijepe ulice, znači jedna je 20 metara od moje kuće i tamo je max propusnost parice 20 mbit/s, svi koriste pokućni
a bog te pitaj za sva sela, koliki oni imaju prosjek
Ma naravno :) šalim se malo. Ja vjerujem da je prosjek HR negdje oko 20-30, ne više.
Meni je malo šokantno da je BiH skoro duplo bolja od nas, a Srbija nam je izgleda nedostižna,
dok Makedonci totalno rasturaju
Meni je malo šokantno da je BiH skoro duplo bolja od nas, a Srbija nam je izgleda nedostižna,
dok Makedonci totalno rasturaju
Pa Srbi su Rusi kako kaže ona baba po netu Rasija, rasijani Srbi.
ne znam bas gdje i kako su ovo testirali.
radim s njemcima i stalno se zale na internet. pogotovo cim odes malo van grada.
ne znam bas gdje i kako su ovo testirali.
radim s njemcima i stalno se zale na internet. pogotovo cim odes malo van grada.
Ovo je rezultat speedtest.net i sličnih mjerenja. Jedina svijetla točka kod nas je mobilni internet, jer
su dozvoljene razine zračenja daleko veće nego u ostatku EU. Naravno statistike i prosjeci znaju i varati,
npr par rumunja (kojima je dostupna 10 gigabita optika po 10€ mjesečno) vjerojatno drastično dižu
prosjek države:
https://www.digi.ro/servicii/internet/internet-fix/fiberlink-10g
Ovo je očito AI generirana glupost što ti je odmah jasno kad pogledaš i vidiš da sve zemlje istočnije od nas imaju bržu prosječnu brzinu što nemože bit dalje od istine jer optiku može sanjat većina Bosne, Srbije, Makedonije, Crne gore....
Uglavnom par malo "istinitijih" stranica sa brzinama gdje se vidi malo drukčija i puno realnija slika!
List of countries by Internet connection speeds - Wikipedia
Internet Speeds by Country 2025
Ali ovo AI generiranje sranja koje, kako vidim, čak nitko niti ne provjeri prije nego šera, će nas pokopat kao društvo....
...o ovoj mapi
Idiotarija. Provlači se već godinama.
Problem je i to što dobar dio optike ne krene u upotrebu, telekomi imaju dosta problema sa širenjem gdje je investicija
Ovo je očito AI generirana glupost što ti je odmah jasno kad pogledaš i vidiš da sve zemlje istočnije od nas imaju bržu prosječnu brzinu što nemože bit dalje od istine jer optiku može sanjat većina Bosne, Srbije, Makedonije, Crne gore....
Uglavnom par malo "istinitijih" stranica sa brzinama gdje se vidi malo drukčija i puno realnija slika!
List of countries by Internet connection speeds - Wikipedia
Internet Speeds by Country 2025
Ali ovo AI generiranje sranja koje, kako vidim, čak nitko niti ne provjeri prije nego šera, će nas pokopat kao društvo....
Nije to nikakav AI, dapače izgleda da nisi pogledao vlastite linkove jer se podaci na drugom linku prilično poklapaju sa mojim linkom.
Moji podaci su odavde:
https://bestbroadbanddeals.co.uk/broadband/speed/worldwide-speed-league/
..
-čak nije laž.. nego čari statistike koja može sve (ovisno sto se želi..), kao i sinonim za laž :)
-rumunjska je zgodan primjer, politika-georegija i razlozi.. istina, ne laž, imaju par sela s optikom, no postoji razlog, bankomati, mjesto gdje se obavlja prljavi posao zapada, proxi, .. nemaju to građani, dok ova statistika prikazuje točno stanje ako se gleda pojadini fixni korisnik, ne populacija-stanovništvo pri čemu te linije u ru imaju te 'firme', realtivno mali broj, ali visok prosjek.. tj isti statistički problem kvalitete uzorka kojim se kreira medijalna referenca ili ovisi što u odnosu na što uspoređujemo, kruške i jabuke uz normalizaciju..
-pa tad ovakve rezultate može dobiti osoba koja ništa ne zna o statistici kao znanosti-metodologiji uz ostale relevantne podatke ili nasuprot znalac koji zna što će dobiti promjenom bilo kojeg parametra formule.. što je u klasi naručene reklame, ovisno o cilju-razlogu, dok ai može biti oboje, jer mada ima svo znanje i dalje je glup, odnosno algoritam će isporučiti ono što naručitelj traži, prilagoditi činjenice ili formulu željenom cilju, ukrasiti fontovima i grafovima pa dobije uvjerljivost na izgled itd. .. npr navodeći reference-izvore podataka koje često nitko ne provjerava a kad se provjeri otkrije se da su fejk ili isto takav izvor kao ovaj u primjeru...
-ponovo, može biti klasično neznanje, može biti suprotno, znanje ali s ciljem.. i to je vjerojatniji scenarij, no dok ne znamo one koji stoje iza, ne možemo ni nagađati razloge-ciljeve.. koji mogu biti politički-ekonomski ili kriminal kao bitcoin i klasično cia-nešto zametanje tragova u masi za one stvari koje radije rade u satelitskim državama nego u svom dvorištu..
-iduća država koja može imati takve brzine interneta je npr moldavija.. pogodite zašto, ne zbog interneta i građana..
edit.. eto, u linku drugi je jersey.. otočić uk-krune, izvan jurisdikcije svega, uz obalu francuske.. znate li da taj otok ima više banaka nego ovaca, da transakcije novca mogu taj otok potopiti, da je samo prolazna točka upravo zbog svega toga + politike + zakona.. i da je u npr bankovnoj krizi većina novca-računa prolazila upravo tim putem.. do nestanka.. a ima ljudi koji ne znaju kako funkcionira zapad, jurisdikcija i npr uk-carstvo, npr da je london-city zasebna jedinica izvan zakona uk.. centar grada, druga policija, sud.. nadležnost, jer je london jedan od glavnih svjetskih gradova-mjesta gdje se nalaze sva sjedišta svih važnih-velikih.. dok su jedino na islandu direktori banaka nakon bankovne krize dobili kazne-presude.. no glavni igrači su usa-uk, oni veliki, koji to iz pravnih ralzoga ne rade u svom dvorištu nego malo dalje, naravno i to je njihovo dvorište, no formalno-pravno nije, čisti su.. kao guantanamo, kao bilo koja politička točka, kao i svaki satelit-podružnica velikih, velesila.. proxi..
Nije to nikakav AI, dapače izgleda da nisi pogledao vlastite linkove jer se podaci na drugom linku prilično poklapaju sa mojim linkom.
Moji podaci su odavde:
https://bestbroadbanddeals.co.uk/broadband/speed/worldwide-speed-league/
Na tom linku kažu 38+ Mbit downloada (a to ionako nije neki dobar primjer).
Speedtest daje još veće.
HAKOM kaže da je oko 50% priključaka 100 Mbit i veće.
Iliti, ona slika ima smisla kao i Trump s ekonomijom. One big beautiful...
..
-čak nije laž.. nego čari statistike koja može sve (ovisno sto se želi..), kao i sinonim za laž :)
-rumunjska je zgodan primjer, politika-georegija i razlozi.. istina, ne laž, imaju par sela s optikom, no postoji razlog, bankomati, mjesto gdje se obavlja prljavi posao zapada, proxi, .. nemaju to građani, dok ova statistika prikazuje točno stanje ako se gleda pojadini fixni korisnik, ne populacija-stanovništvo pri čemu te linije u ru imaju te 'firme', realtivno mali broj, ali visok prosjek.. tj isti statistički problem kvalitete uzorka kojim se kreira medijalna referenca ili ovisi što u odnosu na što uspoređujemo, kruške i jabuke uz normalizaciju..
-pa tad ovakve rezultate može dobiti osoba koja ništa ne zna o statistici kao znanosti-metodologiji uz ostale relevantne podatke ili nasuprot znalac koji zna što će dobiti promjenom bilo kojeg parametra formule.. što je u klasi naručene reklame, ovisno o cilju-razlogu, dok ai može biti oboje, jer mada ima svo znanje i dalje je glup, odnosno algoritam će isporučiti ono što naručitelj traži, prilagoditi činjenice ili formulu željenom cilju, ukrasiti fontovima i grafovima pa dobije uvjerljivost na izgled itd. .. npr navodeći reference-izvore podataka koje često nitko ne provjerava a kad se provjeri otkrije se da su fejk ili isto takav izvor kao ovaj u primjeru...
-ponovo, može biti klasično neznanje, može biti suprotno, znanje ali s ciljem.. i to je vjerojatniji scenarij, no dok ne znamo one koji stoje iza, ne možemo ni nagađati razloge-ciljeve.. koji mogu biti politički-ekonomski ili kriminal kao bitcoin i klasično cia-nešto zametanje tragova u masi za one stvari koje radije rade u satelitskim državama nego u svom dvorištu..
-iduća država koja može imati takve brzine interneta je npr moldavija.. pogodite zašto, ne zbog interneta i građana..
Krivu državu si odabrao za svoj klasični zid teksta koji ima puno slova, ali malo toga kaže. Rumunji su za razliku od nas ostavili šahtove i kanale pod vlasništvom
države i potpuno deregulirali usluge davanja interneta pa imaju preko tisuću providera što je rezultiralo i malim cijenama i visokim brzinama (i neredomdoduše,
pa su doslovce ponegdje razvlačili optička vlakna po stablima).
I tako sad imaju 10 gigabita po cijeni od 1 euro po gigabitu
Na tom linku kažu 38+ Mbit downloada (a to ionako nije neki dobar primjer).
Speedtest daje još veće.
HAKOM kaže da je oko 50% priključaka 100 Mbit i veće.
Iliti, ona slika ima smisla kao i Trump s ekonomijom. One big beautiful...
Primijeti da je ona slika iz 2023, a ti stavljaš iz ovog mjeseca, gdje je i Rumunjska već na 258 megabita
Naime, i sam imam brzinu od max 10Mbit DL i 1Mbit UL, a takvu ima i vrlo široka okolica.
Odavno sam napominjao da smo na dnu dna po brzinama. Optika samo u gradovima i to je to, ostala stoka sitna zuba nek' se pati ili sa ultra-sporim bakrom koji isporučuje brzinu koja je nedovoljna za 2001. godinu.
Tko zna, recimo 1%, upogoni neki Zyxel ili Huawei pa si time pomogne, a ostali jad i bijeda.
Imam susjeda koji radi ponekad od kuće i tim brzinama ne može normalno raditi pa ode radije u firmu i radi tamo iako tamo nema nikog.
Vjerujte mi, to je HR realnost, ako nisi u gradovima. Građani imaju mogučnost odabira 3-4 optičke mreže, dok ostali nemaju ni za kruh.
S time smatram da je ovo realna brojka. Ako samo i pogledate na kartu HAKOM-a
https://ekarta.hakom.hr/portal/apps/experiencebuilder/experience/?id=616284a3ec4f4a6f93f5a13ed5b114f0
vidjet ćete realnost ove tunguzije..
države i potpuno deregulirali usluge ..
-gle, stvar je upravo u regulaciji, jurisdikciji.. i potrebama zapada-velesila za 'igralištem' gdje rade što žele, jer im naprosto takva točka-pozicija treba za njihove političke i kriminalne poslove pri čemu nije lako razlikovati to dvoje..
Primijeti da je ona slika iz 2023, a ti stavljaš iz ovog mjeseca, gdje je i Rumunjska već na 258 megabita
I onda je bio teži BS (već se provlači neko vrijeme).
Odavno sam napominjao da smo na dnu dna po brzinama. Optika samo u gradovima i to je to, ostala stoka sitna zuba nek' se pati ili sa ultra-sporim bakrom koji isporučuje brzinu koja je nedovoljna za 2001. godinu.
Nikad nismo bili na dnu, dapače, a optika ne samo da se ne povlači samo po gradovima već je i ruralna okolina sad glavni fokus. Gradovi su puno veći problem za provlačenje optike.
Puno veći problem predstavlja sve manji broj ljudi koji prihvaća nove priključke, ove godine bi trebali doći do 50/50% bakar / optika, ali je financijski povrat jako slab.
Uz to, pokrivenost postaje puno bitniji faktor od prosječne brzine, a tu smo jako dobri.
Old Iggy ne bih se baš složio s tobom..
Oni koji imaju optiku, definitivno im se 25Mbit čini premalena brojka, ali ako pogledaš ostali dio koji nema optiku, 25Mbit je nedostižna brzina, pogotovo ako je prosjek na bakru od 10-15Mbit skoro 50% ljudi..
Old Iggy ne bih se baš složio s tobom..
Oni koji imaju optiku, definitivno im se 25Mbit čini premalena brojka, ali ako pogledaš ostali dio koji nema optiku, 25Mbit je nedostižna brzina, pogotovo ako je prosjek na bakru od 10-15Mbit skoro 50% ljudi..
Nije uopće problem što je ljudima na bakru nizak prosjek, ako se gleda broj priključaka prosječna brzina je bitno veća nego što je na slici.
Kad bi samo optički priključci bili na min 100 Mbit/s, prosjek bi bio značajno veći. A ne znam više nikoga tko je na 100 Mbit/s uz optiku, rekao bih da je nekakav 300 - 500 Mbit prosjek, što potvrđuje onih cca 90 Mbit/s Speedtest prosjeka (koji većinom koriste ionako oni koji imaju DSL).
Uvijek su neke borbe oko demografije i borba protiv raseljavanja, imamo čak ministarstvo za to, a nikome ne pada na pamet da se napravi kvalitetna infrastruktura, provede optika u svako selo, pa će ljudima ipak biti lakše odlučiti se da ostanu.
Naravno da to nije najbitniji razlog, ali je ipak ozbiljan korak u pravom smjeru.
Cansee da, da, kao da to njih briga u praksi, možda u teoriji jest, ali sumnjam, briga ih je samo 3 dana pred izbore.
Stvar je u tome, da zakonski ne moraju dovesti vodu i struju do svakog i najudaljenijeg mjesta, misliš li da bi to učinili?
Voda, struja i ostale komunalije bi bile garantirane samo u ZG i još par gradova da smiju..isto vrijedi i za sve ostalo.
Ruku na srce, Milanović je pokušao:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/veliki-spor-s-njemackom-oko-digitalne-agende-milanovic-je-merkel-jasno-porucio-kako-hrvatska-od-svog-plana-nece-odustati-372961
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/ugrozavanje-monopola-merkel-zamjera-hrvatskoj-sto-je-ht-u-pomrsila-racune/?utm_source=chatgpt.com
međutim kasnije su ga ko zna čime pritisnuli, pa je ipak odustao, a mi izgubili 10-ak godina
Uvijek su neke borbe oko demografije i borba protiv raseljavanja, imamo čak ministarstvo za to, a nikome ne pada na pamet da se napravi kvalitetna infrastruktura, provede optika u svako selo, pa će ljudima ipak biti lakše odlučiti se da ostanu.
Netko to mora platiti, a ROI je ogroman (ako ne i beskonačan) na dobrom dijelu RH.
Stvar je u tome, da zakonski ne moraju dovesti vodu i struju do svakog i najudaljenijeg mjesta,
Ne moraju ni to.
Ruku na srce, Milanović je pokušao:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/veliki-spor-s-njemackom-oko-digitalne-agende-milanovic-je-merkel-jasno-porucio-kako-hrvatska-od-svog-plana-nece-odustati-372961
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/ugrozavanje-monopola-merkel-zamjera-hrvatskoj-sto-je-ht-u-pomrsila-racune/?utm_source=chatgpt.com
međutim kasnije su ga ko zna čime pritisnuli, pa je ipak odustao, a mi izgubili 10-ak godina
EU i dalje financira kroz MRRFEU.
Meni je na vikendici nedavno uvedena optika, priključak nisam siguran hoću li ikada izvesti, kao ni većina vlasnika vikendica tamo.
Kao netko iz manje opcine, dugo vremena je prosjek bio 6-10 mbit u mom susjedstvu, no zivim vani vec godinama i nisam siguran jesu li sto nadogradivali. Ali bas sam ima par mjeseci slao zalbe operatoru da pronadu soluciju(ipak se roditelji idalje mucu sa slabim internetom), posto je zakonski sad minimalno 14mbit?
Mislim da su nekako navukli na 15, 20mbit on a good day. Win is a win, al stanje je ocajno
EDIT:
I da, 5g ne pokriva pa je i bezicni internet so/so
Meni je na vikendici nedavno uvedena optika, priključak nisam siguran hoću li ikada izvesti, kao ni većina vlasnika vikendica tamo.
Eto, a ja u kraljevskom gradu Ninu, kao i svi sjeverno od Zadra pa do Paga nismo ni u planu
Eto, a ja u kraljevskom gradu Ninu, kao i svi sjeverno od Zadra pa do Paga nismo ni u planu
Eh, ja sam samo malo zapadnije, nemam ni DSL, ali 4G radi super.
Eh, ja sam samo malo zapadnije, nemam ni DSL, ali 4G radi super.
I kod mene 5G, nakon dugo borbe da mi omoguće 35b ili nedajbože G.Fast kojim su se toliko hvalili prilično davno:
https://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/3377/Hrvatski-Telekom-kreira-put-u-digitalnu-buducnost-medu-prvima-u-Europi-predstavio-tehnologije-superbrzog-interneta-LTE-A-Pro-i-G.html
Najprije mi nisu dali 5G jer "imam VDSL brži od 30Mbps", a onda kad sam se prebacio na Telemach, odjednom je moglo
Negdje sam pročitao da telekom operatere prelazak na 35b dođe 14€ po korisniku, ne znam zašto im je to toliki problem,
dovlačenje optike je vjerojatno skuplje
Zagreb, VDSL na bakru, 40/9. Veza svako malo puca. Bio tehničar / serviser, malo prespajao žice kod mene doma (koje nitko inače baš nikada ne dira, pa nije mogao nešto zeznuti), i opet veza puca.
5G jako dobar. Razmišljam da uzmem Gigabox+ kod HT-a. Cijena je ista kao i za fiksni internet. 5G FWA nisam mislio uzeti, a i tehničar mi je rekao da imaju problema s time. Detalje nije dao.
. Jedina svijetla točka kod nas je mobilni internet, jer
su dozvoljene razine zračenja daleko veće nego u ostatku EU.
Dozvoljena su zračenja veća nego u EU i zato imamo dobar mobilni internet?
Jok. Optika samo nekima u nekim gradovima. U manjim mjestima, selima i sličnim okolinama, dio cijene uvođenja optike pokrive EU.Ne da mi se više ni guglati o tome. Bilo je toliko obećanja i međusobnih bitaka raznih firmi tko će pobrat lovu od EU za optiku, da mi se sve to zgadilo.
U Zagrebu, neki imaju čak tri providera na izbor na svojoj kućnoj adresi, a netko nema niti jednog. Vrlo neujednačeno.