Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 11.151
|
čitano: 2.396.226
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
3 godine
offline
Re: Vaš audio kutak

Nema veze. Pokušavam nešto objasniti, izgleda je neobjašnjivo. S obzirom da su te sve promjene čujne jasno i tvojom analogijom ako ti slučajno iskoči osigurač u uređaju i zamjeniš ga drugim, shvaćaš da to više nije isto pojačalo i da nije original. No nema veze.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2021 15:14 (Just Outlaw).
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Vaš audio kutak

Polako dečki....pogotovu Vi koji ne posjedujete Vintage uređaje (ili ih niste nešto slušali) ili ste usput i premladi da bi neke od njih čuli u ono doba kad su izašli.

 

Posjedovao sam neke Vintage uređaje, (2 Sansui integrirca, kratko jedan Receiver).

Imao sam na probi Sansui Stereo receivere (pri vrhu produkcije) koje je refrešiao @Kale iz splita, možda najbolji u tome u ovom dijelu Europe.

Slušao sam i par Vintage uređaja u sustavima kolega čije sustave poznajem.

I opet sam miljamaa, daleko glede tematike od npr. kolege (@Sv. Ilija) koji ih posjeduje min 10-ak i to sve rasnih.

 

Neki od nih su bili  i samo minimalno refreširani, a svi vrlo stručno (@Ilmzim, @Gašo, @Maltus...).

 

Dakao da neki refreširani uređaj može imati malkice drukčiji zvuk od originala (pa čak i bolji).

Večinom su to ipak (pre)male razlike.

 

Nisam nikakav stručnjak za refreš (to što sam nešto sam mjenjao na jednom Sansuiju i prepravio potpuno 2-3 zvučnika se ne računa),

ali proučavanjem tih tema i kakvom/takvom teoretskom naobrazbom iz elektronike, apsolvirao sam neke osnove.

 

Što se mijenja od elemenata u Vintage uređajima ?

 

Ne računajući čišćenje i kozmetiku kučišta, prvi su na redu elektroliti u napajanju.

Mnogo puta one velike "bačve" tu ostaju nedirnute jer su zadržale kapacitet (i ESR).

Onda idu ostali kondezatori na putu signala, možda koji otpornik (ako su bili temički izloženi) i eventualno čišćenje potova i popravak neke mehanike (ako je ima)....itd...

 

Dakle, tranzistori se ne diraju jer su trajni (cijevi se kod lampaša njalakše zamijene, uparene tamo gdje treba).

Transformatori se ne mijenjaju....itd...

 

I onda se uređaj STRUČNO PODESI NA TVORNIČKE POSTAVKE !

 

Dakle; što može utjecati na drukčiji zvuk uređaja (naspram izvornog) pri refrešu ?

 

Takoreči, uglavnom elektroliti u napajanju i kondenzatori na putu signala !

A mnogi "objektivisti" tvrde da se kondenzatori inače "uopće ne čuju"...pa sad ti budi pametan...

 

A kvaliteta nekog uređaja nije određena time kada je proizveden (ako je u dozvoljenoj toleranciji postavki), već koliko je kvalitetno dizaniran

i izrađen.

 

Zbog toga i danas neki od tih Vintage uradaka i bezvremenski zvuče...

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2021 16:09 (analogni).
 
0 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...
Just Outlaw kaže...

Nema veze. Pokušavam nešto objasniti, izgleda je neobjašnjivo. S obzirom da su te sve promjene čujne jasno i tvojom analogijom ako ti slučajno iskoči osigurač u uređaju i zamjeniš ga drugim, shvaćaš da to više nije isto pojačalo i da nije original. No nema veze.

Zapravo, u krajnjoj liniji - točno!

I zamjena na entuzijastičkoj osnovi samih osigurača po 20-30-40 Eura komad sa zlatnim kontaktima, nitima, bla bla - je već tweakanje, ali nije bitan element u formiranju zvuka, kao što ti i kolega Dead pokušava reći i kaže za kondenzatore (i još poneku sitnu, a bitnu elektronku).

 

EDIT:

Kolega Dead, kolega Just Outlaw zna štošta što ti ne znaš o Krell pojačalu koje imaš 

 Nisam nigdje napisao da je njegovo pojačalo u pitanju, jer nisam bio siguran ima li 300 ili 400 seriju. Uostalom to što sam pisao je lako provjerljivo na netu, koga zanima. Kolega ti je gore još objasnio, ali bojim se da je džabe krečio...

 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Vaš audio kutak

Evo stigao iz Njemačke asimetrični član za RIZ 604 UKV radio.
Već podosta zastarjela stvarčica, cijene 5,10 € sa duplo većom poštarinom (i lošim tečajem) je stigla za 6 dana od narudžbe.

 

 

Naime, antenski ulaz RiZ 604 UKV radija ima ulaznu impedanciju od 240-300 Ohma, a antenski izlaz sobne antene ima danas standardnih 75 Ohma.
S tim članom se navedeno prilagodi.

 

Na originalnom izlazu sobne antene sam morao zamijeniti muški antenski konektor sa ženskim, pa sam odabrao jedan metalni (gore na slici) jer se srednji pol šarafi, a ne umeće kak na plastičnom (žica je pretanka za samo upiknuti).

Već sa sobnom antenom (s pojačalom ) je prijem bio malo bolji od original ugrađene antene (koja nije loša i ide po kabinetu radija), a s tim adapterom je sve još smirnije i bolje.

Eto....sad još samo pregled radija kod stručnjaka (dok bu mel cajta) i vjerojatni refreš svih kondića i dobavka svih preostalih cijevi ( za rezervu) koje još nisam zamijenio.

 

I da.... na drugoj slici se vidi iza radija router, koji sam na prijedlog kolege s drugog foruma maknuo malo na desno, a sobnu antenu malo na lijevo.

I stvarno, to "govance" od digitalije je sa svojim Wifi i sl. emitiranjima malo smetala prijemu....

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2021 18:17 (analogni).
 
1 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...
Just Outlaw kaže...

 Nisam nigdje napisao da je njegovo pojačalo u pitanju, jer nisam bio siguran ima li 300 ili 400 seriju. Uostalom to što sam pisao je lako provjerljivo na netu, koga zanima. Kolega ti je gore još objasnio, ali bojim se da je džabe krečio...

? Što se ja sada trebam osjećati prozvanim na neko predavanje i objašnjavanje... a ti si kao u bedu, jer "uzalud vam trud svirači"?

 

Ti to mene misliš obratiti od mojeg poimanja i viđenja pojma Vintage i refreš?

 

Zar ti se ne čini da imam malo previše godina iza sebe, da bih samo tako mijenjao mišljenje i razumijevanje onoga što dobro znam da je tako? Da bi me tu neko "objašnjavanje" okrenulo mene samog za 180 stupnjeva i poslalo me novim (tvojim) i stazama tvog kolege? 

 

Pa i ja to dobro znam što utječe na zvuk i kako se isti mijenja mijenjanjem komponenti. Nabrajati elemente u putu signala znamo svi ovdje, samo... jedno je nabrajati, a drugo razgovarazi o Vintage uređaju, što bi trebao biti tematski pojam oko čega je i počekla prepiska.

 

Ako je vintage uređaj (za mene i meni slične) - tada je vintage uređaj - uređaj koji radi i svira u nedirnutom stanju od dana kada je napravljen i koji (uz malo sreće) ima starost 30-35-40 godina) i radi; još radi i svira.

 

Tvrditi da svira "isto kao prvi dan" je, oprosti na smjelosti, ali - idiotizam, jer, tko ima fotografsko pamćenje zvuka i sluh sada i prije 30-40 godina od kako je neki uređaj nastao i tko može sa sigurnosšću to reći i tvrditi?

 

Tko je slušao isti uređaj prije 40 godina i sada, a zadržao "fotografski" prikaz ondašnjeg zvuka, pa komparirao sa 100%-tnom sigurnosti sa sadašnjim? Mislim, o čemu uopće govorimo? O supermanima?

 

Degradacije elektronike nose svoje posljedice, godinama, sviđalo se to tebi i tvom kolegi ili ne - to je tako! Bunio se i ne složio ili ne - to je tako.

 

A refreš je nešto drugo, ali, što kaže i kolega Dead - ako se pola uređaja promijeni - to više nije taj uređaj. I opet - složio se ti ili ne, ne zanima me. Realnost je da imaš 1/2 novih elemenata, imaš 1/2 novog uređaja, 1/2 starog, a priče oko refrešanja možete prodavati u svom začaranom krugu "refrešera", pa jedni drugima objašnjavati kako i koliko utječe koja komponenta na zvuk, a po vašem mišljenu - ne utječe, jer zato i refrešate stare kante, pa se pritom hranite pričama kako ste oživjeli mrtvaca, koji sada, eto, opet trči maraton.

 

Hvala na takvim pokušajima... nisam nikada spadao u takvo društvo, niti ću spadati.

 

Sorry, ne želim ispasti nekulturan, ali... različitih smo mišljenja i uvjerenja oko pojmova i tu slaganja nema, koliko vidim. Ja dokazati tebi ono što znam čak i ne mislim postizati, a ti vidim da ideš linijom da meni treba "objasniti". Hvala, ali, zaista nije potrebno  

Napisao si svašta u postu, u svom patronizirajućem stilu, no očekivao sam tako nešto prateći tvoju komunikaciju na forumu. Većinom je to, ja znam-vi ne znate pristup.

Ne mislim te obratiti na ništa, htjedoh ti ukazati na neke stvari, ali tu je bio moj propust jer da bi nekome nešto mogao pokazati, taj mora biti voljan nešto naučiti.

Ne znaš što utječe na zvuk i ne znaš pratiti elemente na putu signala, da znaš vjerojatno ti ne bih ništa ni napisao.

Ove tvrdnje "isto kao prvi dan" ne znam odakle ti jer ja to nisam rekao kao ni bezvezni komentari koje si dalje napisao na to koji samo pokazuju nerazumijevanje problematike.

Ne znam koji je to krug refrešera i tko kome šta prodaje, omašio si ceo fudbal što bi se reklo. Što sam refrešao, refrešao sam sebi i za to treba određeno znanje, barem o tome kako koji sklop radi i što mu je zadatak u cijeloj priči.

Spominjanje starih kanti opet pokazuje elementarno neznanje jer da razumiješ pročitati shemu vidio bi kojih genijalnosti ima po tim uređajima. 

Ne spadaš u to društvo jer nemaš to znanje, a naučiti ne želiš. 

Nisi nekulturan, samo gledaš sve s visoka kao i obično. Problema nebi ni bilo da si samo rekao: Ok, vintage nije moj đir. No kako si išao pričati o nečemu o čemu si naučio 2-3 i kao i obično pokazao svima koji je jedini pravi ispravi put, sam si sebe diskvalificirao iz bilo kakvog razgovora.

I da, godine ne znače puno za pamet i znanje. Većinom za iskustvo. Pametan čovjek će htjeti naučiti nešto novo u bilo kojem stadiju životu. 

 
2 0 hvala 0
4 godine
offline
Vaš audio kutak

Da, Audiofili (Hifisti i sl.) su večinom senzibilna bića i na žalost sve rijeđa sorta u današnjim vremenima).

Podosta hedonistički nastrojeni, često daju više (oni "zadrti") na neke komponente nego im to Budget dopušta.

 

A kao i u svakom hobiju, preference su različite , pa se iznošenja stavova i mišljenja o pojedinim Brandovima, zvučnim dojmovima, naćinu ustroja i dizaja uređaja razlikuju.

 

To koriste proizvođači Hife (i trgovci), ne bi li nam uz što ljepšu priču i celofan uvalili neki proizvod.

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Vaš audio kutak

 

gledaj, slusaj, i placi. Rip Tidal za mene.

 

┬─┬ノ( º _ ºノ)

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
hudo kaže...

 

gledaj, slusaj, i placi. Rip Tidal za mene.

 

┬─┬ノ( º _ ºノ)

 pa tko tjera da slušaš tidal master imaš tidal hi fi u cd kvaliteti koji po meni daje odličan zvuk

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
Dead kaže...
blackalbum kaže...
hudo kaže...

 

gledaj, slusaj, i placi. Rip Tidal za mene.

 

┬─┬ノ( º _ ºノ)

 pa tko tjera da slušaš tidal master imaš tidal hi fi u cd kvaliteti koji po meni daje odličan zvuk

 Ali koliko sam shvatio Tidal više ne daje u lossless formatu materijal čiji je master u 16/44,1, a taj je u velikoj večini. Time imamo lossy format s neželjenim smetnjama na koje je autor ukazao. Zašto bi netko plaćao Tidalu za nešto što ne odgovara istini, a predstavljeno je drugačije.

 to nije istina ja tidal slušam preko chromecast audija i mogu i dalje albume koji su tobož master slušati u cd kvaliteti,vidi se da nisi upoznat sa tidalom na svakoj pjesmi preko aplikacije možeš mjenjati kvalitetu zvuka od najslabije do hi fi ja pa do mastera

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
blackalbum kaže...

 pa tko tjera da slušaš tidal master imaš tidal hi fi u cd kvaliteti koji po meni daje odličan zvuk

 

nisi gledao video ocito - Tidal moze streamat downlsampleani MQA pod "hifi", ti mislis je to bit perfect 44/16, al ustvari Tidal je samo downsamplea MQA u 44/16 i podvalio kao hifi lossless, a u signalu brdo suma, smetnji i distorzija jer koriste neki jeftinjak algoritam sa resampling. Da barem koriste ono sto HQPlayer ima, al ne, oni su skinuli neki besplati sa Githuba :( 

 

~~ sound sommelier ~~
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
hudo kaže...
blackalbum kaže...

 pa tko tjera da slušaš tidal master imaš tidal hi fi u cd kvaliteti koji po meni daje odličan zvuk

 

nisi gledao video ocito - Tidal moze streamat downlsampleani MQA pod "hifi", ti mislis je to bit perfect 44/16, al ustvari Tidal je samo downsamplea MQA u 44/16 i podvalio kao hifi lossless, a u signalu brdo suma, smetnji i distorzija jer koriste neki jeftinjak algoritam sa resampling. Da barem koriste ono sto HQPlayer ima, al ne, oni su skinuli neki besplati sa Githuba :( 

 

 slab je tvoj dac od 2500 eura ako na tidal hi fi čuješ smetnje distrorzije i šum,ili možda nije do daca nego do lošeg uređaja s kojeg stremaš tidal

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2021 15:01 (blackalbum).
16 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
blackalbum kaže...

 slab je tvoj dac od 2500 eura ako na tidal hi fi čuješ smetnje distrorzije i šum,ili možda nije do daca nego do lošeg uređaja s kojeg stremaš tidal

 

Ne kuzim ovo tvoje trollanje. 

Nisam rekao da cujem razliku, odnosno nisam radio nikada neki poseban test. Kada je MQA postajao popularan, na par pjesama se cula degradacija (meni, subjektivno), i od onda uopce niti ne vrtim MQA.

Ako i cujem razliku, to bi znacilo da su DAC i streamer vrhunski, uostalom.

 

Ali kako ti obicno niti pokusavas shvatiti o cemu pricamo, da ti pomognem: Tidal je mozda i hifi naslove procesira i ubaci sum i distorziju. Do sada nisam probao Qobuz ili Deezer, izgleda da je sada vrijeme za testirati i te platforme.

Ovdje pricam o tehnickim karakteristikama, ne dali se cuje.

 

~~ sound sommelier ~~
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
ja sam isprobao dezeer hi fi po zvuku je puno lošiji od tidala
nije važno sudjelovati važno je pobijediti
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
offline
Vaš audio kutak

Ok su te stream aplikacije sa neta, praktične prije svega.

 

Ali je ipak mjuza na HDD (ili SSD), pa prek kompa (Foobar, JRiver, Roon...) na ext. DAC više audiofilski pristup.

 

Ja od toga imam samo Spotify koji šibam na JBL Horizon zvučnik/radio u spavaćoj.....

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2021 18:04 (analogni).
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
@analogni, čitam tvoje postove i često primjećujem da shvaćaš audiofiliju kao nešto elitno, pogotovo kad se radi o pristupu kako, što i na čemu... To je samo da ljudi vole kvalitetniji zvuk i da slušaju ono što vole. A govoriti nešto protiv streaminga danas je već neozbiljno. Imamo sreću pa se pojavljuje sve više kvalitetnih opcija da ne ovisimo o lossy formatima. I da, ako si redovan kupac fizičkih medija, moja isprika. U suprotnom, ne znam što da ti kažem...
 
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
Trebalo bi biti isto. Ali malo su krive i streaming tvrtke što nisu malo transparentnije oko cijelog procesa. Ja sam na dva supporta dobio odgovor da oni samo dobiju materijal od izdavačkih kuća... Ne znam. Vjerujem svojim ušima i ja sam već odlučio koji mi najbolje zvuči na mom sistemu. Polažem velike nade u Spotify HiFi kad dođe.
 
1 0 hvala 0
4 godine
offline
Pass X250.5, Audio Analogue Bellini, Sumić BH 5

Evo, danas proveo 4-5 sati poslijepodneva na slušancu kod kolege koji je dobavio nove komponente (iz SH ponude/zamjene i sl.) u svoj sustav.

 

http://www.forum.hr/showpost.php?p=85801279&postcount=7132

 

 

 
 
 
 

Pokazalo se opet (kao i večinom) da je kvalitetna kombinacija pretpojačala i izlaznog pojačala puno puta bolji izbor od integrirca.

Pretpostavljao sam slušni napredak, ali sam bio malo iznenađen da je bio veči od očekivanog.

 

Ukratko, to su već ozbiljne komponente sustava i kada dođe još bolji izvor zvuka i još jedan kvalitetni interkonekt, valjda će kolega izdržati i dulje od godinu dana bez promjene neke komponente....

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 1:48 (analogni).
 
2 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
Sil kaže...
@analogni, čitam tvoje postove i često primjećujem da shvaćaš audiofiliju kao nešto elitno, pogotovo kad se radi o pristupu kako, što i na čemu... To je samo da ljudi vole kvalitetniji zvuk i da slušaju ono što vole. A govoriti nešto protiv streaminga danas je već neozbiljno. Imamo sreću pa se pojavljuje sve više kvalitetnih opcija da ne ovisimo o lossy formatima. I da, ako si redovan kupac fizičkih medija, moja isprika. U suprotnom, ne znam što da ti kažem...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Nemam previše iskustva s tim aplikacijama za streamanje s neta i u praksi koristim samo Spotify (za bežični JBL zvučnik-radio).

 

Ako uzmemo npr. Tidal kao primjer i ako se isti bežično pleja preko moba ili tableta na neki uređaj koji ima prihvat tog načina (Streamer i sl.),

to nikakao ne može biti isto kao pleyanje sa PC-a ( uz korištenje Foobar, JRiver, Roon...kao playera) koji zapis vuče sa HDD-a ili SSD-a.

Na taj način vjerojatno nisi ni mislio.

 

Prava je usporedba ako plejaš Tidal sa PC-a (sa Foobarom,..... .. JrRverom, ..... .ili Ron-om), jedan te isti flac, na jedan te isti externi DAC (i isti software player).

 

Pri tome mislim na to da je flac skinut na HDD sa nekog provjerenog dobavljaća (uz plačanje poželjno) ili nativno ripan sa original CD-a.

Dakle, nikakav Wifi (bluetooth), već kabelska konekcija.

Tu vjerojatno ne bi trebalo biti razlike u zvuku, ili bi iste morale biti minimalne.

 

No tu je moguć problem u  tome da li Tidal (kako on kaže) naručuje sve takve kvalitetne naslove u originalu od izdavačkih kuća, jer to nikako ne može biti previše jeftino ?

Da li možda nešto umjetno ne patvori na višu rezoluciju ?

Da li ne dodaje možda neki DSP efekat prilikom distribucije i sl... ?

 

Ima pravo kolega @Tajo kada kaže da je originalni zapis na originalnom CD mediju bit vjernosti reprodukcije.

Isti takav je i ako ga kvalitetno skidaš s raznih provjerenih HD Traks servisa ili ripaš s originalnog CD-a na HDD (ne izričito u flacu koji može ponekad "pasti" na cca 750 do 1.050 kbps, već u wavu; sa izvornih 1.411 kbps....ISO Miki...).

 

A da će online streamanje sa glazbenih servisa sve više uzimati maha je nedvojbena činjenica.

Samo je pitanje koliko će korisnika to raditi bežično preko mobitala (ili samo na mobitel; sa slušalicama), akoliko će njih to raditi preko kvalitetne Hife....

 

 To je moj (subjektivni dakako) stav o djeliću te problemateike.....

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 8:25 (analogni).
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...
Sil kaže...
@analogni, čitam tvoje postove i često primjećujem da shvaćaš audiofiliju kao nešto elitno, pogotovo kad se radi o pristupu kako, što i na čemu... To je samo da ljudi vole kvalitetniji zvuk i da slušaju ono što vole. A govoriti nešto protiv streaminga danas je već neozbiljno. Imamo sreću pa se pojavljuje sve više kvalitetnih opcija da ne ovisimo o lossy formatima. I da, ako si redovan kupac fizičkih medija, moja isprika. U suprotnom, ne znam što da ti kažem...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Nemam previše iskustva s tim aplikacijama za streamanje s neta i u praksi koristim samo Spotify (za bežični JBL zvučnik-radio).

 

Ako uzmemo npr. Tidal kao primjer i ako se isti bežično pleja preko moba ili tableta na neki uređaj koji ima prihvat tog načina (Streamer i sl.),

to nikakao ne može biti isto kao pleyanje sa PC-a ( uz korištenje Foobar, JRiver, Roon...kao playera) koji zapis vuče sa HDD-a ili SSD-a.

Na taj način vjerojatno nisi ni mislio.

 

Prava je usporedba ako plejaš Tidal sa PC-a (sa Foobarom,..... .. JrRverom, ..... .ili Ron-om), jedan te isti flac, na jedan te isti externi DAC (i isti software player).

 

Pri tome mislim na to da je flac skinut na HDD sa nekog provjerenog dobavljaća (uz plačanje poželjno) ili nativno ripan sa original CD-a.

Dakle, nikakav Wifi (bluetooth), već kabelska konekcija.

Tu vjerojatno ne bi trebalo biti razlike u zvuku, ili bi iste morale biti minimalne.

 

No tu je moguć problem u  tome da li Tidal (kako on kaže) naručuje sve takve kvalitetne naslove u originalu od izdavačkih kuća, jer to nikako ne može biti previše jeftino ?

Da li možda nešto umjetno ne patvori na višu rezoluciju ?

Da li ne dodaje možda neki DSP efekat prilikom distribucije i sl... ?

 

Ima pravo kolega @Tajo kada kaže da je originalni zapis na originalnom CD mediju bit vjernosti reprodukcije.

Isti takav je i ako ga kvalitetno skidaš s raznih provjerenih HD Traks servisa ili ripaš s originalnog CD-a na HDD (ne izričito u flacu koji može ponekad "pasti" na cca 750 do 1.050 kbps, već u wavu; sa izvornih 1.411 kbps....ISO Miki...).

 

A da će online streamanje sa glazbenih servisa sve više uzimati maha je nedvojbena činjenica.

Samo je pitanje koliko će korisnika to raditi bežično preko mobitala (ili samo na mobitel; sa slušalicama), akoliko će njih to raditi preko kvalitetne Hife....

 

 To je moj (subjektivni dakako) stav o djeliću te problemateike.....

 

 

Mislim da krivo percipiraš, ako imaš npr HEOS app koji ja imam na net playeru, muzika s neta ide u net player, HEOS app ti koristi samo kao remote.

Koja je razlika jednom DACu ako ga hraniš:

 

1. preko usb sa npr kompa

2. preko optike npr s kompa

3. preko koaksijalnog npr s kompa

4. preko mreže npr s kompa

5. preko neta npr tidal

 

Ako uzmemo u obzir da je sve jednaki zvučni zapis, koja je razlika?

Nisu li to sve digitalni transporti istog zvučnog zapisa?

 

Evo npr ja ne kužim razliku flac filea sa deezera preko usb na Gustard dac ili preko Denon net playera sa Tidala optički na Gustard dac, razliku ne primjećujem.

 

13 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Stereotipi ili istine o audiofilima:

 

-pravi audiofili su srednjevječni muškarci koji ulažu maksimalnu količinu truda kako bi reprodukciju glazbe učinili što nepraktičnijom i kompliciranijom
-uglavnom slušaju jazz i svu ostalu glazbu klasificiraju kao buku za koju je dovoljan zvučnik iz laptopa
-ne vole promjene i kategorički odbijaju moderan pristup slušanju glazbe kao što su EQ, DSP, streaming, smart zvučnici, integrirana rješenja itd.

-teritorijalni su

-posesivni prema brandovima

-ne vole subwoofere jer su oni za djecu sa nabrijanim autima

-smatraju da im staž participiranja u hobiju daje za pravo na aroganciju i prepotentnost te da dodatno pravo na to imaju ako su u hobi ulupali veliku količinu novaca

-opremu za audio reprodukciju podrazumijevaju segmentom potrošačke elektronike koji će paradoksalno raditi što bolje što je starija

 

Hehe

 

14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
MewCore kaže...
analogni kaže...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Stereotipi ili istine o audiofilima:

 

-pravi audiofili su srednjevječni muškarci koji ulažu maksimalnu količinu truda kako bi reprodukciju glazbe učinili što nepraktičnijom i kompliciranijom
-uglavnom slušaju jazz i svu ostalu glazbu klasificiraju kao buku za koju je dovoljan zvučnik iz laptopa
-ne vole promjene i kategorički odbijaju moderan pristup slušanju glazbe kao što su EQ, DSP, streaming, smart zvučnici, integrirana rješenja itd.

-teritorijalni su

-posesivni prema brandovima

-ne vole subwoofere jer su oni za djecu sa nabrijanim autima

-smatraju da im staž participiranja u hobiju daje za pravo na aroganciju i prepotentnost te da dodatno pravo na to imaju ako su u hobi ulupali veliku količinu novaca

-opremu za audio reprodukciju podrazumijevaju segmentom potrošačke elektronike koji će paradoksalno raditi što bolje što je starija

 

Hehe

 

 zaboravio si na audiofilske kabele i kako znalci čuju razlike u zvuku između pojedinih brendova

nije važno sudjelovati važno je pobijediti
3 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
blackalbum kaže...
MewCore kaže...
analogni kaže...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Stereotipi ili istine o audiofilima:

 

-pravi audiofili su srednjevječni muškarci koji ulažu maksimalnu količinu truda kako bi reprodukciju glazbe učinili što nepraktičnijom i kompliciranijom
-uglavnom slušaju jazz i svu ostalu glazbu klasificiraju kao buku za koju je dovoljan zvučnik iz laptopa
-ne vole promjene i kategorički odbijaju moderan pristup slušanju glazbe kao što su EQ, DSP, streaming, smart zvučnici, integrirana rješenja itd.

-teritorijalni su

-posesivni prema brandovima

-ne vole subwoofere jer su oni za djecu sa nabrijanim autima

-smatraju da im staž participiranja u hobiju daje za pravo na aroganciju i prepotentnost te da dodatno pravo na to imaju ako su u hobi ulupali veliku količinu novaca

-opremu za audio reprodukciju podrazumijevaju segmentom potrošačke elektronike koji će paradoksalno raditi što bolje što je starija

 

Hehe

 

 zaboravio si na audiofilske kabele i kako znalci čuju razlike u zvuku između pojedinih brendova

Stavi im povez na oci i sve to pada u vodu slusao sam sistem od 500,000.00kn i nisam ostao niti malo impresioniran naspram mojeg od 20,000.00! Osim sto je bio 5x mocniji! A cujem kao 25 godisnjak, sad mi je tek 40

13 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...
MewCore kaže...
analogni kaže...

Pa, "prava" audiofilija u jednom dijelu svog segenta jeste pomalo elitistička (hedonistička svakako jeste).

Pogotovu je to prema ostalim "svakodnevni načinima slušanja glazbe (pa i onima solidne kvalitete).

 

Stereotipi ili istine o audiofilima:

 

-pravi audiofili su srednjevječni muškarci koji ulažu maksimalnu količinu truda kako bi reprodukciju glazbe učinili što nepraktičnijom i kompliciranijom
-uglavnom slušaju jazz i svu ostalu glazbu klasificiraju kao buku za koju je dovoljan zvučnik iz laptopa
-ne vole promjene i kategorički odbijaju moderan pristup slušanju glazbe kao što su EQ, DSP, streaming, smart zvučnici, integrirana rješenja itd.

-teritorijalni su

-posesivni prema brandovima

-ne vole subwoofere jer su oni za djecu sa nabrijanim autima

-smatraju da im staž participiranja u hobiju daje za pravo na aroganciju i prepotentnost te da dodatno pravo na to imaju ako su u hobi ulupali veliku količinu novaca

-opremu za audio reprodukciju podrazumijevaju segmentom potrošačke elektronike koji će paradoksalno raditi što bolje što je starija

 

Hehe

:) Čitam i smijem se... :)

 

Ako te pitam - Jesi li ikada slušao pravi audio hi-fi setup, sa pravim izvorom zvuka, sa vrhunskim komponentama, u dobro podešenoj sobi, na miru, bez ometanja...? Jesi? Nisi?

 

Da sad ja napiešm - he he...? Da, vjerojatno nisi.

 

Domet ti je neki audio sajam gdje si čuo tamo izložene izložene komponete u (što se namještaja tiče) praznoj sobi i sa nekolicinom ljudi oko sebe i sada si popio svu mudrost svijeta i pljuješ po drugima, koji su različiti od tebe.

Po malobrojnim drugima koji ipak malo više znaju od tebe, ali i imaju daleko veće slušalačko iskustvo i znanje, ali ne pljuju po tvojim dometima.

 

EQ, DSP-i, streaminzi... da, i ja se slažem - ne spadaju u pravu audiofiliju. U konzumno slušanje glazbe - da, u pravu audiofiliju - ne!

 

U pravoj je audiofiliji gramofon sa vrhunskim vinil pločama, u pravoj je audiofiliji SACD player i medij, u pravoj je audiofiliji cd medij sa cd playerom.

 

U konzumnoj elektronici i hobiju "običnih stereo linijaša" je i tvoj navedeni DSP; i streaming i EQ i 100 raznih picaboca. OK, neka bude.

 

Sjeti se kako si i sam imao i još uvijek imaš nepodoban prostor za svoje sviralice i zvuk iz njih i na koje sui sve načine "krotio" loš zvuk koji si dobivao iz uređaja (i još dobivaš i uvijek ćeš dobivati, jer - imaš loš, neadekvatan prostor za to).

 

A pljuješ po hobiju audiofilija i ismijavaš ga?! A svim si se silama nastojao privuči tome? I još se dičiš kako si sada ukrotio zvuk (a nisi).

 

Ti si ga samo rapidno izmijenio; promijenio mu karakteristike umanjujući pojedine frekvencije da ti ne smetaju uhu... što si time naprvio? "Odrezao si dio zvučnog zapisa; oklaštrio izvedbe, oklaštrio sve što je snimljeno u studiju i sada si ponosan, a ljude koji u svojim skupim sistemima čuju sve što je u studiju snimljeno - ismijavaš i nazivaš snobovima itd.

 

Pravedno? Pošteno? Mislim da nije.

 

Jedno je biti konzumni potrošač audio zapisa, a drugo pravi audiofil. Razlika je, ako malo dublje analiziraš, ogromna i nije zaslužila ismijavanje.

 Čestitamo!

Ide Vam prva nagrada za Sterotip Pravog Audiofila sa posebnim priznanjem za Neimača Humora. 

U takmičenju za Eliminatora Tuđeg Užuvanja u Zvuku (ETUZ) ste pokazali poprilične napore ali žiri kaže da se morate malo više potruditi!

 

Možete li nam možda otkriti još koja pravila Tajoizma uz "Nemaj drugih izvora zvuka osim mojih" i "Ako kao Tajo ne mislis isto - u dobrom zvuku nije ti misto!" ?

 
0 1 hvala 0
3 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
A to ti je i obostrano, zato je hi-fi i "propao" prije 20g
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
Zoki B kaže...

Mislim da krivo percipiraš, ako imaš npr HEOS app koji ja imam na net playeru, muzika s neta ide u net player, HEOS app ti koristi samo kao remote.

Koja je razlika jednom DACu ako ga hraniš:

 

1. preko usb sa npr kompa

2. preko optike npr s kompa

3. preko koaksijalnog npr s kompa

4. preko mreže npr s kompa

5. preko neta npr tidal

 

Ako uzmemo u obzir da je sve jednaki zvučni zapis, koja je razlika?

Nisu li to sve digitalni transporti istog zvučnog zapisa?

 

Evo npr ja ne kužim razliku flac filea sa deezera preko usb na Gustard dac ili preko Denon net playera sa Tidala optički na Gustard dac, razliku ne primjećujem.

 

 Ako za svih 5 gore navedenih točaka koristiš isti PC (kao jednistveni digitalni transport), onda će razlike biti , moguće u svima od 5 točaka međusobno.

 

Nije isto ako na jedan te isti PC šibaš glazbeni zapis preko USB veze, preko SPDIF veze (Optika/Coax), preko mreže i preko Tidal-a.

Ono boldano su sve različiti protokaoli pa se jedan te isti zapis preko njih može zvučno razlikovati.

 

A u 4 slučaja se radi i o različitim vrstama kabela, pa eto opet moguće razlike u zvuku.

 

Kod Tidala pak (nadam se da ga ne streamaš bežično; Wifi i sl.), opet može biti razlike poradi nepoznatog porijekla original nativnog zapisa.

 

Naravno, kod te usporedbe se podrazumijeva da uz jedan te isti Komp koristiš i jedan te isti software player (ili Foobar, ili JRiver, ili Roon...ili neki drugi).

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 15:04 (analogni).
14 godina
offline
Re: Vaš audio kutak
analogni kaže...
Zoki B kaže...

Mislim da krivo percipiraš, ako imaš npr HEOS app koji ja imam na net playeru, muzika s neta ide u net player, HEOS app ti koristi samo kao remote.

Koja je razlika jednom DACu ako ga hraniš:

 

1. preko usb sa npr kompa

2. preko optike npr s kompa

3. preko koaksijalnog npr s kompa

4. preko mreže npr s kompa

5. preko neta npr tidal

 

Ako uzmemo u obzir da je sve jednaki zvučni zapis, koja je razlika?

Nisu li to sve digitalni transporti istog zvučnog zapisa?

 

Evo npr ja ne kužim razliku flac filea sa deezera preko usb na Gustard dac ili preko Denon net playera sa Tidala optički na Gustard dac, razliku ne primjećujem.

 

 Ako za svih 5 gore navedenih točaka koristiš isti PC (kao jednistveni digitalni transport), onda će razlike biti , moguće u svima od 5 točaka međusobno.

 

Nije isto ako na jedan te isti PC šibaš glazbeni zapis preko USB veze, preko SPDIF veze (Optika/Coax), preko mreže i preko Tidal-a.

Ono boldano su sve različiti protokaoli pa se jedan te isti zapis preko njih može zvučno razlikovati.

 

A u 4 slučaja se radi i o različitim vrstama kabela, pa eto opet moguće razlike u zvuku.

 

Kod Tidala pak (nadam se da ga ne streamaš bežično; Wifi i sl.), opet može biti razlike poradi nepoznatog porijekla original nativnog zapisa.

 

Naravno, kod te usporedbe se podrazumijeva da uz jedan te isti Komp koristiš i jedan te isti software player (ili Foobar, ili JRiver, ili Roon...ili neki drugi).

 

To je apsolutno subjektivno izlaganje s tvoje strane, dao sam pare za bolji digitalni kabal bolje radi, zavarvaš sam sebe.

Takve fore sam pušio dok nisam skršio dosta para i uvjerio se sam na svojoj koži i novčaniku da su to gluposti.

Namjerno sam trošio pare da se uvjerim na svojoj koži da mogu konačno formirati mišljenje na osnovu toga što sam probao jer su mišljenja oprečna.

I sada imam srebrni usb kabal od cca soma eura koji je zamjenio usb kabal od 3$ koji je došao s DACom, razlika je NIKAKVA i jedan i drugi rade isti posao i zvučne razlike NEMA.

Zvučiš mi kao neki lik iz grupe sa Facea koji u svom sustavu može prepoznati koje je geometrije kabal, vjerojanto kada zažmiri može čuti i koje je boje....

Ja sam s druge strane osoba koja je na čisto sama sa sobom i ne lažem sebe, ako bolje radi odlično, ako ne radi spušio sam pare ali sam barem nešto naučio i opet sam zadovoljan.

 

Nećeš čuti razlike s istog kompa ako je sve pass thru, i to sam testirao, satima i danima sa frendovima koji su u hifi desetke godina i zaključak je uvjek bio isti, sve je to isti penis, isto radi.

Bez obzira ako je foobar sa asiom i bit perfect preko usb, ili jednostavno pass thru optika ili coax zvučne razlike nema, možda bi se moglo i izmjeriti ali čuti nećeš.

Toliko šišmiša audiofila ima da je to sada već zaista smiješno.

 

Za analogne kablove sam se uvjerio isto tako da ima razlike no to su razlike unutar par % a ne nebo i zemlja kako se često navodi, kabal će uvjek oduzeti nešto to je neizbježno, bolji kabal će manje oduzimati, kablovi ne dodaju ništa pitanje je samo koliko oduzimaju i čega.

 

Ne streamam bežično na Denon net player nego lan kabelom, no kakva je razlika i da streamam bežično ako je dobar signal/bandwith?

Odgovorit ću ti, nikakva.

 

Isto tako ako si uzeo digitalni kabal koi je xx puta skuplji i sama ta činjenica te veseli, podržavam i to mi je ok, ali govoriti da su tu razlike je smiješno i zavaravanje samog sebe.

 

Ja sam uzeo nedavno Denon net player koji je preko optike spojen na Gustard dac i tako slušam muziku, iako imam sve složeno na kompu s kojeg se sve vuče bit perfect, Foobar asio driver usb.

Zašto preko net playera a ne preko usb bit perfect?

Zato što je zvuk isti, nema nikakve razlike koju čujem ili koju su moji frendovi čuli, a sjedili smo tu cijeli dan kod mene prošlu nedjelju i slušali i preslušavali satima, dečki su donesli svoju poznatu muziku i opet je bio zaključak da je isto.

Net player sam uzeo zbog streaming servisa.

 

Stoga se ne slažem sa tim što navodiš, imam svoje mišljenje bazirano na desetljećima testiranja i probavanja svakojakih gluposti i kombinacija, mojih i od frendova i to ne može nitko pobiti.

Na žalost do tog mišljenja sam došao trošeći novce nisam slušao savjet nekih drugih i iskusnijih, morao sam probati no sada sam i ja stariji i iskusniji i imam po sebi puno pravo predati znadnje dalje ljudima da izbjegnu, ako odluče poslušati, bespotrebno trošenje novaca pogotovo na digitalne kabele.

 

Mislim da bi svi koji postaju ovdje i na raznim drugim forumima trabali shvatiti da trebaju davati objektivne rezultate a ne subjektivne, ljudi koji nemaju iskustva će pušiti te subjektivne fore i trošiti svoje novce da bi kupovali gluposti s kojima neće dobiti apsolutno ništa.

 

Ako npr imam pojačalo od 20 000kn, zvučnike od 30 000kn, dac od 20 000kn i želim usb kabal od 10 000kn da to sve prati, bolje je tih 10 000kn uložiti u npr zvučnike ili pojačalo,nikako u usb kabal.... tu će se čuti zvučna razlika, sa samim usb kabelom neće... to je objektivan i koristan savjet.

 

Ponavljam možda će se sve od navedenog i moći izmjeriti, no čuti nećeš, koji je onda smisao, opet se vraćamo na mjerenje ili slušanje, ovo je hobi gdje se sluša a ne mjeri, ako nema slušne razlike zabole me ona stvar ako se može izmjeriti.

 

Gluposti u hifi marketingu dolaze do vrhunca sa nebulozama koje puše "audiofili":

 

Audiofilski zrak iz bočice u spreju

Audiofilski routeri

Audiofilski mrežni kabeli

Audiofilske strujne letve

Dodatni usb stickovi koji smanjuju jitter

 

i tako dalje i tako dalje...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 godine
offline
Završni refreš Vintage RIZ 604 UKV radija

Evo kako se stručno radi završni refreš jednog Vintage radija (prijašnji refreš nije bio baš potpun,... bez kvalitetnih mjerenja i testiranja cijevi):

http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=15232&PN=6&title=riz-604-ukv-radio

Post refreša je na dnu stranice.

 

 

 
 

 

 

Kada je Vintage uređaj "na grabi" kod iskusnog i kvalitetnog majstora, onda je i rezultat takav (hvala mu još jednom !).

Čovjek sa ogromnim iskustvom, kvalitetnom mjernom i inom opremom i s ogromnom zalihom trezervnih dijelova svih vrsta.

Sada sam opet bez brige više od 10 godina ...možda izmjena koje izlazne ili predpojačivačke cijevi (kojih imam u rezervi 2-3 para....

Svira starac nakon današnje jutarnje "ambulantne " obrade ko violina.....

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 17:08 (analogni).
 
2 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
Zoki B kaže...
analogni kaže...
Zoki B kaže...

Mislim da krivo percipiraš, ako imaš npr HEOS app koji ja imam na net playeru, muzika s neta ide u net player, HEOS app ti koristi samo kao remote.

Koja je razlika jednom DACu ako ga hraniš:

 

1. preko usb sa npr kompa

2. preko optike npr s kompa

3. preko koaksijalnog npr s kompa

4. preko mreže npr s kompa

5. preko neta npr tidal

 

Ako uzmemo u obzir da je sve jednaki zvučni zapis, koja je razlika?

Nisu li to sve digitalni transporti istog zvučnog zapisa?

 

Evo npr ja ne kužim razliku flac filea sa deezera preko usb na Gustard dac ili preko Denon net playera sa Tidala optički na Gustard dac, razliku ne primjećujem.

 

 Ako za svih 5 gore navedenih točaka koristiš isti PC (kao jednistveni digitalni transport), onda će razlike biti , moguće u svima od 5 točaka međusobno.

 

Nije isto ako na jedan te isti PC šibaš glazbeni zapis preko USB veze, preko SPDIF veze (Optika/Coax), preko mreže i preko Tidal-a.

Ono boldano su sve različiti protokaoli pa se jedan te isti zapis preko njih može zvučno razlikovati.

 

A u 4 slučaja se radi i o različitim vrstama kabela, pa eto opet moguće razlike u zvuku.

 

Kod Tidala pak (nadam se da ga ne streamaš bežično; Wifi i sl.), opet može biti razlike poradi nepoznatog porijekla original nativnog zapisa.

 

Naravno, kod te usporedbe se podrazumijeva da uz jedan te isti Komp koristiš i jedan te isti software player (ili Foobar, ili JRiver, ili Roon...ili neki drugi).

 

To je apsolutno subjektivno izlaganje s tvoje strane, dao sam pare za bolji digitalni kabal bolje radi, zavarvaš sam sebe.

Takve fore sam pušio dok nisam skršio dosta para i uvjerio se sam na svojoj koži i novčaniku da su to gluposti.

Namjerno sam trošio pare da se uvjerim na svojoj koži da mogu konačno formirati mišljenje na osnovu toga što sam probao jer su mišljenja oprečna.

I sada imam srebrni usb kabal od cca soma eura koji je zamjenio usb kabal od 3$ koji je došao s DACom, razlika je NIKAKVA i jedan i drugi rade isti posao i zvučne razlike NEMA.

Zvučiš mi kao neki lik iz grupe sa Facea koji u svom sustavu može prepoznati koje je geometrije kabal, vjerojanto kada zažmiri može čuti i koje je boje....

Ja sam s druge strane osoba koja je na čisto sama sa sobom i ne lažem sebe, ako bolje radi odlično, ako ne radi spušio sam pare ali sam barem nešto naučio i opet sam zadovoljan.

 

Nećeš čuti razlike s istog kompa ako je sve pass thru, i to sam testirao, satima i danima sa frendovima koji su u hifi desetke godina i zaključak je uvjek bio isti, sve je to isti penis, isto radi.

Bez obzira ako je foobar sa asiom i bit perfect preko usb, ili jednostavno pass thru optika ili coax zvučne razlike nema, možda bi se moglo i izmjeriti ali čuti nećeš.

Toliko šišmiša audiofila ima da je to sada već zaista smiješno.

 

Za analogne kablove sam se uvjerio isto tako da ima razlike no to su razlike unutar par % a ne nebo i zemlja kako se često navodi, kabal će uvjek oduzeti nešto to je neizbježno, bolji kabal će manje oduzimati, kablovi ne dodaju ništa pitanje je samo koliko oduzimaju i čega.

 

Ne streamam bežično na Denon net player nego lan kabelom, no kakva je razlika i da streamam bežično ako je dobar signal/bandwith?

Odgovorit ću ti, nikakva.

 

Isto tako ako si uzeo digitalni kabal koi je xx puta skuplji i sama ta činjenica te veseli, podržavam i to mi je ok, ali govoriti da su tu razlike je smiješno i zavaravanje samog sebe.

 

Ja sam uzeo nedavno Denon net player koji je preko optike spojen na Gustard dac i tako slušam muziku, iako imam sve složeno na kompu s kojeg se sve vuče bit perfect, Foobar asio driver usb.

Zašto preko net playera a ne preko usb bit perfect?

Zato što je zvuk isti, nema nikakve razlike koju čujem ili koju su moji frendovi čuli, a sjedili smo tu cijeli dan kod mene prošlu nedjelju i slušali i preslušavali satima, dečki su donesli svoju poznatu muziku i opet je bio zaključak da je isto.

Net player sam uzeo zbog streaming servisa.

 

Stoga se ne slažem sa tim što navodiš, imam svoje mišljenje bazirano na desetljećima testiranja i probavanja svakojakih gluposti i kombinacija, mojih i od frendova i to ne može nitko pobiti.

Na žalost do tog mišljenja sam došao trošeći novce nisam slušao savjet nekih drugih i iskusnijih, morao sam probati no sada sam i ja stariji i iskusniji i imam po sebi puno pravo predati znadnje dalje ljudima da izbjegnu, ako odluče poslušati, bespotrebno trošenje novaca pogotovo na digitalne kabele.

 

Mislim da bi svi koji postaju ovdje i na raznim drugim forumima trabali shvatiti da trebaju davati objektivne rezultate a ne subjektivne, ljudi koji nemaju iskustva će pušiti te subjektivne fore i trošiti svoje novce da bi kupovali gluposti s kojima neće dobiti apsolutno ništa.

 

Ako npr imam pojačalo od 20 000kn, zvučnike od 30 000kn, dac od 20 000kn i želim usb kabal od 10 000kn da to sve prati, bolje je tih 10 000kn uložiti u npr zvučnike ili pojačalo,nikako u usb kabal.... tu će se čuti zvučna razlika, sa samim usb kabelom neće... to je objektivan i koristan savjet.

 

Ponavljam možda će se sve od navedenog i moći izmjeriti, no čuti nećeš, koji je onda smisao, opet se vraćamo na mjerenje ili slušanje, ovo je hobi gdje se sluša a ne mjeri, ako nema slušne razlike zabole me ona stvar ako se može izmjeriti.

 

Gluposti u hifi marketingu dolaze do vrhunca sa nebulozama koje puše "audiofili":

 

Audiofilski zrak iz bočice u spreju

Audiofilski routeri

Audiofilski mrežni kabeli

Audiofilske strujne letve

Dodatni usb stickovi koji smanjuju jitter

 

i tako dalje i tako dalje...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kolega, nigdje ja nisam spomenuo da su razlike u zvuku gore navedenog obavezne, već:

 

..."pa se jedan te isti zapis preko njih može zvučno razlikovati."

 

i..

 

...."...o različitim vrstama kabela, pa eto opet moguće razlike u zvuku."

 

 

To što sam ja uspoređivao desetke USB kabela, do najviših klasa ( u svom sustavu i sustavu kolega) i čuo ( a i kolege) razliku u zvuku, je moje iskustvo.

Isto je i sa usporedbom Coaxa-a vs Optičkog i Coaxa međusobno. Jedino kod Optičkog vs Optičkog nisam čuo bitne raazllike.

 

Za LAN mrežne kabele ne mogu ništa kazati jer nisam uspoređivao.

 

Neću ponavljati opet linkove struke o nedostacima USB i SPDIF protokola zbog kojeg su (nažalost) negdje moguće čujne razlike u digitalnim kabelima.

 

Ako si ti testirao veliki raspon svih klasa digitalnih kabela u kvalitetnim sustavima i nisi čuo nikakve razlike; cijenim i tvoje iskustvo.

 

O usporedbi Wifi ili Bluetooth veze sa žičanom ne bih.....@Tajo je već nešto kazao o tome.

Samo npr. znam da je na jednom, ne jeftinom Ayonu (Streamer/DAC) na probi kod kolege, Wifi veza nije bila na nivou žičane.

To je evidentno podložno smetnjama.

Evo, npr....morao sam udaljiti Router (onaj "vrhunski" od T-Coma ) jer je generirao čujne smetnje na aktivnu sobnu FM  radio antenu....

 

Svatko ima svoje.....ja nikoga ne nagovaram i uvjeravam da mora čuti razliku....svatko neka proba sam i zaključi....

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 17:47 (analogni).
4 godine
offline
Vaš audio kutak

Imaš moj potpis i pivu.......

 

Ja sam radio s cijevima nabavil i zato jer mogu Rusi ili Ameri hititi EM bombu i onda budu samo lampe donekle pretrpjele elektromagnetski udar.....

 

.......a tek kad se  (izmijenjene skupa sa kondićima) još i "usviraju"......

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 18:16 (analogni).
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Vaš audio kutak
tajo1960 kaže...

 

 

Kolega @analogni; može li se saznati koji tvoj kolega majstor ima aparat za mjerenje lampi? Vidim da nije neki svemirski, nego neki pristupačan model… ako nije teško pitati pa saznati… tnx unaprijed.

 To je ROE samostalno sklopljen od vrlo kvalitetnih komponenti.

Nije neka jeftinjara...pače...

...ima sve moguće vrste adapter podnožja za sve vrste  (i egzota cijevi)....

 

Evo što kolega majstor (@Tubeman) kaže na DIY forumu; kada i kako ga je nabavio/sklopio:

 

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=10&t=3077&sid=619a1dae71da1c0ae8dfa2c3a0a32798

 

Stotine elemenata za sklopiti.....u masivnom aluminijskom kuferu....

 

Pa ti odluči dal želiš/možeš nešto takvog sklepati.....

 

P.S.

Ima i dvadesetak osciloskopa.........naravno, koristi samo 3-4 na pultu , koliko sam vidio...ostalo je valjda sakupljački motiv...

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.4.2021 19:13 (analogni).
 
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice